ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

Posbıyık, OYAK ‘ın düzenlediği toplantıyı eleştirdi…

   
Posbıyık,  OYAK ‘ın düzenlediği toplantıyı eleştirdi…

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in katılımıyla Ereğli’de düzenlenen toplantıyı değerlendirdi. Posbıyık: “OYAK yönetimi Ereğli halkının temsilcilerini yalnızlaşmaya çalışarak mı sonuç alacak. Kurtuluş Savaşı'nda ilk deniz zaferini kazanan Ereğli, bugüne kadar pek çok kahraman evladını şehit verdi. Bu kent şehitlerini unutmaz, gazileriyle övünür. O nedenle kimse, tarihe destanlar yazmış kahraman ordumuzun arkasına sığınarak Ereğli'nin ve Ereğli halkının sorunlarını örtbas etmesin” dedi.

Posbıyık, Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nin Aralık Ayı olağan meclis toplantılarının ilk birleşiminde yaptığı gündem dışı konuşmada, OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Savaş Erdem'in Karadeniz Ereğli'ye geldiğini, bazı sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı yaptığını basından öğrendiğini belirtti.

Halkın seçtiği belediye başkanının olmadığı bir toplantıdan hiç bir sonuç alınmayacağını da en iyi Savaş Erdem’in bileceğini belirten Posbıyık şunları söyledi:

“Ereğli Belediyesi olarak bizim OYAK'tan istediğimiz hiç bir şey yok. Ne kişisel bir beklentim olabilir ne de belediye olarak bir beklentimiz var. Biz belediye olarak hukuk yoluyla haklarımızı alacağımıza inanıyoruz. OYAK da alacağı varsa hukuki yolları kullansın. Gelsin haczetsin, böyle giderse olacağı da bu. Taksit falan da istemeyiz. Biz belediye olarak hukuk yoluyla alacağımızı takip ederiz. Ama ben seçilmiş bir belediye başkanı olarak halk adına talepte bulunuyorum.
Zehirli dumanlardan insanlarımız kanser, lösemi oluyor. Filtreler yenilensin, denizimiz cürufla doldurulmasın, ekolojik hayat tahrip edilmesin, cüruf dağları Ereğli dışında uygun depolara taşınıp üzeri betonla kapatılsın. Kuraklık halinde Ereğli halkının içme suyunun kesilmesine yol açacak ibare HES şartnamesinden çıkarılsın. Ereğli'de istihdam ve katma değer yaratıcı yatırımların sonuçlarından Ereğli halkı öncelikli olarak yararlansın. -20 yıldır kadro bekleyen OYPA işçilerinin kadroları verilsin. Haksız işten çıkarılmalar durdurulsun.”

“AYNEN DEVAM EDECEĞİM AMA BU UZLAŞMACI OLMADIĞIM ANLAMINA GELMEZ”

Oyak’ın düzenlediği toplantıya Ereğli'nin seçilmişlerini, İl Genel Meclisi üyelerini, Belediye Meclis üyelerini çağırmadığını belirten Posbıyık, “ Ereğli'nin yerel temsilcileri onlardır. Demokrasinin olmazsa olmaz koşulu da budur. Bu şehre dair kararları ancak bu şehrin yöneticileri alır. Bu, evrensel bir kuraldır. Sizin toplantınızda Ereğli'nin seçilmiş yöneticileri yok” dedi.
Belediye başkanı şöyle devam etti:
“Bana kavgacı diyorlar. İlk defa da değil, yıllardır dillere pelesenk olmuş, bunu bir yıpratma aracı olarak kullanmak istiyorlar. Bu, gerçeği yansıtmadığı için de halkta karşılığı yok. Aslında konu ne biliyor musunuz. Ben her şeyi açıkça ve halkın gözü önünde söylüyorum. İçim dışım bir. Ve bütün haksızlıkları lafı dolandırmadan, kapalı kapılar ardında değil, büyük bir açıklık ve samimiyetle dile getiriyorum. Ve bunu yıllardır yaptığım için halk bana güveniyor ve yetki veriyor. Ben Ereğli'nin ve Ereğli halkının samimi sözcüsüyüm ve onların haklarını savunuyorum. Ben işin ününde değil, unundayım. Ben sorun üreten değil, çözüm üreten tarafım. Halkın tarafıyım. Amacım Ereğli'nin geleceğini güvence altına alarak hizmet üretmek. Çocuklarımıza yaşanabilir bir kent bırakmak. Bir haksızlık gördüğünüzde müdahale etmezseniz önce hakkınızı sonra da şerefinizi kaybedersiniz ve sorunun o zaman parçası olursunuz. Halkımız yıllardır bana güvenerek yetki veriyorsa ben onlara güvendiğim ve onun samimi sözcüsü olduğum içindir. Buna aynen devam edeceğim. Ancak bu, uzlaşmacı olmadığım anlamına gelmiyor. Gerçekleri dile getireceğim. Halkın hakkını sonuna kadar arayacağım. Ancak bunları söylerken yumruğumu değil elimi uzatıyorum. Çözümü için her zaman hazırım.”

