Posbıyık: İç güçler ve dış güçler Ereğli ve belediyeyi ekonomik olarak çökertmek için anlaştılar

CHP’den istifa eden üyelere bir kez daha tepki gösteren Halil Posbıyık, “Ereğli’nin ve belediyenin ekonomisinin çökertilmesi için hem dış güçlerden hem iç güçlerden talimatlar geldi. Bu talimatlar nedeniyle Ereğli Belediyesi’nin ekonomisi çöktü, çökecek. Son raddeye gelmiş vaziyette. Çöktükten sonra herhalde rahatlarlar. İç güçlerin ve dış güçlerin Ereğli’nin ekonomisini çökertmek için verdikleri kararın ne kadar kötü bir karar olduğunu, bu talimatları uygulayanların bundan sonra gelecek nesilleri Ereğli’nin düştüğü durumu gördükçe ‘dedelerimiz, amcalarımız, ninelerimiz ne yapsın’ demesi lazım” dedi.
Karadeniz Ereğli Belediyesi Nisan ayı Belediye Meclis toplantısı Halil Posbıyık başkanlığında gerçekleştirildi. CHP’den istifa ettikten sonra bağımsız olan üyeler, 7 lokantanın satışı için yine ret oyu kullanıp AK Partili üyeler ile aynı kararı verdi. Posbıyık, “ben satacağım Allah nasip ederse” diye konuştu.
Ereğli’nin ve belediyenin ekonomisinin çökertilmesi için iç ve dış güçlerden talimat geldiğini belirten Başkan Posbıyık, şunları söyledi:
“Belediye Başkanı olarak göreve başladığım ilk günden bu yana, en büyük hayalim olan, insanımıza ve tüm canlılara hizmet etmek, Ereğli’yi daha yaşanabilir ve tercih edilen bir ilçe haline getirmek için büyük bir özveri ile çok çalıştık. Şehrimizde altyapı, alternatif yollar, içme suyu kalitesi, ulaşım, yeşil alanlar, parklar, plajlar, piknik alanları, sosyal tesisler, araç yatırımları gibi birçok alanlarda önemli çalışmalar yaptık. Bu zor koşullar altındaki çalışmalarımız doğrultusunda, 2020-2024 Stratejik Planımızın son yılını kapsayan Faaliyet Raporumuzun sunumu öncesinde, sizlerle bazı bilgileri paylaşmak istiyorum:
AFET ZARARI
2023 yılı Kasım ayında Ereğli tarihinin en büyük felaketini yaşadık, şehrimiz Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kararı alınarak Afet Bölgesi ilan edildi. Türkiye’nin incisi sahilimiz harabeye döndü, taş üstünde taş kalmadı. Sosyal tesislerimiz zarar gördü, plajlarımız yıkıldı, mezarlıklarda koca ağaçlar yerlerinden söküldü, mezarlar yerlerinden oynadı. Kasırgada tekneler battı, balıkçılar zarar gördü, pek çok esnafımızın dükkanını su bastı, kullanılamaz hale geldi. Kafkametler isimli yük gemisi fırtınada mendireğe çarparak battı, çok sayıda hayatını kaybetti. Tüm ekonomik sıkıntılara rağmen, vatandaşımızın nefes aldığı sosyal alanları yaza yetiştirmek için, kredi ve belediyemizin özkaynaklarını kullanarak, büyük bir emek ile kesintisiz çalıştık. Sahilin her bir metrekaresi oya gibi yeniden işlendi; yıkılan yerler tamir edildi, tahrip olan yerler yeniden betonlandı, sahil boydan boya yeniden çimlendirildi, Halk Kafe yeniden halkımızın hizmetine açıldı. Büyük zarar gören mavi bayraklı plajlarımız hummalı çalışmaların ardından deniz sezonuna yetiştirilerek, yeniden bölgenin en çok ilgi gören plajları haline getirildi. 200 milyon TL’lik hasara karşılık devletimiz sadece 7 Milyon TL destek gönderildi.
