ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

UĞUR MUMCU ÖLÜMÜNÜN YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI

   
UĞUR MUMCU ÖLÜMÜNÜN YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI

Ankara’da, 24 Ocak 1993 sabahı evinden çıkıp 06 YR 245 plakalı Renault 12 arabasını çalıştırırken C-4 plastik bombanın patlaması ile öldürülen Cumhuriyet gazetesi çalışanı Türk araştırmacı gazetecisi Uğur Mumcu, katledildiği günün yıl dönümünde Karadeniz Ereğli’de de anıldı.

   Cinayetinden kimin sorumlu olduğuna dair çok sayıda hipotez olsa da aradan geçen yıllarda cinayeti aydınlatılamayan Uğur Mumcu, şehit edilişinin yıl dönümünde Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de anıldı. Karadeniz Ereğli ADD Şubesi’nce “Adalet ve Demokrasi Haftası Anma Etkinliği” adı ile düzenlenen tören Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı söylendi.
“ÇARE YENİDEN ATATÜRK CUMHURİYETİ DİYORUZ”
ADD Genel Sekreter Yardımcısı Batı Karadeniz Bölge Sorumlusu Yusuf Arslan, tören konuşmasında devrim şehitlerini saygıyla andıklarını söyledi. Konuşmasında ‘laiklik’ ve ‘Cumhuriyet’ vurgusu yapan Arslan, özetle şöyle dedi:
“Adalet ve Demokrasi Haftası'nda çeşitli etkinliklerle andığımız aziz şehitlerimizin kanlarını yerde bırakmama kararlılığımızı yinelerken hem bu emperyal tuzakların perde arkasını halkımıza gösterme çabamızı sürdürüyor; hem nedenlerini ve sonuçlarını irdeliyor, hem de Laik Cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılma yolunda dersler çıkarıyoruz.
Muammer Aksoy, Doç. Dr. Bahriye Üçok, Çetin Emeç. Turan Dursun, Musa Anter cinayetlerinin ardından 24 Ocak 1993 Uğur Mumcu suikastı ile yeni bir boyut kazandı. Uğur Mumcu'nun katli her kesimden halkımızda büyük infial yarattı. Devletin bütün kademeleri failleri ve azmettiricilerini bulmaya söz verdiler ama çözüm için atılan her adım engellendi, duvardaki o tuğla bir türlü çekilemedi.
Uğur Mumcu da Muammer Aksoy gibi emperyal güçleri ve uşaklarını öylesine ürkütmüş, o kadar çok hain odağın ipliğini pazara çıkarmıştı ki, onu bu odakların her biri öldürtmüş, hatta cinayeti birlikte işletmiş bile olabilirlerdi.
Türk Ulusu siyasi cinayetlere kurban giden yiğit evlatlarını da, katillerini, işbirlikçilerini ve azmettiricilerini de unutmayacak, unutturmayacak, bir gün mutlaka hesabını soracaktır. Atatürkçü Düşünce Derneği olarak, Kemalizm'in namus sesini bir sis çanı gibi yurdumuz semalarına asma azim ve kararımızla başta Muammer Aksoy ve Uğur Mumcu olmak üzere yitirdiğimiz bütün vatanseverlerimizi minnet ve şükranla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, sesimizi değil sözümüzü yükselterek ‘çare yeniden Atatürk Cumhuriyeti’ diyoruz.”
Konuşmanın ardından Anıt önündeki Mumcu ve Aksoy fotoğraflarına karanfiller bırakıldı. Programın devamında ise 16.00’da, AKM Nikah Salonu’nda, Nevzat Göl ve ‘Gönül Dostları’ ile türkü ve şiir etkinliği de yapılacağı kaydedildi. Haber yayına hazırlandığı sırada bu etkinlik sürüyordu.

-UĞUR MUMCU-
Modern Türkiye'nin araştırmacı gazetecisi olarak bilinen Uğur Mumcu, Türkiye'deki güncel ve tarihsel siyasi meseleler üzerine kitaplar yayınladı. Suikast sırasında Kürdistan İşçi Partisi'nin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile ilişkilerini araştırıyordu.
Mumcu, ölümünden kısa bir süre önce Türk Silahlı Kuvvetlerine ait 100.000 ateşli silahın nasıl olup da Kuzey Irak'ın Kürt liderlerinden ve 2008 itibariyle Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eline geçtiğini soruşturuyordu.
Mumcu'nun ölümünden 25 gün sonra, aynı konuyu araştıran Orgeneral Eşref Bitlis, sabotajdan kaynaklandığı sanılan bir uçak kazasında öldü.
Mumcu, 8 Ocak tarihli “Ültimatom” başlıklı Cumhuriyet yazısında, Kürt milliyetçileri ile bazı istihbarat örgütleri arasındaki bağları yakında yeni bir kitapta ortaya koyacağını belirtmişti.

