ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

İŞTE BELEDİYENİN KARNESİ!

   
İŞTE BELEDİYENİN KARNESİ!

Karadeniz Ereğli Belediyesi´nde görev değişiminin gerçekleşmesinin ardından geçen bir ay, görev devir teslim ve durum tespiti ile geçtiğinden devre dışı bırakıldı. 1 Mayıs 2019 ila 1 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmaların ele alındığı değerlendirmede, ulaşım, kentsel altyapı ve şehir yaşamı gibi konularda yeni gelişmelerden ziyade,  özellikle belediyenin kurumsal yapısı yerine Belediye başkanının şahsı üzerinden yürütülen algı çalışmalarında önemli gelişmeler gerçekleştiği sonucuna ulaşıldı.

ULAŞIMDA SORUNLAR BÜYÜYOR…

Karadeniz Ereğli´de son dönemde şikayetlerin büyük bölümü ulaşım ve otopark altyapısının yetersizliğinden kaynaklandı.  İlçede artan araç sayısına paralel olarak her geçen gün trafik yoğunluğunun artması karşısında, Ereğli Belediyesi İstanbul Teknik Üniversitesi ile trafik master planı yapılması çalışmalarının gerçekleştirilmesi için belediye meclisince Başkan Posbıyık´a yetki verildi. Ancak altı aylık sürenin sonucunda, master planın içeriği konusunda kamuoyuna herhangi bir bilgi verilmedi. 

Belediye, bu alanda iki bölgede çalışmalar gerçekleştirildi. Sahil bulvarında yol genişletmek için kaldırımlar bir miktar daraltılma yoluna gidildi.  Bu çalışma sırasında kaldırımlarda bulunan ağaçların kesilmesi, ilçedeki kimi çevreci grupların tepkisini aldı.  İkinci çalışma da ofis yolunun çarşı bölgesi tarafındaki ucunda bulunan şehirlerarası otobüslerin gişelerinin kaldırılması oldu. Bu gişelerin Bağlık Mahallesi´nde, pazaryerinin arkasında bulunan belediye dükkânlarına taşınması için girişimde bulunuldu, ancak bu girişim, firmaların bu bölgeyi kullanışsız bulması nedeniyle gerçekleşmedi.  Geçici çözüm olarak Zonguldak otobüsleri için eski terminal alanı girişinde geçici bir kalkış yeri belirlendi.

Ulaşım altyapısında, Ömer Halisdemir Bulvarı´nı Sahil Bulvarına bağlayan yolda iyice bozulan asfaltın yenilenmesi, belediyenin bu alandaki pozitif çalışmaları arasında yer aldı. Öte yandan, trafiğin yoğunluğunun daha da arttığı noktalar olan Unpazarı Caddesi, Meydanbaşı Yokuşu, Devrim Bulvarı, Erdemir Caddesi, Pazaryeri, Uğur Mumcu Caddesi ve Devrek Yol ayrımı gibi bölgelerde herhangi bir iyileştirme çalışması yapılmadığı gözlendi.

İlçede yeni dönemde, yeni yollar oluşturmak için herhangi bir aktif girişimde bulunmaması ve yaya güvenliği bakımından düzenleme yapılmamış olması da eklendiğinde, ulaşım alanında kırık not aldığı sonucuna varıldı.

Buna birde trafik ve oto park alanlarında yaşanan sıkıntılar ortadayken, bu sorunları daha da içinden çıkılmayacak hale getirecek ilçede toplu taşıma hizmeti veren halk otobüslerinin, öğrenci servislerinin ve duraklı taksi sayısını artırma girişimleri eklendiğinde not ortalaması daha da aşağıya düşüyor.

