ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA!

   
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA!

Karadeniz Ereğli’de Cumhuriyetin ilanının 97. Yıldönümü ve Cumhuriyet Bayramı kapsamında tören ve etkinlikler düzenlendi.  Tören kapsamında, Kdz. Ereğli Kaymakamlarından, son Meclis-i Mebusan ve ilk TBMM’de Bolu, daha sonra da iki dönem Zonguldak Milletvekilliği yapan Tunalı Hilmi Bey’in heykelinin açılışı gerçekleştirildi.

Törende, Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz zaferi Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesi konusunda işbirliği içinde çalışma yürütülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet Bayramı çerçevesinde ilk tören Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Tören çerçevesinde Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Taner Gün ile Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Sosyal mesafe kuralları çerçevesinde gerçekleştirilen törende, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Protokol daha sonra İnönü Parkı’nda çınar ağaçlarının arasında bulunan bölgede, Karadeniz Ereğli tarihinin en önemli şahsiyetlerinden, Kaymakamlık görevinde bulunmuş, Son Osmanlı Meclis-i Mebusan’ı ve İlk TBMM’de Bolu Milletvekili olarak, Zonguldak’ın il olmasının ardından 2. ve 3. Dönem TBMM’de Zonguldak milletvekili olarak görev yapan Tunalı Hilmi Bey’in heykelinin açılışı gerçekleştirildi.

Tören kapsamında, Ereğli Belediyesi Halk oyunları ekibi, zeybek oynadı.  Daha sonra Kdz. Ereğli Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Gürdal Özçakır tarafından, Tunalı Hilmi’nin özgeçmişi, bölgede yaptığı çalışmalar konusunda bilgi verdi. Özçakır, Teşkilat-ı esasiye kanununun hazırlanmasında Tunalı Hilmi’nin büyük emekleri olduğunu belirterek, kaymakamlığı döneminde halka yönelik hizmetlerinden örnekler verdi, Kuvayı Milliye çerçevesinde yürüttüğü direniş çalışmalarını anlattı.

POSBIYIK: “ASLA UNUTMAYACAĞIZ”

Posbıyık şöyle devam etti:

“Bütün milletvekillerine sesleniyoruz ama aramızda Ünal Milletvekilimiz var. İstiklal Madalyası için bize işaret ver, Ereğli’yi toplayıp arkana dizilelim. Ankara’ya kadar gidelim. Alemdar’a İstiklal Madalyası bekliyoruz. Ama maalesef Zonguldak’ta milletvekillerinden –özür dilerim beni bağışlayın ama - hiçbir çaba görmüyoruz, çok da üzülüyoruz.  Jöntürk hareketinin ve Türkiye’nin aydınlanmasının öncülerinden olan Tunalı Hilmi’nin heykelini Ereğli’ye kazandırmaktan, biz belediye başkanı, meclis üyelerimiz ve belediye olarak büyük mutluluk duyuyoruz. Onu burada, İnönü Parkın’da, aynı zamanda Osman Zeki Hocamızın en önemli tablosunu çizdiği yerde halkımızla tanıştırmaktan ve bu heykeli yaptırmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Aynı zamanda bunu Ereğli’nin yüzüncü yılında yapmak ayrı bir onur. Sempozyum üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Onların da emeğidir heykelin burada yapılması konusu. Bizler Kurtuluş savaşımızın kahramanlarını, Zonguldak ve Ereğli’ye hizmet etmiş, Ereğli’nin bağımsızlığı için mücadele etmiş  önderlerimizi asla unutmayacağız.”

DEMİRTAŞ “HEPİMİZİN ORTAK DEĞERİ”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş. Tunalı Hilmi’nin sadece Ereğli ve Zonguldak’a değil, tüm Türkiye’ye mal olmuş  bir şahsiyetin heykelinin açılışı için bir araya geldiklerini belirterek şunları söyledi:

“Ereğli’de görev yaptığı yıllarda kaymakamlık yapmış, ilk görev yapma şekli bu şekilde.  1909 ve 1913 yılları arasında kaymakamlık yapmış ama hem kaymakamlık, hem belediye başkanlığı yapmış. Çünkü Osmanlı döneminde kaymakamlık ve belediye başkanlığı aynı kişide bütünleşiyor. Bu anlamda aynı zamanda bizim belediye başkanımız da diyebiliriz. Sayın başkanım az önce Alemdar Gemisi’ne bir istiklal madalyasına kavuşmasına işaret etti. Bu konuda kendisiyle aynı fikirdeyim. Bu konuda gerekli çalışmaları yapabiliriz. Tunalı Hilmi bey bu konuda çalışma yapmış.”