“BU CANAVARA DUR DEMELİYİZ!”

Kapalı toplantılar yapıp, Ereğli'nin seçilmişlerini ve mülki amirlerini yok sayan bir anlayışla çözüm üretilemeyeceğini savunan Posbıyık, şöyle devam etti:
“OYAK kentte yaşayan insanlara karşı, denizde yaşayan tüm canlılara, kuşlara, doğaya, toprağa karşı suç işlemektedir. Asıl olarak vicdanlarımızda suçludur. Başlangıçta ekonomik kalkınma ve çağdaşlaşma alanında çok önemli bir yatırım olan Erdemir, milli karakterini yitirdikten sonra adeta bir canavara dönüşmüştür. Bu topraklarda, gözü doymak bilmeyen bir canavar doğmuştur. Önce sanayiciyi, taşeronları, esnafı, kendi işçisini ve halkını yok etmektedir. Şimdi de suyumuza göz dikti. Denizimizi, havamızı kirleterek geleceğimizi, çocuklarımızı, torunlarımızı gözüne kestirdi. Bir koluyla havaya ateş, sinter dumanlarını püskürtüyor. Demir cevherini püskürtüyor. Diğer koluyla denizi cürufla dolduruyor. Bu canavara dur demek zorundayız. Bu canavarın beyni İstanbul’da. Ticaret, sac alışverişleri İstanbul’da. Gövdesi Ereğli’de. Kolları da hepimizin hayatına girmiş vaziyette. Evet, ne kadar doğru söylemişim. Özür dilenecek bir şey olmadığı gibi kimseye de benim adıma özür dileme yetkisi vermedim. Aynı sözleri tekrar ediyorum.”


“ORDUNUN ARKASINA SIĞINMAYIN”

Posbıyık, yaşanabilir bir kentten, temiz çevresi olan mutlu insanların yaşadığı bir şehirden OYAK’ın da memnun olacağına inancını ifade ederek, “ Ordumuz her zaman yeniliğin, çağdaşlaşmanın öncüsü olmuştur. Ordumuz bağımsızlığımızın teminatıdır. Cumhuriyetin kurulmasında çağdaşlaşmasında ve ülkemizin korunmasında bizim güvencemizdir. Ordu mensuplarının her biri kahraman evlatlarımızdır. Halkın içinden çıkmış ordumuzun bu yönüyle de Dünyada eşi benzeri yoktur. Biz bugünkü OYAK yönetiminin, özelleştirme sonrasındaki sanayici kimliğinin de bu anlayışın temsilcisi olmasını isteriz. OYAK da Ereğli halkının korunması için, aynı anlayışı hayata geçirsin isteriz. OYAK yönetimi Ereğli halkının temsilcilerini yalnızlaşmaya çalışarak mı sonuç alacak. Kurtuluş Savaşı'nda ilk deniz zaferini kazanan Ereğli, bugüne kadar pek çok kahraman evladını şehit verdi. Bu kent şehitlerini unutmaz, gazileriyle övünür. O nedenle kimse, tarihe destanlar yazmış kahraman ordumuzun arkasına sığınarak Ereğli'nin ve Ereğli halkının sorunlarını örtbas etmesin. Ereğli'nin denizini, havasını kirletmesin, yükümlülüklerini yerine getirsin” diye konuştu.

ETEKLERDEKİ TAŞLAR…

Posbıyık, metnini belediye meclisi üyeleri ve basın mensuplarına da dağıttığı konuşmasının ikinci bölümünde, Ereğli Belediyesi ile OYAK arasına ihtilaflı olan konulara ilişkin bilgi verdi.
Posbıyık şöyle dedi:
“Emlak vergisi kanunu gereği beyanname usulü ile bildirilen Emlak vergisinde, 2019 yılına kadar ERDEMİR tarafından hazırlanan beyannamelerin bu dönemde incelenmesi neticesinde eksik ve hataların tespit edilmesi üzerine, resmi yazı ile ERDEMİR’e bildirilerek eksik ve hataların düzeltilmesi istenmiştir. ERDEMİR’in olumsuz cevabı üzerine Belediyemizce oluşturulan komisyon marifetiyle fabrika sahası içerisinde yerinde inceleme, tespit ve ölçümler yapılarak tutanak ile imza altına alınmıştır. Eksik ödenen Emlak vergisi 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri neticesinde geriye dönük 5 yılı kapsayacak şekilde yüzde yüz emlak vergisi artışı oluşması öngörülmektedir.”


