ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

HERKES İŞ ARIYOR, O İŞÇİ BULAMIYOR!

   
HERKES İŞ ARIYOR, O İŞÇİ BULAMIYOR!

Ormanlı’da halen 38 çalışanıyla üretimini sürdüren ve 4 farklı ülkeye ihracat yapan Mustafa Tekstil Fabrikası’nın sahiplerinin temel sıkıntısı, üretim kapasitesini artırmak için fabrikada çalıştırabilecekleri deneyimli işçiler bulamamak. Ormanlı’da kurulu tesiste 3 yıldır üretim faaliyeti sürdüren Mustafa Tekstil Fabrikası sahibi baba Arif Göktaş, eşi Seniha Göktaş ve çocukları Cihat, Elçin Göktaş’la işletmenin dünü, bugünü ve hedefleri hakkında konuştuk.

Fabrika Sahibi Arif Göktaş ve her biri aynı zamanda fabrikada üretim içinde olan ailesi, deneyimli eleman isteğini dile getirdiler. Oğul Cihat Sina Göktaş, tekstil üzerine üretim yapan işletme için en az 15 işçiye ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Daha fazla sayıda kişiyi istihdam etme güçlerinin de olduğunu ifade eden Göktaş, şöyle dedi:

“İNSANLARIN İŞ BULMADA VE GEÇİM SIKINTISINDA ÇOK ZORLANDIĞI BU DÖNEMDE BİZ ÇALIŞTIRACAK İŞÇİ BULAMIYORUZ”
“İstanbul kökenli bir firmayız. Üç yıl önce geldik Ormanlı’ya. Buranın tekstil üretimi yapan firmalar anlamında olumsuz bir geçmişi var. Allah’a şükür bunun yüzde seksenini atlattık. Ama halen eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Sektörde deneyimi olan, işe başladığında direk üretim bandımızda görev alabilecek yaklaşık 15 kişi hatta daha fazla kişiyi istihdam etmek istiyoruz.
İş ve pazar konusunda hiçbir sıkıntımız yok. İstanbul Esenler’de ortak çalıştığımız bir tekstil firması var. İşimiz önemli oranda oradan geliyor. Salgın koşullarını da dikkate aldığımızda özellikle insanların iş bulmada ve geçim sıkıntısında çok zorlandığı bu dönemde biz çalıştıracak işçi bulamıyoruz.
Çalıştırdığımız işçilere düzenli şekilde en az asgari ücret ödüyoruz ve düzenli olarak sigortalarını yatırıyoruz. Günlük ve haftalık çalışma saati üzerinde çalıştığı takdirde mesai ücretlerini ödüyoruz. Bunun yanı sıra çalışanlarımıza servis sağlıyoruz. Düzenli olarak öğlen yemeği ve molalarda çay servisi yapıyoruz. Burası zaten tam bir aile ortamı çalışan bir yer. Hafta sonları Cumartesi günü yarım gün çalışıyor işçilerimiz. Acil üretim varsa tam gün çalışıyorlar ama mesai ödemesi yapıyoruz o zaman.  Pazar günü da tam gün tatil yapıyorlar. Şartlarımız bu şekilde ve şu an makine kullanmayı bilen en az 15 kişiye daha ihtiyacımız var.”

5 ÜLKEYE İHRACAT
Üretimin tamamının ülke dışına ihraç edildiğini belirten Cahit Göktaş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz burada Almanya, Rusya, Cezayir, Fas ve Tunus başta olmak üzere ihracat yapıyoruz. Biz ihracat kapasitemizi dolayısıyla üretimimizi artırmak istiyoruz. Bu nedenle yeni elemanlar bulmamız gerekli. Özellikle de makine bilen elamanlar şart. Geçmiş dönemde burada tekstil üretimi yapan bazı firmalar olmuş. Açıkçası özellikle işçi ücretleri konusunda olumsuz bir rol oynamışlar. İnsanların haklarını ödeyememiş ve kaçmışlar. Bir güvensizlik ortamı oluşmuş ve bu intiba ilk zamanlarda bizi çok zorladı. Bu önyargıyıyı önemli oranda kırmış durumdayız. Bu aşamada Ereğli Kaymakamımız İsmail Çorumluoğlu, Ormanlı Belediye başkanımız Bayram Başol ve önceki dönem Ak Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır bizlere çok destek oldular. Özellikle çalışacak insanların güven duyması noktasında onların destekleri de etkili oldu. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.”

