ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

CEVABINI ARAYAN SORULAR…

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Karadeniz Ereğli’de yaşıyoruz. Aynı zamanda daha büyük bir toplumun, Türkiye’nin bir ferdiyiz. İnsanlık âleminin bir zerresi…

Her gün sorulara bir cevap arıyoruz. Daha önceki sorulardan biri cevaplanmadan cevabı verilmesi gereken bir dünya soru geliyor.

Koronavirüs meselesi… En genel sorular…

 Ne zaman bitecek? Ne zaman bir tedavi veya aşı bulunacak?

Bir seneye yakın sürede bulunduğu, bulunacağı söylenen aşılar şehir efsanesi mi?

Açıklanan rakamlar ne kadar gerçeği yansıtıyor?

Bunca ceza yazıldığı söylenmesine rağmen, neden bir  türlü sokakta maskesiz gezenlere rastlanabiliyor?  Disiplin tavsamaya mı başladı?

***

Koronavirüs meselesinin diğer boyutu… Okullar ne olacak?

Uzaktan eğitime katılması şart koşulan öğrencilerin hepsinin bilgisayarı, tableti falan var mı?

EBA destek noktaları diye bir şeyden söz ediliyor… Bunun ne olduğunu bilen var mı?

 Bilgisayarı olmayan öğrenciler için mi, internet erişimi olmayan öğrenciler için mi bu uygulama?

Hangisi olursa olsun, sıkıntı yaşayan öğrenci nereye gidecek?

Aynı evde birden fazla öğrenci varsa, bu öğrencilerin tamamı nasıl dersleri takip edecek? Talebe başına bilgisayar veya erişim sağlayıcı başka bir cihaz edinmek mi gerekecek?

Yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak?  Uzaktan eğitim süreci, tam olarak yüzyüze eğitim gerçekleştirilmiş gibi mi kabul edilecek, yoksa bir tür telafi süreci mi devreye girecek?

Öğrenciler okullarında sınava nasıl girecek?  Sınava girebilecekse, neden yüz yüze eğitim yapamıyorlar?

Türkiye’nin internet altyapısı, milyonlarca öğrencinin talebine cevap verebilecek düzeyde midir?

Yoksa saldı m çayıra mı?

***

Yerel hizmetler… Nuh Nebi’den kalma sorular hala duruyor?

Ereğli’ye üniversite kampüsü için ne zaman temel atılacak? Son zamanlarda bu konuda kimsenin ağzını neden bıçak açmıyor? Kamu idarecileri ve siyasiler, işin başlaması halinde başarının kimin hanesine yazılacağına mı karar veremiyor?

Neden ilk açıklandığında gördüğümüz dijital resimler benzeri yeni bir proje resmi göremiyoruz?

Kent meydanı ne zaman yapılacak? Hükümet konağı, eski adliye, emniyet müdürlüğü binaları boşaltıldı. Şimdiki mazeretler nedir?  Projesi yedi yıl süren bir yatırımın, inşaatı ne kadar sürer? Böyle yatırımlar, kamuda devamlılığın gereği olarak bir yönetimden diğerine mi kalır, yoksa her yerel yönetim göreve geldiğinde, sil baştan mı başlanır?

Postane binası bitmiş gibi görünüyor, açılışı ne zaman? Bunca büyük bir bina inşa edilmişken, aşılamayan ne gibi bir engel olabilir?

***

Siyasetimiz hep bildiğiniz gibi…

Mesela, Belediye Başkanı Halil Posbıyık partisiyle barışık bir görüntü vermeyi neden bir türlü kabul edemiyor? Geçtiğimiz günlerde vekillerin yaptığı ziyaret, parti içi barışın işaret fişeği mi, yoksa cari dengenin kabullenildiğinin göstergesi mi?

Sahi ilçe başkanı ve belediye başkanı arasında, il başkanlığı seçiminde buz kalıplarına dönen sular  eridi mi, eriyecek mi, erimeyecek mi?

AK Parti’de yeni yönetim, halen yeni seçilenlerin avansından yararlanma hakkını kullanıyor.  Yine de “ziyaret” başlığı altındaki faaliyetlerin dışına ne zaman çıkacak acaba?

Tüm siyasi partiler… MHP, İYİ Parti, BBP, DSP ve diğerleri… Görevlendirmeler şablonunun dışına çıkıp, sosyal ve kentsel konularda görüşlerini ifade etmeye ne zaman başlayacak? Seçim sonuçlarının onlara böyle bir görev yüklediğinin farkında mı değiller acaba?

***

Nereye baksanız bin türlü soru karşınıza çıkıyor. Hepsi bir bakıma kendi cevaplarını arıyor ama hiçbir cevabın emek vermeden kendiliğinden ortaya çıktığı vaki değildir.

Bir gün birileri havada kalan sorunların çözümü için somut bir adım atar, cevaplar kendiliğinden ortaya çıkar.

Başka türlü verilen cevapların ne kadar kıymeti harbiyesi olduğu tartışmalı kalacaktır.

 

 

 



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,3391
35,2151
2.246,67

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

açık
açık 7.o

SON YORUMLAR