“ELEKTRİK VE HAVAGAZI TÜKETİM VERGİSİ ÖDEMEYEN TEK KURULUŞ”

Posbıyık, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Elektrik ve Havagazı Tüketim vergisi ödemeyen tek kuruluşun Erdemir olduğunu iddia etti.
Belediye Başkanı, şöyle dedi:
“ERDEMİR’in Kendi içinde üretim faaliyetleri esnasında ortaya çıkan havagazını kullanmak suretiyle üretmiş olduğu elektrik enerjisini tüketmesi, bu yaklaşık toplam tüketiminin %25-%35 oranında Kendi ürettiği elektrik enerjisinin yeterli gelmemesi sebebiyle, Elektrik tedarik firmaları üzerinden satın aldığı elektrik enerjisini tüketmesi, yaklaşık toplam tüketiminin %65-%75 oranında 1. başlık ile ilgili hukuki süreçte ERDEMİR Danıştay’a kadar olan süreçte tüm mahkemeleri yanıltmak çabası sergilemiş ancak hepsini kaybetmiştir. Sonrasında Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını kullanmış ve süreç sonunda Anayasa Mahkemesi özetle, verginin ödenmesi gerektiği ancak matraha esas satış ilişkisi olmadığı ve matrah belirleme konusunda yerel mahkemeye geri göndermiştir. Bu konu ile ilgili belediyemiz tarafından elde edilen bilgi ve belgeler ışığında ERDEMİR’in kendi kullandığını iddia ederek mahkemeleri yanılttığı ve ürettiği elektrik enerjisini sattığı hususunda deliller elde edilmiştir. Süreç belediyemiz tarafından titizlikle takip edilecektir.
2. Başlık ile ilgili olarak hiçbir hukuki gerekçe ve sebep olmamasına rağmen satın alarak tükettiği elektrik enerjisinin vergisini ERDEMİR’in satın aldığı firmalar belediyemize ödememektedir. Bu konuyla ilgili ERDEMİR hangi firmadan elektrik aldığını dahi açıklamamaktadır. Belediyemizin yapmış olduğu araştırma ve ulaştığı bilgi ve belgeler ERDEMİR’in kendi tedarikçisi olduğu yönündedir. Eğer değil ise kamuoyuna açıklaması gerekmektedir.”


“DEVLET VE BELEDİYEYE HİÇBİR VERGİYİ ÖDEMEK İSTEMİYOR”

Posbıyık, Kızılcapınar Barajı ile ilgili olarak ise “2018 yılında Önceki dönemde hazırlanan DSİ-ERDEMİR-Kdz. Ereğli belediyesi arasında imzalanan protokol ile Ereğli halkının su hakkı gasp edilmek istenmektedir. Bu protokolün hiçbir vicdani ve hukuki açıklaması yoktur. Ereğli halkının yaşam hakkı her türlü ticari kaygının üstündedir.” İfadelerini kullandı.
Belediye Başkanı, Erdemir’in özel endüstri bölgesi kurma çabasıyla, zaten senelerdir kullandığı ve büyümesinde bürokratik herhangi bir engelinin olmadı ğı halde, içinde bulunan hazineye ait 2.085.000m², belediyeye ait 12.650m² ve şahıslara ait 14.000m² alanı devlet tarafından kamulaştırma bedelini ödeterek bedava sahip olma peşinde olduğunu belirterek, “Hazineye ait 2.085.000m² alanın rayiç bedeli yaklaşık 4.5 milyar TL yani eski parayla 4.5 katrilyon TL civarındadır. Özel Endüstri Bölgesi olduğu anda tüm vergi ve harçlardan kurtulma peşindedir. Özel ticari bir kuruluş olan ERDEMİR yıllık 6.5 milyar TL net kar açıklamasına rağmen vatandaşın devlete ve belediyemize ödediği hiçbir vergiyi ödemek istememektedir. “


“BİZİ TANIMAYANI BİZ HİÇ TANIMAYIZ!”

Konuşmasında, hazırlanan metnin dışında da ifadeler kullanan Posbıyık “Yine Ereğli halkını adam yerine koymuyorsunuz, belediye başkanını ziyaret etmiyorsunuz. Bu Ereğli halkını tanımamak demektir. Bizi tanımayanları biz de tanımayız” dedi.


