ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

Karadeniz’deki doğal gaz keşfinin yansımaları… ´´FATURALARA YANSIYACAK!´´

   
Karadeniz’deki doğal gaz keşfinin yansımaları… ´´FATURALARA YANSIYACAK!´´

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhuriyet'in 100’üncü yılında millete en güzel hediyeyi yerli gazın kullanımıyla vereceklerini belirterek, "Yerli gazın ithal gazla karşılaştırıldığında daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum gazın üretilmeye başlanmasıyla birlikte sanayicilerimizin enerji faturasına da olumlu bir şekilde yansıyacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçtiğimiz günlerde Karadeniz’de yapılan doğal gaz keşfinin olumlu yansımalarından bahsederek, sanayicilerin yüzlerini güldürecek açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez, Türkiye’nin sona erecek kontratlarının olduğuna değinerek, Karadeniz’de yapılan doğal gaz keşfiyle ilgili, “Keşifle birlikte elbette Türkiye’nin masada pazarlık gücü artacak. Yerli gazın üretimiyle birlikte doğal gaz ithalatının kademeli olarak düşecek olması yeni kontratların müzakeresinde bizim için önemli bir avantaj olacak” açıklamasında bulundu.

“YERLİ HAZIN İTHAL GAZLA KARŞILAŞTIRILDIĞINDA DAHA UYGUN OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ”

Türkiye’nin halihazırda farklı ülkelerden gaz ithalatının olduğunu hatırlatan Bakan Dönmez, “Boru hatlarıyla hem de LNG ve spot piyasalardan da doğal gaz tedarik ediyoruz. Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası’nın kurulmasıyla hem BOTAŞ hem de özel ve tüzel kişi ve kurumlar da doğal gaz ithal edebiliyorlar. Bu durum rekabet açısından fiyatların serbest piyasa koşullarına göre oluşmasını sağlıyor. Diğer yandan doğal gaz depolama hacmimizin artırılması için önemli yatırımlar yaptık. Yerli gazın ithal gazla karşılaştırıldığında daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum gazın üretilmeye başlanmasıyla birlikte sanayicilerimizin enerji faturasına da olumlu bir şekilde yansıyacak. En önemlisi doğal gaz ithalatına ayırdığımız bütçenin azalmasıyla Türkiye’nin cari açığının kapanmasına önemli bir katkı sunacağız” diye konuştu.

Karadeniz’de keşfedilen ve altyapı çalışmaları başlayan doğal gazın ilk etapta Batı Karadeniz’deki iller vasıtasıyla doğal gaz ana iletim şebekesine bağlanacağı bilgisini aktaran Dönmez, “Bu sahaya en yakın yerlere baktığımızda Zonguldak, Düzce, Sakarya öne çıkıyor. Buradan da ana sisteme bağlandıktan sonra gaz şebeke yoluyla kullanılabilir olacak. Mevcut sistemi kullanacağız. Mevcut sistem bir enterkonnekte sistem. Sisteme girecek gazın miktarına göre boru hatlarının çaplarıyla ilgili bazı takviyeler gerekebilir. Mühendislik çalışmalarını BOTAŞ ve Türkiye Petrolleri birlikte yürütecek” dedi.

“SAHANIN BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE YENİ KUYULAR AÇARAK SAHAYI ÜRETİME HAZIR HALE GETİRECEĞİZ”

Yaklaşık 200 kilometrelik bir boru hattının döşeneceğini söyleyen Dönmez, “Bazı işler için uluslararası ihale açıp konunun uzman ve tecrübeli, deneyimli firmalarıyla da çalışabiliriz. Kaç kuyu planlamasının olacağı, bu kuyulardan üretim miktarları, kıyıya getirme maliyetleri var. Yaklaşık 200 kilometrelik bir boru hattı döşeyeceğiz. Kıyıda yapılacak terminalin özellikleri çıkarılacak, projelendirilmesi, mühendislik çalışmaları yapılacak. Bu çalışmalardan sonra ortaya bir maliyet çıkacak. Gazın çıkarılması için platform kurulması ya da doğrudan kuyu başından kıyıya doğru boru hattıyla kara terminaline ulaştırılması masamızda. Bunlar üzerinde çalışıyoruz şu anda. Bir taraftan da sahanın geliştirilmesi için yeni sondajlar yapacağız. Sahanın büyüklüğüne göre yeni kuyular açarak sahayı üretime hazır hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.

