ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

YENİ BİR PENCERE…

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Kdz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği’nin (ERMED) kuruluşu, 10 Mart 2021 tarihi itibarıyla Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı Dernekler Masası’na gerekli evrakları teslim etmek suretiyle gerçekleştirildi. 22 Mart’ta Valilik Sivil Toplum Kuruluşları biriminden derneğin çeşitli türde evrakının onayını alarak süreç tamamlandı.

Derneğin kuruluşunun açıklandığı 12 Mart’tan itibaren, gelen birçok olumlu tepkinin yanında, eleştiriler de yapıldı. Niye böyle bir girişime gerek duyulmuştu? Niye eleştiri sahibinin bu oluşumdan en baştan haberi olmamıştı? Bu da bir tür bölünme değil miydi? Bunlar yeni bir oluşumun her zaman muhatap olacağı eleştiriler.  Yeni derneğin yönetiminin bu eleştirilerden alması gerektiği kadarını aldığını ifade etmek yerinde olacaktır.

Sivil toplum kuruluşları, gökten zembille inmezler. Bir ihtiyaçtan doğarlar, ihtiyacı karşılayabildikleri sürece kendilerini yeniden üreterek varlıklarını sürdürür, ihtiyaç bittiğinde ya varlıkları sona erer, ya da başka bir şeye evrilirler. Bu anlamda, “Böyle bir şeye niye ihtiyaç duyulduğu” refleksine cevap vermek için akılda tutulması gereken ilk şey, on beş yıl, belki daha fazla süredir “İhtiyaç”  ile kastedilen şeyin, mevcut yapı içinde giderilmesinin niye mümkün olmadığıdır.

NE GEREK VARDI?

Bir şeyin ne olduğu konusunda bir hipotez öne sürmek hiçbir zaman kafi değildir. Niye öyle olduğunu izah etmediğiniz, mekaniğini açıklamadığınız sürece, iddialar kuruntu seviyesini aşamazlar.

Çok uzun bir süredir, Ereğli basın camiasının gidişatı konusunda endişeler, farklı şekillerde de olsa, farklı kişiler tarafından dile getirilmekteydi. Özetle, mesleğin toplum nezdinde itibarının her geçen gün erozyona uğraması, gazetecilik mesleği dışında kişilerin kendine meslek içinde alan açması, mesleğin dayandığı ifade özgürlüğünün tesisi idealinin yerini başka -ticari, siyasi vb- dürtülerin alması, mesleğin temeline aykırı bazı ilişkilerin yaygınlaşması, meslek örgütünün üye yapısının mevcut idarelerin bekası için tahribi, ilçede faaliyet gösteren ve kamuoyunun muteber kabul ettiği belli başlı gazetecilerin, üyelerin büyük bölümünün yüksek sesle dile getirmesine rağmen, taammüden, inatla meslek örgütü dışında bırakılması vesaire…   

Çözüm yolları konusunda ise bir netice şöyle dursun, -şimdiye kadar- net bir yaklaşım ortaya koymak mümkün olamadı.

Yeni bir yapı ihtiyacının temeli budur.

BAKIŞ AÇISI DEĞİŞİKLİĞİ…

Teşbihte hata olmaz derler.

Tüm bahsi edilen süre boyunca, Ereğli basın camiası, zifiri karanlık bir gecede, hangi yolun nereye çıktığını belli olmayan karmaşık bir labirent içinde el yordamıyla bir yol bulmaya çalışan bir toplum olarak varlığını sürdürdü.

Herkes karanlıktan çıkmak konusunda hemfikir, herkes kendince iyi niyetli… Karanlıktan çıkmak için biri bir mum yakıyor, diğerleri ışığa kendilerinden önce bu kişinin ulaşacağı kaygısıyla o mumu söndürmeye çalışıyor. Bir yandan da kendi elindeki mumu yakarak yol gösterici pozisyonuna kendi geçmek istiyor.  Onu da biri aynı kaygıyla söndürüyor. İş o hale gelmiş ki, karanlıktan çıkma probleminin yerini, kimin elindeki mumun kılavuzluğunun tercih edilebilir olduğu problemi almış.

Oysa karanlığı yarmak için her seferinde yeni baştan başlamanın yararı yok.  Aynı şeyleri deneyerek, daha öncekinden farklı sonuçlar elde edemezsiniz.  Bu yüzden kimseyi ayırmadan, herkesi aydınlatacak bir yol bulmak lazım.

Bir pencere açmak lazım.

ZOR, İMKANSIZ DEĞİLDİR

Bu satırlarda yazanların ERMED’in resmi görüşü olarak algılanması yerine, onları yazanın bu yapıyı değerlendirme biçimi olarak görülmesi daha doğru olacaktır.

ERMED, daha önce mevcut olan meslek örgütünün bir alternatifi değil. Öyle tasarlanmadı. Yeni bir bakış açısıyla, yeni çıkış yolları arayan, mesleki kaygıları ve meslektaşların sorunlarını, küçük ihtilafların yerine koymayı, kentsel yaşam içinde yeni bir bakış açısı üretmeyi, sağlıklı bir medya ortamı oluşturup, son yıllarda mesleğe dahil olan pırıl pırıl gençlere gönülden sahip çıkabilecekleri bir miras bırakmayı, aynı yapı içinde olsun, başka bir yapı içinde olsun, tüm basın camiasının ışığından istifade edebileceği bir pencere olma iddiasında.

Doğrudur, zorluklar vardır, bir şeyin neden olmaması gerektiği konusunda akıl yürütürseniz birçok sebep bulabilirsiniz.   Ancak zor, imkânsız demek değildir ve bir şeyin nasıl olacağını yeterince düşünüp, iyi niyetle emek verirseniz, biraz zaman gerektirse bile yapılabileceğini görebilirsiniz.

En azından buna inanmalıyız.

SON BİR NOT

Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği kurucu üyeleri arasında yer almayı bu umutlar, bu beklentiler nedeniyle kabul ettim. 

Bir mecburiyet olmamasına rağmen, iki meslek örgütü yapısında aynı anda bulunmak istemediğimden, 15 Şubat 2013 tarihinde başlayan Ereğli Gazeteciler Derneği üyeliğinden, 24 Mart 2021 itibarıyla istifa ettim. İstifa dilekçemi yazıp teslim ettikten sonra İçişleri Bakanlığı’nın sisteminden üyelik iptalimi gerçekleştirdim.

Ereğli Gazeteciler Derneği de yeni bir yönetimle kendi mücadelesini sürdürecektir şüphesiz. Başarılı olmalarını içtenlikle temenni ediyorum. Belki onlar da yeni bir pencere açarlar da daha aydınlık bir gelecek, daha sağlıklı bir medya ortamı için iki kat fazla umudumuz olur.

Kim bilir?



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5095
34,7826
2.496,86

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı az bulutlu
parçalı az bulutlu 11o

SON YORUMLAR