“BU AŞAMAYA GELMEK İÇİN ÇOK MÜCADELE VERDİK”
Fabrikanın sahibi Arif Göktaş’ın eşi ve aynı zamanda üretime destek veren eşi Seniha Göktaş da İstanbul merkezli bir tekstil firmasıyla ortaklık içerisinde üretim yaptıklarını hatırlatarak, “Ortak olduğumuz bir firma var. O işleri İstanbul’da planlıyor, sürdürüyor bizler de burada üretime devam ediyoruz. Ekim ayının sonunda tam 3 yıl olacak Ormanlı’da üretime başlayalı. İşletmeyi bu günkü durumuna getirmek için bayağı mücadele verdik. Çalışanlarımızın çoğunluğunu kadın işçiler oluşturuyor. Şahsen benim de tercihim, çalışanlarımızın kadın olması. Onlarla daha rahat anlaşıyor ve verimli bir üretim gerçekleştiriyoruz” dedi.

“ÖNCELİĞİMİZ MAKİNADA ÇALIŞABİLECEK KADINLAR”
Arif ve Seniha Göktaş’ın kızları Elçin Göktaş ise üretim için yeterli donanım ve sayıda eleman olmaması durumunda işletmenin geleceği ve bölgeye etkisi üzerine yaptığı açıklamada, “İnşallah öyle bir durumu hiç yaşamayacağız. Ama olur da yeterli sayıda çalışan bulamazsak bu hem ileriye dönük artacak istihdam açısından hem de şu an mevcut çalışanlar açısından işsiz kalmaya yol açacak ve bölgedeki işsizliği artırmış olacaktır. Günümüz koşullarında herkes bir iş sahibi olmaya çalışıyor. Biz mütevazi bir şekilde buna katkı vermeye devam ediyoruz. Bunu yaparken önemli sayıda kadın çalışanı istihdam etmemiz ayrı bir önem taşıyor. Annem ve ağabeyimin dediği gibi istihdamda bizim önceliğimiz kadınlar, özellikle de makine bilen kadınlar” şeklinde konuştu.

EREĞLİ VE ALAPLI’DAN ÇALIMAK İSTEYEN OLURSA?
İşletmede şu an için Ormanlı merkez ve yakın köylerde yaşayan insanların çalıştığı dikkate alındığında Ereğli ve Alaplı’dan çalışmak isteyenler olursa bu talebe nasıl baktıkları sorusuna ise Elçin Göktaş, “Tabii, mümkündür. Servisimiz var. Gerektiğinde ve çalışan sayısına göre Ereğli Alaplı için ya servis hizmeti sağlanır ya da ulaşım ücreti maaşa ilave olarak ödenerek bu sorun aşılır” diye cevap verdi.

