ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇOCUKLARIN RUH SAĞLIĞINA DİKKAT

   
PANDEMİ DÖNEMİNDE  ÇOCUKLARIN RUH SAĞLIĞINA DİKKAT

 SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Burcu Gökalp Özcan, pandemi döneminde çocuğun soru sorabileceği ve güvenle cevap alabileceği bir ortam oluşturulması gerektiğini söyledi.

Uzman Dr. Burcu Gökalp Özcan ve Psikolog Gizem Başkılıç Turan,2020 yılının ilk yarıyılı itibariyle yeni yaşam şeklinin benimsenmeye başlandığıpandemi döneminde çocukların ruh sağlığına yönelik yapılması gerekenlerle ilgili açıklama yaptı.

Birçok insanın ilk defa karşılaştığı pandemi döneminde öğrenilen yeni nesil hastalıklarınbir ifade şekli olarak günlük hayatta yerini aldığını belirten Dr. Özcan, ilişkilerin,sosyal yaşantının, alışkanlıkların, vb. birçok şeyin değişmeye, yeni anlamlar kazanmaya ve alışkanlık haline gelmeye başladığını kaydetti.

Pandemi sürecinin çocuklaradoğru şekilde aktarılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Özcan, şu önerilerde bulundu:

“Öncelikle ebeveyn olarak kendi ruh sağlığı sürecimizden başlayarak, psikolojik iyi hal durumumuzu kontrol etmeliyiz. Psikolojik iyi hal durumu bireyin zihinsel, bedensel ve ruhsal anlamda iyi olması demektir.

Çocuk ruh sağlığı ise çocuğun zihinsel, fiziksel ve duygusal anlamda iyi ve gelişebilir olmasıdır. Çocukların gelişme döneminde olması,onların sosyal ve bilişsel alanda yeterliliklerinin de değişebilmesi durumudur.”

ÇOCUK MERAKLA KEŞFETMEK İSTER

Çocukların bulunduğu konumun, yaş ve ay aralığına göre farklılık gösterdiğini, buna bağlı olarak bir çocuğun ruh sağlığının iyi olmasının; gelişim basamaklarındaki uyum, akranları ile ilişki kurabilmesi, öğrenebilir durumda olması ve oyun kurabilmesine göre belirlendiğini anlatan Dr. Özcan, şöyle devam etti:

“Bu süreçte çocuğun soru sorabileceği ve güvenle cevap alabileceği bir ortam oluşturmak çok önemlidir. Çocuklarımızın birçok soruya yanıt aradığını göz ardı edemeyiz. Çocuk merakla keşfetmek ister. Duyduğu, öğrendiği ya da merak ettiği her konuya, onun yaşına uygun cümleler kullanarak yalın cevaplar verilmelidir.

Ebeveynin bilmediği veyayanıt vermekte zorlandığı bir durumda,bu iletişimden kaçınmamalı, bilmediğini ve öğrenmek için araştıracağını mutlaka belirtmeli, çocuğun kaygılarının farkında olmalıdır.”

PSİKOLOG GİZEM BAŞKILIÇ TURAN

SANKO Üniversitesi Hastanesi Psikoloğu Gizem Başkılıç Turanise içinde bulunulan durumu ve pandeminin etkisini göz önünde bulundurarak, üstü kapatılan her bir bilginin,çocukta kaygı ve merak uyandıracağını vurguladı.

Yapılması gerekeni, çocuğun yaşadığı her duygunun ebeveyn tarafından kabul görmesi ve kavrama sürecine destek olunması olarak anlatanTuran, yapılması gerekenleri şöyle özetledi:

“Çalışan anne ve babaların işten eve dönüş zamanlarında çocukları koruma amacı ile temas etmemeleri çocukta yanlış anlaşılmalara sebep olabilir. Bu duruma izin vermemek için çocuğa uygun bir dille pandeminin günlük yaşamımıza yansımaları anlatılmalıdır.

Ebeveynlerin pandemi ile ilgili yorum ve paylaşımları abartıdan uzak, sade ve şeffaf olmalıdır. Unutulmamalıdır ki; çocukları maruz kaldıkları her olumsuz duyuma yetişkinler kadar direnç gösteremez ve soyut düşünce becerileri gelişmediğinden doğru ilişkilendirme yapamazlar.

Bu süreçte çocuğun penceresinden bakabilmeyi öğrenmek, onun göz hizasına inerek iletişim kurmak ve hassasiyeti göz önünde bulundurularak temas etmek çok önemlidir. Çocukların duygusal ve psişik örüntülerine, kulak verilmeli ve bunu ifade etmeleri kolaylaştırılmalıdır.”

“Süreci doğru yönetebilmek adına ev içerisinde de işlevselliğimizin devam ettiğini gösteren mesajlar, çocuğa iletilmelidir. Üretkenlik ve keşif duygusunu kaybetmeden günlük rutinler oluşturulmalıdır” diyen Turan, çocuklar ileyapılabilecekleri şöyle sıraladı:

“-Kitap okuma, ders dinleme, müzikal etkinlikler, eğitici ve eğlendirici aktiviteler, metaforik oyunlar, duyusal etkinlik ve faaliyetler devam ettirilmeli ve uygun saat aralıklarında dışarıda yürüyüş planlanmalıdır.