Demirtaş, Tunalı Hilmi Bey’in Alemdar Gemisi kahramanlarına istiklal madalyası verilmesine ilişkin meclis konuşmasını okuyarak, Alemdar’ın aynı zamanda Türk donanmasının temeli olduğu görüşlerini dile getirdiğini belirtti.

 Demirtaş, “Tunalı Hilmi Bey, bunu yıllar evvelinden konuşmuş ve talep etmiş, bunu Tunalı Hilmi Bey’in vasiyeti olarak kabul edelim. Biz Deniz Yavuzyılmaz Milletvekili arkadaşımla beraber öncülük ederiz ama takdir buyurursunuz ki, bu konuda mecliste aritmetik bir çoğunluğa ihtiyacı var. AK Partili arkadaşlarımızın da destek vermesiyle beraber, -çünkü bu hepimizin ortak değeri, AK Partililerin, MHP’lilerin, İyi Partililerin, Alemdar Gemisi hepimizin ortak değeridir- biz beş milletvekili bu imzayı atmamız gerektiğini düşünüyorum. İktidar partisinin temsilcisi Saffet Bozkurt Bey burada. Bunu meclisten çıkartırsak bu zaferi perçinlemiş oluruz diye düşünüyorum.

KAYMAKAM ÇORUMLUOĞLU

Törende konuşan Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Tunalı Hilmi gibi bir devlet büyüğünün heykelinin açılışında Ereğli’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek şunları söyledi:

“Kaymakamların tembihlenen, yapmamız gereken, 21. Yüzyılda olması gereken, halkla kaynaşın, vatandaşın ayağına gidin, vatandaşın sorununu yerinde dinleyin diye gerek sayın Cumhurbaşkanımızın, gerekse bakanlığımızın talimatlarını Tunalı Hilmi’nin hayatında görüyorum. Dilekçeyi bir kenara koyup, vatandaşın bilfiil içine girerek, derdini, sorununu dinlemeye çalışan bir idareci olarak tarihte okuduk Tunalı Hilmi’yi. Çünkü o tarihte okuma yazma bilmeyen vatandaşımız, kenarlardaki arzuhalcilere mahkum olmasın, bize derdini iletemez diye bir kaymakam olarak halkın içine gidiyor. B izler de bugün bunları yapmaya çalışıyoruz. Yine sadece idarecilik görevi değil, ekonomik konulara parmak basmasıyla da önemli. Bizler de bugün Ereğli’de istihdamın sağlanması, ekonominin iyileşmesi için çaba sarf ediyoruz. 1909’lu yıllarda da o çalışmayı Tunalı Hilmi’nin yaşantısında ve ufkunda görüyoruz. Limanı, demiryolunu, Havza ı Fahmiye’yi o tarihlerde ortaya koymuş. O bakımdan ne kadar başarılı olduğunu da kendi mesleğimle ilgili olarak çıkartıyorum. Bir şeye buradan parmak basmak istiyorum. Bu ülkeye nerede, kim hizmet ediyorsa etsin, bu kişilere değer verilmelidir. 

İki yıldır görev yaptığım Ereğli’de zaman zaman, gerek Kemal Anadol beyefendinin, gerekse buradaki kişilerle yaptığım görüşmelerde dile getirilen, Alemdar İle ilgili çalışmalar yapmak konusunda da, Ereğli Kaymakamlığı ve Valilik olarak ben bugün burada olan tarihçi ve tüm arkadaşlara talimat veriyorum. Umutsuzluğa gerek yok, geçmiş yıllarda belki bu tür bir çalışmaya niyetlenilmiştir, başarıya ulaşılamamıştır ama geldiğim günden beri Ereğli’de bir cümle söylüyorum. Birlik ve beraberlik içinde olunduktan sonra Ereğli’de yapılmayacak hiçbir şey yoktur. Buradaki yerel idarelerimiz, STK’larımız, Milletvekillerimiz, Valimiz, bizler bu taşın altına elimize koyduktan sonra, inşallah biz buradayken bu madalyanın Ereğli’ye verildiğinin, Ereğli’nin hakkının Ereğli’ye verildiğinin törenini sizlerle birlikte yapmanın törenini de birlikte yaparız.”

Konuşmaların ardından protokolün katılımıyla Tunalı Hilmi Bey heykelinin açılışı gerçekleştirildi. Protokol bir süre heykel ve üstüne konulduğu kaideyi inceledi.

