ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

´´SDG KONUSUNDA ABD İLE GÖRÜŞ FARKLILIĞIMIZ AZALIYOR´´

   
´´SDG KONUSUNDA ABD İLE GÖRÜŞ FARKLILIĞIMIZ AZALIYOR´´

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "TSK olarak biz PKK'yı tam bitirdiğimiz anda terör örgütü de 'Terörsüz Türkiye' sürecine uyacağını açıkladı. Yani biz başarılı operasyonların ardından terör örgütünü silah bırakma evresine getirerek hedefimize ulaştık" dedi.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, yıl sonu değerlendirme toplantısı çerçevesinde Ankara'da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Güler, Bakanlığının 2025 yılı faaliyetlerinin yanı sıra 2026 yılına ilişkin yapılan hazırlıklara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Güler, 2025 yılının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) üstün gayretleriyle sürdürülen terörle mücadelede elde edilen başarıların neticesinde yeni bir sürecin başladığı bir yıl olduğunun altını çizerek, "Terör örgütünün fesih kararı sonrası teslim olan terörist sayısında artış olduğunu da izliyoruz. Yıl başından bugüne kadar 105 PKK'lı fesih kararından itibaren ise 69 PKK'lı terörist teslim olmuştur. Sınırlarımızda ve ötesinde arazi arama-tarama mağara sığınak barınak ile mayın ve el yapımı patlayıcı tespit ve imha çalışmalarımız devam ediyor. Nihai hedefimiz 86 milyon vatandaşımızın ortak temennisi olan terörün sona ermesi terör örgütlerinin tamamen tasfiye edilmesi ve ülkemize yönelik her türlü tehdidin ortadan kaldırılmasıdır. Başta PKK-YPG-SDG olmak üzere hiçbir terör örgütünün bölgede kök salmasına farklı adlar altında faaliyet göstermesine kısacası hiçbir terör oluşumuna ve oldubittiye müsaade etmeyeceğimizi bir kez daha hatırlatmak isterim" ifadelerine yer verdi.
Irak ile ilişkilerin son dönemde heyetler arası karşılıklı ziyaretler ve imzalanan anlaşmalarla birlikte olumlu yönde ivme kazandığına dikkati çeken Güler, bölgenin terörden arındırılmasına ilişkin hem Merkezi Irak Hükümeti hem de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile anlayış birliği sağlandığını dile getirdi.
"SDG'nin terör unsurlarından ayrıştırılarak Suriye ordusuna entegrasyonu gerekmektedir"
Güler, Suriye'de istikrar ve güvenliğin sağlanması ve terör örgütleriyle mücadele edilmesinin Türkiye'nin milli güvenliği açısından hayati önemde olduğunu dile getirerek, "SDG'nin terör unsurlarından ayrıştırılarak Suriye ordusuna entegrasyonu, ayrılıkçı ve adem-i merkeziyetçi söylemi terk etmesi, merkezi otoriteye bağlanması, ayrıca sahada paralel güvenlik yapılarının kesinlikle ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu çerçevede Türkiye olarak, süreci en başından itibaren çok yakından ve titizlikle takip ediyoruz" diye konuştu.
"İsrail, kendi güvenliğine ilişkin hassasiyetlerini Suriye'ye saldırarak çözemeyeceğini idrak etmeli"
İsrail'in son dönemde benimsediği, şüpheci güvenlik anlayışına dayalı, Suriye hükümeti aleyhine devlet dışı aktörleri kışkırtıcı ve orantısız güç kullanan yaklaşımının, bölgedeki dengeleri daha da zedelemediğini aktaran Güler, "İsrail'in nefret dili kullanarak Türkiye'yi bölge için tehdit gösteren açıklamalarının aksine Türkiye, uluslararası hukuk çerçevesinde, istikrarın korunmasına ve terörle mücadele hedefine odaklanmıştır. Buna karşın, İsrail'in sürdürdüğü istikrarsızlaştırıcı askerî tutum ve oluşturmak istediği Suriye, Türkiye'nin de doğrudan millî güvenliğini etkileyen bir tehdit alanı oluşturmaktadır. İsrail, kendi güvenliğine ilişkin hassasiyetlerini Suriye'ye saldırarak, onu istikrarsızlaştırarak çözemeyeceğini idrak etmeli; Suriye'nin yeni yönetimiyle işbirliği temelinde, iyi komşuluk ve mütekabiliyet prensiplerine uygun olarak ilişki kurmalıdır" ifadelerine yer verdi.
