ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

MAZERET YARIŞLARI HİPODROMU…

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Adliyenin yeni yerine taşınmasının üstünden kaç yıl geçtiğini hatırlayanınız var mı?

Hükümet konağı veya kaymakamlık dediğimiz kamu binasının “Geçici” olmak kaydıyla pazaryerindeki belediye hizmet binasına ne zaman taşındığını bilenler muhtemelen daha fazladır.

Yerel seçimlerden hemen sonra…

Şehirlerarası otobüs terminalinin taşınmasının nasıl bir yılan hikâyesinin ardından gerçekleştiğini, boşalan alanın kent meydanına dönüşümünün kısa zamanda hayal kırıklığına dönüştüğü hafızalardan daha silinmedi.

Devrim Bulvarı’nda eskiden bir belediye binası bulunduğunu şu sıralar ortaokul çağına gelmiş olan çocukların büyük bölümü muhtemelen bilmiyordur.

Yeni belediye binası yapılacaktı, sonra Fetih adı verilen iş merkezinin yapılacağı, son olarak da bir tür kültür merkezi yapılacağı ifade edildi. Geçen yerel yönetim döneminde bir sür tartışıldıktan sonra yıkıldı, altında bir tür Roma hamamı bulunması yüzünden, konu anıtlar kuruluna havale edildi.  Kaç yıl geçti?

Stadın yanındaki devasa belediye binası aslında AVM veya pazaryeri esnafının ticaretini sürdüreceği bir mekan olarak yapılmıştı, hatırlar mısınız? Mekanı esnafa kabul ettiremeyen belediye, geçtiğimiz dönemde oraya yerleşti, bir yerleşti, pir yerleşti.

Üniversite kampüsü olarak belirlenen eski devlet hastanesi arazisinde bulunan terk edilmiş binaların yıkılmasının üstünden kaç yıl geçtiğini hatırlayabiliyor musunuz?

Muhtemelen herkes Emniyet Müdürlüğü binasının geçtiğimiz aylarda yeni yerine taşındığını ve eski binanın yıkıldığını hatırlıyordur.  Bu alan ve yanındaki halk otobüslerinin bulunduğu alana bir hükümet konağı ve emniyet binası külliyesi yapılacağı söyleniyor… Ne zaman, hangi bütçeyle, nasıl olacak henüz bilmiyoruz.

***

Bugünlerde, tersaneler bölgesindeki en ufak kıpırdanmadan mutlu oluyoruz, 2008 Dünya Ekonomik Krizinin ardından burada istihdam edilirken işsiz kalanların ne olduğunu, ne olacağını falan sormak kimsenin aklına gelmiyor…

Kandilli’nin bir nebze olsun hayat bulmasına vesile olan Alacaağzı Kömür Ocağının kapatılmasının ardından kaç yıl geçti? OYAK burayı aldı, çalışmalara başladı ama buradan çıkıp işsiz kalanların, erken emeklilik rüyalarının dönüştüğü kabustan uyandıracak bir gelişme hala eli kulağında aşamasında… Bekliyoruz.

Karadeniz Ereğli’nin trafik sorunu yeni değil. Bu sorunun çözümü için projeden başka bir şey yapılmıyor sanki. Hatta aynı üniversiteye iki farklı belediye yönetimi iki farklı anlaşmayla ‘Master Plan’ mıdır nedir, bir şeyler yaptırmaya çalışıyor. Araç sayısı artıyor, otopark alanları terminalden boşalan alan bir yana bırakılırsa sürekli olarak azalıyor, her geçen gün yollarımız daha da beter bir çileye mesken oluyor, her sene bir sonraki senenin sorunu ağırlaştıracağını biliyoruz; neticede elde avuçta olan iki trafik ışığı, bir iki kavşak düzenlemesi… Sorun dersen düzelmek şöyle dursun hayatın kabul edilmiş bir gerçeğine dönüşüyor, artık üzerinde kafa yormaya değmeyecek bir hal alıyor.

***

Şimdi herkes kabahatin kimde olduğunu araştırmaya başlayacak.  Birazı yerel yönetim, birazı merkezi hükümet, birazı ekonomik konjonktür, birazı Ağustosta soğuk oldu, kışın güneş açtı, öğretmen daha orayı anlatmadı falan diyecek.

Suçluyu bulup, , her şeyin sahibi, hakimi, mağduru ve müştekisi, savcısı ve yargıcı olan kamuoyunun önüne atalım diyeceğim ama cezanın infazının sorunlarının çözülmeyeceğini görmek için fal açmaya hacet yok.

Kimi zaman birileri bir şeyler için yola çıkıyor, neden sonra bir bakıyorsun ilçenin tüm unsurlarının desteğini arayacağız derken iş tavsamaya başlıyor. Platformlar kuruluyor, unutuluşun hangarına bırakılıyor, tam yola çıkılacağı zaman hareket grubunun kusurlarını döküp saçmaya başlayan birileri çıkıyor, bir türlü işler tavını bulmuyor, mazeretler, suçlamalar yeniden teker teker dökülmeye başlıyor.

Bize suçludan ziyade, elini taşın altına koyacak kahramanlar gerekiyor.  İşin niye yapılamayacağı konusunda en makul gerekçelerle direnen, neticeden kendileri dışında birinin itibar devşireceğinden başka dürtü bilmeyen  “Şehir ağabeyleri”, “akil insanlar” a rağmen yolundan şaşmayacak, işe başlayacağı zaman kendisine bir düşman üretip, gündemi rayından çıkarmayacak, her koşulda sonuca odaklanacak ve işin sürdürülmesi esnasında sıklıkla yükselen mızmızlanmalara kulağını tıkayacak, ümitlerle değil, projelerle hareket edecek, bürokratik engellerden şikâyet etmek yerine onları aşmak için mücadele edecek birileri…

Yukarıda anlatılan tablonun ne kadar sürdürülebileceği, kentin bu durumlara ne kadar katlanabileceği ve cari durumun devamından ne kadar daha politik rant üretilebileceği sorusuna kendiniz cevap bulun.  Mazeret Yarışları Hipodromundan ne zaman çıkacağımızı düşünmeyi de unutmayın…

İlk ihtiyacın sağduyu olduğunu siz de görürsünüz o zaman…



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,3707
34,9704
2.325,34

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 15o

SON YORUMLAR