ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

ZİRAAT ODASI’NA “ŞEFFAFLIK” ELEŞTİRİSİ

   
ZİRAAT ODASI’NA “ŞEFFAFLIK” ELEŞTİRİSİ

Karadeniz Ereğli’de az üretilen ürünlerin üretimi ile tanınan Çiftçi Nevzat Cebesoy, Ziraat Odası’nın çalışmalarını eleştirdi. Ziraat odası seçimlerinin şeffaf yapılmadığını öne süren Cebesoy, “Çiftçiye geri dönmesi lazım. Yıllardır bir bina yapılması gülünçtür. Bahçelerimizde bir tane ziraat mühendisi görmüyoruz. Biz bilgilendirilmiyoruz” dedi.

Öte yandan, Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat iddialara “Zamanı geldiğinde, herkes istediği yere, isteği şekilde gelebilir. Kimsenin önüne takoz koymuş değiliz” cevabını verdi. Pulat: “12 trilyon nedir yahu? Böyle bir şey yok. Üye aidatları, yukarıdan yani Genel Merkez’den gelen talimat üzerine alırız. Çiftçi aidatları, mümkün olduğu kadar asgari seviyededir, düşüktür” cevabını verdi:

Zonguldak ili Ereğli ilçesi Bayat köyünde tarımsal faaliyet sürdüren ve az bilinen ancak ekonomik getiri sağlayan ürünleri yetiştirmesi ile bilinen 64 yaşındaki Nevzat Cebesoy, Karadeniz Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat’a eleştirilerde bulundu.
Ziyaret ettiği Demokrat Gazetesi muhabirine konuşan Cebesoy, 20 yıldır başkanlık görevini yürüten Pulat’ın, kongre ve delege seçimlerinde şeffaf olmadığını iddia etti. Kendisinin de odanın kurucularından olduğunu öne süren Cebesoy, “ben, Ereğli Ziraat Odası’nın kurucu üyelerinden birisiyim. Kurulduğundan bugüne hiç oy kullanmadım. Bize ‘gelin oy kullanın’, ‘gelin seçim yapılıyor’ diye hiçbir gün çağırılmadık. Bugüne kadar bir kere dahi oy kullanmadım. Ben çok merak ediyorum; bu delegeler ve yönetim kurulu nasıl seçiliyor? Bunun hakkında hiçbir bilgimiz yok. Bize ‘biz muhtarlara söyledik’ diyorlar. İtiraz ediyorum, söylüyorum ‘muhtar benim adıma oy kullanamaz. Köyümde seçim sandığı konulmadı’ diyorum. ‘Biz onlardan ikişer delege istiyoruz, onlar bize veriyorlar’ diyorlar” dedi.

“ADİL BEY BİZE HİZMET VERMİYOR”
Sanayi kenti olarak tanınan Karadeniz Ereğli’nin coğrafi yapısı, çok çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesine imkan tanıdığını da ifade eden Nevzat Cebesoy, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Ben hiç oy kullanmadım. Benim gibi çok kişi var, haddinden fazladır. ÇKS belgesi alan, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan tüm çiftçilere sorun ‘ben oy kullanmadım’ diyeceklerdir. Bana bu zamana kadar ‘biz oy kullandık. Ziraat odası seçimi yaptık’ diyene rastlamadım. Adil Beyin (Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat) şahsiyeti hakkında hiçbir şey söylemem. Ama yaptığı görevler olarak Adil Bey bize hizmet vermiyor. Kurulalı 20 yılı geçti, o günden bugüne ilçemize bir toprak tahlil laboratuvarı bile yapılmadı. Topraklarımızı tahlil yaptırmak için il il dolaşıyoruz. Ben Ankara'da yaptırıyorum. Burada (Ereğli) yapılmıyor. Ben, Ziraat Odası’ndan beklerim.

ALINAN AİDATLAR ÜZEDİNDEN ELEŞTİRDİ…
Yöremizde değişik şeyler yapılabilir. Ama gerçekten hiçbir hizmetini görmüyoruz. Bunlar çok basit şeyler. ‘Siz başkan olsanız ne yapardınız sorunuza’, öyle ya ben başkan olsam; 200 lira yıllık aidat ödüyorum, bunun ortalaması 100 lira olsa 12 bin üyemiz var. Yaklaşık 12 milyon gibi bir geliri var odanın. Bu gelir ile çok şeyler yapılabilir. Bu 12 trilyonun ne olduğunu ben bilemem. Bunu Adil Pulat bilir, cevabını o versin. Ben üye aidatı veriyorum. Bu bize bir A4 kağıdı, bir ÇKS belgesi vermekle olmuyor. Çiftçiye geri dönmesi lazım. Yıllardır bir bina yapılması gülünçtür. Bahçelerimizde bir tane ziraat mühendisi görmüyoruz. Biz bilgilendirilmiyoruz. Toprak analiz laboratuvarları kurulabilir.”

