ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

SOMA’YI BEKLEYEN TEHLİKE(2)

   
Derya Akbıyık - OLAYLARIN İÇİNDEN Derya Akbıyık OLAYLARIN İÇİNDEN

Şubat ayının ilk haftasında ‘’Soma’yı Bekleyen Tehlike ‘’  başlıklı bir köşe yazısı kalem almıştım.

Altı Şubat tarihindeydi.

Aynı gün de yüzyılın felaketi, asrın faciası, dünyanın en büyük kara depremini yaşamıştık.

Gerçi halen daha yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz.

Tam on il. Etkilendi. Büyük yıkımlar yaşadık.

Felaket yaşadık.  Halen daha yaralarımızı sarmaya devam ediyoruz.

Çok büyük vefatlarımız var. Rakam 45 bin.

Yaralı sayısı 120 bin. Yıkılan bina 210 bin.

On il etkilendi. Elazığ’da eklenerek 11 il oldu.

   Tabi ki on bir il adına. Altı ili ayırmak gerekir.

Geri kalan beş ili de ayrı bir tarafa koymalı.

Gaziantep ve Malatya çabuk toparlanır.

Kahramanmaraş depremin merkez olmasına rağmen yaralarını sarar.

Hatay ve Adıyaman ise büyük yıkım var.

İki ilimiz ancak kalıcı konutlar ve yeni yerleşim yerleri hayata geçince normale döner.

Tahminimiz bir yılı bulur.

Yüzyılın felaketi, asrın faciası, dünya ölçeğinde en büyük kara depremi.

Zonguldaklı madenciler. TTK ve GMİS deprem bölgesinde canla ve başla çalıştı. Bir başarı efsanesini ortaya koydular. Zonguldaklı madenciler 350 yaşamı kurtardı. Hayata bağladı. Dört bin sayısında vefatı enkaz altından çıkardı. Ülke geneli herkesin takdirini aldılar.

Diğer madencilerimiz maalesef pek adları ve sanlarını duyamadık.

Nerede Soma. Nerede linyit üretimi yapan madencilerimiz nerede?

Buna Türkiye Maden İş sendikası dahil.

Bu konuda geciktik, deprem tabi ki tüm gidişatını değiştirdi. Acılar kolay olmuyor. Yeni yeni kendimize geliyoruz. Devam edersek

Köşe yazımıza birçok o gün adına yorum gelmiş.

Neredeyse yazımızı tüm Soma eşrafı okumuş. Binlerce okunmuş, on bin sayısına varan bir okunma sayısı hem de bir iki gün içinde.  Gelen yorumlara bakıyorum.

Hepsine cevap verelim. Ve değerlendirelim.

Çünkü Soma ile ilgili yeni yazı dizimiz çok çerçeveli ve geniş projeksiyonlu olacak.

 YORUMLAR

 Esin | 5 Şubat 2023

Demirexport firması Sabancı holding değil, Koç holding e bağlı çalışıyor. Ayrıca Defaş firmasında Koç holdingin %50 ortaklığı söz konusu. Fernas Madencilik ise ayrı bir kuruluş olup, Fernas holding in ( Ferhat Nasıroğlu) birçok iş kolundan yalnızca bir tanesi olarak soma da yer almaktadır. Yukarıda belirttiğim DEFAŞ firmasında %50 Koç holding, %50 Fernas ortaklığı bulunmaktadır.

D.A:Esin adlı okurumuz sağolsun, linyit kömürü üretimi yapan firmaların Sabancı ortaklığında değil, Koç ortaklığında olduğu hakkında bilgi vermiş. Düzeltilmesi ve öğrenmemiz adına teşekkür ediyorum. Sonuç olarak ülkenin en büyük ilk iki sırasında gelen holdinglerin ortaklığı söz konusu kendi adıma mutlu oldum. 

 Halil | 5 Şubat 2023

Demir Export Sabancı’ya değil de Koç Holding´in değil miydi? Ayrıca bu tür dalgalanma gerekli, çünkü ev fiyatları ve kiraları müthiş abartılı iki asgari değil, üç asgari ücret olsa gene de düşündürücü. Soma da bazı insanlar gayrimenkul zengini sadece ev kirasıyla evine ev katıyor. Esnafların yanına yaklaşılmıyor maşallah keyfi satıcı. nüfus azalmalı kömür ne zaman olsa çıkartılır bizim dönemde olmazsa torunlarımız yada onların çocukları çıkartır. Bırakalım da biraz geleceğin çocuklarının umudu olsun kömür

D.A: Halil arkadaşımız Sabancı değil, Koç holding konusuna değinmiş.Soma’da ev kiralarının fazlalığından, fahiş olduğundan Soma ‘da yaşayan yerli halkın gayrimenkul zengini olduğunu ifade etmiş, iki asgari ücretin yetmediğini, üç asgari ücret olsa bile yetmez diyerek maaşların düşüklüğünü de ifade etmiş. Kömür çok üretilmese de olur, gelecek nesle de torunlarına ve onların da çocuklarına  üretecek, yer üstüne çıkartılacak kömür bırakalım mesajını vermiş. Kömür gelecek neslinde umudu olsun diyerek önemli bir tespit yapmış.Teşekkürler.

