ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

Ereğli ve ERDEMİR´in tarihini yazdı

   
Ereğli ve ERDEMİR´in tarihini yazdı

Kitabı ile ilgili söyleşi yaptığımız Burhan Akbaş kitabı hakkında bilgiler verdi. İşte o söyleşi…

NEDEN BÖYLE KİTAP VE BÖYLE BİR KONU?

Gözlerimi hayata 1977 yılında bir ERDEMİR İşçisi babanın çocuğu olarak açtım. Evimiz işçi mahallesi diyebileceğimiz ve fabrika sahasını tepeden gören Yarma(Elma Tepe) Mahallesi´ndeydi. Her sabah kalktığımda gördüğüm ilk şey ERDEMİR ve sahasındaki hareketlilik idi. Gündüzlerin hareketliliği gecelerin ışık denizine dönüşürdü. Fabrika babam için İş ve ekmek iken bizim gelecek umudumuzdu. Ereğli gibi. Film izlemeye gittiğimiz sinema, maçlarını izlediğimiz takım, denize girdiğimiz plaj, okuduğumuz okuldu…

Fabrikanın kuruluşu çocukluk merakımdı, Teknik Lise ´de öğrenci iken stajyer olarak iki yaz yakından görme şansına sahip olduğum bu devasa fabrika, benim için inşa sürecin araştırılması merakını daha da artırdı. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi alanında bir yüksek lisans tezi hazırlamam gerektiğinde benim konum belliydi: Erdemir ve Ereğli

 

EREĞLİ DEMİR VE ÇELİK FABRİKALARININ KURULUŞU VE EREĞLİ HAVZASI (1960-1980)  ismiyle hazırlamış olduğum kitabımı esasında ´´Karadeniz Ereğlisi´nde Ağır Sanayinin Kuruluşu Sosyoekonomik Etkileri 1960-1980´´ 2013 yılında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi olarak sunmuştum. Tez danışmanım Doç. Dr. Ali Satan Bey´di. Hazırlamış olduğum tezim Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu, Doç. Dr. Ali Satan ve Doç. Dr. Cemalettin Şahin´den oluşan jüri tarafından 01/07/2013 tarih ve 12-5 sayılı kararıyla oy birliği ile kabul edilmiştir.

TEZİ HAZIRLARKEN NASIL BİR VARSAYIMLA YOLA ÇIKTINIZ?

Tarih biliminde önceden şöyle bir sonuca ulaşacağım şeklinde bir araştırma yapılmaz. Ama konu belirlenirken belgelerin nerede olabileceği şeklinde bir tasavvur geliştirilebilir. Benim savına göre kitabımıza dayanak olan tezi hazırlarken Türkiye´nin 1960´lı yıllarının en değerli sanayileşme projesi olarak görülen ERDEMİR´in devletin resmi kayıtlarında ve arşivlerinde çok zengin bir şekilde kaydının tutulmuş olması gereğiyle yola çıktım. Üzerinde yarım asır geçmiş bir projenin pek çok önemli sonucunun ortaya çıkmış olduğunu düşündüm. Yaptığım arşiv taramalarında bu düşüncemde haklı olduğumu da gördüm.

 

BAŞLICA ULAŞTIĞINIZ KAYNAKLAR NELER OLDU?

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Arşivinde, Başbakanlı Cumhuriyet Arşivinde, TBMM Kütüphanesi´nde, Ankara Milli Kütüphane´de, Beyazıt Devlet Kitaplığı´nda ve Ereğli Halk Kütüphanesinde, Resmi Gazete ve TBMM Zabıt Ceridelerinde ERDEMİR´in kuruluş süreci ve Ereğli´ye yansımaları hakkında çok kıymetli belge ve bilgilere ulaştım. Pek çok tez, makale, kitap, gazete ve dergiden ve ERDEMİR Faaliyet Raporları´ndan yararlandım.

 

SİZİN KİTABINIZIN SİZCE EN ÖNEMLİ FARKI NEDİR?