-Masal dinletileri, çocuk yogası çocukların odaklanma ve dingin olma halini daha çok artıracak yöntemlerdendir.

-Empati oyunları duygularını daha kolay ifade etmelerini sağlarken; çadır kurma ve ev içerisindeki duyusal parkurlar, bedensel ihtiyaçlarını dengelemekte faydalı olacaktır.

-Ergenlik dönemindeki bireyler için; akılcı ifadeler kullanarak kurgulama,hikayeleştirme ve yaratıcı ev aktiviteleri yapılabilir.

-Bilim çocuk uygulamaları, Google Art andCulture(dünyanın dört bir yanındaki ortak kültür kuruluşlarından sanat eserlerinin ve kültürel eserlerin yüksek çözünürlüklü görüntü ve videolarının herkes tarafından görebileceği çevrimiçi platform)sergi ve etkinliklerinden faydalanarak sağlıklı bir pandemi süreci geçirilebilir.”

Haber Merkezi

PANDEMİ DÖNEMİNDE  ÇOCUKLARIN RUH SAĞLIĞINA DİKKAT - 1
PANDEMİ DÖNEMİNDE  ÇOCUKLARIN RUH SAĞLIĞINA DİKKAT - 2


YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


AMAN DİKKAT... ÇOCUKLARIN KAVGASINA AİLELER KARIŞTI...

AMAN DİKKAT... ÇOCUKLARIN KAVGASINA AİLELER KARIŞTI...


 Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde çıkan kavga polisin gelmesi ile son buldu. Olay Bağlık mahallesinde Cumhuriyet apartmanları önünde meydana...
Tekin: ´Yeni eğitim öğretim yılı hayırlı olsun´

Tekin: ´Yeni eğitim öğretim yılı hayırlı olsun´


Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, 2019 – 2020 Eğitim ve Öğretim yılının başlaması nedeniyle bir mesaj yayınladı. Belediye Başkanı Nuri Tekin, mesajında çocukların, ve...
´Gökkuşağı Etkinlik Sınıfı´ açıldı

´Gökkuşağı Etkinlik Sınıfı´ açıldı


Zonguldak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü İl Çocuk Hakları Komitesi´nin katkıları ile Çaycuma Coburlar Mehmet Ali Yılmaz İlkokulu´nda yapılan ´Gökkuşağı Etkinlik Sın...

Son Eklenen Haberler


Kafkametler’in kaptan köşkü karaya çıkartıldı
Gündem

Kafkametler’in kaptan köşkü karaya çıkartıldı


Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 160 gün önce askeri mendireğe çarparak batan Türk Bayraklı yük gemisi Kafkametler’de, kaptan köş...
PLAJLARDA SON DURUM
Çevre

PLAJLARDA SON DURUM


Karedeniz Ereğli Belediyesi, fırtına felaketinde zarar gören Sevgi, Barış, Dostluk Plajları’nda sezon öncesi düzenleme çalışmalarına başladı. Bele...
SERHAT SÖZER TOPRAĞA VERİLDİ
Yaşam

SERHAT SÖZER TOPRAĞA VERİLDİ


Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, intihar edan MHP Alaplı eski ilçe Başkanı 43 yaşındaki Serhat Sözer, toprağa verildi.
ZBEÜ’YE AKREDİTASYON BELGESİ
Gündem

ZBEÜ’YE AKREDİTASYON BELGESİ


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yürütülen 2022 Yılı Kurumsal Akreditasyon Programı k...
MURAT SESLİ, ŞİMDİDEN ADAYLIĞINI AÇIKLADI
Siyaset

MURAT SESLİ, ŞİMDİDEN ADAYLIĞINI AÇIKLADI


Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de bir dönem belediye başkanlığı yapan, Türkiye Mahalli İdareler Seçimleri’nde de İYİ Parti’den beledi...
CHP’Lİ BELEDİYE 250 MİLYON BORÇ BIRAKTI
Siyaset

CHP’Lİ BELEDİYE 250 MİLYON BORÇ BIRAKTI


Zonguldak’ın Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, CHP’den devraldıkları borçların 250 milyon lirayı bulduğunu belirterek “Ciddi bir enkaz devral...
TÜNEL ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR
Gündem

TÜNEL ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR


Zonguldak-Filyos arasındaki tünel ve yol çalışmaları aralıksız sürüyor. AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Kilimli- Muslu tünellerini ziya...
YAZA KADAR “İLMEK İLMEK”
Çevre

YAZA KADAR “İLMEK İLMEK”


Karadeniz Ereğli’de yıkıma neden olan 19 Kasım 2023’te tam fırtınanın sahil kesiminde açtı hasarın onarıldığı bildirildi. Sahilin eksi haline dönmesinin ...
KAYIP KÖPEK...
Yaşam

KAYIP KÖPEK...


...
14 GÜN SONRA GELEN KARA HABER
Asayiş

14 GÜN SONRA GELEN KARA HABER


Zonguldak'ta 14 gün önce trafik kazasında ağır yaralanan 23 yaşındaki Tolgahan Sarı, hayatını kaybetti. Edinen bilgiye olay 11 Nisan günü Çaydamar Ma...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,4504
34,8290
2.441,87

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı bulutlu
parçalı bulutlu 12o

SON YORUMLAR