“CUMHURİYETİMİZİN 100’ÜNCÜ YILINDA MİLLETİMİZE EN GÜZEL HEDİYEYİ VERECEĞİZ

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılında Türk milletine en güzel hediyenin yerli doğal gaz kullanımıyla verileceğinin altını çizen Dönmez, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında milletimize en güzel hediyeyi inşallah ilk yerli gazın kullanımıyla vereceğiz. İlk faz üretim yüksek volümlü üretim olmuyor bu tip sahalarda. Ancak saha 3-5 yılda büyüklüğüne göre geliştiriliyor bir plato dönemine geliyor. Pik üretim almak için 30-40 kuyu açmamız lazım. Biz 3-5 kuyuyla birlikte üretimi başlatacağız, bir yandan da sahayı geliştirmeye devam edeceğiz. Bizim bütün amacımız enerjinin her alanında bağımsızlık. Petrol, doğal gaz, elektrik üretimi, madenler gibi her alanda kendi öz yeterliliğimizi geliştirmek istiyoruz. Elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir oranı yüzde 60’lar seviyesine çıkardık. 2023’e kadar bu oran daha da artacak. Madenlerimizde de katma değerli ürün dönemine geçtik. Burada da yeni modelle birlikte teknoloji ve Ar-Ge odaklı bir anlayışla madenlerimizi işleyerek uç ürün haline getiriyoruz. Petrol ve doğal gaz arama ve sondajlarında da son dönemde ciddi bir artış gösterdik” diye konuştu.

Borun özellikle sağlık ve temizlik sektöründe daha fazla kullanılması için BOREN’in yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarına dikkat çeken Dönmez, bor katkılı ürünlerin sağlık ve temizlik sektöründe yaygınlaşmaya başladığını aktardı. Enerji sektöründe yaşanan değişim ve dönüşümün uzun zamandır bakanlığın gündeminde yer aldığına değinen Dönmez, ileriki yılların planlamasını da hem kaynak bazlı hem de teknolojik bazlı dönüşümün en iyi şekilde uygulanması için sürdürdüklerini belirtti. Bakan Dönmez, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Yenilenebilir enerji kaynaklarındaki maliyet düşüşü, yeni enerji kaynaklarının ortaya çıkışı, enerji verimliliğindeki artış gibi pek çok unsura bağlı olarak dünyada bir değişim söz konusu. Öte yandan ülkeler bir taraftan fosil kaynaklara dayalı üretim altyapılarını temiz enerjiye doğru kaydırırken, bir taraftan denizler ve ankonvansiyonel başta olmak üzere yeni fosil kaynaklı rezervler için de arama ve sondaj faaliyetlerine devam ediyorlar. Türkiye olarak biz öncelikle yenilenebilir enerjide bir kalkınma ve sanayi geliştirme stratejisi izliyoruz. YEKA modelimiz ile yerli bir sanayi inşa etmekte sonuna kadar kararlıyız. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin yenilenebilir ve temiz enerji teknolojilerinde bölgenin merkez oyuncusu olması için yeni stratejilerimiz olacak. Sanayi stratejimizi Ar-Ge stratejimizle de eşgüdüme getirerek buna start-up ekosistemini de entegre edeceğiz. Enerji sektöründe çok önemli yeniliklerin merkezi olmaya adayız..”