Erdemir´in kuruluş, finansman ve tevsiat süreçlerinin hem TBMM hem Cumhurbaşkanlığı hem de Başbakanlık arşivlerinden titizlikle takip ettim

Özellikle Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Arşivleri´ ile TBMM´de ERDEMİR´in kuruluşunun hem kanunlaşma hem finans arayışları hem de fabrikanın inşa süreçlerinde ortaya çıkan sorunların takibi ve çözümü adına alınan kararlar bakımından çok zengin belgeleri barındırdığını gördüm. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Cumhuriyet Arşivlerinde tespit ettiğim çok önemli belgeleri kitabımızda yayınladık.

ERDEMİR´in kuruluş sürecinde TBMM´deki konuşmaları TBMM Tutanaklarından, Zabıt Ceridelerinden takip ettim. Ele aldığımız dönemle ilgili ERDEMİR Faaliyet Raporlarına ulaşarak üretim, kar, zarar verilerini tespit ettim. Zonguldak, Şafak, Şirin Ereğli, Ereğli Memleket Gazetelerini 1928-1980 aralığında günü gününe tarayarak neredeyse bir ERDEMİR kuruluş günlüğü şeklinde fabrikanın inşa sürecini ele almaya çalıştım.

Ulusal basında özellikle daha merkez bir bakışa sahip Milliyet Gazetesi´ni gün be gün taranırken bazı dönemsel olaylarda Cumhuriyet, Hürriyet, Halka ve Olaylara Tercüman ve Yeni Asya Gazetelerinden yararlanılmıştır. Konu ile ilgili yazılmış pek çok tez, makale, kitap ve dergi incelenmiştir.

 

NEDEN 2018´DE YAYIMLAMAYA KARAR VERDİNİZ?

Esasında 2013 yılında yayımlamak için girişimde bulundum ancak bu sırada Cumhurbaşkanlığından daha önce tezin yazımı sürecinde talep ettiğim ancak elime ulaşmayan yeni belge ve bilgiler geç de olsa elime ulaştı. Bu belgelerin oldukça önemli belgeler olduğunu görünce o dönemde kitabı yayımlamayı erteleyip kitabı geliştirme gayreti içine girdim. Özellikle 1960-1980 döneminde Ereğli´de yayımlanmış yerel basının Ereğli Halk Kütüphanesi´nde bulunmayan eksik nüshalarını ülkemizin farklı kütüphanelerinde aramaya başladım. Nihayetinde kitabımızı epey bir geliştirme imkanına kavuşmuş olduk.

 

BU KİTAP SADECE ERDEMİR TARİHİ Mİ?

Hayır. Kitabımızın giriş bölümünü geniş bir Ereğli tarihi ile başlattım ama total bir Ereğli tarihi de yazmak kaygısında olmadım. Giriş bölümünde 1960 öncesi Ereğlisi´nin sosyal v ekonomik bir fotoğrafını vermek istedim. 1. Bölümde Türkiye´de demir ve çeliğin tarihini ve Erdemir´in kuruluş hikâyesini yazdım. 2. Bölümde ise Erdemir´in kuruluşu sonrası Ereğli´nin nüfusundan eğitimine sanatından sporuna, işçi hareketlerine pek çok alandaki değişimi yansıtmaya gayret ettim. Erdemir aslında sadece Ereğli de değil tüm havzayı etkileyen devasa bir dönüştürücüdür. Aslında Erdemir ve Ereğli özelinde havzanın 1960-1980 döneminin fotoğrafı olarak da nitelendirebilirim.

 

BU KİTAP NE DEĞİLDİR?

Aslında ele aldığımız konu ve dönemle ilgili çok zengin bir koleksiyon olmasına rağmen kitabım bir fotoğraf albümü değil. Konu daha çok Erdemir ve Ereğli Havzası bağlamında ele alınmıştır. Bu nedenle ancak konu ile ilgisi bağlamında yeter sayıda belge ve fotoğraf değerlendirilmiştir.