“FINDIK YOK OLABİLİR” İDDİASI!
İtalya’dan verimi yüksek kivi, Almanya’dan şarap yapımında kullanılan siyah üzüm ve Polonya’dan her derde deva yaban mersini meyvesi yetiştiren Nevzat Cebesoy, önerilerde bulundu. Fındık meyvesinin küresel ısınmadan kaynaklı yok olmanın eşiğinde olduğunu ileri sürdü, fındığa alternatif bulunması gerektiğini söyledi. Cebesoy, “Kaptaş yöresine, Ormanlıcuma yöresine, Çaylıoğlu’na, Yalıboyu’na daha başka yörelere örnek bahçeler kurarım. Fındık, küresel ısınmadan dolayı yok olur gibime geliyor. İnşallah bir şey olmaz ama durum bu. Fındığa alternatif ürünler bulmamız yazım. Mesela bu yörelere birer tane portakal bahçesi, mandalina bahçesi yapalım. Bunları kendi bahçelerimde denedim ve portakala, limona ve mandalinaya para vermiyorum. Kivi ve yaban mersini üretip satıyorum. Fındığa alternatif bulmamız lazım. Zeytin bahçeleri kurulabilir. Kivi bahçeleri kurulabilir. Her yöreye birer bahçe kurulsa, oradakiler bunu tanıyacak ve narenciye getirilmiş olacak. Bu ürünler, küresel ısınmanın da etkisi ile çok iyi olabilecek şeylerdir. Yarın fındık ağaçlarımız kurursa biz ne yaparız? Bunu Ziraat Odası ve yönetiminin düşünmesi lazım. Bir odanın içinde durup ta bana bir A4 kağıdı ve ÇKS belgesi vermek hizmet etmek değildir” ifadelerini kullandı.  

BAŞKAN ADAYIMISINIZ?
Eleştirilerini sürdüren Cebesoy, kendisine sorulan ‘siz odaya başkan adayı mısınız?’ sorusunu da yanıtladı. Bunun üzerine ise şunları söyledi:
“Kesinlikle başkan adayı değilim. Ama neden bize bu haksızlıklar yapılıyor? Kendi kafalarına göre seçim yapabiliyorlar? Yani aynı yönetim kurulduğundan bu yana devamlı duruyorlar. Neden çiftçiye ikinci sınıfmış gibi davranıyorlar? Bizim zorumuza giden bunlar. Bize hiçbir şey sorulmadan kendi kafalarına göre yönetim seçiyorlar. Ben, bunu gerekirse İçişleri Bakanlığı’na kadar bildireceğim. Onlardan müfettiş isteyeceğim. Nasıl yaptıklarını müfettişler incelesinler. Faaliyetlerini incelesinler. İlla aidat önemli değil; seçimleri nasıl yapıyorlar, harcamaları nasıl yapıyorlar, nereye girdi-çıktı gösteriyorlar baksınlar. Ziraat Odası başkanının önce çiftçi olması lazım. Yoğurula yoğurula gelmesi, toprağı çok iyi tanılaması lazım. Adil Ağabeyin şahsiyetine en ufak bir şey demem. Ama toprağı iyi tanıyan birisi başkan olması lazım.”

