ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi.

Bir meslek lisesinde dört öğrenci, engelli bir arkadaşlarına şiddet uyguladı. Olayın duyulmasını sağlayan başka bir öğrenci de saldırıya uğradı.

Elbette idari ve adli bakımdan kabahatin karşılıksız kalmayacağını gençler de öğrenecek. Zorbalığın bir cezası olduğunu görecekler.  Yapılan hataların bedelini ödeyecek, ders alacaklar.

Bunu bir kenara koyalım.

Fakat meseleyi sadece disiplin ve ceza bakımından görmek yeterli değil. Birer melek olarak dünyaya getirdiğimiz evlatlarımızın büyüdükçe içlerine düştükleri, şiddeti meşrulaştıran, çocukları birer canavara dönüştüren karanlığın da sorgulanması gerekiyor.

Ayrıca, hataları ne olursa olsun çocukların sadece birer çocuk olduğunu, hatalardan ders alabildikleri sürece geleceklerinin karartılmasının doğru olmadığını, yeni bir yılda, yeni, cesur bir gelecek için yeni bir fırsat verilmesin gerektiğini de unutmamamız gerekir.

“Delikanlılık” ile tarif edilen şeyin, gücünün yettiğine kendi gücünü dayatmaktan değil, zayıfları korumakla ilgili bir şey olduğunu hatırlatmamız gerekir.

Sadece akran zorbalığı değil tartışılması gereken… Zayıfa şiddet ve fiziki güç kullanımının kadına, çocuklara, diğer canlı türlerine uygulanmasının ardındaki sosyolojik ve psikolojik sebepleri de yeni baştan gözden geçirmek şart.

Bu olayın akla getirdiği başka bir şey de, toplumumuzun kızlarını çok daha iyi yetiştirebilmesine karşılık, aynı başarıyı erkek evlatlarımızı yetiştirirken gösteremediğimiz.

Akıl ve vicdanın makul bileşimini (Ki buna adalet deniyor kısaca) erkek çocuklara daha iyi öğretmekle, daha büyük gücün daha büyük sorumlulukla bir arada bulunması gerektiğini, aksi yönde davranış ve algının daha güzel bir hayat idealine hizmet etmediğini anlatmakla yükümlüyüz.

Bunları konuşacağız…

İKİ SEÇİM YILI

Başka şeyleri de konuşacağız.

2023 yılı aynı zamanda bir seçim yılı olacak.  Milletvekili genel seçimleri bu sene içinde yapılacak. Bu sene bittikten  sonra da Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin yapılacağı bir yıla gireceğiz. 2023 ve 2024 yılları olmak üzere, İki sene boyunca seçimler ve sonuçlarını konuşacağız.

Bu arada önceki seçimlerin muhasebesini yapmak için de fırsatımız olacak. Ereğli’de Üniversite kampüsü inşaatının artık sekiz-dokuz yıl gibi uzun bir süre boyunca niye başlamadığını konuşacağız.

Seçim döneminde sihirli değnek varmış gibi bir çırpıda yapılacakmış gibi anlatılmasına rağmen, kent meydanının neden bir türlü yapılamadığını konuşacağız.

Ereğli Devrek yolunun niye bir türlü bitmediğini, eski belediye binasının defalarca müjde verilmesine rağmen hala şantiye halinden neden kurtulmadığını,  yerel yönetimde başarının sadece festival ve anıt çoğaltmaktan mı geçtiğini konuşacağız.

İlçede istihdamın neden artmadığını, niye nüfusun kırk yıla yakın zamandır köylerin merkeze katılımı haricinde artmadığını –ki şehir merkezinin nüfusu artsa da ilçe genelinin nüfusunun artmaması bir vakıadır-konuşacağız.

Ereğli’nin il olup olamayacağını konuşuyoruz, konuşmaya devam edeceğiz ama mesela, Kandilli’nin, Ormanlı’nın ilçe olmasını da konuşmamız gerekmez mi?  Belde ve köyleri küçülen bir ilçenin, merkez nüfusunu arttırmak suretiyle büyüyemeyeceğini konuşmalıyız mesela.

Ve evet… Neden kavga etmeyi gayet iyi başarmamıza rağmen, ortak bir hedefte bütünleşen bir toplum olamamamızın, enerjimizi pozitif değer üretmek için kullanamamamızın sebeplerini konuşacağız.

BEKLEMEKLE OLMAZ, ÇALIŞMAKLA OLUR

Bir şeyi istiyorsanız, kendiliğinden olmasını beklememek gerekir. Uğrunda ter dökmediğiniz bir şey sizin değildir. 

Yukarıda yeni yılda üstünde konuşacağımız ifade edilen eksikliklerimizin hepsini tamamlamak için çalışmak gerekir. Çünkü iyi şeyler beklemekle değil, çalışmakla olur. Kavga etmekle değil, planlamakla, organize olmakla ve bütünleşmekle olur.

2023 yılının bu anlamda hayırlı sonuçlar için pozitif birliktelikler kurmayı, bu çerçevede mücadele etmeyi ve sonuçlara ulaşmayı başardığımız bir yıl olmasını diliyorum.

 



YORUMLAR

Baki | 1 Ocak 2023
Bunlar yıllardır süre gelen sorunlarımız. Ereğli tüm hizmetleri hak ediyor. Bunu yeri ve zamanı geldikçe dile getirmeliyiz. Kalemine ve yüreğine sağlık kardeşim. Birde marketlerde hergün değişen etiketlerini yazarsan memnun oluruz.
Tugce | 6 Eylül 2023
Posbiyik sağolsun festival var gerisi olmasa da olur.


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

ŞIPINİŞİ FESTİVAL


Tam genel seçimler için kolları sıvayan aday adaylarının ortalıkta gezinmeye başlamasını, kamusal alan pratikleri ve iletişim... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5174
34,8432
2.479,08

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı bulutlu
parçalı bulutlu 16o

SON YORUMLAR