ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

19 Mayıs… Bu mirası geleceğe taşıma görevi gençlerde… AYNI HEYECANLA, AYNI KARARLILIKLA!

   
19 Mayıs… Bu mirası geleceğe taşıma görevi gençlerde… AYNI HEYECANLA, AYNI KARARLILIKLA!

Ülke genelinde olduğu gibi, Zonguldak ve ilçelerinde de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk günkü coşkuyla kutlanıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıktığı, İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün olan 19 Mayıs 1919’da yanan bağımsızlık meşalesi ilk günkü gibi alev alev yanmayı sürdürüyor. Bayram Dolayısıyla Zonguldak’ta kutlama mesajları yayınlandı.

1918 yılının sonlarına gelindiğinde I. Dünya Savaşı'ndan mağlup ayrılan ve Mondros Mütarekesi'ni imzalayarak dağılma sürecine giren, Avrupa devletlerince hasta adam olarak nitelenen Osmanlı İmparatorluğu Mondros Ateşkes Anlaşması’nı imzalamış, hemen ardından İzmir Yunanlar, Adana Fransızlar, Antalya ve Konya İtalyanlar tarafından işgal edilmişti.

Bu sıralarda Türkler tarafından kurulan direniş cemiyetlerinin tüm Osmanlı topraklarında olduğu gibi Samsun'da da işgalciler ile silahlı çatışmalara yaşanmaya başlaması üzerine Arthur Calthorpe'ın imzasıyla İtilaf Devletleri, Osmanlı Hükümeti'ne bir verdiği notayla bölgedeki karışıklıkların giderilmesini istemiş aksi halde Mondros Ateşkes Anlaşması'nın 7. Maddesi çerçevesinde bölgenin işgal edileceğini beyan etmişti. Dönemin Harbiye Nazırı Abuk Ahmed Paşa ile Sadrazam Damad Ferid Paşa karışıklıkların giderilmesi görevine Mustafa Kemal'i uygun gördü, görev Mustafa Kemal tarafından kabul edilmişti.

Mustafa Kemal’e   bu çerçevede 9. Ordu Müfettişliği verilmiş ve görev yetkilerinin bulunduğu ferman imzalanmıştı. Bölgede düzenin sağlanmasını, bölgedeki silah ve cephanenin muhafaza altına alınmasını içeren bu ferman, aynı zamanda 9. Ordu Müfettişi olarak Mustafa Kemal’e, Anadolu coğrafyasının tüm doğu kısmına emir verebilecek olanakları sağlıyordu.

Mustafa Kemal yolculuk öncesi 15 Mayıs 1919’da Padişah VI. Mehmed ile görüşmesinin ardından, onu Samsun'a götürecek olan Bandırma Vapuru 16 Mayıs’ta İstanbul’dan yola çıkmıştı. Vapurun  Sirkeci Garı açıklarında İngilizler tarafından aramaya tabi tutulmasının ardından, Mustafa Kemal, Beşiktaş İskelesi'nden motor ile Kız Kulesi açıklarında vapura binmişti.  Vapur hareket etmeden önce vapurun işgal kuvvetlerine mensup bir torpido tarafından takip edileceğini ve batırılacağını haber aldığı bildirilmesine rağmen Mustafa Kemal yolculuğun plânlandığı gibi süreceğini söyler.

Mustafa Kemal ve 18 askerle beraber 16 Mayıs 1919 tarihinde öğleüzeri İstanbul'dan Samsun'a doğru yola çıkan vapur, İngiliz gemisi tarafından izlemeye alınsa da fırtınada izini kaybettirmeyi başarır.   Mustafa Kemal, Kaptan İsmail Hakkı Bey'e karaya yakın bir rota izlemesini ve düşman saldırısı halinde gemiyi en yakın sahile oturtmasını emretmiştir.  Dalgalı bir denizde yol alan gemi 17 Mayıs günü gece saat 23.00 civarında İnebolu Limanı'na, 18 Mayıs 1919 tarihinde öğleüzeri 12.00'de de Sinop Limanı'na yanaşmış, bir gün sonra da 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ulaşmıştır.

