ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

Eğitim Sen: ´Eğitim yılı sorunlarla başlıyor´

   
Eğitim Sen: ´Eğitim yılı sorunlarla başlıyor´

Eğitim Sen Zonguldak Şube Yürütme Kurulu, 18 milyona yakın öğrencinin her yıl olduğu gibi bu yıl da çok sayıda sorun eşliğinde yeni eğitim öğretim yılına adım atacağını bildirdi.

Eğitim Sen Zonguldak Şube Yürütme Kurulu, 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı Başında Eğitimin Durumu başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye´de son bir yıl içinde belirginleşen ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle halkın satın alım gücünün düşmesi nedeniyle 2019-2020 eğitim-öğretim yılında öğrenci velilerinin yapacakları eğitim harcamalarının belirgin bir şekilde arttığı vurgulandı.

Eğitim alanında, kamusal eğitim anlayışının terk edilerek benimsenen piyasacı eğitim politikalarıyla öğrenci ve velilerin müşteri konumuna düşürüldüğü ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"2019-2020 eğitim-öğretim yılı başlıyor. Resmi ve özel öğretim kurumlarında görev yapan 1 milyonu aşkın öğretmen ve 18 milyona yakın öğrenci her yıl olduğu gibi bu yıl da çok sayıda sorun eşliğinde yeni eğitim öğretim yılına adım atacaklar.

Eğitimin niteliğinde yıllar içinde yaşanan gerileme, eğitimde yaşanan ticarileşme ve dinselleşme uygulamaları, okulların fiziki altyapı ve donanım eksiklikleri, kalabalık sınıflar, ikili öğretim, taşımalı eğitim, çocukların dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi, öğretmenlerin mesleki gelişimine yönelik piyasacı müdahaleler, çocukların barınmak zorunda bırakıldıkları yurtlarda taciz ve istismara uğraması, mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik ve ücretli öğretmenlik uygulamasının sürmesi, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu ve bunun gibi çok sayıda sorun eğitim sisteminin belli başlı sorunları olarak dikkat çekmektedir.

ENFLASYON, EĞİTİM HARCAMALARINI BÜYÜTTÜ

Türkiye´de son bir yıl içinde belirginleşen ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle halkın satın alım gücünün düşmesi nedeniyle 2019-2020 eğitim-öğretim yılında öğrenci velilerinin yapacakları eğitim harcamaları belirgin bir şekilde artmıştır. Eğitime ilk kez adım atacak olan pek çok öğrenci hangi şartlarda eğitime başlayacağının farkında olmasa da, okulların açılmasına sayılı günler kala öğrenci velilerini şimdiden çok sıkıntılı bir telaşın sardığını söylemek mümkündür. Her geçen yıl istikrarlı bir şekilde artan eğitim harcamaları, giderek bozulan gelir dağılımıyla birlikte öğrenci velilerinin bütçesini ciddi anlamda zorlar hale gelmiştir.

ÖĞRENCİ VE VELİLER MÜŞTERİYE DÖNÜŞTÜ

Herkese eşit ve parasız eğitim ilkesi ve kamusal eğitim anlayışı terk edilerek benimsenen piyasacı eğitim politikaları, eğitim hizmetinin bedelinin hizmetten yararlananlar tarafından ödenmesini, öğrenci ve velilerin ‘müşteri´ haline getirilmesini hedefleyerek toplumdaki sınıf farklılıklarını daha da belirgin hale getirmektedir. Aynı okul içinde sınıflar arasında, aynı bölgede okullar ve farklı bölgelerin birbirleriyle rekabet eder hale getirilerek eğitim hizmetleri büyük ölçüde piyasa kurallarına teslim edilmiştir.

MEB eliyle ve bir devlet politikası olarak açık ilkokul/ortaöğretim uygulamaları yaygınlaştırılmıştır. Sadece son beş yılda açık öğretime giden öğrenci sayısı yüzde 65 artarak 1,5 milyonun üzerine çıkmıştır.