LİMAN TADİLATI
Liman ayrı bir hikaye. Görevden ayrıldığım 2014 yılında limanın bazı hizmetleri yapılmadı. Bir çok iş adamının burada gözü vardı. Bu limanı ele geçirmeye çalışıyorlardı. Biz 2019 da tekrar göreve geldiğimizde bütün muamelelerini yaptık. Belediye gelirleri ve halka hizmet noktasında çok önemli bir yer olan Bozhane Limanı’nda zaman içerisinde oluşan çökme-göçmeleri onarmak ve güçlendirmek, zeminde yaşanan kum dolmalarını gidermek amacıyla büyük tadilat çalışmalarını başladık. Ekonomik açıdan çok büyük sıkıntılar içerisinde olmamıza rağmen, bizden sonraki dönemlerde de kentimize hizmet etmek için belediyemize gelir kaynağı olması için yine kredi ve özkaynaklarımızı kullanarak Bozhane Limanını tamamladık. Hazineye ait olan Liman İşletmesinin yeniden 30 yıl süreyle Belediyemizce kiralanması sağlandı. Belediye tarafından harcanan 200 Milyon TL’nin, 40 Milyon TL’si özel bankadan kredi çekilerek finanse edilmiştir. Kredinin geri ödemesi ise 57 Milyon TL dir. İşletme ve İştirakler Müdürlüğünün en büyük gelir kaynağı olan Liman Hizmetleri, bir yıldır faaliyette olmadığı için gelirlerde kayıp yaşanmış ve ilgili müdürlüğün giderlerinin büyük bir kısmı belediyece finanse edilmiştir.
KIDEM TAZMİNATI ÖDEMELERİ
EYT ve Emekli aylığında düşüş yaşanabileceği için 128 çalışanımız erken emekli oldu. 2024 Kasım ayına kadar öz kaynaklarımızdan 51 Milyon TL ödeme gerçekleştirdik. Ayrıca ay içerisinde yaptığımız ödemelerle ilgili özel bankadan çekilen 35 Milyon TL kredi tutarı için faiziyle birlikte 52,5 Milyon TL geri ödemede bulunacağız. (24 ay süreli) 7 tane bağımsız bölüm var, benim yaptığım. Buraları satalım ve emekçinin parasını verelim dedik. Başka da satacak yer yoktu. Satışa çıktık ama inatla kendi arkadaşlarımızdan 8 kişi buna karşı çıktılar. Çünkü Ereğli’nin ekonomik yönden çökmesi, ileride başka partilere hazırlanması için bir taktiğin içerisine giriştiler. Maalesef ağır ağır bu işler devam etmeye başladı. Geçen hafta Konya Ereğli Belediye Başkanıyla beraberdik. 20 seneden beri ilk defa CHP orada belediye başkanlığını kazandı. Bu konuları duymuş, ‘İnanamıyorum, yer satamıyor musunuz’ dedi. AK Partililer burada yerlerin hepsini satmışlar, 3 metre yerim yok diyor. Satacak yerim olsa önümüzdeki ay maaşları ödeyeceğim, maaşları ödemeye çalışıyoruz dedi. Düzce’de camileri satmaya başladılar. Ama Halil Posbıyık’ın olduğu yerde ne bileyim pek anlam veremiyorum. Böyle inatlaşma yapıyorlar. Halil Posbıyık yaptırdı oraları. Sahildeki bütün yerleri Halil Posbıyık yaptırdı. Bir işadamı konkordatoya gittiği zaman ya arabasını satar ya evini şerefini kurtarmak için. Mahçup olmamak için. Ama burada öyle bir şey yok. Burada inatçılık var, bir yerlerden talimat, o talimatı yerine getirme havası var. Büyük bir gayretle Ereğli’nin ekonomisini çökertmeye başladılar. Şu anda çökmüş vaziyette. Şu anda hiçbir asfalt dökme, inşaat yapma gibi faaliyetlerde bulunamayacağız. Ereğli halkından özür diliyorum. Ben ve bana inanmış arkadaş grubu elimizden geleni yapıyoruz, anlatıyoruz ama anlamıyorlar. Belediyeyi ekonomik yönden çökertmeye çalışıyorlar. Bunda da muvaffak oldular. Onun için Ereğli halkı kusura bakmasın. Bundan sonra sadece tamirat işlerini yapabilirim.