19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıktığı gün, İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden gün olarak kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun'da kutlanmış, 24 Mayıs 1935'te Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır. 19 Mayıs, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır Uzun yıllar "Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla kutlanan bayram, Atatürk Yılı kabul ve ilan edilen 1981'de yapılan değişiklikle "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır. 19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde  de resmî bayram olarak kutlanmaktadır.

Zonguldak ve ilçelerinde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kutlama mesajları yayınlandı.

VALİ TUTULMAZ: “ GENÇLER EMANETİ KORUYACAKTIR”

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, kutlama mesajında şunları kaydetti.

“Atatürk’ün Samsun’da istiklal meşalesini yakarak başlattığı, asil bir milletin hür ve bağımsız yaşama iradesini, azim ve kararlılığını tüm dünyaya gösterdiği, her safhası kahramanlıklarla dolu milli mücadele büyük bir inançla yürütülmüş, zaferle taçlanan bu destansı mücadele sonucunda büyük ve güçlü Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temelleri atılmıştır.

Büyük önder Atatürk büyük zorluklara kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletini geleceğimizin mimarları, aydınlık yarınlarımızın güvencesi, umudumuz Türk gençliğine emanet ederek onlara verdiği değeri, duyduğu güveni, inancını ve sevgisini göstermiştir.

Geleceğimize yön verecek erdemli Türk Gençliği; bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisine emanet edilen bu aziz vatana, Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkacak, koruyacak, kollayacak, gözetecek, hep daha ileriye taşıyarak gelecek nesillere aktaracak, üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirecektir. Onlara güveniyor, yürekten inanıyoruz.”

UÇAR: “MUTLU YARINLARA GENÇLERİMİZLE BİRLİKTE YÜRÜYORUZ”

AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda,  103 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da tutuşturduğu kurtuluş meşalesinin Anadolu’dan yakıldığını ifade ederek şunları söyledi:

“Milletimizin onur ve asaleti ve Atatürk’ün rehberliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcıdır 19 Mayıs. Türk gençliği bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da atasının emanetine cumhuriyete sahip çıkacak onun gösterdiği hedef olan çağdaş uygarlık düzeyini üzerine çıkarılması için üstüne düşen görevi yerine getirecektir.  Buna yürekten inanıyoruz. Birlik ve beraberlik için birbirine sevgi ve saygı ile yaklaşan, iyi eğitim almış, teknolojik kabiliyetlerle donatılmış Türk genci ülkemizi en iyi şekilde geleceğe taşıyacaktır. Unutmayalım ki her 19 Mayıs’ta Samsun’dan elden ele Ankara’ya koşturulan bayrağımız rengini siz asil Türk evladının damarlarındaki asil kandan almaktadır. ‘Unutmayınız ki vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.”

DEMİRTAŞ:  “GELECEĞİMİZİ AYDINLATIYOR”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “19 Mayıs'ta atılan adımla başlayan ve zaferle taçlanan büyük kurtuluş mücadelesi, devrimlerle güçlenen kuruluş dönemi, gençlerimiz için yol göstericidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Anadolu’yu aydınlatan, bağımsız yaşamamızı sağlayan önderliği ve çağdaş bakış açısı bugün hala daha geleceğimizi aydınlatmaktadır. Atatürk ilke ve devrimleri, Türk gençliğinin rehberidir.  “Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz” sözleri ile Mustafa Kemal Atatürk, Türk gençliğine olan güven inancını ifade etmiştir” ifadelerini kullandı.

