ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

FATURA ZONGULDAK LOBİSİNE

   
FATURA ZONGULDAK LOBİSİNE

Karadeniz Ereğli’de yaşayanlar, sözlerin tutulmasını isteyerek ilçeye üniversite kampüsü kurulmasını bekliyor. Eşraf, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bağlı ‘fakültenin’ Ereğli’ye kurulmamasına sebep ‘Zonguldak lobisini’ gösteriyor.

      HABER/ŞAFAK NEGÜZEL

Bülent Ecevit Üniversitesi’ne (BEÜ) bağlı bir kampüsün Karadeniz Ereğli’ye de kurulması isteği yeniden filizlendi. Karadeniz Ereğli eski Devlet Hastanesi’nin üzerindeki binalar ile birlikte arazisinin 2015 yılında Milli Emlak’a devrilmesinin ardından bugüne gelinen süreçte bir yol kat edilmedi. Süreçte bazı milletvekilleri, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşlarından çeşitli açıklamalar ya da sözler verilse de ilçeye kampüs kazandırılamadı. Sokağın nabzı tutulduğunda ise vatandaş adeta faturayı Zonguldak’a kesti. Vatandaşa göre; içinde önemli kademelerde mevki sahibi kişilerden kurulu olduğu öne sürülen ve adına da ‘Zonguldak Lobisi’ denilen kişiler, ‘kapalı kapılar arkasında verdikleri kararlarla’ Ereğli’ye şekil vermeye çalışıyor.

“EREĞLİ TEMSİL EDİLECEK KONUMDA DEĞİL”
Kendisine mikrofon uzatılan esnaf İsmail Alabaş, Ereğli’yi temsil edecek siyasi iradenin olmadığını söyledi. Üniversitenin bugüne kadar bitirilmesi gerektiğini ifade eden Alabaş, şöyle dedi:
“Ereğli Zonguldak’ın en büyük ilçesi olmasına rağmen, kendisini temsil edecek milletvekillerine bir türlü sahip olamadı. Buradaki siyasi yöneticilerimizin yetersizliğinden dolayı oldu. Şu ana kadar üniversitenin yapılmış olması veya belirli bir aşamaya gelmesi lazımdı. O noktaya bir türlü gelinemedi. Çünkü, bana göre Ereğli temsil edilecek konumda değil. Temsil edilemiyor. Zonguldak’ın en büyük ilçesi olmasına rağmen sahipsiz. Birçok yer Ereğli’yi geçti. Ereğli’nin yanında köy, kasaba olan yerler, şu an Ereğli’yi ikiye üçe katladı. Olsa iyi olurdu tabi üniversite. Üniversite olan yerlere bakıyoruz, kendisini aşmış durumda. Dün il olan Karabük’ün bugün bildiğim kadarıyla 100 bini aşan öğrencisi var. Ereğli’yi katlamış durumda. 90’lı yıllarda Ereğli’nin çok gerisinde olan Düzce, Bolu depremden sonra kendisini aştı. Ereğli olarak biz hala yerimizde sayıyoruz. Erdemir’e bağımlı bir kent olarak kaldık.
İnşallah bundan sonra daha iyi bir şekilde temsil ediliriz. Bizim dertlerimizi, sıkıntılarımızı yukarıya götürecek, Ankara’ya anlatacak siyasilere kavuşuruz da bir an evvel bu sorun da çözümlenir. Çözülür de Ereğli üç dört kat daha büyür, diye tahmin ediyorum. İnşallah güzel bir sonuç olur. Tabii ki umutsuz değiliz. Umudumuz var. Türkiye olarak, ülke olarak umudumuz var. Genel idarecilerimize ben çok güveniyorum. Ama yerel olarak başarılı olduğumuza inanmıyorum.”

