ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

ORHAN VELİ SORUYOR, BEN DE SORUYORUM

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Orhan veli soruyor: Neden liman deyince /Hatırıma direkler gelir/ Ve açık deniz deyince yelken?... Ve rüzgârlı havalarda/Yağmur eğri yağar?

Yağmur demişken, bu konu aklıma benim de bir soru getiriyor.

Evden işe gelirken yağmur yağıyordu, şemsiyesi olanlar yürüyor, şemsiyesiz olanlar koşuyor.  Teknolojinin nihayete erdiği noktalardan biri  bu araç. Şemsiye.

Tekerlek otomobillere dönüştü.  taş fırın elektrikli ve doğalgazlı fırınlara dönüştü. Kömürlü ütüler elektronik kontrollü ütülere dönüştü, el süpürgesi kendini temizleyen elektrikli süpürge oldu. İcat edildiği günkü hali aşağı yukarı hala kullanılan bisikletin bile elektriklisi çıktı. Fakat şemsiye neredeyse ilk icat edildiği gibi duruyor.

Neden insanoğlunun geliştirdiği, neredeyse her şeye nüfuz eden elektronik teknolojisi ve eskiden insanların yaptığı makineleri bile makinelere yaptırmaya başlayan ağır sanayisi şemsiyeyle baş edemiyor acaba?

***

Ereğli Kaymakamı Çorumluoğlu, Milli Eğitim Müdürlüğü’nce başarılı öğretmenlere ödül vermek için düzenlenen törende, Zonguldak genelinde ödül dağılımının Ereğli aleyhine olduğu saptaması yaptı. “Kurt yapmaz böyle bir dağılımı, kuzulara şah olsa” dedi. Ayrıca, kendisinin talepkar  oluşu nedeniyle “Kavgacı Kaymakam” sıfatını aldığını da söyledi.

Tabii bunlar yeni değil… Merkez siyaset ve kamu idaresinin daha ziyade Ereğli karşıtı lobilerin etkisi altında kaldığına yönelik şikayetler Ereğli’de hep dillendirilmiştir. 

Kaymakam Çorumluoğlu da bu görüşe katılanlar kervanına eklenmiş demek ki.

Merkez siyaseti ve kamu idaresi bunun basmakalıp bir yakıştırma olduğunu söyleyecekse, ilçenin önemli yatırımları için acil bir eylem planıyla bunu göstermesi yerinde olur derim ben.

Olur mu?

***

Yine aynı ödül töreninde, başarılı öğretmenlere ödül verilmesi esnasında, Milli Eğitim İlçe Bürokrasisinin tamamına da başarı ödülü verilmesini münasip bulmadım.

Öğretmenler ve okul müdürlerini ödüllendirmekte temel kriter, mesleklerinin maaş karşılığı olan kısmını aşan bir şeyler yapmaları olmalı.  Engeli dolayısıyla eğitim hakkını kaybetmekle karşı karşıya olan bir öğrenciyi hayata kazandırmak, devlet imkanlarının erişemediği okulları için yaratıcı çözümler bulmak, eğitimde daha önce olmayan yeni uygulamaları hayata geçirmek falan olabilir.  Hikayeleri ilham veren öğretmenler ve idareciler olmalı ödüllendirilecek kişiler.

Elbette ödül töreninde bunlar da ödüllendirilmiştir ama aynı zamanda Milli Eğitim bürokrasisine de ödül verilmesi, bu ilham veren öğretmenlerin taltifini ve ilham verici özelliklerini algılamayı güçleştirdi. Seneye buna dikkat edilse iyi olur.

Böyle yapılmasa daha iyi olmaz mıydı?

***

Şu kaçak Ocaklar meselesi… Yine iki kardeşimizi kaybettik.  Anneleri babaları vardı, sevdikleri vardı. Hepsinin gözü yaşlı şimdi. Umutları vardı, hayalleri vardı, artık yok.

Ortada bir problem var. Bunu halletmekle sorumlu olanlar, insanların yüreklerindeki gözyaşı yarıklarına sular indiren duygulu konuşmalar yapacaklar, yarın yine madencilerin sorunlarından ziyade işletmecilerin sorunlarıyla uğraşmaya devam edecekler.

Vali Erdoğan Bektaş’a  “Kaçak ocaklar ve can kayıplarına ilişkin devletin ne yaptığına” ilişkin soruyu Zonguldak’ta 17 Haziran günü düzenlenen bir toplantıda şahsen sordum.

Vali Bektaş şöyle dedi:

“Bu konuda giderek sıkıştırıyoruz. Geçtiğimiz asayjş toplantılarında verdiğimiz mesaj net. Biz artık iş cinayeti yaşamak istemiyoruz. Meclis görevini yaptı, buna üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası verdi.  Enerji bakanlığı görevini yapıyor, sonuna kadar arkanızdayız diyor. Sayın bakan aynı sözü sonuna kadar tekrarladı. Bunu kaçak maden işletmecilerinin gözünün içine baka baka yaptı. TTK görevini yapıyor. Bu kaçak madenciliğin gündemimizden çıkması gerekiyor. Ben buna asla alışmayacağım. Geçen 19 yaşında bir çocuk öldü benim canım gitti. O çocukların orada ölmelerine göz yummayacağız, yummamalıyız. Her birimiz, özellikle sizler göz yummayın.  Siz kanıksamayın, alışmayın.”

Sayın Valim… Biz buna alışmadık, kanıksamadık.  Fakat aradan geçen süre içinde konunun çözüleceğine ilişkin bir işaret göremedik.  Burada şunu sormayı görev kabul ediyoruz:

Acaba siz kanıksamış olabilir misiniz? 



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5984
34,8199
2.506,74

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı bulutlu
parçalı bulutlu 12o

SON YORUMLAR