ASIL HEDEF ISKALANSA DA OTOPARK PUANI GEÇER… 

Diğer taraftan, otopark altyapısı konusunda belediyenin çalışması, Kent meydanı çalışmasının yan etkisi olarak ortaya çıktı.  Önceki yönetim döneminde, boşaltılmasının ardından otoparka dönüştürülen eski terminal alanına, bu alana bitişik adliye ve hükümet konağının yıkılması ile ortaya çıkan geniş bir alan eklendi.  İki kamu binasının yıkılması karşılığında, hazineye devredilmesi protokole bağlanan katlı otoparkın devri gerçekleştirilmedi. Bilindiği gibi adliye yeni binasına taşınmış,  Hükümet Konağına ise Pazaryeri bölgesinde bulunan eski belediye binası tahsis edilmişti. Kaymakamlığın bu bölgeye taşınmasının pazaryeri bölgesinde otopark ihtiyacı ve trafik yoğunluğunu arttırdığı da gözlendi.

Şehrin ortasında devasa bir otopark alanı oluşmasına rağmen, bu bölgeden uzaklaştıkça otopark alanlarının ihtiyacı karşılamaktan uzaklaştığı gözlendi. Özellikle Erdemir Caddesi, İsmail Efe Caddesi gibi bölgelerde çift sıra parkların önüne geçilmesi mümkün olamadı. 

Özellikle kent meydanı yapılacak alanın halen otopark olarak kullanılması ve asansörlü, çelik konstrüksiyon demo otopark girişimi nedeniyle bu kategoride belediye hizmetler geçer notla değerlendirildi.

Tabii ki burada dikkat çekilmesi gereken ve başarı  gibi gözüken otoparklardaki  büyümenin ardındaki gerçekliği de belirtmek gerekiyor. Kent merkezinde ilki Hüseyin Uysal döneminde yıkıldıktan sonra otopark olarak kullanılan terminal alanı, ikincisi de Posbıyık döneminde yıkılarak oto parka dönüştürülen Kaymakamlık ve adliye binalarının yıkılmasındaki asıl amaç Kent Meydanı Projesiydi.

Asıl amaç buyken ve halen bu amaca dönük maddi bir gelişme yokken bu alanların otoparka dönüştürülmesi ne oranda bir başarıdır bu da ayrı bir değerlendirmeyi gerektiriyor. Özetle geçici otopark düzenlemesi dönem notunu artırsa da Kent Meydanı gibi kalıcı projelerin ertelenmesi sınıf geçme notunu negatife çeviriyor.

KENTSEL YAŞAM ALANLARI…  YENİ BİR ŞEY YOK…

Bilindiği gibi, ilçede daha önce hizmet veren Atatürk Kültür Merkezi´nin yenilenmesi uzun süredir kamuoyu gündemine gelmekteydi. Geçtiğimiz dönemde sinema olarak hizmet veren AKM´den müstecirin çekilmesiyle, mevcut AKM sadece sergi salonlarını aktif olarak kullanılabilen bir yapıya dönüşmüştü. Binada, meclis toplantılarının yapılabildiği, nikah işlemlerinin gerçekleştirildiği kısımlar da hizmeti sürdürüyor.

Yine de Atatürk Kültür Merkezi´nin yenilenmesi bir yana, ilçenin sosyal ve kültürel hayatında eski yerini alabilmesi yönünde kamuoyuna akseden bir girişim bulunmuyor. Yeni belediye yönetiminin ilk altı aylık icraat süresinde buradaki okul faaliyetlerinin de Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi´ne yönlendirildiği gözlendi.  Sinema salonu ihtiyacı ise sadece ilçedeki bir AVM´de bulunan salonlarla giderilebiliyor.

Belediyenin önceki dönemden devraldığı bir diğer yapı da daha önce Fetih Kültür Merkezi yapılacağı söylenen eski belediye binası. Burada binanın yıkılması çalışmaları sırasında temel bölümünde antik çağdan kalma olduğu ifade edilen bir hamam bulunmuş, bu nedenle inşaat çalışmalarına geçilememişti.  Mevcut yönetimin bu konuda hazırlanan projeler konusunda çeşitli açıklamaları olmuş, ancak fiilen çalışmaya bir türlü başlanamamıştı.