Eğitimde yaşanan ve yapısal hale gelen sorunlar yıllardır görmezden gelinmeye çalışılsa da, eğitim sorunu halkın en temel gündemini oluşturmayı sürdürmektedir. Çocuklarımız eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanamamakta, çocuk yaşta evlilikleri önlemeye yönelik adımlar atılmamaktadır. Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere, kız çocukları, kırsal kesimde yaşayan çocuklar; eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlanamamaktadır. Bölgesel, cinsel, sınıfsal vb. eşitsizlikler yeni eğitim öğretim yılına girilirken iktidarın ve Milli Eğitim Bakanlığı´nın (MEB) çözmek için hiçbir somut adım atmadığı temel sorun alanlarıdır.

EĞİTİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN DEJAVANTAJLI KONUMU BÜYÜDÜ

Çocukların eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanması için hiçbir somut adım atılmazken, ‘çocuk işçiliği´ sorununun sürmesi, okullarda, cemaat yurtlarında ve kurslarda çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddetin artışı eğitim sisteminde yaşanan sorunlardan ayrı değildir. Türkiye´de çeşitli nedenlerle eğitime erişimde, kız çocukları, mülteci çocuklar, anadili Türkçe olmayan çocuklar, engelli çocuklar ve geçici koruma altındaki çocukların dezavantajları günden güne artarak devam etmektedir.

Toplumsal yaşamın her alanında görülen cinsiyetçilik ve cinsiyetçi uygulamaların en yoğun görüldüğü alanların başında eğitim gelmektedir. Cinsiyetçi ve cins ayrımcı uygulamalar okullarda etkili şekilde üretilmeye devam etmekte, geleneksel cinsiyet rolleri aile, okul, hukuk, ahlak, din ve medya tarafından sistemli bir şekilde çocuklara aktarılmaya çalışılmaktadır. Bu durum ülkemizde giderek artan ‘kadına yönelik şiddetin´ en temel nedenlerinden birisidir.

EĞİTİM EMEKÇİLERİNİN EKONOMİK VE HUKUKİ SIKINTILARI ARTTI

Yıllardır geçimlerini büyük ölçüde borçlanarak sürdüren, kredi ve borç batağına saplanan toplumun geniş kesimleri gibi, eğitim ve bilim emekçileri de yaşanan ekonomik krizden fazlasıyla etkilenmiştir. TL´deki aşırı değer kaybı, enflasyonunun hızla artması vb., sayıları bir milyonu aşkın eğitim ve bilim emekçisinin çalışma ve yaşam koşullarını ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir.

KHK ihraçları ile eğitim ve bilim emekçilerin sadece işleri ellerinden alınmamış, uzun uğraşlar sonucunda kazandıkları mesleklerini yapmaları engellenmiş, kendilerinin ve ailelerinin yaşamları adeta bir kâbusa dönüştürülerek, açlığa mahkûm edilmişlerdir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu hazırlıklarını MEB öğretmenler yerine farklı kesimlerle sürdürmeyi tercih etmektedir. Bundan dolayı da üzerine hiç vazife olmayan kesimler öğretmenlik meslek kanunu taslağı hazırlamakta ancak MEB´in gerçek hazırlığı bir türlü konunun tarafları ile paylaşmamaktadır. Bu anlamda biz öğretmenlerin şu an acil ihtiyacı bir meslek kanunu değil öğretmenlerin statüsünü güçlendirilmesidir.

Eğitim, öğretim ve bilim hizmet alanında görev yapan, memur ve yardımcı hizmetler sınıfında çalışan arkadaşlarımız eğitimin görünmez kahramanlarıdır. Onların emeği ve alın teri olmaksızın okullarımızın, eğitim kurumlarının nitelikli kamu hizmeti üretmesi mümkün değildir.

Yardımcı hizmetlilere normal görevlerinin dışında görevler verilmekte, hatta yöneticilerin özel işlerini yapmaları istenmektedir. Bunun karşılığında ücret, yevmiye, yolluk, yiyecek ve giyecek yardımı yapılmamakta ve fazla mesai ücreti ödenmemektedir.