"Hudutlarda 9 bin 694 düzensiz göçmen ile 182 terörist ve bin 880 kilogram uyuşturucu madde yakalandı"
Hudutların mevcut ve muhtemel tehditlere göre alınan tedbirlerin sürekli olarak yenilendiği bir anlayışla ve dünya standartlarında korunduğunu söyleyen Güler, "Hudutlarımızda yasa dışı geçişler kaçakçılık ve diğer tüm tehditlere karşı sürdürülen etkin mücadele kapsamında 1 Ocak'tan itibaren 65 bin 350 kişinin geçişi engellenmiş yakalanan 9 bin 694 düzensiz göçmen ile 182 terörist ve bin 880 kilogram uyuşturucu madde kolluk kuvvetlerine teslim edilmiştir" dedi.
Türkiye'nin sınır güvenlik sisteminin olağanüstü gayreti teknolojik altyapının sürekli geliştirilmesi ve çok katmanlı güvenlik anlayışıyla etkileyici ve örnek seviyede olduğunu söyleyen Güler, hudut güvenlik sistemimiz pek çok NATO ve bölge ülkesi tarafından örnek alınan bir model haline de geldiğini belirtti.
Güler, TSK'nın Ege ve Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinin milli çıkarlar doğrultusunda yürütüldüğünü ve uluslararası hukuka dayalı, yapıcı ve sorumlu bir duruş da sergilendiğini kaydederek, "Yunanistan'ın bölgede zaman zaman gündeme getirdiği tek taraflı girişimlere karşı da gerekli diplomatik adımlar atılmakta uluslararası hukuk temelinde ve mütekabiliyet esasıyla her türlü tedbir tavizsiz şekilde hayata geçirilmektedir. Zaman zaman iki ülkenin liderleri tarafından ortaya konan yapıcı çalışmaları sekteye uğratmaya yönelik eylem ve söylemlerle karşılaşıyoruz. Türk ve Yunan halkları arasına fitne sokmak suretiyle siyasi kariyer yapma çabası içinde olanlar tehdit paranoyasından kurtulmalı süreci baltalamaktan vazgeçmelidirler. Türk Silahlı Kuvvetleri, kendisine tehdit oluşturmayan hiç kimse için tehdit değildir. Ancak ülkemize yönelebilecek her türlü tehdidi bertaraf edecek güç ve kararlılıktadır" değerlendirmesinde bulundu.
"SDG konusunda ABD ile görüş farklılığımız azalıyor"
Toplantı, Bakan Güler'in açıklamalarının ardından basın mensuplarının soru-cevap bölümüyle devam etti.
Güler, SDG konusunda ABD ile görüş ayrılığı olup olmadığına ilişkin sorulan soruya, "SDG'nin entegrasyonu konusunda ABD ile görüşmelerimiz devam ediyor. ABD'nin düşünceleri epey değişti. ABD'li dostlarımız şu anda gerçekleri daha iyi görüyor ve bu konudaki görüş farklılığımız azalıyor. Biz ne istediğimizi açık açık ifade ettik. Bu konudan geri adım yok. Mutlak surette Suriye ordusuna entegre olacaklar. SDG de entegrasyondan bahsediyor ama onların bahsettiği birlik halinde entegrasyon. Birlik olarak değil ferdi olarak entegre olmaları lazım. Aksi halde bunun adı entegrasyon olmaz" diye konuştu.
SDG'nin Suriye ordusuna entegre olmaması halinde ise Bakan Güler, "İhtiyaç duyulduğunda gerekeni kimseye sormadan yaparız" dedi.
Suriye'ye terörle mücadele konusunda eğitim verildiğini hatırlatan Güler, "Azerbaycan'a, Libya'ya ve Somali'ye eğitim desteğini nasıl sağladıysak aynısını onlara da sağlayabiliriz. Eğitimlerine Türkiye'de başladık ve devam ediyoruz. Suriye'nin terörle mücadelesine yardımcı olmamız gerektiğini düşünüyoruz ve çalışmalarımızı da bu yönde sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.
"PKK'yı tam bitirdiğimiz anda terör örgütü de 'Terörsüz Türkiye' sürecine uyacağını açıkladı"
Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin soruları da yanıtlayan Güler, "TSK olarak biz PKK'yı tam bitirdiğimiz anda terör örgütü de 'Terörsüz Türkiye' sürecine uyacağını açıkladı. Yani biz başarılı operasyonların ardından terör örgütünü silah bırakma evresine getirerek hedefimize ulaştık. Biz şimdi Terörsüz Türkiye hedefine başarıyla ulaşarak kardeşliğimizin sürekli olmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızın şundan emin olması gerekir; TSK, Bakanlığımız, devletimizin ilgili birimleri bu süreçte ne olup bittiğinin farkındadır. Geçmişte terörle mücadelede sarf ettiğimiz dikkati aynı hassasiyetle bugün de terörsüz Türkiye sürecinde sarf ediyoruz. Süreç terör örgütünün istediği şekilde değil, devletimizin belirlediği ve istediği şekilde devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.
İsrail-İran savaşı esnasında İran'daki PJAK'lı teröristlerin, İran'da yönetimin değişeceğini düşündüğünü söyleyen Güler, "İsrail-İran arasındaki çatışma istedikleri şekilde sonuçlanmadı ve İran PJAK'a operasyon yaparak ağır zayiat verdirdi. Terör örgütü PKK, silah bırakma açıklamasının ardından Irak'ın kuzeyinden birçok terörist ve silah-mühimmatı İran'a aktarmaya çalıştı. Biz bunları her gün İran'a bildirdik. Onlar da fırsat buldukça operasyonlar icra ediyorlar. İran da bu vesileyle terör örgütü PJAK'ın gerçek yüzünü daha iyi görmüş oldu" ifadelerine yer verdi.
"Düşen C-130 tipi kargo uçağımızın kara kutusu halen TUSAŞ'ta incelenmeye devam ediyor"
Azerbaycan'dan dönerken düşen C-130 kargo uçağına ilişkin de konuşan Güler, "1C-130'ları 1964'te kullanmaya başladık. O günden bu yana böyle bir kaza yaşanmamıştı. C-130'lar bugün hala dünyada en emniyetli uçaklar olarak tam 70 ülke tarafından kullanılıyor. Bu kazadan sonra bütün C-130 uçaklarımızın tamamını kontrole aldık. Bu kontrolü tamamlamayı müteakip uçaklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Düşen uçağımızın kara kutusu halen TUSAŞ'ta incelenmeye devam ediyor. Kaza kırım heyetimiz de çalışmalarını sürdürüyor. Daha tamamlanmadı. Uçağımızın düşüş sebebi hakkında sonuç ne çıkarsa çıksın şeffaflıkla açıklayacağız" açıklamasında bulundu.
Bakan Güler, 15 Aralık'ta F-16'lar tarafından vurularak düşürülen İHA'nın Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Karadeniz'de kullanılan bir İHA olduğunu ve kontrolden çıktığını dile getirdi. Enkaz arama çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Güler, İHA'nın enkazının ulaşıldığında yapılacak incelemeyle kamuoyunun bilgilendirileceğini söyledi.
"Yunanistan'ın gayri askeri statüdeki adalara da hava savunma sistemlerini yerleştireceklerine dair haberlere ilişkin bu konuda gerekli çalışmaları yapıyoruz"
Yunanistan, İsrail ve GKRY'nin bir araya gelmesinin ve anlaşmalar imzalamasının Türkiye için bir tehdit oluşturamayacağını söyleyen Güler, "Biz de birçok ülke ile anlaşmalar imzalıyoruz. Ama bu anlaşmaları belli bir ülkeye karşı yapmıyoruz. Gayri askeri statüdeki adalara da İsrail'den alacakları hava savunma sistemlerini yerleştireceklerine dair haberler gündeme geliyor. Buralar adı üzerinde Gayri Askeri Statüdeki Adalar, yani hukuken silahlandırılmaması gereken adalar. Biz bu konuda gerekli çalışmaları yapıyoruz. Öyle çok fazla heveslenmesinler. Yunanistan Savunma Bakanı Dendias 2030 diye bir projeksiyon açıkladı. Artık kadınları da askere alalım diyorlar. Yunan Kara ve Deniz Kuvvetlerine müracaat eden neredeyse kimse yok. Yani personel temini onlar için büyük bir sorun" değerlendirmesinde bulundu.



YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


Festivale katılacak sanatçılar açıklandı

Festivale katılacak sanatçılar açıklandı


Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 21.Uluslararası Sevgi, Barış, Dostluk Kültür ve Sanat Festivali´ne katılacak sanatçıları açıkladı. 5 Temmuz akşamı Gülşen ve Volkan Kon...
Gülüç´ün ekonomik gündemini konuştular

Gülüç´ün ekonomik gündemini konuştular


Ereğli Ticaret Sanayi Odası Başkanı Arslan Keleş ve İşadamı Engin Aygün Gülüç Belde Belediye Başkanı Mustafa Demirtaş´ı makamında ziyaret etti. Zonguldak Ereğli Gülüç Belde...

Son Eklenen Haberler


ZONGULDAK’TA ASAYİŞ!
Asayiş

ZONGULDAK’TA ASAYİŞ!


Zonguldak’ta ekiplerce yapılan denetimlere ilişkin bildiri yayımlandı. Zonguldak’ta 15-21 Aralık 2025 tarihleri arasında İl Emniyet Müdürlüğü ve...
BAYRAK ŞAİRİ  ARİF NİHAT ASYA  ANILDI
Yaşam

BAYRAK ŞAİRİ ARİF NİHAT ASYA  ANILDI


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEUN), Türk edebiyatının önemli temsilcilerinden edebî ve fikrî mirasıyla Türk kültü...
VATAN KAHRAMANLARI...
Gündem

VATAN KAHRAMANLARI...


Sarıkamış Harekatı'nın yıl dönümünde aziz şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. (Demokrat Gazetesi) ...
TIRA ÇARPTI:  1 ÖLÜ, 1 YARALI
Asayiş

TIRA ÇARPTI: 1 ÖLÜ, 1 YARALI


Sakarya'nın Hendek ilçesinde yabancı plakalı otomobilin tıra arkadan çarpması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Kaza Anadolu Ot...
SIZAN GAZDAN ZEHİRLENEN  GÖRME ENGELLİ ÖLDÜ
Asayiş

SIZAN GAZDAN ZEHİRLENEN GÖRME ENGELLİ ÖLDÜ


Düzce’de görme engelli bir kişi, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti. Olay, Aziziye Mahallesi Korkmaz Sokak’taki bir ev...
KUMAR BASKINI
Asayiş

KUMAR BASKINI


Bartın'da polis, bir kahvehaneye düzenlenen kumar baskında 24 bin 825 TL ele geçirilirken, 11 kişi hakkında işlem yapıldı.   Amasra İlçe Emniyet Mü...
ESKİ EŞİNİ BIÇAKLAYAN  KADINA EV HAPSİ VERİLDİ
Asayiş

ESKİ EŞİNİ BIÇAKLAYAN KADINA EV HAPSİ VERİLDİ


Zonguldak'ın Devrek ilçesinde eski eşini bıçakla yaralayan kadın, çıkarıldığı mahkemece ev hapsi tedbiriyle serbest bırakıldı. Edinilen bilgilere göre...
ZONGULDAKSPOR: 1 - 52 ORDUSPOR: 1
Spor

ZONGULDAKSPOR: 1 - 52 ORDUSPOR: 1


TFF 3. Lig'in 15. haftasında Zonguldakspor, sahasında karşılaştığı 52 Orduspor ile 1-1 berabere kaldı. Stat: Karaelmas Kemal Köksal Hakemler: Giray Şaylan, Beran Yal&cced...
PARK HALİNDEKİ ARACA ÇARPTI
Asayiş

PARK HALİNDEKİ ARACA ÇARPTI


Düzce'de kontrolden çıkarak park halindeki araca çarpan otomobildeki 4 kişi kazayı yara almadan atlattı.

BEUN, DİKKAT ÇEKİYOR
Eğitim

BEUN, DİKKAT ÇEKİYOR


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan "Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2025...

KÖŞE YAZARLARI

İKİ UCU …’LU DEĞNEK
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

42,8153
50,2975
6.069,37

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 9.o

SON YORUMLAR