 

BU ARADA ALAPLI TARİHİ ADLI KİTABI ÇIKARDINIZ

O apayrı bir merak benim için. Osmanlı Arşivi´nde çalışırken tespit ettiğim belgeleri alıp okumak ve paylaşmak arzusuydu. Alaplı bu konuda çok daha fazla çalışmaya açık bir alan. Alaplı´da algılar tarih olarak kabullenilmiş. Hala gri alanlar fazla. Yeni çalışmalarla daha da zenginleşecek. Alaplı ile ilgili olarak 1928-1980 arası arşiv ve basın taramalarını tamamladım. Konu ile ilgili çalışmalarım devam ediyor.İki yıla kadar kapsamlı bir çalışma çıkarabilmeyi planlıyorum.

 

NEDEN ARAŞTIRIYOR VE YAZIYORSUNUZ?

Aslında her araştırma öncelikle kişisel bir merakın tatminidir. Belki böyle başlıyor ama sonrasında gelecek kuşaklara bir not düşmek istiyorsunuz. Araştırmalarının bir kenarda kalmasını da istemiyor insan. Geleceğe not düşmek belki de iz bırakma güdüsüdür yazmak.

SİZCE EKSİKSİZ BİR TARİH KİTABI OLABİLİR Mİ?

Bütün tarih kitapları eksiktir bir bakıma. Tarihçi yaşamadığı çağın, dönemin yazarıdır. Tarihçinin malzemesi ele alınan dönemden kalan belgelerdir. Bazen varlığını bildiğiniz şeyleri bile somutlaştıramadığınız oluyor. Bu durumda yine yazamıyorsunuz. Yazarsanız da bunun adı tarih olmuyor. Bu sebepledir ki ben de bu kitabı elde etmeyi başarabildiğim bilgi ve belgelerle yazmaya çalıştım. Bu kitapta temel kaygım ulaşabildiğim tüm kaynakları tarayarak gelecek kuşaklara bir not bırakmak ve konu ile ilgili gelecekte yapılabilecek yeni çalışmalara yeni bir basamak oluşturmak olmuştur.

 

KİTAPLA İLGİLİ ŞU DA OLSAYDI DEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?

Erdemir´in kuruluş süreci sonrası TBMM´de Erdemir Yolsuzluk Araştırma Komisyonu kuruluyor ve konu ile ilgili bir rapor hazırlanıyor. Ben bunu tespit ettim. Buradan kalkıp ta TBMM´ ye gidip aradım yok. İlgili yerlere yazılar yazdım ve bunun cevabını kitabın eklerine koydum. Ama işin aslı birileri bu raporu buharlaştırmış. Raporun aslını görmek isterdim. Ancak yine de raporun verilerine dönemin gazetelerinden ulaşabildim.

Peki bu yolsuzluk raporunun kaybolması, buharlaşması şaşırttı mı sizi?

Şaşırdım dersem dürüst davranmamış olurum. Belki rapor hala ulaşılabilir olsa daha şaşırtıcı olabilirdi.

 

KİTABINIZI NE ZAMAN OKUYABİLECEĞİZ?

Kitabımı 15 Mayıs Erdemir´in işletme yıldönümüne yetiştirmeye çalışıyorum. Kitabım için Erdemir´den sponsor olması için bir talebim oldu. Erdemir´in olumlu bir yaklaşım göstereceği kanaatini taşıyorum. Bir aksilik olmazsa Mayıs ayı içinde okuyucu ile buluşacaktır.

Ereğli´den kitapla ilgili beklentiniz nedir?

Ben Ereğli´de kültür ve sanat alanında çok önemli bir ilginin olduğunu biliyorum. Ereğli´nin ve Ereğli´yi yönetenlerin bu kitaba da mutlaka gereken ilgi ve desteği göstereceklerdir. Kitabın tüm taraflarının (ki bunlar temel olarak Erdemir, Sendikalar, Belediye) bu desteği sağlayacaklarına inanıyorum.