ADİL PULAT, İDDİALARA YANIT VERDİ: “BUNLARI KONUŞMAK BİLE YANLIŞTIR”
Karadeniz Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat da, Demokrat’ın soruları üzerine konuştu. Kendisine yöneltilen iddiaları yersiz bulan Pulat, “şuanda görevdeyim. Bunan başka alternatifi ne olabilir? Şikayeti olan üyeler gelsin bana sorsun. Bunlar gereksiz şeyler, gerçekten gereksiz şeyler. 
Zamanı geldiğinde, herkes istediği yere, isteği şekilde gelebilir. Kimsenin önüne takoz koymuş değiliz. Bunları konuşmak bile yanlıştır. İşimize bakalım. Pandemi nedeni ile gerçekten sıkıntılı bir dönem var. Onun için; gereksiz yere, var yere-yok yere çamur atmamıza gerek yok” dedi.
Yöneltilen diğer eleştirileri de yanıtlayan Pulat, şunları kaydetti: “12 trilyon para mı? Neredeymiş o para? Bırakın bunları. Böyle afaki şeyleri. Denen 12 trilyon nedir yahu? Böyle bir şey yok. Üye aidatları, yukarıdan yani Genel Merkez’den gelen talimat üzerine biz alırız. Onun üzerine çıkamayız. Çiftçi aidatları, mümkün olduğu kadar asgari seviyededir, düşüktür. Çünkü çiftçinin geçim standarttı bellidir. Çiftçinin varlığına göre aidat değişir. En az 44 liradır. Azamisi ise 120, 130 civarındadır. Bize ortalama aidat 50 liraya gelir. 12 bin 200 civarında üyemiz vardır. Bizdeki arazi varlıkları dardır. Ortalama 12 dönüm arazi vardır. Bizim arazilerimiz geniş olsaydı o denen rakamlar belki olurdu. Yani aidatlarımız çok düşük. Bunları konuşmak bile yanlış. Yıllık aidatlarımızın yüzde 10’unu tekrar Genel Merkezimize öderiz. Oda olarak biz, gelişi güzel tasarruf etme durumumuz yoktur. Artı olarak; oda personelin maaşları diğer masrafları gider gösteremeyiz. Diyelim ki yılda 600 bin lira topladık; bunun yüzde 10’u Genel Merkeze göndeririz, maaşları diğer giderleri karşılarız.

TOPRAK ANALİZİ LABORATUVAR KURULMASI KONUSU!
Toprak analizi laboratuvar kurulması kolay bir olay değildir. İl Özel İdaresi Köy hizmetlerinin analiz laboratuvarı var. İl Özel İdaresi, üç beş yıl önce bayağı para harcayarak faaliyete soktular. Şimdi her hangi bir çiftçi buradaki Tarım İlçe Müdürlüğü’ne ve bize (Oda) müracaat ettiği zaman analizini yaptırabiliyor. Bu çok cüzi ücret ile yapılır. Eleştiriyorlar ama buraya toprak getiren yok. Yani kimsenin önü kesilmiş değil, Devlet bu imkanları açmıştır. Analiz yaptıran çok az, yeterki istesinler. Buraya laboratuvarın kurulması en az 2 milyardır. Bunu boşuna kurmuş oluruz. Odamıza yöneltilen bu iddialar gerçeği yansıtmıyor.

FINDIĞA ALTERNATİF NE OLABİLİR?
Mesela 15 dönüm arazinin var. Size dedik ki burayı mısır yapın. Atalarımızın yaptıkları şekilde buğday yapın, arpa yapın desek siz buradan karnınızı doyurabilir misiniz? Ben köylü çocuğuyum. Biz, bu arazileri böyle çalıştırdık, bu arazileri de kaybettik (Orman arazisi oldu). Vatandaş rahatlığa alıştı. Fındığın yok olması durumunda kestaneyi öneririz. İkinci sırada da ceviz olur. Kestaneyi tavsiye ederiz. Kivi de yetişiyor ama çok su isteyen bir meyve. Yani alternatif kestanedir. Arıcılık yönünden de verimli bir ağaçtır. Beş yıl önce kestaneler kurumuştu ama 1-2 yıldır toplanmaya başladılar. Ama şimdi bölge olarak yapabileceğimiz tek şey fındıktır. Bizim için fındık altındır.”

BAŞKAN OLACAKMISINIZ?
2021’in Mart ayında başkanlıktaki 20’nci yılını dolduran Adil Pulat, ilerleyen yıllar da yeniden başkan adayı olacak mı sorusuna da yanıt verdi. Pulat, şu sözlerle konuştu:
“Bizim 21 Meclis Üyemiz var. 21 üyenin içinde 7 tane Yönetim Kurulu üyesi var. Bu arkadaşlarımızın hepsi, Oda yönetimine layıktır. İlla ben kendimi ‘burada benden başka yok’ demiyorum.
Önünüzdeki kongrede tekrar adaymısınız sorusuna, “geleceği dönük konuşmak yanlıştır. Böyle şeyleri söylemek te yanlıştır. Buralara illa ben olayım diye gelmedim. Kurucu başkanım. Yazı yayacak kalemimiz, defterimiz, oturacak sandalyemiz yoktu. Ereğli Ziraat Odası’nı şimdi bir gezin, görün. Çevre odalı bir görün. Ereğli’deki Ziraat Odası gibi şöyle yüze gülen bir oda bulamazsınız. Sorunuza gelince; ben başkanım. Ogün gelince konuşuruz.”