Hizmetli, memur ve teknisyenlerin özel hizmet tazminat oranları arttırılmalı, ek gösterge verilmeli, lisans ve ön lisans mezunu memurların unvan aranmaksızın 1. dereceye kadar yükselebilmeleri sağlanmalıdır. Hizmetli ve memurların, hafta içi ve hafta sonu mesai harici çalışmalarında ve belirlenen alanları dışında yapacağı işler için ek ücret ödenmelidir. Her eğitim öğretim yılı başında öğretmenlere ödenen ‘eğitime hazırlık ödeneği´, eğitim işkolunda çalışan diğer eğitim emekçilerine de ödenmelidir.

EĞİTİM SEN OLARAK MEB´E 10 TEMEL UYARIMIZ!

Tüm öğrencilerimizin eşit, ulaşılabilir, nitelikli, ücretsiz eğitimden yararlanmasını sağlayacak bütçe planlaması yapmak MEB ve siyasi iktidarın sorumluluğudur. Sorumluluğun gereği yerine getirilmelidir.

Tüm öğrencilerimizin eğitim hakkı uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Öğrencilerimizin eğitim hakkını tam ve baskı altında kalmadan kullanması gerekir. Öğrencilerimizi çırak olmaya özendiren politikalardan vazgeçilmelidir.

Yargı kararları uygulanmalı; Diyanet, dini vakıf ve dernekler ile yapılan protokoller sonlandırılmalıdır.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü´ nün ´özerk´ yapısına son verilmelidir.

Anadolu liselerinde ikili eğitimden kaynaklı oluşabilecek güvenlik, sağlık, beslenme gibi sorunlara yönelik MEB önlem ve çözümler üretmelidir. Güvenlik sorununun çözümü için ücretsiz servis başta olmak üzere acil adımlar atılmalıdır.

MAĞDURİYET YAŞANMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI

2019-2020 eğitim öğretim yılında LGS sınavına girecek 1. 800 000 öğrencinin mağduriyet yaşamaması için gereken önlemler alınmalıdır. MEB öğrencilerin taleplerini toplamalı, okul gereksinimini belirlemeli ve bu gereksinimi karşılayacak önlemleri ‘Her öğrencinin istediği okulda eğitim alma hakkı vardır.´ ilkesini gözeterek yaşama geçirmelidir.

Proje okulları uygulaması sonlandırılmalıdır.

Sözleşmeli, ücretli, güvencesiz çalışma biçimlerine; mülakat uygulamalarına son verilmelidir.  Öğretmen açığı kadar atama acilen yapılmalıdır.

Öğretmenlerin statüsü, çalışma koşulları, hakları, işe alım ve istihdam biçimine kadar her konuda öğretmenlerin söz ve karar hakkı gözetilmelidir.

Hukuksuzca ihraç edilen arkadaşlarımız hala MEB çalışanıdır. MEB eğitim emekçilerine sahip çıkmalı, yaşanılan mağduriyetlere ilişkin sorumluluğunun gereğini yerine getirmelidir.

Öğretmenleri başarılı, başarısız olarak ayrıştıran, okul müdürlerini performans denetimine tabi bırakan ´2019 Yılı Öğretmenler Günü Genelgesi´ geri çekilmelidir.

Yaşadığımız tüm bu olumsuzluklara rağmen öğretmen, öğrenci ve velilerimizin yeni öğretim yılını kutlar, başarılar dileriz."



YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


Zonguldak’ta 95 bin 162 öğrenci karne alacak… YAZ TATİLİ BAŞLIYOR!

Zonguldak’ta 95 bin 162 öğrenci karne alacak… YAZ TATİLİ BAŞLIYOR!


