ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü… ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ

   
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ

Zonguldak Ereğlili Karikatürist, Ressam ve Gazeteci Kurtuluş Ayyıldız ile Eğitimci ve Tarih Araştırmacısı Gürdal Özçakır,  sosyal medyada kurula Çizgi Roman ve Western grubu tarafından, İzmit Karamürsel’de bulunan tek kovboy kasabasında düzenlenen “Avcılar Toplantısı”na katıldı. Toplantıda, western kostümleri giyen çok sayıda çizgi roman tutkunu, bir de kısa film çekti.

Çizgi Roman tutkunları, çocukluklarından kalan çizgi roman ve western tutkularını canlı tutmak amacıyla çalışma ve etkinlikler düzenliyor.  Çizgi roman tutkunları, bu amaçla, sosyal mecrada Çizgi Roman ve Western grubu üzerinden organize edilen  “Avcılar Toplantısı”nın 4.sünü düzenledi.

Aralarında İstanbul, Bursa, İzmir gibi illerin de bulunduğu ülkenin dört bir köşesinden, 30 civarında çizgi roman çizer, yazar ve okurunun bir araya geldiği Avcılar Toplantısında, hayranı oldukları çizgi roman karakterlerinin veya western kahramanlarının kostümlerine büründü. Dekor olarak ise bir dönem Amerika’da yaşayan Eren Erdem tarafından İzmit Karamürsel’de kurulan  Türkiye’deki tek vahşi batı kovboy kasabası kullanıldı. Kasaba, şerifin ofisi, barı, meydanı ve diğer unsurlarıyla tam bir vahşi batı konseptini yakalamış bir mekan olarak değerlendirildi.Çizgi Romancılar, etkinliğin kurgusal çerçevesinde, bu seneki toplantı mekânını Amerika’nın Arkansas eyaletine atfen “Erkansas” ismini verdi.

Avcılar Toplantısı’na katılan çizgi romancılar,  Türkiye ve dünyada çizgi roman, çizgi romanın tarihi ve geleceği gibi konularda görüş alışverişinde bulundular. Etkinlikte aynı zamanda çizgi romancıların katılımıyla kısa bir film çekildi. Oyuncuların gerçeğini aratmayan kostümleriyle katıldığı, Gökhan Bingöl tarafından senaryosu yazılan ve yönetilen filmde, bir haydut kasabasını basan çetenin, çizgi roman kahramanları tarafından kurtarılışı anlatılıyor.

EREĞLİ’DEN LEE VAN CLEEF (KURTULUŞ AYYILDIZ)  VE ZAGOR (GÜRDAL ÖZÇAKIR) KATILDI

Avcılar Toplantısına Karadeniz Ereğli’den ise Karikatürist, Ressam ve Gazeteci Kurtuluş Ayyıldız ile Eğitimci ve tarih araştırmacısı Gürdal Özçakır katıldı.

Ayyıldız toplantıya kovboy kıyafeti ile katılırken,  Özçakır, Türkiye’de  en fazla sevilen fumettiler arasında bulunan, Kuzey Amerika’da kurgusal Darkwood ormanının koruyucusu Zagor kıyafetiyle  katıldı. İkili, toplantı için çekilen kısa filmde de rol aldı.  Ayyıldız’ın rolü spagetti westernlerle ün kazanan Lee Van Cleef’in muadili olarak değerlendiriliyor.  Özçakır ise aynı kısa filme üç Zagor kostümlü katılımcıdan biri olarak, Ayyıldız’ın da aralarında bulunduğu haydut çetesine karşı mücadele ediyor.

AYYILDIZ’IN KOSTÜMÜ “EN İYİ” SEÇİLDİ

İkili, bir aylık bir hazırlık süreci esnasında kostümlerini kendi çabalarıyla üretti. Özellikle detayları ile dikkat çeken Ayyıldız’ın kostümü, Avcılar Toplantısı’nda en çok oyu alarak “En iyi kostüm” seçildi.

Bu sene çekilen kısa filmin, 2023 Mayıs ayında yapılması planlanan 15 dakikalık kısa western filminin ön çalışması olduğu kaydedildi.  Gökhan Bingöl’ün bu sene yazıp yönettiği filmin sahne yönetimi, bir döneme damgasını vuran yerli western filmlerini aşan bir yapım olarak, gelecek sene çekilecek olan filmin başarısına ilişkin bir ön fikir veriyor.