Açılışın ardından, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belediyenin desteğiyle gerçekleştirilen Cumhuriyet yarışlarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Haber: Şafak Negüzel, İzzet Aslanbay, Hüseyin Aksakal

 

 

SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 1
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 2
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 3
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 4
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 5
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 6
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 7
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 8
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 9
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 10
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 11
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 12
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 13
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 14
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 15
SIRA ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI’NDA! - 16


YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI TALEBİ TBMM’DE

ALEMDAR’A İSTİKLAL MADALYASI TALEBİ TBMM’DE


 Zonguldak Milletvekillerince, Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde, Kurtuluş Savaşı yıllarında batırılan Alemdar Gemisi’ne “İstiklal Madalyası” veri...
TSO Başkanı Arslan Keleş açıkladı…  “GAZİ GEMİ ALEMDAR TEMALI ÖZEL GÜN ZARFI BASTIRILDI”

TSO Başkanı Arslan Keleş açıkladı… “GAZİ GEMİ ALEMDAR TEMALI ÖZEL GÜN ZARFI BASTIRILDI”


  Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Arslan Keleş, Gazi Gemi Alemdar anısına PTT Filateli Servisi tarafından bastırılan özel zarfların 24 Kasım 202...
İstiklal Madalyası talebini Gazi Alemdar Özel Gün Zarflarıyla gönderdiler.  “GAZİ ALEMDAR ONURLANDIRILMALI”

İstiklal Madalyası talebini Gazi Alemdar Özel Gün Zarflarıyla gönderdiler. “GAZİ ALEMDAR ONURLANDIRILMALI”


Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arslan Keleş, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Gazi Alemdar Gemisine İstiklal Madalyası verilmesi için ...

Son Eklenen Haberler


MURAT SESLİ, ŞİMDİDEN ADAYLIĞINI AÇIKLADI
Siyaset

MURAT SESLİ, ŞİMDİDEN ADAYLIĞINI AÇIKLADI


Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de bir dönem belediye başkanlığı yapan, Türkiye Mahalli İdareler Seçimleri’nde de İYİ Parti’den beledi...
CHP’Lİ BELEDİYE 250 MİLYON BORÇ BIRAKTI
Siyaset

CHP’Lİ BELEDİYE 250 MİLYON BORÇ BIRAKTI


Zonguldak’ın Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, CHP’den devraldıkları borçların 250 milyon lirayı bulduğunu belirterek “Ciddi bir enkaz devral...
TÜNEL ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR
Gündem

TÜNEL ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR


Zonguldak-Filyos arasındaki tünel ve yol çalışmaları aralıksız sürüyor. AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Kilimli- Muslu tünellerini ziya...
YAZA KADAR “İLMEK İLMEK”
Çevre

YAZA KADAR “İLMEK İLMEK”


Karadeniz Ereğli’de yıkıma neden olan 19 Kasım 2023’te tam fırtınanın sahil kesiminde açtı hasarın onarıldığı bildirildi. Sahilin eksi haline dönmesinin ...
KAYIP KÖPEK...
Yaşam

KAYIP KÖPEK...


...
14 GÜN SONRA GELEN KARA HABER
Asayiş

14 GÜN SONRA GELEN KARA HABER


Zonguldak'ta 14 gün önce trafik kazasında ağır yaralanan 23 yaşındaki Tolgahan Sarı, hayatını kaybetti. Edinen bilgiye olay 11 Nisan günü Çaydamar Ma...
DÜNYA VATANDAŞI OLMAYA ADAY ÖĞRENCELER BİR ARAYA GELECEK
Eğitim

DÜNYA VATANDAŞI OLMAYA ADAY ÖĞRENCELER BİR ARAYA GELECEK


Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de, farklı okullardan lise öğrencilerinin katılacağı KEALMUN'24 konferansı 26-27-28 Nisan tarihinde Karadeniz Ereğli Anadolu L...
TÜBİTAK FİNALLERİ´NDE EREĞLİ’NİN GURURU OLDULAR!
Eğitim

TÜBİTAK FİNALLERİ´NDE EREĞLİ’NİN GURURU OLDULAR!


TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali gerçekleştirildi. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, derece elde eden Karade...
KUŞKONMAZ HASADI BAŞLADI
Ekonomi

KUŞKONMAZ HASADI BAŞLADI


Düzce Merkez Develibesni Köyünde 3 dekar alanda kuşkonmaz üreticiliğine başlayan üretici Meral Başak Bannerman'ın tarlasında yetiştirdiği ilk kuşkonmaz ...
KANALA DÜŞEN TOSUN KURTARILDI
Yaşam

KANALA DÜŞEN TOSUN KURTARILDI


Düzce’de, kanala düşen büyükbaş hayvan kurtarılarak sahibine teslim edildi. Belediye İtfaiye Müdürlüğü ekibi, aldıkları ihbar &...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5567
34,9630
2.458,95

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 14o

SON YORUMLAR