ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

Kısa deparlarla maraton tamamlamak… POSBIYIK NEREYE KOŞUYOR?

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, son belediye meclisi toplantısında “Gülüç Belediyesinin Devlet Hastanesi Acili yolunu yapacağına” ilişkin sert açıklamaları henüz hafızalardan silinmedi. Gelişmeler malum…

Posbıyık’ın açıklamalarının endazesini hayli kaçmış diye değerlendiren AK Partili üyeler toplantıyı terk etti, ilçe danışma toplantısında gerek İlçe Başkanı Saffet Bozkurt, gerekse Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, gerekse belediye ve il genel meclisi üyelerini temsilen konuşanlar, Posbıyık’a yönelik sert cevaplar verdi. Milletvekili Hamdi Uçar konuyu “Kendisi muhatap alınmaya değmez” şeklinde değerlendirdi.

Muhtemelen Posbıyık kendi cevabını verecektir. Bu ihtimal gerçekleşirse meselenin daha çok su kaldıracağına şüphe yok. Genel bir çerçeveden bakıldığında AK Parti temsilcilerinin tepkileri,  kendini “Partiler üstü” olarak tanımlayan belediye başkanının tutumları üzerinden, kendi tabanlarını konsolide etme çabası olarak değerlendirilebilir.

Fakat AK Parti’de durum buysa, Posbıyık’ın durumu çok mu farklı?

***

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevinde bulunan Köksal Toptan hariç, bölgenin yetiştirdiği en baskın, en uzun soluklu siyasetçisi… Bir teşbihte bulunmak icap ederse, kendisi bir uzun yol koşucusu, bir maratoncu olarak değerlendirilebilir.

Ereğli Belediye Başkanı yine de standart bir maraton koşucusu değil. Tüm o uzun, senelerce devam eden koşuda koştuğu mesafeyi kısa aralıklarla attığı deparlarla tamamladı. Posbıyık’ın 1994’ten, hatta ilk kez belediye başkanlığına aday olduğu 1989 yılından bugüne dek geçen sürede  –farklı partilerden dahi olsa- girdiği seçimlerde, 2014 seçimleri bir yana bırakılırsa, beş kez ipi göğüslemeyi başardı.

Bugün orta yaşlara gelen kişiler, Posbıyık’ın başlangıç dönemi öncesinde, dönemin Belediye Başkanı Ruhi Cöbekoğlu’na “Efsane Başkan” unvanı verildiğini hatırlayacaktır. Posbıyık gerek görev süresi, gerekse kamuoyu önünde yer alma biçimiyle bu ikonik unvanı selefinden almayı başardı.  Bir ara bıraktı, sonraki seçimi kazandı. Bir keresinde kaybetti, bir sonraki seçimde aday olup kazanmayı yine başardı. Sert bir üslupla eleştirdiği muhaliflerini ya tasfiye etti, ya da etkisini marjinal seviyeye indirdi. Çoğunu kendi yarattığı kısa dönemli kontrollü kaos ortamlarını kendi lehine tamamlamayı, bu ortamları kısa aralıklı depar dönemleri olarak kullanmayı bildi.

Teşbihte ifade edildiği şekliyle, kısa aralıklı deparlarla koştuğu maraton koşusunu bugüne getirmeyi başardı.

***

Posbıyık, her fırsatta yeniden belediye başkanlığına aday olacağını söylüyor. Aday olmasa bile halihazırda görevdeyken, saflarını sık tutabilmesinin tek yolu bu olduğundan bu iddiayı sürdürmesi gerekiyor. 

Ereğli belediye başkanının siyasette başaramadığı şey, “Yerel Siyasetçi” kaftanını çıkarıp, vekil rozetini takamamak oldu.  Mensup olduğu iki ayrı partide denediği vekillik teşebbüsleri, kendisine Ankara yolunu bir türlü açmadı.

Bu hedefin önündeki asıl engel, kendine muhalefet eden siyasi partilerden ziyade, “Partiler üstü” iddiasının işaret ettiği üzere, mensubu bulunduğu partiyle ilişkisinin dilediği kadar sağlam olmayışında yatıyor. Kendi partisinin vekilleri, il ve ilçe başkanları ile bu uzun maraton koşusu boyunca yaşadığı sıkıntılar, parti içi yarışlarda takındığı radikal tutumlar, koşunun nasıl biteceğine ilişkin öngörülerin iyimserliğine katkı sağlamıyor. Tam tersine, bu yola bir daha çıkmak istediğinde, en büyük engelin kendisine muhalif siyasi yapılardan ziyade, mensubiyet bağı bulunan yapı içinde olduğu hipotezini doğru kabul edenlerin sayısı, aksini söyleyenlerden çok fazla.

İşte bu yüzden Posbıyık’ın kendi partisinin taraftarlarının, kerhen de olsa kendi çevresinde saf tutmasına, var olan safların konsolide olmasına ihtiyacı var. Belediye başkanının son dönemde özellikle rakip siyasi partilerin çeşitli unsurlarına sert eleştiriler yöneltmesinin, bu ihtiyacın bir tezahürü olarak algılanması herhalde yanlış olmaz.  2019 seçimlerinde başladığı son dönemin aşağı yukarı tam yarısı olmuşken, birkaç ay içinde seçim kazanının altında ilk ateşlerin tutuşması beklenirken,  kendi partisi içinde Posbıyık muhalifi seslerin minimize edilmesine yönelik taktik hamleler değilse, bu tutumun ne olduğunu söylemek mümkün değil.

Tıpkı, bu tartışmadan Posbıyık’ın AK Parti cenahından daha kazançlı çıkacağını söylemenin mümkün olmadığı gibi.

*** 

Posbıyık’ın uzun maratonu nasıl bitecek? 

“O zamana kim ölür kim kalır bilinmez” şeklinde bir deyiş vardır. Hayatın genelinde var olan belirsizlik prensibi gereği, konjonktürde yaşanacak beklenmedik gelişmeleri öngörmek mümkün olmadığından bunu söylemek mümkün değil. Dahası, son seçimdeki galibiyetinden sonra yaşanan coşkunun, daha önce seçildiği dönemde olduğu gibi, açıkça söylenmeyen, ta derinlerden yavaş yavaş yükselen bir hoşnutsuzluk dalgası karşısında pes etmesi de ihtimal dâhilinde. Bugüne kadar kazandığı başarılar, bundan sonrakileri garanti etmeyebilir.

Diğer taraftan, Ereğli Belediye Başkanı, ipi göğüslemek için yeni deparlar atabilir, kartların yeniden karılmasını sağlayabilir.

Hangisinin gerçekleşeceği biraz kendisine, biraz rakiplerine, biraz da henüz gerçekleşmemiş ama doğum sancıları şimdiden hissedilen farklı şartlara bağlı.



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,3214
35,0898
2.307,73

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 14o

SON YORUMLAR