KAYMAKAM YAPICI: "MİLLETİN BAĞIMSIZLIKTAN VAZGEÇMEDİĞİNİN DELİLİ"

Karadeniz Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı ise mesajında, "Mustafa Kemal Atatürk'ün işgal altındaki vatan topraklarımızı kurtarmak ve bağımsızlığımızı ilan etmek için Samsun'a ayak bastığı ve Kurtuluş Mücadelesini başlattığı 19 Mayıs 1919'un 103. Yıldönümünü büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz.Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak imkânsızlıklar içinde başlattığı bağımsızlık mücadelesi, aziz milletimizin hiçbir şart ve durumda bağımsızlığından vazgeçmediğinin açık bir delilidir. Eşine az rastlanır bu kahramanlık destanı, Türk Milletinin hep birlikte savaşarak bu toprakları yeniden vatan yapma mücadelesidir.   Sevgili Gençler,İstiklal mücadelemizin başladığı 19 Mayıs gününün sizlere armağan edilmesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sizlere verdiği değerin ve duyduğu güvenin bir göstergesidir.Şehitlerimizin canları pahasına savunduğu bu vatanın geleceği sizlere emanet edildi. Hiç kuşkusuz ki geleceğimizin teminatı olan sizler, içinizde taşıdığınız sevgi ve heyecanla ülkemizin kalkınmasına katkı verecek en önemli hazinelerimizsiniz" ifadelerini kullandı.

POSBIYIK:” GÖREV TÜM CUMHURİYET EVLATLARINDA”

Karadeniz  Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları bu tarihi günde Samsun’a ayak basmış ve Cumhuriyeti kurma mücadelesini başlatmıştır.‘Sizler, yeni Türkiye’nin geç evlatları, yorulsanız da beni izleyeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar. Türk gençliği amaca, bizim yüksek ülkümüze durmadan, yorulmadan yürüyecektir’ diyen Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün tam bağımsızlık ve çağdaş uygarlık hedefini, halk egemenliğine dayalı cumhuriyeti koruma, güçlendirme ve geliştirme sorumluluğu bütün cumhuriyet evlatlarınındır” dedi.

ERTUĞRUL: “DEĞERİ TARTIŞILMAZ!”

CHP Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Op. Dr. Eylem Ertuğrul ise “Dünya toplumları için yıllar boyu örnek kabul edilen; üç yıl boyunca önce sıcak cephelerde ardından da fikir masalarında ayağa kaldırılan Türkiye’nin her bir ferdi için 19 Mayısların değeri tartışılmazdır.Bu ülkenin gençlerinin, 103 yıl önce Samsun’da olduğu gibi yurdun her bir köşesinde, hakimiyetin kayıtsız, şartsız milletin olduğu düşüncesinden bir an olsun ayrılmadan yürüttükleri dayanışma, bütünlük ve tam bağımsız Türkiye mücadelesi gelecek açısından bizlere umut vermektedir” ifadeleriyle 19 Mayıs’ı kutladı.

Haber Merkezi

19 Mayıs… Bu mirası geleceğe taşıma görevi gençlerde… AYNI HEYECANLA, AYNI KARARLILIKLA! - 1
19 Mayıs… Bu mirası geleceğe taşıma görevi gençlerde… AYNI HEYECANLA, AYNI KARARLILIKLA! - 2
19 Mayıs… Bu mirası geleceğe taşıma görevi gençlerde… AYNI HEYECANLA, AYNI KARARLILIKLA! - 3
19 Mayıs… Bu mirası geleceğe taşıma görevi gençlerde… AYNI HEYECANLA, AYNI KARARLILIKLA! - 4
19 Mayıs… Bu mirası geleceğe taşıma görevi gençlerde… AYNI HEYECANLA, AYNI KARARLILIKLA! - 5


YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


Çorumluoğlu: ´Güçlü bir geleceğe, sağlıklı toplumlar ulaşır´

Çorumluoğlu: ´Güçlü bir geleceğe, sağlıklı toplumlar ulaşır´


Karadeniz Ereğli Kaymakamı Sayın İsmail Çorumluoğlu, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Mesajında, "Sağlıklı bir toplum, aynı zamanda mutlu v...
AK PARTİ İL BAŞKAN YARDIMCISI ÇAKIR’DAN 23 NİSAN MESAJI

AK PARTİ İL BAŞKAN YARDIMCISI ÇAKIR’DAN 23 NİSAN MESAJI


AK Parti Zonguldak İl Başkan Yardımcısı Mehmet Fatih Çakır, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Çakır mesa...
BOZKURT: GÜLÜÇ SANDIKLARI PATLATMAYA HAZIR

BOZKURT: GÜLÜÇ SANDIKLARI PATLATMAYA HAZIR


Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’ye bağlı Gülüç beldesinde, AK Parti Belde Teşkilatı ev sahipliğinde bir araya gelen partinin 2. Sıra Milletvekili A...