“MESELE SİYASET ÜSTÜ BİR İŞ”
Doktor Naci Yalçınkaya da, öncelikli olarak üniversite kampüsünün yapılamamasındaki sorumluların bulunması gerektiği söyledi. Ardından ilçe de bir komisyon kurularak üniversite konusunun hayata geçirilebileceğini öne süren Yalçınkaya, şu sözlerle konuştu:  
“Bu konuda daha önce de birkaç kez dile getirdiğim bir husus var. Konuyu takip eden, birinci elden sorumlu kim, belli değil. Bülent Ecevit Üniversitesi’nin başında kim var? Rektör. Rektör de sonuçta bir devlet memuru. Devlet memurunun vereceği bir karar değil bu. Ya da devlet memuru şunu yapar; önüne bir program gelir, oturur programı uygular.  Mesele siyaset üstü bir iş. Bunu iktidar partisi neden yapmadı, muhalefet partisi neden gündeme getirmedi meselesi değil bu.
Olay, yerelde iktidar partisinin istemesi ile olabilecek bir şey değil. Buna Bülent Ecevit Üniversitesi nasıl bakar? Tabi ki vermek istemez. Tabi ki kendinden büyük bir parçanın ayrılmasını istemez. ‘Ereğli’nin sahibi yok’ denilen şey asıl meseli budur. Ereğli’de bir üniversite kampüsü olacaksa bir tüzel kişilik muhakkak kurulmalıdır. Buda Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde olmalıdır.
1980’DE KAÇTI, 2005’DE DE KAÇTI. ŞİMDİ…
Bir önceki dönem belediye başkanı (Hüseyin Uysal) söz vermişti; hatta uygulama da, pratikte ‘çizdik’, çizdiriyoruz’, ‘avam projesi hazır’ dendi. Peki ne oldu? Belediye başkanları değişir. Yerel idarecilerimiz, kaymakamlar; onlar da değişir. Ama ‘eşraf’ dediğimiz TSO, şoförler odası, esnaf kefalet, minibüsçüler/pazarcılar yani tümü burada kalıcıdır. İşte onun için Ereğli TSO önceliğinde ve içinde bu bahsettiğim gurupların da olduğu bir kurul ve o kurulun seçeceği bir yönetim olmalı.
Ereğli, 1980’li yıllarda fırsat kaçırdı. Bülent Ecevit Üniversitesinin ilk kurulma kampüsünün yeri Delihakkı civarı olacaktı. Kaçırdık bunu. 2005’de biz bir şeyi daha kaçırdık. Erdemir özelleşirken Göztepe ve Devrek yolayrımı’ndaki geniş sosyal arazilerinin İlçe Özel İdareye bağışlanması karşılığı Erdemir’in özelleşmesine itiraz etmeyeceğiz gibi onu alabilirdik. Alamadık. İşte şimdi de eski Devlet Hastanesi’nin yerini bu anlamda değerlendirmemiz, kaçırmamamız gerekir.”

EREĞLİ’DE CANHIRAŞ ŞEKİLDE MÜCADELE EDEN
DEVLET VE YEREL YÖNETİCİLERİMİZE NEDEN KET VURUYORLAR?
Esnafa Şükrü Beytekin ise sorumlunun Zonguldak lobisi olduğunu iddia etti sözlerinde şu ifadeleri kullandı:
“Bir vatandaş olarak şahsi görüşüm; Ereğli’deki yöneticilerimiz ellerinden geleni yapıyor. Ama zorlanarak kolay yoldan bir şekilde yapıyorlar. Ama Zonguldak lobisinin, Ereğli’de bazı yatırımların yapılmamasını isteme gibi bir durumları var. Ereğlili vatandaşlar olarak özellikle Zonguldak lobisini hissetmeye başladık. Bizim yöneticilerimiz burada çırpınırken Zonguldak’taki yönetenlerin, Ereğli’de canhıraş şekilde mücadele eden Devlet ve yerel yöneticilerimize neden ket vuruyorlar?
Ereğli’deki yöneticiler, içinde yaşadıkları memleketin gelişmesini isterler. Onların bu samimi gayretlerine Zonguldak tarafından biraz engel olunuyor. Ereğli’ye üniversite kampüsünün yapılmayışının sebebi Zonguldak lobisidir. Kime sorarsanız sorun yıllardır aynıdır: ‘Zonguldak, Ereğli’nin gelişmesini istemiyor.’ Kardeşim, önce bunu vatandaşın kafasından silmeye çalışın.”