BAŞKAN BAŞOL: “BİZ BU FİRMAYA KEFİLİZ”
Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol da bu ölçekte bir fabrikanın bölgedeki istihdam açısından önemine vurgu yaptığı konuşmasında daha önce yaşanan sıkıntıları da özetledikten sonra şunları kaydetti:
“Buranın evveliyatı var. Bizim belediye başkanlığımızdan önce de burada birkaç firma çalışmış. Bu firmalar zor duruma düştükten sonra, insanlarımızın sigortalarını ödeyememiş, maaşları ödeyemez haline gelince de çekmişler gitmişler. Birkaç firma böyle çalışmış.
Benim dönemimde bu firma buraya geldi. Bu binayı firmaya verdik. Bu bina bizim sanayi sitesi dediğimiz bir kooperatifimiz var. Bu bina buraya ait. Ama biz bunu istihdam olsun diye tahsis ediyoruz. Dolayısıyla geçmişten kalan sorunlar doğrultusunda bu firma da bunlar gibi görüldü kafadan. Ama biz burayı ele aldık, yapılması gereken her şeyi şu ana kadar yaptık. Buranın istihdamını sağlamak için kurslar düzenledik, çok şeyler yaptık. Ama maalesef geçmişten kalan lekeleri kaldıramadığımız için çok büyük rağbet görmedi halkımız tarafımızdan.

İSTİHDAMI ARTIRMAK İÇİN KURS DÜZENLENDİ
Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu burada kurs düzenledi. Belki Türkiye’de olmayan bir kurstu. Kursiyerlere ücret dahi ödendi ama vatandaşlarımız buraya rağbet etmedi. İki ay önce sayın kaymakamımız buraya geldi, muhtarlarımız toparlayarak, burada maaş ödenmezse kefili benim, ben ödeyeceğim diye taahhütte de bulundu. Kendisine teşekkür ediyoruz.
Hala firmanın burada kalıcı olduğunu düşünüyoruz. Bundan dolayı da vatandaşımızın buraya rağbet edip, 38’lerde değil, yüz kişilere çıkacak kapasitede olduğunu düşündüğümüz için yaklaşık elli kişi daha istihdam edilebileceğini düşünüyoruz.

KEFİLİZ
Bu firmaya kefil olduk. Firmaya kefil olmamızın nedeni, sağlıklı yapısını görmemizden ötürüdür. Burada gözlemlediğim, sendikacı olmam nedeniyle işçi dünyasını iyi tanırım, özel sektörü de iyi biliyorum, özel sektörde en iyi çalışan yerlerden birisi burası. Sosyal haklar, yemesi, içmesi, servisiyle… Hiç kimse burada maaşımı alamadım, sigortam ödenmedi diyemez. Ben istiyorum ki böyle işletmelerin yöremizde çoğalarak istihdam ve katma değer yaratması.
Biz hala uğraşıyoruz. Sağolsun firma da bu çabamıza müthiş destek veriyor. Kaymakam bey de bu işin başında. Dolayısıyla burayı nasıl daha iyi bir duruma getirebiliriz,  vatandaşa duyurup buraya rağbet edilmesinden yanayız. Buradaki vatandaşın çalışmasından, hepsinden biz sorumluyuz, üstümüze alıyoruz. Yani firma güçlü olmasa, üç senedir izliyorum, bir sıkıntı yaşanmadığını görüyorum. Buranın Pazar sorunu yok, ürettiği malı nereye koyacağım sorunu yok, genelini yurt dışına ihraç ediyorlar. Burada sıkıntı şu. İstanbul firmasına gönderilen mal yetişmiyor. Adam da mal yetişsin de ticaret yapayım davasında. Biz de bunun peşindeyiz.”