"CUMHURBAŞKANINI ZİYARET EDECEĞİM”

Erdemir yetkililerinin kendilerine aradaki sorunları çözmediği iddiasını sürdürebilmek için görüşmelere gelmediğini iddia eden Posbıyık, “ İddia ediyorum, yarın gelsin herhangi bir kuruluş, üç belediyeden, üç Erdemir’den adam gönderin, yarım saatte işler çözülür. Ama gerginlik yaratıyorlar Özel Endüstri Bölgesini ilan etmek için. Savaş Erdem’e söylüyorum. Sen özel endüstri bölgesini buradan çıkarırsan, ben de belediyenin anahtarlarını s ana teslim edeceğim. Belediyenin gelirleri tamamen gidiyor. Bu konuda önümüzdeki günlerde sayın Cumhurbaşkanımızdan da –Cumhurbaşkanımız Ereğli’yi sever, takdir eder- randevu talebinde bulunacağım. Beni kabul ederlerse kendisine bu konuları anlatacağım, brifingleri vereceğim” ifadelerini k ullandı.
Posbıyık, Ereğli Geleceğine Sahip Çıkıyor Platformu ile bu işten dönüş olmadığı konusunda ant içtiklerini söyledi.


MECLİS KARARLARI… POSBIYIK BAŞKANLIĞI NEDEN BIRAKTI?

Üyelerden Mustafa Kumaş ve Fuat Ulaş’ın mazeretleri dolayısıyla katılmadıkları meclis toplantısında, Belediyenin 2020 mali yılı Gelir Tarifesinin görüşülmesi konusu plan ve bütçe komisyonuna havale edildi.
Belediye birimleri arasında ödenek aktarması yapılması konusundaki gündem maddesi, .Ereğli Belediyesi Personel Limited Şirketi’nin Finansal Kiralama Yöntemi ile iki kazıcı yükleyici ve bir ekskavatörden oluşan İş Makinesi satın almasının görüşülmesi konusundaki gündem maddesi, Karadeniz Ereğli Belediyesi Servis Aracı Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasının görüşülmesi konularındaki gündem maddesi ile Belediye Zabıta Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasının görüşülmesi konusundaki gündem maddesi Hukuk işleri komisyonuna havale edildi.
İlçenin çeşitli mahallelerinde bulunan mülkiyeti Belediyeye ait yoldan ihdas parsellerin satış veya takasına ait komisyon raporu da gündeme alındı.
Bu kapsamda, Kışla Mahallesinde bulunan 969,31 metrekarelik müstakil inşaata uygun olmayan parselin satışı ele alındı. Daha önce bitişikteki maliklerden birine satış için karar alınmasına rağmen, alıcının belirlenen rayiç altında teklif sunması nedeniyle, aynı parselin bitişiğindeki başka bir parsel malikine satış kararı alındı. Ad okunarak yapılan oylamada, AK Partili meclis üyeleri karara ret oyu verdi.
Bu kapsamda, Bölücek’te bulunan 1418,11 ve 1453,41 metrekarelik iki parsel, Sarıkorkmaz Mahallesindeki 223,39 metrekare, 91,75 metrekare ve 134,53 metrekarelik üç parselin bitişiğindeki parsel maliklerine satışı onaylandı.
Kestaneci Mahallesi’nde bulunan mülkiyeti belediyeye ait olan bir arsanın s atışına sıra geldiğinde, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, konunun kendisiyle ilgili olduğu için, başkanlığı birinci Başkan Vekili Satılmış Yiğit’e bıraktı. Posbıyık’ın alıcı olduğu parsele ilişkin AK Partili üyeler çekimser oy kullandı. AK Parti Sözcüsü Numan Korkmaz, çekincelerinin nedenini “teknik olarak bir engel bulunmamakla birlikte belediyenin maliki olduğu bir taşınmazın belediye başkanına satışını doğru bulmadıklarını, bu dönemde böyle bir s atışın gündeme gelmesinin yanlış olacağını” söyleyerek açıkladı.
Gündemdeki diğer maddelerin bir gün sonraki oturumda ele alınması kararlaştırıldı.

Posbıyık,  OYAK ‘ın düzenlediği toplantıyı eleştirdi… - 1
Posbıyık,  OYAK ‘ın düzenlediği toplantıyı eleştirdi… - 2
Posbıyık,  OYAK ‘ın düzenlediği toplantıyı eleştirdi… - 3
Posbıyık,  OYAK ‘ın düzenlediği toplantıyı eleştirdi… - 4
Posbıyık,  OYAK ‘ın düzenlediği toplantıyı eleştirdi… - 5
Posbıyık,  OYAK ‘ın düzenlediği toplantıyı eleştirdi… - 6


YORUMLAR

EREĞLİLİ | 5 Aralık 2019
BAŞKANIM HAKLISIN BELLİKİ HAKLISIN AMA BU AGRASİFLİK EREĞLİYE KAZANDIRMIYORKİ.