" KENDİMİZE BİR YOL HARİTASI BELİRLİYORUZ”

Milli enerji ve maden politikalarının en önemli ayaklarından birinin yerlileştirme olduğunu söyleyen Dönmez, “Enerji dönüşümleri aslında bir teknoloji hikâyesidir. Yani teknolojiniz yoksa enerji oyununda sözü geçen bir oyuncu olmanız zor. Büyük bir oyunun oyuncusuysanız teknolojiniz olmalı ve bu teknoloji başkalarının da işine yaramalı. YEKA projeleri ile Türkiye yenilenebilir enerji teknolojilerinde ve gelecekte depolamada teknoloji merkezlerinde en önemli üretim üslerinden biri olmayı hedefliyor. Fakat daha birçok teknoloji en az birer enerji kaynağı kadar sistemimize etki ediyor. Yapay zekâ, akıllı sistemler, gelişmiş veri araçları gündemimizde en üst sıralardadır. Elektrikli arabalar, kayıt zinciri gibi birçok yeni teknolojiyi de araştırarak kendimize bir yol haritası belirliyoruz” dedi.

Güneş enerjisi alanında yaşanan son gelişmelere de dikkat çeken Bakan Dönmez, “2017 yılında milli enerji ve maden politikası ile Türkiye’nin enerji yol haritasını yeniden belirledik. Hidrokarbon kaynaklı üretim anlayışını, yerli ve yenilenebilir kaynak temelli, teknoloji ve Ar-Ge odaklı üretim olarak değiştirdik. Güneşten elde ettiğimiz üretim bu alanda ne kadar doğru bir yolda ilerlediğimizin en önemli kanıtıdır. Özellikle lisanssız üretim kapsamında güneş enerjisinden üretimimiz artış gösteriyor. 6 bin 295 MegaWatt gücündeki güneş kurulu gücümüzün 6 bin 72 MegaWatt’ı lisanssız güneş yatırımlarından gerçekleşti. Lisanssız üretimin ise 341 MegaWatt’lık bölümü çatı ve cephe uygulamalarından sağlanıyor. Geçtiğimiz yıl duyurusunu yaptığımız ‘Kendi Elektriğini Kendin Üret’ çağrımız ile sanayicimiz üretimde, hanelerimiz ise konutlarında bu çağrımıza cevap verdi” şeklinde konuştu.

" 36 İLDE 74 ADET GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI YEKA YARIŞMASINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

‘Çatı’ kelimesinin ilk anlamının konutun ya da yapının üstünün kapatılması olarak bilindiğini aktaran Dönmez, “Biz çatı denilince akıllara ilk olarak üretim, hatta ekonomik kazanç gelmesi için çeşitli uygulamaları hayata geçiriyoruz. 2019 Mayıs itibariyle Resmî Gazete'de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği ile birlikte vatandaşımız artık çatı ve cephesinden 10 kilovata kadar üreteceği elektriğin tüketim fazlasını satabiliyor. Sadece tüketici değil, tükettiğini üreten bir Türkiye için yerli ve yenilenebilir enerjinin kurulu güç içerisindeki payını yükseltmek birinci hedefimiz. Böylelikle ithal ettiğimiz enerjinin payını düşürüyor, ekonomik kaynaklarımızı ülkemiz içerisinde değerlendirmiş oluyoruz. Bu hedef doğrultusunda güneş özelinde sadece 2020 yılı içerisinde önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğimiz toplamda bin MegaWatt olmak üzere 10, 15 ve 20 MegaWatt’lık 36 ilde 74 adet güneş enerjisine dayalı YEKA yarışmasını gerçekleştireceğiz. Yine Türkiye’nin ilk, Avrupa ve Orta Doğu’nun tek entegre güneş paneli tesisini de geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla açtık. Hedefimiz net; ülkemizi güneş köprüsüyle birbirine bağlayacağız” dedi.