2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı 2.Dönem sonunda Resmî ve Özel toplamda 436 okulda  95.162 öğrenci karne alarak tatile girecek. Zonguldak İl Milli E...
Zonguldak´ta ortalama eğitim süresi 8,4 yıl…

Zonguldak´ta ortalama eğitim süresi 8,4 yıl…


Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılı Ulusal Eğitim İstatistiklerini açıkladı. Verilere göre Zonguldak’ta 25 yaş ve üzeri nüfusun aldığı ortalama e...
AVCI’DAN BAŞARILAR…

AVCI’DAN BAŞARILAR…


AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılına başlayan öğrencilere başarı temennisinde bulundu. Avcı, sosyal medya hesabında yapt...

Son Eklenen Haberler


UÇURUMA YUVARLANMAKTAN KURTULDU!
Asayiş

UÇURUMA YUVARLANMAKTAN KURTULDU!


Zonguldak’ta meydana gelen kazada, metrelerce yüksekten düşmekten son anda kurulan otomobilin sürücüsü yaralandı. Zonguldak-Ankara karayol...
ZONGULDAK’TA KONUT SATIŞI RAKAMLARI!
Ekonomi

ZONGULDAK’TA KONUT SATIŞI RAKAMLARI!


Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre geçen Mart ayında Zonguldak’ta 485 konutun satışı gerçekleştirildi. TÜİK, 2024 yılı Mart ...
ZONGULDAK’TA YASADIŞI SİLAH TİCARETİ!
Asayiş

ZONGULDAK’TA YASADIŞI SİLAH TİCARETİ!


Zonguldak’ta yasadışı silah ve mühimmat ticareti operasyonunda 6 şüpheli yakalandı. Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ...
ÖZÖLÇER’E ZİYARET
Gündem

ÖZÖLÇER’E ZİYARET


Z onguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’i Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir&r...
ZONGULDAK İL GENEL MECLİSİ BAŞKANI “KİM” BELLİ OLDU
Siyaset

ZONGULDAK İL GENEL MECLİSİ BAŞKANI “KİM” BELLİ OLDU


Zonguldak'ta İl Genel Meclisi Başkanlığı seçimini AK Partili Necdet Karaveli kazandı. Meclis Başkanlığı seçimi yapıldı. Seçimlerde AK Parti’den ö...
TURİZM UNSURLARI BİRBİRİNİ TAMAMLAMALI
Eğitim

TURİZM UNSURLARI BİRBİRİNİ TAMAMLAMALI


Z onguldak’ın ilçesi Ereğli’de, Turizm Haftası dolayısıyla Zonguldak Turizmi, Kariyer ve Endüstriyel Miras konulu panel gerçekleştirildi. ...
EREĞLİ’DE İKİ BÖLÜM DAHA AKREDİTE EDİLDİ
Eğitim

EREĞLİ’DE İKİ BÖLÜM DAHA AKREDİTE EDİLDİ


ZBEÜ, eğitimde kalite çıtasını yükseltmeye davam ediyor. Bünyesindeki Karadeniz Ereğli Eğitim Fakültesi’ne ilköğretim matematik öğretm...
BAKANLIKTAN ZONGULDAK’A SPOR YATIRIMI
Siyaset

BAKANLIKTAN ZONGULDAK’A SPOR YATIRIMI


Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Zonguldak’a spora ve sporcuya verdiği desteğin aralıksız olarak devam ettiğini bildiren AK Parti Zonguldak İl Başkanı Mustafa &Cc...
AK PARTİ, POSBIYIK’I ZİYARET ETTİ
Siyaset

AK PARTİ, POSBIYIK’I ZİYARET ETTİ


Türkiye Mahalli İdareler Seçimleri’nde Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de zafer elde eden CHP’li Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ı, A...
ENFLASYON DÜZELTMESİ İŞLEMLERİNDE ÜCRET ÖDEMESİ UYARISI!
Ekonomi

ENFLASYON DÜZELTMESİ İŞLEMLERİNDE ÜCRET ÖDEMESİ UYARISI!


Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci, mali tablolara uygulanacak olan enflasyon düzeltmesi işlemleri için ücret &...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5043
34,7456
2.487,70

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 14o

SON YORUMLAR