SGK BORCU 235 MİLYON TL
Dolayısıyla Şubat ayı itibariyle birikmiş SGK Borcumuz toplam 235.000.000 TL. Aylık ödememiz gereken sigorta ödemesi ise 17.000.000 TL. Şu an bunları ödeyemiyoruz. Sosyal güvenlik birikmiş borcu ve daha önce krediler için, İller Bankası tarafından aylık gelirimizin %40’ı kesilmektedir. Bu borca ayrıca aylık %4,5 gecikme zammı eklenmektedir. Düzenli aylık ödememizi yapamadığımız için ve biriken sigorta borcumuzun bulunması nedeniyle, gecikme zammı sarmalına girmiş durumdayız.Şimdi sevinirsiniz, borçlu belediyeler sınıfına arzu ettiğiniz gibi girmiş bulunuyoruz.
EMEKLİLERİN PARASINI KREDİ ÇEKEREK ÖDEDİK
3 ay emeklinin parasını verebilmek için İller Bankası’na gittik. Para vermiyor İller Bankası. İşçiler mağdur olmasın diye Özel bir bankadan kredi çekmek için teminat mektubu istedik. Bu meseleyi de anlatayım, iki de bir gündeme geliyor. Gittiğimiz Genel Müdür meseleyi anladı. Teminat mektubunu vermek için bize okey verdi. O sırada sayın milletvekilimiz Saffet Bozkurt da İller Bankası’na gitmiş. Genel Müdür de Ereğli’den böyle bir talep var, teminat mektubu istiyorlar demiş. Saffet beyde evet durumları biliyorum, teminat mektubu verirseniz iyi olur diye sağ olsun söylemiş. Saffet beyin söylediğini bana AK Parti Grup Sözcüsü Naci Yalçınkaya söyledi. O konuyu anlayamamış iyi niyetle para veriyorlar sanmış. Bende İller Bankası para vermez dedim nitekim dediğim gibi çıktı teminat mektubu verdi. İkide bir gündeme geliyor para çıkarttım diye. Paranın nasıl verildiğini anlatıyorum. Bilgi kirliliği oluşturuluyor. Teminat mektubunu aldık ve özel bankadan 40 milyon kredi çekerek emeklilerin parasını ödedik. Allah’ıma binlerce kez şükür olsun bayram gelmeden emekli işçilerimizin alın terini CHP anlayışı içerisinde ödeme imkanını bulduk. Uykularım kaçıyordu. Allah’a şükürler olsun ödedikten sonra rahat uyku uyumaya başladım. Ereğli Belediyesi sen bu hallere düşecek belediye miydin? Ey Allah’ım, ya Rabbim. Birtakım insanların, aynı yolda yürüdüğüm arkadaşların anlayışsız davranmaları yüzünden Ereğli Belediyesi’ni bir yerlerden aldıkları talimatlar doğrultusunda çalıştırmamak için ellerinden geleni yaptıklarını görüyoruz. Sizlerin sayesinde gecikme zammı sarmalına girmiş durumdayız. Mutlu olursunuz.
HER AY 97 MİLYON PARA ÖDEMEMİZ GEREKİYOR
Mesela, İçme suyu tesisleri için 20 yıl boyunca tesis bedeli güncellenerek ödenmektedir. Bu yıl sadece bu rakam 10 Milyon 250 Bin TL dir. Belediyecilik hizmetlerinin sürdürülebilirliği sağlamak için (maaşlar, temizlik, akaryakıt, elektrik, kredi ödemeleri, piyasaya yapılan ödemeler) aylık 97 Milyon 347 bin TL gelirimiz bulunması gerekmektedir. Bize İller Bankası’ndan kesintiler yüzünden gelen para 50-60 milyon lira. Yer sattırmazlar, arsa sattırmazlar. Bu 37 milyon TL’yi her ay nereden bulacağız. Sattırmayacağız diye inatlaşanlar ekonomik yönden belediyeyi çökecek, bu müjdeyi size vereyim.
GELİR KAYIPLARI
2018 yılının sonunda OYAK Grubuna bağlı Ereğli Demir Çelik Fabrikalarından almakta olduğumuz (güncel) 120 Milyon TL/yıllık tutarında Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergimiz kesildi. Mahkeme süreci 6 yıldır devam etmektedir. Yine büyük gelir kaynaklarımızdan biri olan Ereğli Demir Çelik Fabrikalarından aldığımız yıllık 60 Milyon TL tutarında 2025 Emlak Vergisi de “Özel Endüstri Bölgesi” ilan edildikten sonra kesilmiştir. OYAK-ERDEMİR İmar ve Ruhsat Harçları - 40.000.000 TL/yıllık (güncel). Neden Özel Endüstri Bölgesi olduktan sonra yıllık 400 milyon liralık gelirimiz şak diye kesildi?