 Halil | 5 Şubat 2023

Şu anlattıklarınız tehlike falan değil !bırakın giden gitsin kalan kalsın kalanların çıkarabildiği kadar kömür işlenir, soma da kaçkıncı varmış gibi talan ediliyor farkında değil misiniz, belli başlı şirketler krallıklarını yaşıyor ve müthiş paralar kazanıyor. Zaten bu hızla giderse 15-20 yıl sonra Soma da kömür üretimi diye bir şey kalmayacak.Bırakında kömür birazda gelecek nesillerin umudu olsun nokta

D.A: Halil adlı okurumuz devamla Soma’yı bekleyen tehlikenin olmadığını ifade etmiş.Gidenler gidebilir.Soma’da bir çok şirketin olduğunu, talan derecesinde kömür üretimi yapıldığını, belli başlı şirketlerinde kral gibi yaşadığını, yirmi dört saat, üç vardiya sistemli çalışma ile gidilirse.

Yakın zamanda 15- 20 yıl sonra Soma'da kömürün, görünen rezervin biteceğini,sonunun geleceğini ifade etmiş.Tekrar ederek gelecek nesle kömür üretme ve çıkartma umudunu bırakalım, taşıyalım sözlerini ısrarla söylemiş.Tşk.

 Şehmuz | 5 Şubat 2023

Eskiden Zonguldaklı mı var maden ocaklarında Somada. Soma ve civar köyleri, Kınık ve cevre köyleri ve Savaştepe civar köyleri, Ordu, Kütahya Kırkağaç, Akhisar’dan da gelen madenci arkadaşlarımız da vardı

D.A: Şehmuz adlı okurumuz, eskiden Zonguldaklı mı, vardı derken. Zonguldaklıların Soma’yı yeni keşfettiğini belirtiyor. Bizlerin diyor. Soma’da yaşayan madenciler, civar köyleri, hatta Kınık ilçesi ve çevre köyleri, Doğu Karadeniz Ordu, yakın komşu ilimiz Kütahya ve Akhisar ilçemizden bile gelen madencilerinde olduğunu vurguluyor.

Soma bir çok yerden madenci göçü almış.Bunu görüyoruz.Bilgi adına teşekkürler. 

 Somalı | 5 Şubat 2023

Çok uzatmışsınız, kısa ve net yazabilseniz ne güzel olurdu...

D.A: Somalı bir okurumuz köşe yazımızı beğendiğini söylüyor, anladığım kadarıyla yalnız biraz daha kısa ve öz olsaydı çok daha muhteşem olurdu diyerek kendi görüşünü bizlere iletiyor. Doğrudur,katılıyorum. Ama bir çok yönlü ve derin içerikleri olan ileriki hedef,vizyonu  ve çok amaçlı olan bir köşe yazısı detay yapmamız gerekiyordu.Teşekkürler. 

 Ecmain | 5 Şubat 2023

 Buğra | 5 Şubat 2023

Somadan bugün 5000 işçi bıraksa yarın 50000 bin işçi başvuru yapar yani tecrübe dediğin şey 3 yılda olan bir şey yeni girenlerde 3 yıl sonra zımba gibi olurlar somaya gelen gitmez bunu unutma gitse de sorun olmaz

D.A:Ecmain- Buğra adlı okurumuz Soma’dan beş bin işçi ayrılsa veya gitse bile yarın 50 bin maden işçisi gelir diyerek çok iddialı bir söz söylemiş. Tecrübe adına ise yer altı pano ayak işçisinin üç yılda yetişeceğini, çok deneyim kazanacağını, üretime büyük katkı vereceğini ve zımba gibi olur sözlerini söylemiş. Soma ilçesine gelenin gitmeyeceğini söyleyerek, hiçbir madencinin bırakmayacağının altını çizmiş ve eklemiş tekrardan gitseler de sorun olmaz sözlerini vurgulamış. Bize göre beş bin işçi ayrılırsa, elli bin işçi gelmez diyorum. Ve üç yıl deneyim, tecrübe çok uzun süre olarak düşünüyorum. Soma maden işçisi bulamadığı için ve yetişmiş yeraltı işçisi olmadığı nedenle 3000 ( şimdilik üç bin) Zonguldaklı bugün orada ve demirbaş konumda ve durumda. Teşekkürler.