BİNGÖL: “HEYECANLARI ANLATMAYA SAYFALAR YETMEZ”

Kısa filmin senaristi ve yönetmeni, dizi oyuncusu Gökhan Bingöl, etkinliği şu ifadelerle değerlendirdi:

“Çizgi Roman ve Western” grubu olarak Avcılar Toplantısı’nın 4.sünü, Karamürsel’deki Erkansas City adlı Kovboy Kasabası’nda gerçekleştirdik. Grup adından da anlaşılacağı gibi, çocukluğundan beri çizgi roman okuyan ve western filmlerine tutkuyla bağlı olanların oluşturduğu bir Facebook grubu.. Bu sene de toplantı yeri olarak bir Kovboy Kasabası’nı seçince, bizlerde içimizdeki çocuğa engel olamadık ve kostümler hazırlayarak kovboy, kızılderili, asker vb. olduk…

İşi biraz daha abartarak senaryosunu yazdığım ve her bir arkadaşımın usta oyunculara taş çıkartırcasına gösterdiği performans ile müthiş bir kısa film çektik. Oldukça başarılı bir film oldu. Öyle ki bu işi biraz daha ileriye götürüp önümüzdeki sene 15 dakikaya varan bir kısa film için tüm arkadaşlarla fikir birliğine vardık.

Aynı şeyleri seven, aynı şeyleri düşünen, beraber olmaktan çocukça sevinç duyan bu koca koca adamların o günkü heyecanlarını anlatmaya sayfalar yetmez. Bu sadece yaşanır. Hayat kısa; elinde imkanın varsa, içinden gelen sesi dinle ve sevdiğin şeyleri yapmayı erteleme…”

AYYILDIZ: “HAYAT BUNA DEĞER”

Etkinliğe Karadeniz Ereğli’den katılan Çizgi Roman Çizeri-Karikatürist Kurtuluş Ayyıldız ise şunları kaydetti:

“Sıkı bir çizgi roman okuyucusu ve aynı zamanda da bir çizgi roman çizeri olarak çocukluğumdan beri western çizgi romanları hep ilgi odağım olmuştur. Buna bir Amerikan hayranlığı yaklaşımından ziyade dünyada çizgi romanların en trend olduğu yıllarda, yani 70’li yıllardaki bu rüzgarın tatlı esintilerini kendi öz kimliğimiz olan yerli çizgi romanlardan da (Tarkan, Karaoğlan, Tolga vs) kopmadan hissetmek/yaşamak olarak algılamışımdır. Sosyal medyanın son zamanlarda aynı düşünce yapısında olan insanları mekan gözetmeksizin bir anda bir araya topladığı günümüzde facebook sayesinde Çizgi Roman ve Western grubu ile tanışıp kaynaştık. Hem çizer hem de okur olarak zaman zaman grupta paylaşımlar yaparak katkı sağladık. Gruptaki arkadaşların bundan önceki yıllarda 3 kez düzenledikleri ve çok eğlendikleri “Avcılar Toplantısı” etkinliğini ise yine bu sayede öğrendim. Merak ettim, çünkü geçmişteki paylaşımlar çok eğlenceli idi. Herkesin içinde kalan o çocuksu duygularının dışa vurulduğu özel bir gün. Bu yıl ki etkinlik çağrısına katılım sağlayabileceğini söyleyen 30 kişi arasında ben de yer aldım. Kostümlerimi hazırladım, tıpkı bir çocuk gibi. Ve iple çekmeye başladım 31 Temmuz’u… Sonrası sadece biz de; ve sizlere ise paylaştığımız biribirinden güzel fotoğraflar ve çektiğimiz kısa film… Eğer fazlasını merak ediyorsanız facebookdaki Çizgi Roman ve Western grubuna mutlaka üye olun ve bir sonraki avcılar toplantısına siz de adınızı yazdırın, o anı yaşayın… Hayat buna değer.”

 ÖZÇAKIR: “ÇOCUKLUK GÜNLERİMİZE DÖNDÜK”

Gürdal Özçakır ise toplantıyı şu ifadelerle değerlendirdi:

“Facebook'ta 3700 kişilik faal bir grup olan Çizgi Roman ve Western grubunun geleneksel toplantılarının dördüncüsü Karamürsel'de gerçekleşti. Daha önceki toplantılar Kadıköy'de gerçekleşmiş ve çizgi roman dünyasının yakından tanıdığı Aslan Şükür, Süleyman Turan, Hikmet Yamansavaşçılar, Ömer Muz, Necmi Yalçın ve Fatih Okta isimlerin katıldığı toplantılara farklı şehirlerden çizgi roman tutkunları katılmıştı. Karamürsel'de ki dördüncü toplantıya 30 civarında çizgi roman sever katıldı. Hepsi etkinlik için özel kostümler hazırlamıştı. Ayrıca senaryosunu Gökhan Bingöl'ün yazdığı kısa bir film çekildi. Çizgi roman severler adeta çocukluk günlerine dönüp gönüllerince eğlendiler. Bir daha ki toplantı için şimdiden planlamalar yapıldı. 2023 yılı Mayıs ayında Kartepe'de toplanma kararlaştırıldı. Yine kostümlü ve senaryolu daha uzun metrajlı bir filmin çekilmesi düşünülüyor.”

