ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

KAMPÜS İÇİN GERİ SAYIM…

   
KAMPÜS İÇİN GERİ SAYIM…

Karadeniz Ereğli’de yaklaşık beş yıldır gündemde bulunan Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bağlı bir kampüs kurulması çalışmasında hafriyat çalışmasına başlanacağı öğrenildi. Buna göre, İlk fakültenin çalışmaları hayırsever işadamı Akın Tatoğlu tarafından başlatılacak. İlçede, kurulacak kampüse yeni fakülte veya fakültelerin kazandırılması talebi devam ediyor.

Karadeniz Ereğli’de  Kaymakam İsmail Çorumluoğlu’nun koordinasyonunda, Ereğli Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası ve AK Parti İlçe Başkanlığı tarafından yürütülen, Eski Devlet Hastanesi alanına, Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde inşa edilecek olan kampüs çalışmaları yeni bir aşamaya geldi.

Devlet Hastanesinin yeni yerine taşınmasının ardından, eski binaların yıkılması çalışmasından sonra ilk fiili çalışmanın önümüzdeki günlerde başlayacağı öğrenildi. Kampüs alanının bağışçılarından Tat Metal Sahibi Akın Tatoğlu, kampüsün realize edilmesinin ilk adımı olan hafriyat çalışmalarının ilk etabına başlayan isim olacak. Tarih net olarak belirtilmemekle birlikte çalışmaların bir hafta, en geç on gün içinde başlayacağı öğrenildi.

YENİ FAKÜLTE TALEBİ

Öte yandan, ilçede kampüs alanına yapılacak yeni fakülte için de girişimler sürüyor.  Ereğli’den bir heyetin, konuyu görüşmek üzere eski TBMM Başkanlarından ve önceki dönem Zonguldak Milletvekillerinden Köksal Toptan’a bir ziyaret gerçekleştirdiği de alınan bilgiler arasında.

Bilindiği üzere, Ereğli bürokrasi ve siyasetinin temsilcileri, Rektörlüğün öncelikle kurulu bulunan fakültelerin alana taşınmasını öngören görüşüne karşılık, hayırsever desteği alabilmek için yeni bir fakülte veya fakültelerin de kampüs alanına entegre edilmesi görüşünü savunuyor, bu görüş, ilçe kamuoyu tarafından da paylaşılıyordu.

Kampüsün inşaatı, büyük oranda bağışçılar tarafından gerçekleştirilecek. Tat Metal Sahibi Akın Tatoğlu’nun yanı sıra, Erdemir, TOBB ile TSO ve başka hayırseverler de kampüs çalışmasının hayata geçmesi için gönüllü olan bağışçılar arasında yer alıyor.

TSO BAŞKANI KELEŞ: “AKADEMİK BİR BAKIŞA İHTİYACIMIZ VAR”

Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arslan Keleş, Demokrat muhabirinin konuya ilişkin  sorularını yanıtlarken, TSO olarak kampüs talebinden hiç vaz geçmediklerini ve konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.

Keleş şöyle konuştu:

“Amacımız BEÜ çatısı altında yeni bir kampüs kurarak bunu geliştirmek. Bunun için sürecin en başından beri TSO olarak konuyu takip ediyoruz. Gerek kampüs inşaatı, gerekse ilçede üniversite öğrencisi sayısının arttırılması noktasında oda olarak talebimizin arkasındayız.  Öğrencilerimizi ilçeye ekonomik girdi sağlayacakları şeklinde değerlendirmiyoruz. Üniversitenin ilçemize getireceği kültürel atmosfer ve akademik anlayış bizim için daha önemli.  Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde hep beraber büyüyebileceğimiz akademik bir bakışa ihtiyacımız var. Karadeniz’in en büyük tersaneleri bizdeyken, Denizcilik Fakültesi’nin daha da gelişmesini, ilçemizin  bölgenin en önemli denizcilik eğitimi merkezi haline gelmesini istiyoruz.  Kampüsümüze yeni fakülte talebimiz ve bu konuda girişimlerimiz sürüyor.”

KAMPÜS HAYALİ BUGÜNE NASIL GELDİ?

Karadeniz Ereğli’de Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bağlı olarak yapılması planlanan Üniversite kampüsünün geçmişi beş yıl öncesine dayanıyor.

Ereğli’de üniversite kurulması fikri, yaklaşık on beş yıllık bir geçmişe, üniversite altyapısı ise kırk dört yıllık bir geçmişe sahip. BEÜ’ye bağlı kampüs kurulması ise beş yıldı ilçe gündemindeki en önemli maddelerden birini oluşturuyor.