  Recep kazma | 5 Şubat 2023

Somada 15 yıl Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi Başkanı olarak hükümdarlık süren mübdezel, bütün Zonguldaklıları savurdu şimdi koltuk gidince, yanındaki beslemelerle birlikte bütün Zonguldaklıları sıkıntıya sokacak arayışlar içine girdiler, beyefendi Ankara´da yolcu Bar´da fantazi yapacak diye Soma´ya operasyon çektirmeyeceyiz..

D.A:Recep Kazma, başlıklı bir cevap yazan okurumuz, Türkiye Maden İşçileri Sendikasında 15 yıl Ege bölgesi şube başkanlığı yapan, krallık ve hükümdarlık süren şahsın bütün Zonguldaklıları savurduğu söyleniyor.Tabii ki bu söylem bana göre bir iddia. Yanındaki yandan ve Candaşları ile de Zonguldaklı çalışan madencileri sıkıntıya soktuklarını ifade ediyor. Ankara’ da  tatlı hayattan bahsedilerek, hiç kimsenin Soma’ya operasyon çekemeyeceğini, çektirmeyeceklerini beyan ediyor. Biz yazıyı Soma’ya operasyon çekildiği adına yazmadık bunu da belirtelim.Teşekkürler.   

 Egeli | 5 Şubat 2023

Biz asıl tehlikenin soma dan çıkmayan ne üdüğü belli olmayan kalorisi düşük ne yanan ne de ısıtan kömürün soma ya girip soma adı altında bir yerlere pazarlanıp milletin bütçe için ucuz kömür tuzağına düşüp kaldırıldığını kışın ısınamayınca anlaması gibi ....Buraya Genel Maden İşçileri Sendikası’nın

(GMİS) gelmesi zenginliktir asıl kayıp kendi çatısı akarken komşuya yatıya gitmek gibi kayıpları başka mecralarda aramayıp kağıttan kaplanlara umut bağlamadan mücadele disiplini içinde hak aramak en doğru yoldur.Bence daha iyi yorum yapacak arkadaşım olursa saygı duyarım

D.A: Egeli başlıklı okurumuz Soma kömüründen bahsetmiş. Kalorisi düşük olduğunu söylemiş, kime pazarlandığı belli değil demiş,milletin ucuz kömür tuzağına düşürüldüğünden  bahsetmiş. GMİS’ in  Soma’ ya gelmesinin hem ilçeye hem de Soma’da çalışan madencilere zenginlik kattığını kalın harflerle belirtilmiş.Kendi çatısı akarken, komşuya yatıya gitmenin kayıplarından ve başka mecralarda arayıp kağıttan kaplanlara umut bağlamadan mücadele disiplini içinde hak aramak en doğru yoldur diyerek herkese sendikal anlamda çok güçlü mesaj vermiş.

En azından bunu anladım.Kendi yorumun üzerine yorum yapacak bir ismi’ de Soma’da göremediğini özgüveni ile söylemiş.Bravo teşekkürler. 

 Soma ile ilgili yazı dizimiz öncelikle yorumları değerlendirme ile devam edecek. Sonra Soma ile ilgili çok geniş kapsamlı yazılarımız olacak. Herkese ve herkese mesaj var.

Şimdilik nokta.

 



YORUMLAR


Derya Akbıyık OLAYLARIN İÇİNDEN Tarafından Yazılan Son Yazılar

EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF


  Maalesef Ereğli ilçemizde dinamikler zayıf seyrediyor. Her yer karışık. Birçok yazı yazdık. Ereğli il&cced... Devamını oku >>

İYİ PARTİ ‘’ HAVLU‘’ ATTI


İyi Parti’de işler iyi gitmiyor diye çok önceleri yazmıştık. Değerlendirmiştik. Hakikaten İYİ Parti çok erke... Devamını oku >>

İŞÇİ ALIMI PATINAJLARI


Her gün başka konu başlığı! İşçi alımında işler hiç iyi gitmiyor. Resmen patinajın patinajı yaşanıyor. Her gün baha... Devamını oku >>

EREĞLİ SİYASETİ KARIŞIK!!!


Ereğli ilçemiz. İkinci büyük ilçe. Siyaset adına hareketli. Ak Parti. İYİ Parti. Ve diğer partiler. ... Devamını oku >>

POSBIYIK / DEMİRTAŞ KAVGASI


Ne dersek diyelim. Ereğli ilçemizde Posbıyık ve Demirtaş kavgası bitmiyor. Artarak devam ediyor. Bunu da görüyoru... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5406
35,0084
2.434,34

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 18o

SON YORUMLAR