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


Demirtaş, OYAK´ın düzenlediği toplantıyı değerlendirdi

Demirtaş, OYAK´ın düzenlediği toplantıyı değerlendirdi


CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Ereğli’de yapılan ve OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in davetlisi olarak katıldığı toplantını...
BELEDİYE MECLİSİ’NDE “GÜNDEM DIŞI” KRİZ

BELEDİYE MECLİSİ’NDE “GÜNDEM DIŞI” KRİZ


Karadeniz Ereğli Belediye Meclisi’nde, Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın gündem dışı konuşması esnasında, hükümete yönelik eleştirilerine tepki g...
OYAK-EREĞLİ BARIŞI MÜMKÜN MÜ?

OYAK-EREĞLİ BARIŞI MÜMKÜN MÜ?


YAZININ TAMAMI İÇİN LÜTFEN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ. http://www.ereglidemokratmedya.com/yazi/oyak-eregli-barisi-mumkun-mu-52184.html ...

Son Eklenen Haberler


“ULUSAL EGEMENLİĞİMİZİN 104. YILI KUTLU OLSUN”
Gündem

“ULUSAL EGEMENLİĞİMİZİN 104. YILI KUTLU OLSUN”


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Yönetim Kurulu adına “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” mesajı yayınladı. ...
İKİSİ DE SERBET BIRAKILDI
Asayiş

İKİSİ DE SERBET BIRAKILDI


Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde; Akçakoca-Ereğli karayolunda durdurulan şüpheli araçta 94,34 gram bonzai, 0.95 gram metamfetamin maddesi ele geçir...
AK PARTİLİ VEKİL ‘HAYIRLI OLSUN’ DİYEREK DUYURDU
Siyaset

AK PARTİLİ VEKİL ‘HAYIRLI OLSUN’ DİYEREK DUYURDU


AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Zonguldak Merkez’de bulunan derede sürdürülen ıslah ve cam teras korkuluk çalışmalarının Eylül ayı...
23 NİSAN’IN ÇOCUKLARI, EREĞLİ’DE BAYRAMI YAŞADI
Kültür-Sanat

23 NİSAN’IN ÇOCUKLARI, EREĞLİ’DE BAYRAMI YAŞADI


Karadeniz Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda şenlik gerçekleştirdi. Sokak oyunları, oyun parkurları, bilimsel deneyler, şişme ...
ÇOCUKLARA BAYRAMDA ÜCRETSİZ LUNAPARK
Gündem

ÇOCUKLARA BAYRAMDA ÜCRETSİZ LUNAPARK


Devrek ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku içerisinde kutlandı ve kutlamaların ardından çocuklara ücretsiz lunapark imkan...
ŞİDDET UYGULANAN KEDİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR
Çevre

ŞİDDET UYGULANAN KEDİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR


Zonguldak'ta şiddet uygulanması sonucu çenesi kırıldığı değerlendirilen sahipsiz kedinin veteriner kliniğindeki tedavisi sürüyor.

 KUTLAMALARA EŞLİK EDEN ÇOCUK BAYRAMA RENK KATTI
Gündem

KUTLAMALARA EŞLİK EDEN ÇOCUK BAYRAMA RENK KATTI


Zonguldak’ta şehir stadında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları gerçekleştirildi. Birinci sınıf öğrencisi Bilge Işıl Örenli, g&o...
DİREĞE ÇARPTI: 2 YARALI
Asayiş

DİREĞE ÇARPTI: 2 YARALI


Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde elektrik direğine çarptıktan sonra fındık tarlasına uçan pikap bulunan 2 kişi yaralandı. Kaza Mollabey ile Çatak...
TEMSİLİ VALİ KOLTUĞA OTURDU
Gündem

TEMSİLİ VALİ KOLTUĞA OTURDU


Zonguldak’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Valilik önünde başlayan t&ou...
RUHSATSIZ MADEN OCAKLARI KAPATILDI
Asayiş

RUHSATSIZ MADEN OCAKLARI KAPATILDI


Zonguldak'ta ruhsatsız işletildiği tespit edilen 3 maden ocağı ekiplerce kapatıldı. Ele geçirilen malzemeler de Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine ...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5204
34,8038
2.423,94

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 18o

SON YORUMLAR