İlçede 1976 yılında kurulan yükseköğretim kurumu olan Ereğli Meslek Yüksekokulu’nun önce Gülüç’e, sonra da 1991 yılında Alaplı’ya taşınmasının ardından,  1997 yılında hayırseverlerin katkısıyla kurulan Ereğli Eğitim Fakültesi ile ilçe, ilk yerleşik fakülteye kavuşmuş oldu.   Halen eğitime devam eden Fakülte, uzun süre ilçedeki tek fakülte oldu.

2005 yılında daha sonra Denizcilik Fakültesi’ne dönüşecek olan  Denizcilik Yüksekokulu, 2012 Yılında Ereğli Meslek Yüksekokulu, ardından da 2016 yılında kurulan Turizm Fakültesi ile ilçede kayda değer bir üniversite altyapısı oluştu. Ancak bu okulların bina yetersizliği ve birimlerin birbirinden uzakta konuşlanması nedeniyle ilçede bir üniversite kurulması fikri kamuoyunda her geçen gün daha da ön plana çıktı.

2012 yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, ismini Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirirken,  Karaelmas  Üniversitesi’nin isminin değişmemesi, Bülent Ecevit Üniversitesinin de Karadeniz Ereğli’de kurulmasına yönelik girişimlerde bulunuldu, ancak netice almak söz konusu olamadı. Yine de üniversite altyapısındaki sorunlar devam ettiğinden, bir kampüs fikri gündemden hiç düşmedi.

KAMPÜS ALANININ ORTAYA ÇIKIŞI…

Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi’nin 2014 yılında Ömerli’de bulunan yeni binasına taşınmasının ardından, Kırmacı bölgesindeki eski devlet hastanesinin Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bağlı bir fakülteler kampüsü yapılması için Karadeniz Ereğli Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi öncülüğünde kamuoyu çalışması gerçekleştirildi. Hastanenin taşınmasının ardından dönemin Milletvekili Ercan Candan ve dönemin BEÜ Rektörü Prof Dr. Mahmut Özer’in alanda yaptığı incelemenin ardından bu alanda hastane yapılacağı açıklandı.

2014 yerel seçimlerinin ardından göreve gelen önceki dönem belediye Başkanı Hüseyin Uysal,  görev süresine başlamasının ardından bir süre sonra yaptığı basın açıklamasında, arazide kurulacak olan kampüsün görsellerini kamuoyuyla paylaştı.  Ancak, arazinin Sağlık Bakanlığı’ndan devralınmasına ilişkin açıklamalar, 2015 haziranında yapılan Milletvekili Genel Seçimlerine kadar sürdü. 

Daha sonra eski hastane binalarının yıkımı gerçekleştirildi. Yıkım esnasında siyasilerin oluşturduğu atmosfer, işin kısa sürede başlayacağı ve tamamlanacağı şeklindeydi.  Yıkım ve hafriyatın taşınması işi ihaleye çıktı, ihalenin tamamlanmasından kısa süre sonra da iş tamamlandı. Bu arada Ereğli belediye Meclisi oybirliği ile aldığı kararla bölgeyi Üniversite Eğitim Alanı olarak imar düzenlemesi gerçekleştirdi. Alanda belediyeye ait yoldan ihdas parsellerin hastane alanına eklenmesi işlemi meclisten geçti.  Kamuoyunda işin gecikmeye başladığı algısı ise bundan sonra başladı.

MİHNETLİ BİR YOL

Öncelikle arazinin bir köşesinden NATO Hattı geçtiği anlaşıldı ve buranın üzerinde inşaat yapmakla ilgili sınırlamalar, ilçe siyaseti ve bürokrasisini uzun süre uğraştıran bir konu oldu. Öte yandan  daha önceki hastane idari binalarından biri tarihi eser olarak tescillenmişti ama bu bina nedense betonarme olarak yeniden inşa edilmiş durumdaydı. Tarihi eser tescili yapılan binanın da orijinaline uygun olarak yeniden inşa edilip, kampüs idari binalarından biri olarak kullanılması sözü verilmesiyle sorunlar aşıldı.

2018 yılının mart ayında, Karadeniz Bölge Komutanlığı’nca bölgenin askeri güvenlik alanı kapsamına alınması başvurusu yapıldığı bilgisi kamuoyuna yansıdı. Üniversite kampüsü tartışması, bundan sonra bir süre Askeri Güvenlik alanı şerhinin etkileri üzerinden devam etti. 2019 yılı 31 Mart’ta yapılan yerel seçimler öncesinde Karadeniz Ereğli’ye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Askeri Güvenlik Bölgesi ile ilgili sıkıntının kısmen de olsa aşıldığını” açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kısmi Çözüm” açıklamasından sonra da kampüs alanı konusunda elle tutulur bir gelişme yaşanmadı. Bu arada Karadeniz Ereğli’ye kaymakam olarak İsmail Çorumluoğlu atandı. Hemen ardından Zonguldak valisi de Erdoğan Bektaş oldu.  Bu dönemde başka yer arayışları sonuç vermedi ve neticede Devlet Hastanesi’nden boşalan yerde kampüs inşaatına başlanması kararına geri dönüldü.

