ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

Kdz. Ereğli Sosyal Hizmet Merkezi’nden “Kadına Yönelik Şiddet” paneli “ŞİDDET SUÇTUR!”

   
Kdz. Ereğli Sosyal Hizmet Merkezi’nden “Kadına Yönelik Şiddet” paneli “ŞİDDET SUÇTUR!”

Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Fatma Zehra Ünlü Kaynakçı,  kadına yönelik şiddete ilişkin olarak, “Bunu bir hastalıktır şeklinde etiketlemek aslında yanlış bir inanıştır,  bu bir suçtur. Bazen bu kişiler istediklerinde öfkelerini de kontrol edebiliyorlar. Ne zaman ki güç gösterebilecekleri bir ortam oluşuyor, o zaman güç gösteriyorlar” dedi.

Karadeniz Ereğli’de, İlçe Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele Günü” kapsamında panel düzenlendi.

Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen panele, Kdz. Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Yavuz, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Ünlü, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Aksoy, İlçe Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Deniz Peker, daire müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Panel öncesinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı söylendi.

PEKER: “KADINA VERİLEN DEĞER İNSAN HAKLARININ GEREĞİ…”

Karadeniz Ereğli Sosyal Hizmet Müdürü Deniz Peker, açılış konuşmasında 25 Kasım’ın Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için uluslar arası bir mücadele olarak ortaya çıkmasında, 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde yaşanan trajik bir öykü bulunduğunu ve BM Genel Kurulunun, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 25 Kasım Gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele Günü olarak ilan ettiğini söyledi.

Peker, “Biliyoruz ki kadın ve erkek potansiyellerine göre, adilce, hak ettikleri yeri aldığı ölçüde refah toplumu inşa edilebilir. Şiddet bireyin fiziksel, psikolojik, cinsel veya ekonomik yönden zarar görmesi veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik baskıyı veya özgürlüğün keyfi engellenmesini içeren fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü, ekonomik her türlü tutum ve davranıştır. Kadına verilen değer, her türlü fayda ve beklentinin ötesinde insan haklarının bir gereğidir. Dolayısıyla kadının saygınlığını ve itibarını korumak bir insanlık vazifesidir” dedi.

KAYNAKÇI: “HERKES MAĞDUR OLABİLİR”

Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Fatma Zehra Ünlü Kaynakçı, dünyada her üç kadından birinin şiddet gördüğünü söyledi.

Kaynakçı şöyle konuştu:

“Aslında saldırıya uğrayan kişi mağdur, şiddet suçunu işleyen kişi faildir. Aslında kadın-erkek, dini, dili ırkı fark etmeksizin, eğitim seviyesi ne olursa olsun, hangi sosyo-ekonomik kültüre sahip olursa olsun, şiddete maruz kalabilir, mağdur olabilir. Erkekler de şiddete uğrasa da, mağdurların yüzde 95’i kadın ve çocuklar. Failler de çoğunlukla erkek. Mağdurların bu özelliğinden dolayı biz böyle bir gün üzerinde duruyoruz.

Genç, kırsal kesimde yaşayan, eğitim seviyesi düşük olan kişilerin daha çok mağdur olduğu ifade ediliyor. Altını çizmek istiyorum, herkes mağdur olabilir. Mağdur TDK’ya göre haksızlığa uğrayan kişidir. Ama eğitim seviyesi düşüklüğü, sosyo-ekonomik düzeyin düşüklüğü gibi faktörler etkili olabiliyor. Bunlar istatistiksel bilgiler. Özgüven düşüklüğü etki edebiliyor. Bir de düşünce yapımız, eğer ki kadın olarak şiddeti, kıskançlığı, ‘sosyal medya hesabına kimi ekledin, bunu çıkarmalısın, evden çıkacak mısın, izin alacaksın,’gibi söylemleri sevgi olarak algılarsak, bu da mağdur olma riskimizi arttırıyor. Çünkü çalışmalar gösteriyor ki kıskançlığı aşk ve sevgi olarak görmek, mağdurların özelliklerinden biri olarak karşımıza çıkabiliyor.”