“BİZ KANDIRILDIK”
Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Cevdet Civelek ise üniversite konusunda kandırıldıklarını öne sürdü. Civelek şunları söyledi:
“Ereğli’de demek ki siyasetçi yok. Demek Ereğli’nin sahibi yok. Üniversite ile ilgiyi sürekli gidildi, görüşüldü ve biz kandırıldık. Ereğli halkı kandırıldı ama artık yeter. Şimdi ki dekanımız ile de görüşüldü ‘tamam yapılacak’ ‘şudur/budur’ denildi. Ondan sonraki süreci bizde basından öğreniyoruz. Üniversite konusu, Ereğli’nin senelerden beri özlemidir. Her vekil ‘tamam, olacak’ dedi. Eski belediye başkanımız (Hüseyin Uysal) ‘tamam’ dedi. Herkes ‘olacak’ diyor ama bir türlü olamadı. Ne var bu Ereğli’de yani? Her tarafa yapılıyor da Ereğli’ye niçin yapılmıyor? ‘Zonguldak lobisi’ deniyor. Buna katılmak istemiyorum ama söylentiler bu yönde. Herkes gelici/geçidir. Biz hep buradayız. Dekan bugün varsa yarın yok. Ondan da rica ediyoruz Ereğli’ye yardımcı olsunlar. İleri dönük umutla yaşıyoruz. Onlar bizim büyüklerimizdir ve rica ediyoruz, biran önce Ereğli’ye yüzler dönülsün ve iyi diyaloglar içinde bu işler bitsin.”

"CUMHURBAŞKANI EREĞLİ'YE KÜSKÜN OLABİLİR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ereğli’ye küskün olabileceğini düşündüğünü söyleyen Esnaf İbrahim Güneri de, ilçeye kampüs yapılmayışını iki sebebe bağladı. Güneri, “Ereğli’ye neden üniversite yapılmamasının sebebi, tahminime göre bir Zonguldak lobisi var. Sürekli büyüyen Ereğli; Bartın ve Karabük’ten önce il olması gereken bir yerdi. Ereğli gitse Zonguldak diye bir il kalmazdı. Bunun için Ereğli’nin önünü tıkamaya çalışıyorlar. İkincisi ise Sayın Cumhurbaşkanımızın sanki Ereğli’ye bir küskünlüğü olabilir. Çükü seçim öncesi Ereğli’ye iki kere geldi ama alamadı. Ondan da kaynaklı olabilir. İleriye dönük düşüncemse, o üniversitesinin oraya er ya da geç yapılacağına inanıyorum” diye konuştu.    

FATURA ZONGULDAK LOBİSİNE - 1
FATURA ZONGULDAK LOBİSİNE - 2
FATURA ZONGULDAK LOBİSİNE - 3
FATURA ZONGULDAK LOBİSİNE - 4
FATURA ZONGULDAK LOBİSİNE - 5


YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


ASKIDA FATURA YENİDEN BAŞLADI

ASKIDA FATURA YENİDEN BAŞLADI


Karadeniz Ereğli Belediyesi’nce, ilçede su faturasını ödemede güçlük çeken vatandaşlar için ‘Askıda Fatura Uygulaması&rsqu...
Polisten fatura kuyruğuna megafonlu ikaz

Polisten fatura kuyruğuna megafonlu ikaz


Zonguldak'ta polis ekipleri sokağa çıkan vatandaşlara sosyal mesafe konusunda uyarılarda bulundu. Edinlen bilgiye göre, ekipler hem polis otosuyla hem de yaya olarak k...
´´ASKIDA FATURA´´YA VATANDAŞ DESTEĞİ...