Son olarak, 2020 temmuzunda, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu ve diğer yetkililer kampüsün inşa edileceği alana kritik bir ziyarette bulunarak umutların yeniden canlanmasına yol açan açıklamalarda bulunmuştu.

Haber: Hüseyin Aksakal

KAMPÜS İÇİN GERİ SAYIM… - 1
KAMPÜS İÇİN GERİ SAYIM… - 2
KAMPÜS İÇİN GERİ SAYIM… - 3
KAMPÜS İÇİN GERİ SAYIM… - 4


YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


AKÇAKOCA DEVLET HASTANESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

AKÇAKOCA DEVLET HASTANESİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI


Düzce’nin Akçakoca ilçesine yapılacak olan 50 yataklı Devlet Hastanesi inşattı yüklenici firma ile atılan imzaların ardından yer teslimi yapılarak g...
SELİM ALAN: GERİ SAYIM BAŞLADI

SELİM ALAN: GERİ SAYIM BAŞLADI


Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan, Mithatpaşa tünelleri ve kilimli sahil yolunun yılbaşında hizmete gireceğini bildirdi. Alan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaş...
İntihar eden mahalle bekçisi için son görev GÖZYAŞLARI ARASINDA…

İntihar eden mahalle bekçisi için son görev GÖZYAŞLARI ARASINDA…


Zonguldak’ta  Uzungüney köyünde araç içerisinde intihar eden mahalle bekçisi Sedat Sayım, Kargalar köyünde kılınan cenaze...

Son Eklenen Haberler


4 OCAK DAHA PATLATILDI
Asayiş

4 OCAK DAHA PATLATILDI


Zonguldak’ta ruhsatsız işletildiği tespit edilen 4 maden ocağı ekiplerce imha edildi. Ele geçirilen eşyalar Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerin...
AMELİYATSIZ İNME TEDAVİSİ!
Sağlık

AMELİYATSIZ İNME TEDAVİSİ!


Zonguldak’tan bölgeye sağlık alanında nitelikli hizmet sunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Hastanesi’nde, inme tedavisi uygulanan h...
ERMED’LİLERDEN HEM İFTAR HEM İŞ...
Gündem

ERMED’LİLERDEN HEM İFTAR HEM İŞ...


Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) üyesi gazeteciler, ERMED yönetiminin her yıl geleneksel hale ...
AK PARTİ GÜLÜÇ’TE SEÇİMİ KAZANMIŞ!
Siyaset

AK PARTİ GÜLÜÇ’TE SEÇİMİ KAZANMIŞ!


Gülüç Belediye Başkan Adayı Kerim Sönmez, “1987’den 1989 a kadar bizim olan ve bir oldu bitti ile Ereğli’ye bağlanan Göktepe, Dağlar...
ZEYNEP DÜNYA 3’ÜNCÜSÜ…
Spor

ZEYNEP DÜNYA 3’ÜNCÜSÜ…


Karadeniz Ereğli’de Zeynep Tuncay, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branşı’nda dünya üçüncüsü oldu. Ereğl...
SEZER: “KAYBEDECEK 5 YIL DAHA YOK”
Siyaset

SEZER: “KAYBEDECEK 5 YIL DAHA YOK”


Karadeniz Ereğli’nin beş yıldır çoğu hizmetten mahrum bırakıldığını öne sürdü AK Parti Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, şehrine hizmet vermediğin...
MURAT SESLİ: “MURAT SESLİ KAZANACAK”
Siyaset

MURAT SESLİ: “MURAT SESLİ KAZANACAK”


Bir dönem Karadeniz Ereğli belediye başkanlığı yapan Murat Sesli, “birbirlerine saldırmaları lazımken her iki aday da bana saldırıyor. Neden? Çünkü ...
İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDEN DUYURU!
Gündem

İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDEN DUYURU!


31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkın...
“İKTİDAR GÜCÜ BAŞKA ONU KULLANMAK LAZIM”
Siyaset

“İKTİDAR GÜCÜ BAŞKA ONU KULLANMAK LAZIM”


Özhaseki: “Ömer Selim Bey kardeşime sizler izin verirseniz önünü açarsanız, onu desteklerseniz Allah'ın izniyle ben de buranın bir evladı ...
BİR KİŞİ VERESİYE DEFTERİNİ ÖDEDİ
Yaşam

BİR KİŞİ VERESİYE DEFTERİNİ ÖDEDİ


Karadeniz Ereğli’de bir hayırsever, bakkal veresiye defterindeki borçların tamamını ödedi. Potbaşı Mahallesi’nde bakkal işleten Muammer Arslan, iş yerin...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,3719
35,0301
2.325,77

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı az bulutlu
parçalı az bulutlu 16o

SON YORUMLAR