“İNSANIN KENDİNİ EN GÜVENDE HİSSETTİĞİ YERDE ŞİDDET YAŞANABİLİYOR”

Bazı çalışmaların eğitim seviyesi yüksek kadınların da şiddete maruz kalabildiğini gösterdiğini ifade eden Kaynakçı şöyle devam etti:

“Ancak tutarlılığa baktığımızda eğitim seviyesinin önemli olduğu görüyor. Failin asıl amacı hükmetmektir, kontrol sağlamaktır. Kişi sizin üzerinizde ne kadar kontrol sağlarsa o kadar buna maruz kalabilirsiniz. Bu bize neyi getiriyor? Mağdurların özelliklerine baktığımız zaman duygusal ve ekonomik anlamda mağdur kişiler faillere bağımlı kişiler. Bir kişiye ne kadar bağımlılığınız artarsa, o şiddete o kadar maruz kalabilirsiniz. Bir diğer nokta, maalesef, aile içi şiddette bunu görüyoruz. İnsanın kendini en güvende hissettiği yerde de şiddet yaşanabiliyor. Kadınlarımız şunu yapıyor, değişecek, aslında hasta galiba, ondan böyle yapıyor, değişecek diyorlar. Şiddet bir suçtur. Maalesef değişim konusunda çok fazla umut etmemek gerekiyor. Çocukken şiddet gören kişiler –bu her zaman böyle değildir- şiddet gösterebiliyor.  Başınıza gelmiş olabilir, bunu çocuklarınıza uygulayacağınız anlamına gelmez ama böyle bir ihtimalin farkında olmak gerekiyor. Bunun yanı sıra, işsiz olan kişiler, özgüveni düşük kişilerin şiddet gösterme eğiliminin yüksek olduğu belirtiliyor. 

“FAİLLER ARASINDA RUH SAĞLIĞI BOZUKLUKLARI ÇOK AZ”

Faile ilişkin, suçu işleyen kişide ciddi ruh sağlığı bozuklukları olduğu görüşünün yanlış bir algı olduğunu belirten Kaynakçı şunları söyledi:

“Bize çalışmalar gösteriyor ki, şiddet failleri arasında ruh sağlığı bozuklukları çok az miktarda var. Bu insanlar dışarıda çok naif, işlerinde kendilerini manipüle edebilen kişiler. Dışarıda çok iyidir, ama hâkimiyetini gösterebileceği durumlarda şiddet davranışını gösterebiliyorlar. Bunu bir hastalıktır şeklinde etiketlemek aslında yanlış bir inanıştır,  bu bir suçtur. Bazen bu kişiler istediklerinde öfkelerini de kontrol edebiliyorlar. Ne zaman ki güç gösterebilecekleri bir ortam oluşuyor, o zaman güç gösteriyorlar.  Bu kişilerin suçlama eğilimleri çok yüksektir. Sen şunu yaptığın için ben sana bu davranışta buluyorum, bu senin suçun derler. Mağdurlar aile bakanlığına başvurduğunda, acaba ben şunu mu yaptım, bu benim mi kabahatim, derler. Biz onlara şunu söylüyoruz. Sen ne yaparsan yap, maruz kaldığın şey normal değil, anormal bir durum, buradaki suçlu olan şiddet gösteren kişidir şeklinde ifade ediyoruz.

Mağdur kelimesini kullanıyoruz ama uluslar arası terminolojide ‘Travmadan sağ kalan kişi’ ibaresi kullanılıyor.  Kulağı tırmalıyor, ben hala mağdur kelimesini kullanmaktan yanayım ama bunları yaşamasına rağmen ayakta kalan kişiler için Travmadan sağ kalan kişi ibaresi kullanılıyor.”

Kaynakçı, sosyal hizmet anlamında mağdura yaklaşımlar konusunda da bilgi verdi.

PSİKOLOG KURT: “ŞİDDETİN UYGULAYICISI OLDUĞUMUZ ROLLERİ ANLAMAMIZ GEREKİYOR”

Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi’nden Psikolog Savaş Kurt, çalışmaya başladığından beri bireysel terapiler yaptığını ve yüzde 85 oranında kadınların katıldığını belirterek, “Kadınlar daha zayıf, daha duygusal gibi şeyler bunu basitleştirir. Kadına yönelik şiddet sadece fiziksel şiddet değil. Şiddetin diğer türlerinin de sonucu olarak insanlar bunu yaşıyor. Korunmaya çalıştığımız şiddet, deprem gibi, yangın gibi, dışarıda olan bir şey gibi olmadığını terapilerde daha iyi görüyoruz. Korunmak istediğimiz şey aslında kendi içimizde taşıdığımız şey. O yüzden bu kadar zor. Kadına yönelik şiddetten bahsediyoruz ve erkek olarak bunun bir parçası olma ihtimalimiz var. Mutlaka içimizden birileri bunun bir parçası oluyordur. Dolayısıyla bunu anlatırken veya konuşurken, bu şiddetin uygulayıcısı olduğumuz rolleri de anlamamız gerekiyor” dedi.

Panelde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Psikolojik Danışman Yasemin Özkan Kama, şiddete uğrayan mağdurların neler yapması gerektiği ve mağdurlara yönelik çalışmalar konusunda bilgilendirmeler yaptı.

Panel katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ile sona erdi.