´´ASKIDA FATURA´´YA VATANDAŞ DESTEĞİ...


Karadeniz Ereğli Belediylesi'nin su faturalarını ödemekte güçlük çeken vatandaşlara yönelik başlattığı "Askıda Faturalar İçin Sevgi ve Dos...

Son Eklenen Haberler


14 GÜN SONRA GELEN KARA HABER
Asayiş

14 GÜN SONRA GELEN KARA HABER


Zonguldak'ta 14 gün önce trafik kazasında ağır yaralanan 23 yaşındaki Tolgahan Sarı, hayatını kaybetti. Edinen bilgiye olay 11 Nisan günü Çaydamar Ma...
DÜNYA VATANDAŞI OLMAYA ADAY ÖĞRENCELER BİR ARAYA GELECEK
Eğitim

DÜNYA VATANDAŞI OLMAYA ADAY ÖĞRENCELER BİR ARAYA GELECEK


Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de, farklı okullardan lise öğrencilerinin katılacağı KEALMUN'24 konferansı 26-27-28 Nisan tarihinde Karadeniz Ereğli Anadolu L...
TÜBİTAK FİNALLERİ´NDE EREĞLİ’NİN GURURU OLDULAR!
Eğitim

TÜBİTAK FİNALLERİ´NDE EREĞLİ’NİN GURURU OLDULAR!


TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali gerçekleştirildi. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, derece elde eden Karade...
KUŞKONMAZ HASADI BAŞLADI
Ekonomi

KUŞKONMAZ HASADI BAŞLADI


Düzce Merkez Develibesni Köyünde 3 dekar alanda kuşkonmaz üreticiliğine başlayan üretici Meral Başak Bannerman'ın tarlasında yetiştirdiği ilk kuşkonmaz ...
KANALA DÜŞEN TOSUN KURTARILDI
Yaşam

KANALA DÜŞEN TOSUN KURTARILDI


Düzce’de, kanala düşen büyükbaş hayvan kurtarılarak sahibine teslim edildi. Belediye İtfaiye Müdürlüğü ekibi, aldıkları ihbar &...
KESİLEN BİLEZİK ÇIKARILDI
Yaşam

KESİLEN BİLEZİK ÇIKARILDI


Zonguldak’ta bir kadının sağ el bileğinin şişmesi sonucunda sıkışan bileziğini, itfaiye ekipleri keserek çıkardı. Olay Alaplı ilçesine bağlı Tepeköy Ma...
En çok hangi renk otomobil sattı?
Ekonomi

En çok hangi renk otomobil sattı?


Zonguldak’ta 2024 yılı Mart ayında 1460 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Peki yakın illerde kaç adet yapıldı? Türkiye genelinde en çok gri renk ara&ccedi...
KESİKBAŞ CİNAYETİNDE SON DURUM
Asayiş

KESİKBAŞ CİNAYETİNDE SON DURUM


Zonguldak’ta, Mustafa Keleş’in başının kesilerek vücudundan ayrı bir yere gömülmesi cinayeti ile ilgili tutuksuz yargılanan sanıklar hakim karşısına &...
YİĞİT YENİDEN DANIŞTAY BAŞKANI
Gündem

YİĞİT YENİDEN DANIŞTAY BAŞKANI


Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, görev süresinin dolmasının ardından yapılan seçimde, bir kez daha göreve seçildi. Zeki Yiğit'in 7 Mayıs 2020'de başl...
ERDEMİR, TUBE & WİRE FUARI’NA ÜÇÜNCÜ KEZ KATILDI
Ekonomi

ERDEMİR, TUBE & WİRE FUARI’NA ÜÇÜNCÜ KEZ KATILDI


Karadeniz Ereğli’de kurulu olan Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi ERDEMİR’in, demir-çelik endüstrisinin uluslar...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5563
34,9606
2.444,66

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 15o

SON YORUMLAR