YAPILAMAYAN VE ASFALT DÖKÜLEMEYEN YOLLAR
Yeni açılan ve bozuk yolların asfalt çalışmaları için (30.000 ton asfalt) 90 Milyon TL gerekmektedir. Sonuç olarak bu koşullar altında yatırım yapabilmemizin imkanı bulunmamaktadır. Bölücek, Kemer, Balı yolu asfaltlanması gerekiyor, maalesef asfaltlayamıyoruz. Belen uyuyan güzel mevkisinde yeni yollar açmaya başladık. İnşaatlar yapılmaya başlandı. Terminalin oradan bir yol açarak ERDEMİR caddesindeki trafiği alıp üst yollarla trafiği rahatlatmak gibi bir düşüncemiz var. Hızlı şekilde bu yolları açmaya başladık ama bu borç sarmalından dolayı uyuyan güzel mevkisindeki yolları asfaltlayamıyoruz. Belen İsmet İnönü İlköğretim üstü, 18 i tamamlanan yolların asfaltı olduğu gibi duruyor, vatandaş şikayetçi. Bağlık Aktaş yeni açılan yapılaşmanın kısmen tamamlandığı yerler. Yapımı tamamlanması tasarlanan Sakindere- Aktaş bağlantı yolu, radar mevkii yeni yapılaşmanın olduğu eski uçurtma şenliğinin yapıldığı yerler, radara çıkan ana yol kenarı yapılan yolların asfaltı, yapımı tamamlanmak üzere olan TOKİ inşaatı yollarının Akaya-Güldere radar yolu bağlantılarının asfaltı, kestaneci mahallesi mesire yeri karşısında çıkmaz yol boyunca ve içeri kısımda yapılan yeni yollar, kestaneci mahallesi yeni yapılan yolların asfaltlanması, Uzunmehmet mahallesi Cehennemağzı mevkii de 18 i tamamlanan ve kısmen açılan yolla, su parkı altından ve karşısından açılan Uzunmehmet anıtına bağlanan bağlantı yollarının asfaltlanması, kepez dağ evleri mevkisinde yeni açılan ve civarında inşaatların başladığı yolların asfaltı, Ömerli mahallesi hastane yolu üzeri ve diş hastanesi ile bağlantısı bulunan ara yolların asfaltlanarak ana yola bağlantısı yapımı, Kırmacı yeni yapılan okulların yan yollarının asfaltlanmasını yapamıyoruz, bunlar ya durduruldu, yada bu inatlaşan arkadaşların sattırmayız inadı nedeniyle durduruldu. Ne demek istediğimi anlayan anladı, Belediyecilik öyle kolay iş değildir. İnatlaşmayla bir yere gitmek mümkün değildir. Bunları tarihe kaydediliyor. Ereğli’ye büyük bir kötülük yapıldığı kanaatindeyim. Bu inatlaşmayla, bir yerden alınan talimatlarla belediyecilik yürümez.
26 senedir belediye başkanlığı yapıyorum. Ben belediyeyi tıkır tıkır yürütürüm. Ne olur, vatandaş asfalt dökmüyorsun, yolumu açmıyorsun der üzülürüm, belediye başkanının aleyhinde konuşurlar üzülürüm ama belediyeyi kendi görev sürem içerisinde rahat bir şekilde yürütürüm. Ama huzursuz olurum iş yapamamaktan. Buna sevinenler var, sevinsinler bakalım.