BİRİ ÇEYİZ DÜZÜYOR, DİĞERİ ASKER OĞLUNA HARÇLIK YOLLUYOR.  
PEKİ ÇAŞILAN KADINLAR, BU DURUMA NASIL BAKIYOR?
Vatani görevini İzmit’te yapan oğlu Anıl Aksoy’a harçlık yollayan asker annesi işçi Hava Aksoy, emeğinin karşılığını alabildiği için mutlu olduğunu söyledi. Maaş ve kendilerine sağlanan haklardan dolayı fabrika yönetimine teşekkür eden Aksoy, “işimden çok memnunum. Çok iyi insanlarla, en iyi şartlarda çalışıyoruz. Burada kazandığım ücretim ile asker bakıyorum. Asker oğlum var, onu yetiştiriyorum” dedi.
İşine her sabah Dağlıca köyünden gidip-gelen 19 yaşındaki Nazan Çetin de, İŞKUR vasıtası ile bulduğu işini severek yaptığını dile getirdi. Henüz 2 aydır üretimde olmasına karşın iş ortamını kolaylıkla benimsediğini anlatan Çetin, “burada üretiyoruz, gayet memnunum. Yeni işçiyim, çalışmaya başlayalı 2-3 ay oldu. Herkesten, her şeyden çok memnunum” diye konuştu.
İşçi Rahime Keser ise bayanların ekonomiye katkı vermeleri ve aile bütçesine destek olmaları gerektiğini belirterek, “Dağlıca köyümden geliyorum. Servisimiz var, bizi alıp tekrar bırakıyorlar. Çok memnunum. Dışarıda pek çok işsiz bayan var. Onlara, ‘gelin birlikte çalışalım’ diyorum” ifadelerini kullandı.
Fabrikanın 36 kadın işçilerinden 19 yaşındaki Şehide Güner de, geleceğini tesis etmek için para kazanmaya karar verdiğini kaydederek, “kazanç elde edip evimize ekmek götürebiliyorum. Her ay, düzenli olarak maaşlarımızı alıyoruz. Bu çok önemli. İşsiz arkadaşlara kesinlikle buraya gelip üretime katılmalarını tavsiye ederim” sözleri ile konuştu.   

İş başvurusunda bulanmak ve bilgi almak isteyenler için irtibat numarası şöyle:
Cep Telefonu 0533 818 8438
ARİF GÖKTAŞ

Haber-İzzet Aslanbay/Şafak Negüzel

 

HERKES İŞ ARIYOR, O İŞÇİ BULAMIYOR! - 1
HERKES İŞ ARIYOR, O İŞÇİ BULAMIYOR! - 2
HERKES İŞ ARIYOR, O İŞÇİ BULAMIYOR! - 3
HERKES İŞ ARIYOR, O İŞÇİ BULAMIYOR! - 4
HERKES İŞ ARIYOR, O İŞÇİ BULAMIYOR! - 5
HERKES İŞ ARIYOR, O İŞÇİ BULAMIYOR! - 6
HERKES İŞ ARIYOR, O İŞÇİ BULAMIYOR! - 7
HERKES İŞ ARIYOR, O İŞÇİ BULAMIYOR! - 8
HERKES İŞ ARIYOR, O İŞÇİ BULAMIYOR! - 9


YORUMLAR

Dursun | 11 Ekim 2020
İş kanunda işçi aleyhine hiçbir madde yok.hep iş verwn tarafına verilmiş maddeler var.tehdit var.senet imzalatma var.muavakatname var.iş kanunu.önce düzeltilmesi lazım.
Rıfat tuna | 11 Ekim 2020
Evet herkes iş arıyor o abi de bulamıyor Muş ama sebebini söyleyelim bizim insanlarımız krizden faydalanmayı çok seviyor insanlar yıllarca çalışmış bir meslek edinmiş örneğin o abinin yaptığı iş ama sonucunda işe ihtiyacı olan bir kişi gittiğinde 2200 2500 TL para veriyoruz diyorlar harbi ki bu kişinin coranadan önce aldığımız 5000 TL idi insanlar nasıl bu durumda çalışacak ayrıca neden insanlardan hep faydalanmaya çalışılıyor işverenler neden bunu yapıyor birde işverenlere bunu sorun neden böyle yapıyorsunuz.
Sogut_2 | 12 Ekim 2020
Bu kadar işsizin arasında,iş verinin işci bulamaması bence iş verenin güvensiz ve iş etiğine uygun hareket etmemesidir.Yoksa insanlar neden var olan bir işe girmesinler?