 



YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


ERDEMİR’İN YÜKSELİŞİNE ŞİİR YAZDI

ERDEMİR’İN YÜKSELİŞİNE ŞİİR YAZDI


Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir)  sosyal paylaşım platformu Twitter’da bu akşam en çok görülen ve yorum yapılan twitler sıralamasına ...
Posbıyık, festival tarihini açıkladı

Posbıyık, festival tarihini açıkladı


Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Festivalinin 5-6-7 Temmuz tarihleri arasında yapılacağının müjdesini İrem Derici konserinde ve...
ERDEMİR, HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU

ERDEMİR, HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU


Karadeniz Ereğli’de Huriye Erdemir, tedavi gördüğü Ankara’da hayatını kaybetti. Yakalandığı çaresiz hastalık ile bir süredir müc...

Son Eklenen Haberler


OFF-ROAD ARACI BÖYLE DEVRİLDİ
Gündem

OFF-ROAD ARACI BÖYLE DEVRİLDİ


Düzce'de gerçekleştirilen off-road festivalinde parkura giren bir aracın su etabında devrildiği anlar saniye saniye dron kamerasına yansıdı. Aracı devrilen yarış&cce...
PROSTAT VE MEME KANSERİNDE UMUT IŞIĞI
Sağlık

PROSTAT VE MEME KANSERİNDE UMUT IŞIĞI


Zonguldak’ta prostat ve meme kanseri gibi yumuşak doku kanserinin tedavisinde kullanılabilecek olan ilaç adayı patent aldı.

EKMEKTE KÜFLENMEYİ GECİKTİRECEK KATKI MADDESİ ÜRETTİLER
Gündem

EKMEKTE KÜFLENMEYİ GECİKTİRECEK KATKI MADDESİ ÜRETTİLER


Zonguldak’ta 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, bitkilerin küflenme üzerindeki etkisine bakmak için çalıştığı projesiyle, TÜBİTAK Orta...
SAHİLDE KADIN CESEDİ BULUNDU
Asayiş

SAHİLDE KADIN CESEDİ BULUNDU


Zonguldak’ta 58 yaşındaki kadının cansız bedeni sahil kıyısında bulundu. Edinilen bilgiye göre, Zonguldak-Kilimli sahil yolunu kullanan vatandaşlar deniz kıyısında bir...
OSMAN ZEKİ ORAL MEZARI BAŞINDA ANILDI
Yaşam

OSMAN ZEKİ ORAL MEZARI BAŞINDA ANILDI


Türk resim sanatının en önemli temsilcilerinden Karadeniz Ereğli'nin yetiştirdiği ünlü sanatçı Osman Zeki Oral, vefatının 12’nci yılında mezarı ...
81 İLAÇ GERİ ÖDEME LİSTESİNE ALINDI
Sağlık

81 İLAÇ GERİ ÖDEME LİSTESİNE ALINDI


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 81 ilacın geri ödenme listesine alındığını açıkladı. Bakan...
MAYIS’TA DOLU YAĞDI!
Çevre

MAYIS’TA DOLU YAĞDI!


Düzce'de aniden bastıran yağmur yerini doluya bıraktı. Mayıs ayında ceviz büyüklüğündeki dolu yağdı. Düzce'de bardaktan boşalırcasına yağan sağ...
 Oğlu taksi durağında darp edilen anneden yardım çağrısı
Asayiş

Oğlu taksi durağında darp edilen anneden yardım çağrısı


Karadeniz Ereğli’de bir anne, evinin geçimini sağlamak için taksi şoförlüğü yapan oğlunun durakta darp edilmesi üzerine şikayetçi ...
UYUŞTURUCU OPERASYONU!
Asayiş

UYUŞTURUCU OPERASYONU!


Zonguldak’ta düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 4 şüpheli yakalandı. Zonguldak Emniyet Müdürlüğü ekipleri il Merkezi, Kozlu, Kilimli ve ...
VALİ ORMANDA TEMİZLİK YAPTI
Çevre

VALİ ORMANDA TEMİZLİK YAPTI


Orman yangınları ile etkin mücadele etmek ve iklim değişikliğinden ormanları korumak için başlatılan Orman Benim Projesi çerçevesinde Düzce Valisi...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,3400
34,8790
2.393,27

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

açık
açık 12o

SON YORUMLAR