ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

BÜYÜK BULUŞMA, UFAK HESAPLAR…

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Gündemin en önemli maddesi, Erdemir’in OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in, bölge vekilleri başta olmak üzere ilçedeki birçok kanaat önderinin katılımıyla düzenlenen toplantı.

Toplantının amacı farklı şekillerde okunabilir. En genel ifadeyle, toplantının bir algı çalışması olduğu teşhisini yapmak gerek. Karadeniz Ereğli Geleceğine Sahip Çıkıyor Platformunun, dolayısıyla bu platformda başı çeken Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın son dönemde Erdemir’e yönelik çıkışlarına bir karşılık niteliği taşıyor bu toplantı.  Belediyenin etki gücü dolayısıyla kimisi gönüllü, kimisi kerhen platforma destek veren grup ve kişilerin davet edilmesine rağmen, bu platformda yer almayan kamu idaresi temsilcilerinin –Vali ve Kaymakam gibi- davetli olmayışı, bu tezi doğrular nitelikte.

Bu noktada başka bir olguya dikkat çekmek gerek.  CHP’li belediye başkanının davet edilmeyişinden ötürü İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul’un toplantıya katılmadı. Fakat Milletvekili Ünal Demirtaş katıldı. Muhtemelen bu tercihlerin izah edilebilir bir nedeni vardır.  Buradan Ertuğrul’un Posbıyık ile paralel, Demirtaş’ın ise karşıt bir siyaset izlediği düşünülebilir.  Fakat Eylem Ertuğrul da son dönemdeki delege seçimleri s ırasında Posbıyık ve yakınları ile karşı karşıya kaldığı unutulmamalı. Yine de partinin temsil yetkisi ilçe başkanında olduğundan, Vekil de Posbıyık’ın gidişatı konusunda kaygıları bulunduğundan,  kendince doğru bulduğu bir tavırları aldılar.  Toplantıya k atılanların ilçenin geleceği kadar, kendi özel gündemleri de var mutlaka. Bu da bu gerçeğin cephelerinden sadece biri…

Bu toplantı, aynı zamanda iki tezi karşı karşıya getirmesiyle de dikkat çekici.  Bilindiği üzere Belediye Başkanı, “Ereğli’yi, Ereğli halkını ben temsil ediyorum. Ereğli demek belediye, belediye demek Posbıyık demektir” şeklinde özetlenebilecek bir tavrın işaretlerini her fırsatta vermekten imtina etmiyor. Bunun karşısına OYAK tarafından çıkarılan tez ise “Erdemir Ereğli’dir, Ereğli Erdemir demektir” şeklinde.  Tüm basmakalıp yaklaşımlar gibi, bu iki tezin de gerçeğin bir kısmını ifade etmekle birlikte, hepsini kapsamakta yetersiz kaldığını da belirtmek gerek.

Tıpkı, bu haliyle toplantıya katılanların veya katılmayanların ilçenin genelini temsil etmekte yetersiz kaldığı gibi…

***

Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın son dönemde Erdemir karşıtı çıkışları, yöntem olarak bu satırlarda fazlasıyla eleştirilmiştir. Bunları tekrara hacet yok.

Ancak yöntemin yanlışlığı, söylemleri yanlış kılmaz. Belediye Başkanı, Erdemir’in hava kirliliği konusunda son dönemde kötü bir sınav verdiğini, en ıvır zıvır gerekçelerle işçi ve emekçilerin işten çıkarıldığını, HES konusunun ilçede yarattığı endişeyi, Erdemir temelli özel sektör girişimlerinin son dönemde göz göre göre felç edildiğini, şirketin sosyal, sportif ve kültürel faaliyetlerden çekilmesinin ilçede yarattığı boşluğun telafi edilmesi gerektiğini ve aralarında Erdemir’in belediye yapmaktayken kestiği bazı ödemeler gibi birçok başka şey ifade ediyor.  Bunlar, başkanın aklına karanlıkta bir yerlerden yarasalar gibi uçuşarak gelen,  gerçeklikten kopuk ithamlar değil. İilçede konuşulan, tecrübe edilen, kaygıları yaşanan bir gerçekliğin ifadesi hepsi.

Dolayısıyla, böyle bir toplantının temel amacı da Belediye Başkanına karşı bir cephe oluşturmak değil, Ereğli kamuoyunun karşı karşıya bulunduğu, kimini bir şekilde tecrübe ettiği kaygıların sebeplerini ortadan kaldırmak olmalıydı.  Bu yapılmadığı sürece, bunları bugün Halil Posbıyık söyler, yarın bir başkası… Erdemir algısı ise pozitif yönde bir gıdım ilerlemediği gibi, yerinde sayarsa alkışlanacak bir başarı olarak görülür neticede.

Bu yüzden, toplantıya “Gaz alma” toplantısı  demiyorum.  Gaz sıkışması sadece Ereğli halkının kaygılarının  büyük bölümü giderildiğinde gevşeyecektir.

***

Toplantıda amaç, Karadeniz Ereğli Geleceğini Arıyor Platformu’nun oluşturduğu blokta gedik açmaksa, bunun belli ölçülerde başarıldığını söylemek mümkün. Bu başarı da OYAK ve Erdemir’in bu toplantıyı düzenlemekteki kılı kırk yaran titizliğin değil, Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın kişisel backgroundu ve yöntemlerinin –hatta niyetinin- sorgulamaya açık olması sayesinde muhtemelen.

Rüzgâr estiğinde tepeler bir gıdım esnemez ama üstündeki çimenler, rüzgarın yönüne göre bir o yana, bir bu yana eğilirler. Katılımcılardan önemli bir bölümü salih niyetlerle katılmıştır. Onları tenzih etmek gerek. Fakat bir bölümünün belediye tarafından oluşturulan platforma verdiği gibi, bu toplantıda oluşan manzara içinde de kerhen bulunduğunu, bu nedenle daha önce platforma destek verirken,  dünkü toplantıda Erdemir’e taraftarlık bağlarıyla bağlıymış gibi bir görünüm aldıklarını da bir not olarak alalım.

Evet, Ereğli’de Erdemir kendi lehine bir cephe kurmayı başarmış olabilir. Fakat bu kez de belediye ile köprülerin yeniden kurulması, eskiden olduğuna göre çok daha zor. Bir sürü şey söylenebilir bu konuda ama gövde gösterileri, set çekme çabaları ve güç uygulamaları, -Halil Posbıyık’ın 2014 seçimler öncesinde tecrübe ettiği gibi- karşı kampı konsolide eder çoğu zaman.

Bu toplantı güzel sonuçlar alınan, doğru paydaşlarla düzenlenmiş bir toplantı değil. Belediye ve kaymakam yokken Ereğli’nin neyini görüşeceksin?  Hangi yetki ve yetkiliden sonuç isteyeceksin?

Fakat topyekûn bir reddiye içinde olmak da doğru değil;  İnsanın içinde bir şey, bu toplantının ilçenin problemlerinin de düzgün bir şekilde ele alınacağı bir toplantı zincirinin ilk halkası olmasını diliyor.

Böyle olursa, muhtemelen daha doğru bir zemin ve sağlıklı bir iletişim kurulması için umut da olacaktır.

Zaten bütün ihtiyacımız bu değil mi?



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5733
34,9991
2.460,32

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 14o

SON YORUMLAR