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


10 BİN LİRA MAAŞ VERECEK, KİMSE BULAMIYOR!

10 BİN LİRA MAAŞ VERECEK, KİMSE BULAMIYOR!


Kastamonu’da 16 yıldır küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan vatandaş, çoban bulamadığı için hayvancılığı bırakacağını söyledi. Taşk&o...
TTK´ya 30 işçi alınacak

TTK´ya 30 işçi alınacak


Türkiye Taşkömürü Kurumunca (TTK), toplam 30 nitelikli işçi alımı gerçekleştirilecek. TTK´nin konuya ilişkin ilanı, Resmi Gazete´de yayınlandı. Yayınlanan ilana göre, T...
GMİS, Bakan Dönmez´ den işçi talebinde bulundu

GMİS, Bakan Dönmez´ den işçi talebinde bulundu


Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri ile beraber GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci´yi ziyaret etti. T...

Son Eklenen Haberler


EREĞLİ´DE ATM´YE SALDIRI!
Asayiş

EREĞLİ´DE ATM´YE SALDIRI!


Karadeniz Ereğli’de, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından bir ATM yakılmaya çalışıldı. Edinilen bilgiye göre olay dün gece saatlerinde Kepez Ma...
GMİS’TEN EREĞLİ VE ALAPLI’DA ZİYARETLER
Gündem

GMİS’TEN EREĞLİ VE ALAPLI’DA ZİYARETLER


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Armutçuk Şube Başkanı Şanver Turan ve yöneticilerle birlikte Kdz. Ereğli Belediye Baş...
ASKER, KAYIP VATANDAŞI BULDU
Asayiş

ASKER, KAYIP VATANDAŞI BULDU


Zonguldak’ta kaybolan vatandaş uğraşlar sonrası bulundu. Alınan bilgiye göre; Kozlu ilçede ikamet eden kişi, 18.04.2024 günü saat 21.00 sıralarınd...
BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
Gündem

BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN


Yurtta olduğu gibi Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çelenk sunma ve kutlama programları...
EREĞLİ’NİN HAZİNESİ KALE TEPE
Kültür-Sanat

EREĞLİ’NİN HAZİNESİ KALE TEPE


Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin askeriyeden devralarak bu yıl halkın ziyaretine açtığı Kale Tepe yoğun ilgi görüyor. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, b...
HALK OTOBÜSÜNDEN İNERKEN YARALANDI
Asayiş

HALK OTOBÜSÜNDEN İNERKEN YARALANDI


Karadeniz Ereğli’de, halk otobüsünden indiği sırada elbisesi kapıya sıkışan kadın düştü. Ayşe D., Kepez mevkisinden çarşı merkez istikametine y...
TERESSÜBATTAN TEMİZLENİP DERİNLEŞTİRİLİYOR
Gündem

TERESSÜBATTAN TEMİZLENİP DERİNLEŞTİRİLİYOR


Günlük bin metreküp temizleyen gemiler, limanı standart derinliğe kavuşturacak
GBT KONTROLÜ YAPARKEN POLİSE YAKALANDI
Asayiş

GBT KONTROLÜ YAPARKEN POLİSE YAKALANDI


Zonguldak'ta jandarma üniforması ile esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yapan bir kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerin...
ERMED’DEN EREĞLİ KAYMAKAMI’NI ZİYARET
Gündem

ERMED’DEN EREĞLİ KAYMAKAMI’NI ZİYARET


Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gönüllü ile ERMED Başkan Yardımcısı Fikri Kapan, Ereğli Kaymakamı M...
KIZ ÇOCUĞUNA CİNSEL İSTİSMAR İDDİASI!
Asayiş

KIZ ÇOCUĞUNA CİNSEL İSTİSMAR İDDİASI!


Zonguldak'ta 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan kadın kuaförü H.E. hakkında 47 yıl 15 aya kadar hapis cezası talep edil...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5095
34,7826
2.496,86

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 13o

SON YORUMLAR