ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

MEMLEKETİMDEN KORONA MANZARALARI…

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Meselenin sağlık boyutu ciddi… Alınan önlemler büyük oranda yerinde.  Yaz aylarının yaklaştığı bu dönem itibarıyla, tedbirler de göz önüne alındığında durumun geçici olduğuna inanmamak için bir neden görünmüyor.

Gelgelelim nasıl bazı şeyleri n “Şuyuu vukuundan beter” ise, böyle konularda ortaya çıkan korku ve panik havası salgının kendisinden daha tehlikeli olabiliyor.  Her vesileyle devreye giren fırsatçı kapitalist sistem,  böyle bir vesilede bile tüketim pompalamaktan vaz geçmedi ya… Maazallah memleket çok daha ciddi sorunlarla karşı karşıyayken de vatanı ve milletinden ziyade cebini düşünen birileri olacağını düşünmeden edemiyor insan.

Sosyal medya bambaşka bir alem. Dalga geçeni mi ararsın, siyasi mülahazalarla paniği pompalayanı mı, çeşitli manipülasyon türleri üzerinden kendi amaçlarına taş döşeyeni mi? Ne ararsan var. Yarın öbür gün virüs bahanesiyle yeni dolandırıcılık türleri ortaya çıkarsa şaşırmamak gerek.

***

Şu ana kadar iki vakada tanı kiti pozitif sonuç verdi. Bilinen veya en azından kamuoyuna açıklanan başka bir örnek yok. Allah korusun, şu ana kadar memlekette virüs kaynaklı ölüm vakası rapor edilmedi. 

Elbette salgın ihtimalini küçümsemek yanlış olacaktır. Çünkü Murhpy kuralı, ‘umarım olmaz’ diye ihmal edilen tüm olumsuzlukların başa geleceğini savunur.  Bu yüzden tedbirli olmak iyidir.  Bu konuda aklı başında kim konuştuysa aynı sonuç ortaya çıkıyor. Hijyen konusunda dikkatli olunacak, olağan mevsimsel gripler gibi şeylerin en kısa zamanda tahlili yapılacak. Büyük topluluklar içine girildiğinde tedbirli olunacak. Şüphe halinde sağlık kuruluşuna gidilecek.

Başka ne olabilir. Bizim memleketin şu öpüşme, koklaşma, tokalaşma işlerini biraz daha yazın ilerlediği günlere bırakmak –veya bu alışkanlıkta bazı kalıcı revizyonlar gerçekleştirmek- kabul edilebilir tedbirler arasında. 

Bunlar dışında, hayatın rutinini aksatacak her şey, hastalığın kendisinin yarattığı tahribatı çok aşan sıkıntılara yol açacaktır.

Sözün özü, bu iş bir nihayete erecekse, paniğe kapılıp olmadık işlere girişenler sayesinde değil, soğukkanlı davrananlar sayesinde olacak.

***

Okullar tatil edildi. Çocuklar için bayram gibi… Sanki bir tür tatile giriliyor.  Velilere çocuğunu kollayamayacağı toplu alanlardan uzaklaştırabilmenin huzuru sağlanıyor. Ama bunun bir tatil olmadığını unutmamak gerek. Uzaktan eğitim yöntemleri denenecekmiş. Velilerin özellikle bu yeni eğitim modeli çerçevesinde, bu dönemden öğrencilerinin en az hasarla çıkmasını sağlamak önceliği olmalı.

Toplu etkinlikler, spor müsabakalarında büyük kalabalıklar oluşmasının engellenmesi amacıyla seyircisiz oynama kararları alındı. Nereden baksan belli alanlarda uyulması gereken bir sıkıyönetim ortamı var gibi…

Ama makarna depolamak ne oluyor?  Zannedersiniz bir zombi salgını veya bir işgal var da  marketlerde mal bulmak bir süre sonra mümkün olmayacak. Hakikaten korku kadar hızlı yayılan bir salgın yok galiba. Ülkede üretim duracak gibi mi düşünülüyor? Yok böyle bir şey. Neticede yığınak yapmanın tek sonucu, bu işlerden ekonomik çıkar elde etmek isteyen fırsatçıların ekmeğine yağ sürmek olacak. 

Şu anda memleketin en büyük ihtiyacı nedir derseniz, şahsımın cevabı sabır, sebat ve soğukkanlılık olacaktır.



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5095
34,7826
2.496,86

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 13o

SON YORUMLAR