KDZ. Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı Şafak Erel:
CESUR KALEM UĞUR MUMCU’YU SAYGI VE MİNNETLE ANIYORUZ
Araştırmacı gazeteciliğin duayen ismi, inandığı yoldan asla dönmeyen halkın öncü yüreği, ‘Türkiye’nin cesur kalemi’ tam bağımsız Türkiye savunucularının sembolü, korkusuz kalem Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu’yu katledilişinin 30. Yıldönümünde saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.
Uğur Mumcu gerçeklerden, halkından ve bağımsız gazeteciliğinden aldığı güçle kendisini tehdit edenlerin ve kirli işlere bulaşan herkesin, bu kirli pazarlıklarının cumhuriyet ve Atatürk devrimleri için nasıl büyük bir tehdit olduğunu korkusuzca yazmış ve dile getirmişti. Dürüst ve namuslu bir gazetecilik yaptığı için bugün halen ilkeli, gerçek ve korkusuz gazeteci denildiğinde akla gelen birkaç isimden biridir Uğur Mumcu. Mumcu, demokrat kişiliği ve tavrıyla, Atatürk devrimlerine sahip çıkışıyla, mesleğinde yaptığı devrim niteliğindeki çıkışları ve çalışmalarıyla hiçbir zaman unutulmayacaktır.
Halkının, haklının, gerçeklerin yanında olması gerekenler, eğer gazetecilik mesleği adı altında kişisel menfaatlerini öne çıkarmışlarsa, birilerine yaranma derdine düşmüşlerse Uğur Mumcu'nun fikirleri, öğretileri ve kitaplarından öğrenecekleri çok şey var demektir.
Geçmişte karşılaştığımız acı gerçekleri, ülkemizin içine düşürüldüğü zor durumları yıllar önce yazdığı kitaplarla anlatan cumhuriyet, özgürlük, demokrasi ve insan hakları savunucusu Gazeteci Uğur Mumcu'yu katledilişinin 30.yıl dönümünde özlemle, minnetle ve rahmetle anıyoruz.

ERMED Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gönüllü:
ÜSTAT UĞUR MUMCU’NUN İLKELERİ REHBERİMİZDİR
Araştırmacı, Yazar, Gazeteci Uğur Mumcu’yu saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. 30 yıl önce tam bugün, haince katledilen ustamızın "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunamaz" ilkesi hala rehberimizdir. "Ben Atatürkçüyüm.... Ben, Cumhuriyetçiyim... Ben Lâikim... Ben Antiemperyalistim... Ben Tam Bağımsız Türkiye'den Yanayım... Ben İnsan Hakları Savunucuyum... Ben, Terörün Karşısındayım... Ben, Yobazların, Hırsızların, Vurguncuların, Çıkarcıların Düşmanıyım.” sözlerinin sahibi Mumcu’nun bıraktığı iz, bugün de meslektaşlarımıza aydınlık yolu gösteren sönmez ışıktır.
Katillerinin 30 yıldır bulunamamış olması ise aydınlıktan korkan karanlık güçlerin ve işbirlikçilerinin planlarının hala yürürlükte olduğunun göstergesi, ülke olarak uyanık olmamız gereğinin bir işaretidir.    
Bu duygu ve düşüncelerle; Kdz. Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetim Kurulu olarak “Vurulduk, asıldık, öldürüldük ey halkım unutma bizi!..” diye seslenen büyük ustamız Uğur Mumcu’yu tekrar saygı, rahmet ve minnetle anıyor, “Seni unutmak ne mümkün, ilkelerinin izindeyiz” diyoruz. Saygılarımızla.