BELEDİYEYİ EKONOMİK OLARAK ÇÖKERTMEK İSTİYORLAR
Neden bu satış konusunu devamlı olarak gündeme getiriyoruz açıklayayım. Ereğli’nin tarihine not düşüyoruz. Her meclise gelecek bu konu. Ereğli Belediyesi için karar verildi. Ereğli’nin ve Ereğli Belediyesi’nin ekonomisinin çökertilmesi için hani derler ya iç güçler, dış güçler diye. Ereğli’nin ekonomisinin çökertilmesi için hem dış güçlerden hem iç güçlerden talimatlar geldi. Bu talimatlar nedeniyle Ereğli Belediyesi’nin ekonomisi çöktü, çökecek. Son raddeye gelmiş vaziyette. Tabi buna bilerek ya da bilmeyerek diretenler var. AK Parti kendine göre muhalefet olduğu için yapıyor, belki kendi kararlarında haklı olabilirler ama diğerleri Ereğli’ye karşı büyük yanlışı çocuklarının ve torunlarının bu meclis kararını okumak suretiyle görmeleri lazım. Çünkü Ereğli Belediyesi’nin ekonomisi çökmek üzere. Çöktükten sonra herhalde rahatlarlar. İç güçlerin ve dış güçlerin Ereğli’nin ekonomisini çökertmek için verdikleri kararın ne kadar kötü bir karar olduğunu, bu talimatları uygulayanların bundan sonra gelecek nesilleri Ereğli’nin düştüğü durumu gördükçe ‘dedelerimiz, amcalarımız, ninelerimiz ne yapsın’ demesi lazım. Onun için her meclis toplantısına gelecek, geçip geçmemesi hiç önemli değil. Geçmesi için gayret eden arkadaşlar belli. Geçmemesi için gayret edenler belli. Ben burayla uğraşacağım ve sonunda satacağım. AK Partililer burayı satmak için bekliyorlar ama onlara fırsat vermeyeceğim, ben satacağım Allah nasip ederse.”
YORUMLAR
İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler
Ereğli´de seçimi, ´dış güçler´ kaybetti
1.4.2019 00:00 24518....
Posbıyık: ´Belediye toparlandıktan sonra kreş sayısını arttıracağız´
23.6.2019 00:00 1511Bölgemizi dün etkisi altına alan yağış sonrası İstanbul programını yarıda keserek Ereğli´ye dönen Belediye Başkanı Halil Posbıyık, bugün Belediye Sevgi, Barış, Dostluk Kreşi´nin...
KELEŞ: ´POSBIYIK POPÜLER KÜLTÜR TEMSİLCİSİ´
22.2.2019 00:00 2020Keleşler Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Keleş Demokrat FM´de yayınlanan "Gündem Özel" programında 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi Ereğli´nin durumunu, part...

Son Eklenen Haberler
ÖZMEN HAYATINI KAYBETTİ
2.5.2025 12:29 302Karadeniz Ereğli’de, elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti. Olay gece saatlerinde Kışla Mahallesi’nde meydana geldi. Unlu mamuller firmasının imal...
DEREYE DEVRİLDİ: 4 YARALI
2.5.2025 12:10 129Karadeniz Ereğli’de, kontrolden çıkan otomobilin dereye devrildiği kazada aynı aileden 4 kişi yaralandı. Ören Mahallesi'nde, E.T. idaresindeki 26 AB 098 pla...
HÜSEYİN CİĞER TOPRAĞA VERİLECEK
2.5.2025 11:56 521Karadeniz Ereğli’de 39 yaşında Hüseyin Ciğer hayata gözlerini yumdu. Kandilli'nin tanınmış ailelerinden Ciğer ailesi, evlat acısı yaşıyor. Batman İl Milli Eği...
AK PARTİLİ ÇAĞLAYAN’DAN 1 MAYIS MESAJI
1.5.2025 15:54 288AK Parti Zonguldak İl Başkanı Mustafa Çağlayan, “istihdamı artıran, sosyal hakları güçlendiren, emeği koruyan her adımda öncülük ettik&rdq...
EMEĞİN BAŞKENTİNDE BAYRAM COŞKUSU
1.5.2025 15:20 3131 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlamaları kapsamında “çalışanları, emekleri, gençler ve geleceklerine sahip çıkmak isteyenler; işç...
ODASINDA, BAŞINDAN VURULMUŞ HALDE BULULAR!
1.5.2025 12:05 1282SON DAKİKA/ ÇOK SAYIDA İŞÇİ YARALI
1.5.2025 11:48 1532Sabah saatlerinde işçileri taşıyan minibüs ağaca çarptı. Kazada 8 kişi yaralandı.
RUSLARIN GÖZDESİ
1.5.2025 11:39 596Rusya'dan Türkiye'ye gerçekleşen kruvaziyer turizminde en gözde yerler arasında Bartın'ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra yer alıyor. Türkiye'ye gel...
VALİ KUTLADI
1.5.2025 11:12 256Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil’i ziyaret ederek 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı...
OKUL İNŞAATINDA SU SARNICI ÇIKTI
1.5.2025 10:57 583UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, geçmişte su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen tarihi bi...