"TÜRKİYE 2019 YILINDA DÜNYADA HİDROLİK ENERJİ SANTRALLERİNİN PAYI BAKIMINDAN 9, RÜZGÂRDA 12, GÜNEŞTE 13, JEOTERMALDE 4. SIRADA "

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından sonra Türkiye’de enerji alanında çok büyük gelişmeler yaşandığını söyleyen Dönmez, “Üreten ve büyüyen Türkiye’nin enerjisini yerli ve yenilenebilir temelli politikalar ile destekledi. 2002 yılında 12 bin 305 MegaWatt olan yenilenebilir enerji kurulu gücümüz, 2020 Ağustos ayı sonu itibarıyla 46 bin 811 MegaWatt’a ulaştı. Ağustos 2020 sonu itibarıyla 93 bin 23 MegaWatt olan toplam kurulu gücün içindeki yenilenebilir payı yüzde 50,3 olarak gerçekleşti. 2002 yılında bu oran yüzde 38,6 seviyesindeydi. 2002 yılında yüzde 26,3 olan yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payı, 2019 yılında yüzde 44 olarak gerçekleşti. Ağustos ayı sonu itibarıyla 2020’nin ilk 8 ayındaki oran yüzde 48 seviyesinde. Başta yerli ve yenilenebilir kaynaklarının payının ve kaynak çeşitliliğinin artırılması yoluyla elektrik enerjisi üretiminde dengeli bir portföyün oluşturulması büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda yenilenebilir enerjide lisanslı ve lisanssız üretim modellerinin yanı sıra yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) modelini de uygulamaya devam ediyoruz. Bu model ile birlikte bugüne kadar toplam 3 GigaWatt olan 2 adet rüzgâr ve 1 adet güneş olmak üzere 3 YEKA yarışması gerçekleştirdik. Dördüncüsü ise güneş enerjisinde bin MegaWatt gücündeki gelecek ay düzenleyeceğimiz yarışma olacak. Tüm bu uygulamalarla birlikte Türkiye 2019 yılında hidrolik enerji santrallerinin payı bakımından dünyada 9, Avrupa’da 2, rüzgârda dünyada 12, Avrupa’da 7, güneşte dünyada 13, Avrupa’da 7, jeotermalde dünyada 4 Avrupa’da 1. sırada yer alıyor. Toplam yenilenebilir de ise dünyada 13, Avrupa’da 6. sırada. İnşallah yürüttüğümüz bu çalışmalarla beraber daha da yukarılara çıkacağız” ifadelerini kullandı.

İHA

Karadeniz’deki doğal gaz keşfinin yansımaları… ´´FATURALARA YANSIYACAK!´´ - 1
Karadeniz’deki doğal gaz keşfinin yansımaları… ´´FATURALARA YANSIYACAK!´´ - 2
Karadeniz’deki doğal gaz keşfinin yansımaları… ´´FATURALARA YANSIYACAK!´´ - 3
Karadeniz’deki doğal gaz keşfinin yansımaları… ´´FATURALARA YANSIYACAK!´´ - 4


YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, doğal gaz çalışmalarını anlattı…

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, doğal gaz çalışmalarını anlattı…


Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, "Karadeniz’deki doğal gaz keşfinin üretime...
 Karadeniz Gazı´nı karaya taşıyacak olan boruları derin deniz tabanına yerleştirecek… DEV GEMİ ZONGULDAK’TA

Karadeniz Gazı´nı karaya taşıyacak olan boruları derin deniz tabanına yerleştirecek… DEV GEMİ ZONGULDAK’TA


Castorone isimli gemi; Karadeniz'deki 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervinin karaya taşınmasında derin deniz tabanına boruların yerleştirilmesi işlemi için ...
DOĞALGAZ KEŞFİNİN YIL DÖNÜMÜ

DOĞALGAZ KEŞFİNİN YIL DÖNÜMÜ


Zonguldak açıklarında Sakarya Gaz Sahası'ndaki doğalgaz keşfinin üzerinden 3 yıl geçti. Karadeniz doğalgazı, '2020 yılında denizlerde yapılan en büyü...