UĞUR MUMCU ÖLÜMÜNÜN YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI - 1
UĞUR MUMCU ÖLÜMÜNÜN YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI - 2
UĞUR MUMCU ÖLÜMÜNÜN YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI - 3
UĞUR MUMCU ÖLÜMÜNÜN YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI - 4
UĞUR MUMCU ÖLÜMÜNÜN YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI - 5
UĞUR MUMCU ÖLÜMÜNÜN YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI - 6
UĞUR MUMCU ÖLÜMÜNÜN YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI - 7
UĞUR MUMCU ÖLÜMÜNÜN YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI - 8


YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


Uğur Mumcu Zonguldak´ta anılacak

Uğur Mumcu Zonguldak´ta anılacak


Gazeteci-yazar Uğur Mumcu´nun katledilişinin 26´inci yılı nedeniyle Zonguldak Demokrasi Platformu tarafından Uğur Mumcu ve demokrasi şehitlerini anma programı düzenleneceği bild...
Posbıyık, Mumcu ve Okkan’ı andı

Posbıyık, Mumcu ve Okkan’ı andı


Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan’ın ölüm yıl dönümünde anma mesajı yayımladı. Posbıyık’ın Gazet...
Demirtaş: “Gazeteciliğin en iyi temsilcilerindendi”

Demirtaş: “Gazeteciliğin en iyi temsilcilerindendi”


CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 27 yıl önce aracına yerleştirilen bombayla katledilen Gazeteci Uğur Mumcu’nun, Türkiye’deki araştırmacı gazete...

Son Eklenen Haberler


PLAJLARDA SON DURUM
Çevre

PLAJLARDA SON DURUM


Karedeniz Ereğli Belediyesi, fırtına felaketinde zarar gören Sevgi, Barış, Dostluk Plajları’nda sezon öncesi düzenleme çalışmalarına başladı. Bele...
SERHAT SÖZER TOPRAĞA VERİLDİ
Yaşam

SERHAT SÖZER TOPRAĞA VERİLDİ


Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, intihar edan MHP Alaplı eski ilçe Başkanı 43 yaşındaki Serhat Sözer, toprağa verildi.
ZBEÜ’YE AKREDİTASYON BELGESİ
Gündem

ZBEÜ’YE AKREDİTASYON BELGESİ


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen 2022 Yılı Kurumsal Akreditasyon Programı k...
MURAT SESLİ, ŞİMDİDEN ADAYLIĞINI AÇIKLADI
Siyaset

MURAT SESLİ, ŞİMDİDEN ADAYLIĞINI AÇIKLADI


Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de bir dönem belediye başkanlığı yapan, Türkiye Mahalli İdareler Seçimleri’nde de İYİ Parti’den beledi...
CHP’Lİ BELEDİYE 250 MİLYON BORÇ BIRAKTI
Siyaset

CHP’Lİ BELEDİYE 250 MİLYON BORÇ BIRAKTI


Zonguldak’ın Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, CHP’den devraldıkları borçların 250 milyon lirayı bulduğunu belirterek “Ciddi bir enkaz devral...
TÜNEL ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR
Gündem

TÜNEL ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR


Zonguldak-Filyos arasındaki tünel ve yol çalışmaları aralıksız sürüyor. AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Kilimli- Muslu tünellerini ziya...
YAZA KADAR “İLMEK İLMEK”
Çevre

YAZA KADAR “İLMEK İLMEK”


Karadeniz Ereğli’de yıkıma neden olan 19 Kasım 2023’te tam fırtınanın sahil kesiminde açtı hasarın onarıldığı bildirildi. Sahilin eksi haline dönmesinin ...
KAYIP KÖPEK...
Yaşam

KAYIP KÖPEK...


...
14 GÜN SONRA GELEN KARA HABER
Asayiş

14 GÜN SONRA GELEN KARA HABER


Zonguldak'ta 14 gün önce trafik kazasında ağır yaralanan 23 yaşındaki Tolgahan Sarı, hayatını kaybetti. Edinen bilgiye olay 11 Nisan günü Çaydamar Ma...
DÜNYA VATANDAŞI OLMAYA ADAY ÖĞRENCELER BİR ARAYA GELECEK
Eğitim

DÜNYA VATANDAŞI OLMAYA ADAY ÖĞRENCELER BİR ARAYA GELECEK


Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de, farklı okullardan lise öğrencilerinin katılacağı KEALMUN'24 konferansı 26-27-28 Nisan tarihinde Karadeniz Ereğli Anadolu L...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,4487
34,7674
2.436,38

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

açık
açık 13o

SON YORUMLAR