Son Eklenen Haberler


14 GÜN SONRA GELEN KARA HABER
Asayiş

14 GÜN SONRA GELEN KARA HABER


Zonguldak'ta 14 gün önce trafik kazasında ağır yaralanan 23 yaşındaki Tolgahan Sarı, hayatını kaybetti. Edinen bilgiye olay 11 Nisan günü Çaydamar Ma...
DÜNYA VATANDAŞI OLMAYA ADAY ÖĞRENCELER BİR ARAYA GELECEK
Eğitim

DÜNYA VATANDAŞI OLMAYA ADAY ÖĞRENCELER BİR ARAYA GELECEK


Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de, farklı okullardan lise öğrencilerinin katılacağı KEALMUN'24 konferansı 26-27-28 Nisan tarihinde Karadeniz Ereğli Anadolu L...
TÜBİTAK FİNALLERİ´NDE EREĞLİ’NİN GURURU OLDULAR!
Eğitim

TÜBİTAK FİNALLERİ´NDE EREĞLİ’NİN GURURU OLDULAR!


TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali gerçekleştirildi. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, derece elde eden Karade...
KUŞKONMAZ HASADI BAŞLADI
Ekonomi

KUŞKONMAZ HASADI BAŞLADI


Düzce Merkez Develibesni Köyünde 3 dekar alanda kuşkonmaz üreticiliğine başlayan üretici Meral Başak Bannerman'ın tarlasında yetiştirdiği ilk kuşkonmaz ...
KANALA DÜŞEN TOSUN KURTARILDI
Yaşam

KANALA DÜŞEN TOSUN KURTARILDI


Düzce’de, kanala düşen büyükbaş hayvan kurtarılarak sahibine teslim edildi. Belediye İtfaiye Müdürlüğü ekibi, aldıkları ihbar &...
KESİLEN BİLEZİK ÇIKARILDI
Yaşam

KESİLEN BİLEZİK ÇIKARILDI


Zonguldak’ta bir kadının sağ el bileğinin şişmesi sonucunda sıkışan bileziğini, itfaiye ekipleri keserek çıkardı. Olay Alaplı ilçesine bağlı Tepeköy Ma...
En çok hangi renk otomobil sattı?
Ekonomi

En çok hangi renk otomobil sattı?


Zonguldak’ta 2024 yılı Mart ayında 1460 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Peki yakın illerde kaç adet yapıldı? Türkiye genelinde en çok gri renk ara&ccedi...
KESİKBAŞ CİNAYETİNDE SON DURUM
Asayiş

KESİKBAŞ CİNAYETİNDE SON DURUM


Zonguldak’ta, Mustafa Keleş’in başının kesilerek vücudundan ayrı bir yere gömülmesi cinayeti ile ilgili tutuksuz yargılanan sanıklar hakim karşısına &...
YİĞİT YENİDEN DANIŞTAY BAŞKANI
Gündem

YİĞİT YENİDEN DANIŞTAY BAŞKANI


Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, görev süresinin dolmasının ardından yapılan seçimde, bir kez daha göreve seçildi. Zeki Yiğit'in 7 Mayıs 2020'de başl...
ERDEMİR, TUBE & WİRE FUARI’NA ÜÇÜNCÜ KEZ KATILDI
Ekonomi

ERDEMİR, TUBE & WİRE FUARI’NA ÜÇÜNCÜ KEZ KATILDI


Karadeniz Ereğli’de kurulu olan Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi ERDEMİR’in, demir-çelik endüstrisinin uluslar...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5920
35,0438
2.460,17

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 13o

SON YORUMLAR