Haber: Hüseyin Aksakal

Kdz. Ereğli Sosyal Hizmet Merkezi’nden “Kadına Yönelik Şiddet” paneli “ŞİDDET SUÇTUR!” - 1
Kdz. Ereğli Sosyal Hizmet Merkezi’nden “Kadına Yönelik Şiddet” paneli “ŞİDDET SUÇTUR!” - 2
Kdz. Ereğli Sosyal Hizmet Merkezi’nden “Kadına Yönelik Şiddet” paneli “ŞİDDET SUÇTUR!” - 3
Kdz. Ereğli Sosyal Hizmet Merkezi’nden “Kadına Yönelik Şiddet” paneli “ŞİDDET SUÇTUR!” - 4
Kdz. Ereğli Sosyal Hizmet Merkezi’nden “Kadına Yönelik Şiddet” paneli “ŞİDDET SUÇTUR!” - 5
Kdz. Ereğli Sosyal Hizmet Merkezi’nden “Kadına Yönelik Şiddet” paneli “ŞİDDET SUÇTUR!” - 6


YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


“Kadına şiddet acizlerin işi”

“Kadına şiddet acizlerin işi”


   Zonguldak Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Me...
HAK-İŞ KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ KINADI

HAK-İŞ KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ KINADI


25 Kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü kapsamında, Hak-İş, 81 ilde eş zamanlı olarak kadına şiddeti kınadı. Zonguldak madenc...

Son Eklenen Haberler


HALK OTOBÜSÜNDEN İNERKEN YARALANDI
Asayiş

HALK OTOBÜSÜNDEN İNERKEN YARALANDI


Karadeniz Ereğli’de, halk otobüsünden indiği sırada elbisesi kapıya sıkışan kadın düştü. Ayşe D., Kepez mevkisinden çarşı merkez istikametine y...
TERESSÜBATTAN TEMİZLENİP DERİNLEŞTİRİLİYOR
Gündem

TERESSÜBATTAN TEMİZLENİP DERİNLEŞTİRİLİYOR


Günlük bin metreküp temizleyen gemiler, limanı standart derinliğe kavuşturacak
GBT KONTROLÜ YAPARKEN POLİSE YAKALANDI
Asayiş

GBT KONTROLÜ YAPARKEN POLİSE YAKALANDI


Zonguldak'ta jandarma üniforması ile esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yapan bir kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerin...
ERMED’DEN EREĞLİ KAYMAKAMI’NI ZİYARET
Gündem

ERMED’DEN EREĞLİ KAYMAKAMI’NI ZİYARET


Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gönüllü ile ERMED Başkan Yardımcısı Fikri Kapan, Ereğli Kaymakamı M...
KIZ ÇOCUĞUNA CİNSEL İSTİSMAR İDDİASI!
Asayiş

KIZ ÇOCUĞUNA CİNSEL İSTİSMAR İDDİASI!


Zonguldak'ta 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan kadın kuaförü H.E. hakkında 47 yıl 15 aya kadar hapis cezası talep edil...
POSBIYIK TEBRİKLERİ KABUL EDİYOR
Gündem

POSBIYIK TEBRİKLERİ KABUL EDİYOR


Yeniden Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı seçilen Halil Posbıyık’a hayırlı olsun ziyaretleri devam etti. TSO, Şoförler ve Otomobilciler Odası, bazı STK ve kuru...
BELEDİYE, BAYRAMDA ŞENLİK YAPACAK!
Kültür-Sanat

BELEDİYE, BAYRAMDA ŞENLİK YAPACAK!


Karadeniz Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Salı günü Çocuk Şenliği düzenledi. Sokak oyunları, oyun parkurları, bilimsel deneyler, şişme oyun parkları, hayvanat ...
EREĞLİ ‘ZONGULDAK’I ÇÖZDÜ’!
Eğitim

EREĞLİ ‘ZONGULDAK’I ÇÖZDÜ’!


Karadeniz Ereğli, matematik becerisi ile Zonguldak’ı geride bıraktı. 50 okulun öğrencileri yarıştı; “çözen” Ereğli Cumhuriyet Ortaokulu oldu. ...
ZONGULDAK’IN İKİ VEKİLİ KOMİSYONA GİRDİ
Gündem

ZONGULDAK’IN İKİ VEKİLİ KOMİSYONA GİRDİ


TBMM, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin beli...
TAKLA ATTI, BURNU BİLE KANAMADI!
Asayiş

TAKLA ATTI, BURNU BİLE KANAMADI!


Düzce’de yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda 2 kiralık araç çarpıştı. Araçlardan takla atanın sürücüsü, kazayı ucuz atlattı ...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5095
34,7826
2.496,86

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı az bulutlu
parçalı az bulutlu 18o

SON YORUMLAR