Son Eklenen Haberler


ALKOL MASASINDA KAN AKTI: 1 YARALI
Asayiş

ALKOL MASASINDA KAN AKTI: 1 YARALI


Kastamonu'nun Cide ilçesinde alkol aldığı iş arkadaşları ile kavga ettiği sırada bıçaklanan şahıs, yaralı halde sahilde bulundu. Yaralı şahıs tedavi altına alınırk...
KAFA KAFAYA ÇARPIŞTILAR  5 YARALI VAR
Asayiş

KAFA KAFAYA ÇARPIŞTILAR 5 YARALI VAR


Bartın'da karşı istikametlerde seyir halinde bulunan 2 araç, hız uyarı tabelası önünde çarpıştı. Kazada 2 kişi, su kanalına devrilen araçta sıkışı...
´´GAZZE’DE KALICI ATEŞKESE VARILMASI İÇİN İSRAİL VE DESTEKÇİLERİ ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ”
Gündem

´´GAZZE’DE KALICI ATEŞKESE VARILMASI İÇİN İSRAİL VE DESTEKÇİLERİ ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ”


Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Ekonomi ve Kalkınma Politikası Komisyon Toplantısı açılışı Zonguldak’ta gerçekleştirdi. Türk ...
“BEST OF ZONGULDAK”
Gündem

“BEST OF ZONGULDAK”


Zonguldaklı iş adamları 'Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi'nde bir araya geldi. Zonguldak'ta ilk kez düzenlenen Best Of Zonguldak etkinliği vatandaşlar ve iş ada...
Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi törenle devreye alındı
Ekonomi

Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi törenle devreye alındı


Üst kuruluşu ERDEMİR olan Hatay’ın Payas ilçesinde kurulu İskenderun Demir ve Çelik A.Ş tarafından RH-OB İkiz Tip Vakum Altında Gaz Giderme Tesisi&rsquo...
UZMAN ÇAVUŞ CAM SİLERKEN DÜŞTÜ
Asayiş

UZMAN ÇAVUŞ CAM SİLERKEN DÜŞTÜ


Karabük'te uzman çavuş, evinin camlarını sildiği sırada 3. kattan düşerek yaralandı. Edinilen bilgiye göre, 100. Yıl Mahallesi’nde oturan H.K. (29),...
KADINLAR, POLİSE ZOR ANLAR YAŞATILAR
Asayiş

KADINLAR, POLİSE ZOR ANLAR YAŞATILAR


Karabük'ün Safranbolu ilçesinde polisin dur ihtarına uymayan sürücü, kovalamacanın ardından yakalandı. Sinir krizi geçiren kadın, yaptıkla...
EREĞLİ VE AKÇAKOCA EKONOMİSİ MASAYA YATIRILDI
Ekonomi

EREĞLİ VE AKÇAKOCA EKONOMİSİ MASAYA YATIRILDI


Düzce’nin Akçakoca ve Zonguldak’ın Ereğli ilçelerinde turizm sezonu öncesinde ekonomik veriler Akçakoca Kaymakamlığında konuşuldu. 20...
KENE TUTUNMASI!
Sağlık

KENE TUTUNMASI!


Havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırması sonucu acil servise başvuran hasta sayısında artış yaşandığını söyleyen Dr. Erdinç Şengüldür, "keneleri vü...
O, KALAN SON KALAYCILARDAN
Teknoloji

O, KALAN SON KALAYCILARDAN


Zonguldak'ın Devrek ilçesinde kalaycı ustası Hüseyin Macit Çekeneci, teknolojiye rağmen mesleğini sürdürüyor. Devrek tarihini yansıtan ve ba...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,4504
34,8290
2.441,87

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 13o

SON YORUMLAR