İŞTE O FİLM

 

Haber: Hüseyin Aksakal

Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 1
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 2
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 3
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 4
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 5
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 6
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 7
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 8
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 9
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 10
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 11
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 12
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 13
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 14
Çizgi romancılar cihana değer hayali gerçeğe dönüştürdü…  ERKANSAS’TA İKİ EREĞLİLİ - 15


YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


Ereğlili genç yazarın ilk kitabı yayınlandı

Ereğlili genç yazarın ilk kitabı yayınlandı


Karadeniz Ereğlili üniversite öğrencisi Kubilay Ersan Akkanat, kaleme aldığı ilk kitabını Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a hediye etti. Başkan Posbıyık, bir&cced...
Tek hayali yürüyebilmek...

Tek hayali yürüyebilmek...


Zonguldak'ta doğuştan yürüme engelli Yaşar Koçaklı (27), 5 yıl önce yürüme umuduyla olduğu ameliyatın ardından akülü arabaya mahkum kal...
Alaplı´da, trafiğe dubalı önlem

Alaplı´da, trafiğe dubalı önlem


Alaplı Belediyesi Şehir içinde yaşanan trafik keşmekeşine son vermek ve trafik akışını sağlamak için yolu gidiş ve geliş olmak üzere tek şeride düşüren duba çalışmasını hayata g...

Son Eklenen Haberler


MALİYET 200 MİLYON; İHALE 4 HAZİRAN’DA
Gündem

MALİYET 200 MİLYON; İHALE 4 HAZİRAN’DA


Zonguldak’ın ilçesi Alaplı’da, aşırı yağışlarda meydana gelen dere taşkınların önüne göçmek için yürütülen ç...
TARIM ARACI ŞARAMPOLE DEVRİLDİ: 1 ÖLÜ
Asayiş

TARIM ARACI ŞARAMPOLE DEVRİLDİ: 1 ÖLÜ


Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde "patpat" diye tabir edilen tarım aracının devrilmesi sonucu sürücü hayatını kaybetti. Necati Yiğit yönetimindeki patpat...
HIRSIZLIK ZANLISI 4 ŞÜPHELİ YAKALANDI
Asayiş

HIRSIZLIK ZANLISI 4 ŞÜPHELİ YAKALANDI


Zonguldak'ta jandarma ekiplerince yağma ve hırsızlık olaylarının şüphelisi 4 kişi yakalandı. Ele geçirilen para ve malzemeler sahiplerine teslim edildi.

ALICISI TARLADA HAZIR
Gündem

ALICISI TARLADA HAZIR


Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kendine has aroması ve tadı ile ilgi gören 'Osmanlı çileği', tarladan hasat edilmeden satılıyor. Kilosu 400 liraya satılan &cced...
KAPATILDILAR
Gündem

KAPATILDILAR


Zonguldak'ta ruhsatsız olarak işletildiği tespit edilen beş maden ocağı ekiplerce kapatılarak kullanılamaz hale getirildi.

KAMYONETTE YANGIN!
Asayiş

KAMYONETTE YANGIN!


Zonguldak’ın Kozlu ilçesi sanayi sitesinde meydana gelen araç yangını ekipleri harekete geçti.

TRENİN ÇARPTIĞI KADIN ÖLDÜ
Asayiş

TRENİN ÇARPTIĞI KADIN ÖLDÜ


Zonguldak’ta yük treninin çarptığı 89 yaşındaki Şükran Bayhan hayatını kaybetti. İnağzı Mahallesi’nde demans hastası Şükran Bayhan, sabah sa...
ÜLKEYE KAÇAK GİREN 6 AFGANLI ZONGULDAK’TA YAKALANDI
Asayiş

ÜLKEYE KAÇAK GİREN 6 AFGANLI ZONGULDAK’TA YAKALANDI


Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü tarafından düzensiz göçmenlere yönelik yapılan operasyonda Türkiye’ye kaçak yollardan ...
BALKONDAN DÜŞEN ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ
Asayiş

BALKONDAN DÜŞEN ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ


Karadeniz Ereğli’de 4’ncü kattaki evlerinin balkonundan beton zemine düşen 13 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti. Olay dün akşam saatlerinde ...
ORTALIK SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ; EN SON MAĞAZAYA GİRDİ!
Asayiş

ORTALIK SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ; EN SON MAĞAZAYA GİRDİ!


Karadeniz Ereğli’de direksiyon hâkimiyetini kaybeden sürücü, önüne çıkana çarparak durabildi! Olay 05.30 sıralarında Mü...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,2493
34,6625
2.395,84

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 15o

SON YORUMLAR