Ereğli Belediyesi´nin yapılması için on yılı aşkın süredir uğraştığı Kent Meydanı´nda, yukarıda da belirtilen gelişmeler yaşandı. Eski yönetim döneminde tamamlanamayan eski adliye ve Hükümet Konağı´nın yıkımı tamamlandı. Ortaya çıkan alan otopark olarak kullanılıyor. Ancak şu ana kadar kent meydanının tam olarak nasıl yapılacağı, bunun kentin diğer yaşam alanları ve ulaşımla ilişkisinin nasıl şekilleneceği konusunda somut bir veri ortaya konulamadı.

Belediyenin bu alandaki çalışmalarının da geçer not almaya yetmeyecek düzeyde olduğu değerlendirildi.

HİZMET ÜCRETLERİ, İSTİHDAM…

Yerel seçimler sonrasında Türkiye´de birçok belediye çeşitli hizmetlerin ücretlerinde indirime giderken, Karadeniz Ereğli´de yaşayanlar, bu hizmetleri seçimden öncekine göre daha pahalıya almaya başladı.

Yeni yönetim tarafından öncelikle su ücretlerine zam yapıldı. Ardından Belediye Meclisi´nce, Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi´nce yürütülen ulaşım hizmetlerinin ücreti arttırıldı. Belediyenin işlettiği bazı kafeteryaların devri de hizmet fiyatlarının artışı ile sonuçlandı.

Diğer taraftan, yeni yönetimin göreve gelmesinin ardından, bir kısım belediye çalışanı çeşitli gerekçelerle işten çıkarıldı. Bazı belediye görevlileri, istifaya zorlamak amacıyla asıl çalışma alanları dışında yerlerde görev yapmaya mecbur bırakıldı.

Bu uygulamalar, belediyenin yeni dönem algısı bakımından karnedeki zayıf notlar arasında sayıldı.

FESTİVALLER ŞAHANE…

Ereğli Belediyesi´nin en iyi not aldığı konu festival ve şenlik türü etkinlikler oldu. Önceki yönetim döneminde yapılamayan Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali yine yıldızlar geçidine şahitlik etti.  Festivalin finansmanının ilçe esnafından sağlandığı yönündeki şikayetler olsa da bunlar daha öncekilere göre cılız kaldı.  İlçede çeşitli şenlikler gerçekleştirildi, ulusal bayramlarda konserler düzenlendi.  Konserler onbinlerce kişi tarafından izlendi. 

Festivaller ve şenlikler bakımından Ereğli Belediyesi´nin notunun gayet iyi olduğu değerlendirildi.

BİRLİK VE BERABERLİK… ALGI ÇALIŞMALARI…

Ereğli´de birlik ve beraberlik ihtiyacı bulunduğu her dönemde dile getirilmiştir. Bu dönemde Belediye Başkanı Posbıyık, özellikle Erdemir´in hava kirliliği için belediyeye yaptığı ödemelerin kesilmesi, hava kirliliği gibi konularda ilçede kanaat önderlerini bir araya getirmeye çalıştı. Aynı durum, Erdemir Plajı´nın Gülüç´e mi, Ereğli´ye mi verilmesi gerektiği üzerinden de yaşandı. 

Posbıyık bu dönemde, siyasal muhalifleri ile arasında bir sorun olmadığı algısını yerleştirmeye çalıştı. Ancak mensubu bulunduğu partinin başka seçilmişleri, görev yapan ilçe teşkilatları ile arasındaki gerilimler, bu konuda da istenilen mesafenin alınamadığı değerlendirmesine yol açtı.

Genel olarak, belediyenin kurumsal yapısı konusundaki algıdan ziyade, Belediye Başkanı Halil Posbıyık´ın kişisel algısını pekiştirmeye yönelik etkinliklerin bu dönemde ağırlık kazandığı gözlendi.  Ereğli Belediyesi ilçe içinde huzuru tesis etme, gerilimleri sona erdirme konularında da geçer not almayı ilk altı ay itibarıyla başaramadı.

