ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

HERKESTEN BİR FAZLASINI BİLMEK…

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Merhum Hacı İbrahim İzmirli… Bugün Karadeniz Ereğli’de İzmirlioğlu adını taşıyan bir okulun bahsi geçtiğinde, “Hangisi” diye sormadan olmuyor. Dahası, İzmirli’nin kaç okul, kaç cami, kaç hayır kuruluşuna emek verdiğinin listesini Google’a yazarak bulamıyorsunuz.  Bu ismi taşıyan çok sayıda okul var ve İzmirli’nin girişimleri olmasa, ilçelerde Fen Lisesinin hayal olduğu günlerde, Karadeniz Ereğli’ye bir  Fen Lisesi kazandırmak belki de hayal olarak kalmaya devam edecekti.

Nurdan ve Ahmet Orhan Oğuz… Bir ortaokul, bir ilkokul, bir anaokulu yaptılar… Kendi yaptırdıkları okulu yapıp bir kenara bırakmadılar, ihtiyaçlarıyla ilgilendiler, eksiklerini giderdiler. Gidermeye de devam ediyorlar. 

Mehmet Ali Ve Kadri Yılmaz Kardeşlerin yaptığı Lise, Ereğli’nin en gözde kurumlarından…  İki kardeşin babaları İhsan Yılmaz’ın adı bir ilkokulda yaşıyor. Bu ailenin Eğitim Fakültesi binası için verdiği destekler  sadece Kadri Yılmaz’ın fakülte binasını yapmasıyla da sınırlı değil. Ailenin ikinci kuşak temsilcisi Zuhal Yılmaz Hanımefendi yeri geldiğinde hala ilçenin bu en önemli yükseköğretim kurumunun ihtiyaçlarına destek veriyor.

Akın Tatoğlu şüphesiz ilçenin en önemli hayırseverlerinden.  İlçeye kazandırdığı muhteşem Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi bugün, sosyal etkinliklerin en önemli mekanına dönüştü bile…  İlk günlerde biz bile burayı Tatoğlu ailesinin yaptırdığı ve işlettiği bir yer zannediyorduk. Milli Eğitim’e devredildiğini ancak sonradan öğrenebildik. Tatoğlu ailesi de kıvancını sessiz sedasız yaşayan insanlardan anlaşılan.

Pestilci Ailesi… İlçeye bir ortaokul, bir de cami kazandırdıklarını biliyoruz. Ne kadar hayır işine girdiklerini tam olarak bilmek mümkün değil, zira onlar da çoğu katkılarını kamuoyunun bilgisi dışında gerçekleştirdi.

Bölücek’te Nevişet ve Kadir Kameroğlu’nun yaptırdığı bir ilkokul var. Çok güzel bir okul. Kameroğlu fiilen Ereğli’de bile yaşamıyordu. Ereğli’de güzel günler yaşamışlar, Denizli’ye taşınmışlardı.  Nasıl bir vefa duygusudur ki Türkiye’nin yarısı mesafesine bir ilkokul inşa ettirdi. Kadir Kameroğlu 2016 yılı sonlarında vefat etti ama okulun açılışındaki heyecan ve kıvancı bugün hala gözümüzün önünde.

Ereğli’de eğitim kurumlarına destek verenleri saymakla bitmiyor. Fazlı Erdoğan, Erol Şahin, Yüksel Balcı, Çınar Boru, İrfan Erdem… Unutmamak gerekir, Ereğli’de şimdiki adı TTK olan, daha önce EKİ adını taşıyan kurumun yaptırdığı okullar, Erdemir’in yaptırdığı eğitim kurumları halen eğitime devam ediyor.  Mutlaka akıldan çıkmış isimler de vardır. Zaten hepsini yazmak bir köşe yazısının kapasitesini aşar, hepsini tanımanın da imkanı yok.

Ama liste uzayacak gibi görünüyor. Son olarak, hayırsever Bilyami Ayhan, Gülüç’e yapılacak bir ortaokul için arsasını bağışladı. Bu uzun listeye onun adını da eklemek gerek.  Bu hayır işlerinin önünü açan, hayırseverler için işleri kolaylaştıran başta Vali Erdoğan Bektaş, Kaymakam İsmail Çorumluoğlu olmak üzere siyasilerimiz kamu yöneticilerimizin emeklerini nereye koymalı bilmem…

Ama övgülerin aslan payı her zaman öncelikle hayırseverlerin kendilerine ait olmalı. Zira onlar, kazanç, konfor, dünyalık, varislere kalacak tereke gibi kaygıları kökünden bir kenara bırakabilen, tüm aleme daha üstte bir noktadan bakmayı başarmış, hayata dair bizim bildiğimizden bir fazlasını bilen kişilerdir.

Bildiğimiz Ereğli, başka şeylerin yanı sıra, biraz da onların eseridir. Ereğli’yi özel kılan biraz da onlardır.

ŞİMDİ MATEM ZAMANI…

Bu yazının yazıldığı sıralarda,  Zonguldak Çaycuma’dan Uzman Çavuş Tolga Can Yılmaz ve Suriye’nin İdlib bölgesindeki çatışmada şehit düşen, Türkiye’nin dört bir köşesinden 33 yiğit arkadaşı için son görevler, vedalar, cenaze törenleri düzenleniyor.

Başka canların yaşaması için kendi canını feda eden, kendi hayat hikâyelerini, başka hayatların daha uzun hikâyeleri olsun diye kısa kesen bu gencecik fidanların yasını tutuyoruz, ailelerinin ve yakınlarının acılarını paylaşıyor, bütün bir ulus olarak yas tutuyoruz. 

Tüm şehitlerimiz, hepimizin oğlu,  kardeşi, yeğeni, ne bileyim kuzeni artık. Bugün, şehitlerimizin huzurunda tüm ulusun akrabalık bağlarını andıran bir bağla birbirine yeniden bağlanmasının mümkün ve gerekli olduğunu hatırlama vaktidir.

Şu an itibarıyla, neyin, neden olduğu, nasıl yaşandığı konuları biraz bekleyebilir. Şu anda matem zamanı ve matem tutmanın bizim kültürümüze has vakarı içinde gidenleri uğurlamamız gerek. Tüm şehitlerimize Allah’tan Rahmet, yakınlarına sabır, tüm ulusumuza başsağlığı diliyoruz.



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5917
34,8321
2.495,73

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı bulutlu
parçalı bulutlu 15o

SON YORUMLAR