Haber: Şafak Negüzel

ZİRAAT ODASI’NA “ŞEFFAFLIK” ELEŞTİRİSİ - 1


YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


ZİRAAT ODASI TAVUK DAĞITTI

ZİRAAT ODASI TAVUK DAĞITTI


Zonguldak’ta, Alaplı Ziraat Odası Başkanlığı tarafından tavuk yetiştiriciliğini teşvik amacıyla 5 bin adet tavuk dağıtıldı. Ziraat Odası tarafından yumurta üretimi v...
ZİRAAT ODASI TAVUK SATIYOR

ZİRAAT ODASI TAVUK SATIYOR


Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Ziraat Odası, çiftçilere yumurta tavuğu dağıtacak. K aradeniz Ereğli Ziraat Odası’nca, yumurta tavuğu almak ist...
Ziraat Odası’ndan eğitim hamlesi!

Ziraat Odası’ndan eğitim hamlesi!


Zonguldak Ereğli Ziraat Odası Tarım Danışmanları, Çayırlı Köyü Ve Çevre Köylerde yaşayan çiftçilere fındık üretimi ve bakımı konusu...

Son Eklenen Haberler


14 GÜN SONRA GELEN KARA HABER
Asayiş

14 GÜN SONRA GELEN KARA HABER


Zonguldak'ta 14 gün önce trafik kazasında ağır yaralanan 23 yaşındaki Tolgahan Sarı, hayatını kaybetti. Edinen bilgiye olay 11 Nisan günü Çaydamar Ma...
DÜNYA VATANDAŞI OLMAYA ADAY ÖĞRENCELER BİR ARAYA GELECEK
Eğitim

DÜNYA VATANDAŞI OLMAYA ADAY ÖĞRENCELER BİR ARAYA GELECEK


Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de, farklı okullardan lise öğrencilerinin katılacağı KEALMUN'24 konferansı 26-27-28 Nisan tarihinde Karadeniz Ereğli Anadolu L...
TÜBİTAK FİNALLERİ´NDE EREĞLİ’NİN GURURU OLDULAR!
Eğitim

TÜBİTAK FİNALLERİ´NDE EREĞLİ’NİN GURURU OLDULAR!


TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali gerçekleştirildi. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, derece elde eden Karade...
KUŞKONMAZ HASADI BAŞLADI
Ekonomi

KUŞKONMAZ HASADI BAŞLADI


Düzce Merkez Develibesni Köyünde 3 dekar alanda kuşkonmaz üreticiliğine başlayan üretici Meral Başak Bannerman'ın tarlasında yetiştirdiği ilk kuşkonmaz ...
KANALA DÜŞEN TOSUN KURTARILDI
Yaşam

KANALA DÜŞEN TOSUN KURTARILDI


Düzce’de, kanala düşen büyükbaş hayvan kurtarılarak sahibine teslim edildi. Belediye İtfaiye Müdürlüğü ekibi, aldıkları ihbar &...
KESİLEN BİLEZİK ÇIKARILDI
Yaşam

KESİLEN BİLEZİK ÇIKARILDI


Zonguldak’ta bir kadının sağ el bileğinin şişmesi sonucunda sıkışan bileziğini, itfaiye ekipleri keserek çıkardı. Olay Alaplı ilçesine bağlı Tepeköy Ma...
En çok hangi renk otomobil sattı?
Ekonomi

En çok hangi renk otomobil sattı?


Zonguldak’ta 2024 yılı Mart ayında 1460 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Peki yakın illerde kaç adet yapıldı? Türkiye genelinde en çok gri renk ara&ccedi...
KESİKBAŞ CİNAYETİNDE SON DURUM
Asayiş

KESİKBAŞ CİNAYETİNDE SON DURUM


Zonguldak’ta, Mustafa Keleş’in başının kesilerek vücudundan ayrı bir yere gömülmesi cinayeti ile ilgili tutuksuz yargılanan sanıklar hakim karşısına &...
YİĞİT YENİDEN DANIŞTAY BAŞKANI
Gündem

YİĞİT YENİDEN DANIŞTAY BAŞKANI


Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, görev süresinin dolmasının ardından yapılan seçimde, bir kez daha göreve seçildi. Zeki Yiğit'in 7 Mayıs 2020'de başl...
ERDEMİR, TUBE & WİRE FUARI’NA ÜÇÜNCÜ KEZ KATILDI
Ekonomi

ERDEMİR, TUBE & WİRE FUARI’NA ÜÇÜNCÜ KEZ KATILDI


Karadeniz Ereğli’de kurulu olan Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi ERDEMİR’in, demir-çelik endüstrisinin uluslar...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5995
35,0189
2.437,98

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 15o

SON YORUMLAR