Demokrat  Haber Merkezi

 



YORUMLAR

Gurbetci | 6 Kasım 2019
Birakin eglenceyi arkadas o kadar bosta gencler var su issizligi bitirin artik ereglide genclere yonelin. Ne festivaliymis o sevgi baris degil alkol kavga festivali desek daha dogru olur. Is bulun is


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


Bu işte bir tuhaflık var

Bu işte bir tuhaflık var


...

Son Eklenen Haberler


ŞOFÖR OTOBÜSTE RAHATSIZLANAN YOLCULARI HASTANEYE YETİŞTİRDİ
Asayiş

ŞOFÖR OTOBÜSTE RAHATSIZLANAN YOLCULARI HASTANEYE YETİŞTİRDİ


Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde şehir içi Halk otobüsünde rahatsızlanan iki yolcu, otobüs şoförü ve yolcuların yardımı ile hastaneye y...
VALİ HACIBEKTAŞOĞLU´DAN  ANNELER GÜNÜ MESAJI
Gündem

VALİ HACIBEKTAŞOĞLU´DAN ANNELER GÜNÜ MESAJI


Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Anneler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Vali Hacıbektaşoğlu mesajında, annelerin toplum için vazgeçilmez old...
2 BİNANIN ÇATI KATI ALEV ALEV YANDI
Asayiş

2 BİNANIN ÇATI KATI ALEV ALEV YANDI


Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde bir binanın çatı katında çıkan yangın hasara neden oldu.

MATEMATİK ÖĞRETİMİNDE ÖRNEK UYGULAMALAR KONGRESİ II BAŞLADI
Eğitim

MATEMATİK ÖĞRETİMİNDE ÖRNEK UYGULAMALAR KONGRESİ II BAŞLADI


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı ve Matematik Eğitimi Derneği iş birliği ile düzenle...
ERMED ETKİNLİĞİ: PLANLI ESKİTME
Gündem

ERMED ETKİNLİĞİ: PLANLI ESKİTME


Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) Yönetimi tarafından Doç. Dr. Vildan Hilal Akçay ile Gazeteci Çevirmen Hüseyin Aksaka...
Akçakoca’daki tarihi konakların hizmete girdi
Ekonomi

Akçakoca’daki tarihi konakların hizmete girdi


Düzce’de turizmin geliştirilmesine yönelik önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Aydı...
GALATASARAY´IN FUTBOLCUSU HASTA ÇOCUKLARI SEVİNDİRDİ
Yaşam

GALATASARAY´IN FUTBOLCUSU HASTA ÇOCUKLARI SEVİNDİRDİ


Galatasaray'ın genç futbolcusu Ali Turap Bülbül, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören çocuklara hediye vererek...
EREĞLİ’DE KARİYER GÜNÜ ETKİNLİĞİ
Eğitim

EREĞLİ’DE KARİYER GÜNÜ ETKİNLİĞİ


Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de, Karadeniz Ereğli Anadolu Lisesi (KEAL)
KAZADA 2 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ: SÜRÜCÜYE 4 YIL 2 AY HAPİS
Asayiş

KAZADA 2 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ: SÜRÜCÜYE 4 YIL 2 AY HAPİS


Zonguldak’ta AK Parti Bartın İl Başkanı Yaşar Arslan’ın oğlu Muhammet Ali Arslan ve arkadaşı Gökhan Katıoğlu’nun hayatını kaybettiği kazayla ilgili yargıl...
KARAELMAS INTERNATİONAL SCİENCE AND ENGİNEERİNG SYMPOSİUM
Eğitim

KARAELMAS INTERNATİONAL SCİENCE AND ENGİNEERİNG SYMPOSİUM


ZBEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü ve Karaelmas Siber Güvenlik Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen Karaelmas International Science and Engi...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,3383
34,8685
2.449,33

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı bulutlu
parçalı bulutlu 10o

SON YORUMLAR