ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

HEPSİ VE HİÇ BİRİ…

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Körler bir filin etrafında toplanmış.

Biri bacağını tutmuş. “Bu bir direk” demiş.

Diğeri hortumundan yakalamış. “Hayır bir hortum” diye karşı koymuş.

Öbürü filin koca karnında gezdirmiş ellerini. “Kocaman bir fıçı” diye konuşmuş.

Bir başkasının eli kuyruğa değmiş. “Bir urgan bu” demiş.

Kulaklar yelken, uzun dişler ağaç dalı…

Bu anlatı, algının bulunduğun yere, bakış açısına göre şekillendiğini ifade eder.  Gerçekte Fil bunların hepsi ve hiç biridir.

***

Karadeniz Ereğli Belediyesi ve Başkan Posbıyık, bir süredir çeşitli bakış açılarından ele alınıyor.

Kimileri, belediye başkanını “Ereğli’nin geleceğini çizecek vizyoner başkan” olarak görüyor, Kimileriyse, belediyenin icraatlarını ilçenin ülke ve dünyadaki algısını yükseltecek büyük girişimler olarak.

Her gerçek, her ortamda dile getirilmez derler.  Kamusal alanda daha az dile getirilen bir görüş, Belediye Başkanının egosu tavan yapmış, iktidarını sürdürmek haricinde herhangi bir kamusal gailesi olmayan bir siyasetçi olduğu, belediyenin kaynak ve gücünün sadece bu iktidarı sürdürebilmek için kullanıldığını yönünde.

Belediye Başkanı Posbıyık, “Sevgi, Barış, Dostluk” dediği zaman,  kimi yorumcular, ilçede var olan  veya özlenen bir iklime yönelişi algılıyor, başkaları ise toplumsal birlikteliği sürekli sabote eden, büyük bölümü belediye ve başkanın kendi yaklaşımlarından kaynaklanan kavga ve gerilimleri maskelemeyi, perdahlamayı ve cilalamayı amaçlayan  bir manevra görüyor.

Ereğli Belediyesi’nin geçtiğimiz sekiz aya yakın süre içinde yaptığı en ışıltılı icraat olan Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Festivali ve diğer festivalleri Ereğli ekonomisine büyük katkı yapan etkinlikler olarak görenler de var, esnafın üstünde oluşturulduğu iddia edilen “Bağış” baskısı dolayısıyla ekonomide gedik açan birer şahmerdan olarak görenler de…

Erdemir ilişkileri… Bu da sorunlu bir alan. Erdemir, Ereğli’yi zehirleyen, kaynaklarını kullanan ve hiçbir şey vermeyen bir Leviathan mıdır, yoksa binlerce kişiye istihdam sağlayan, ilçeyi bir sahil kasabasından sanayi kentine dönüştüren bir  kuruluş mudur? Son zamanlarda iyiden iyiye gerilen ve başını Ereğli Belediye Başkanı Posbıyık’ın çektiği platform oluşumu, ilçeyi bu kuruluşun şerrinden korumaya yönelik bir hareket midir, yoksa başka niyetlerin gizlenmesi için, farklı mülahazalarla bir araya gelmiş kişilerin oluşturduğu bir yapı mı?

Bu bakış açılarının hepsini belirleyen, bakanın bulunduğu yerdir oysa.  Bunların hepsi ve hiç biri doğru da olmayabilir, yanlış da.

Zaten asıl mesele bu değil…

***

Asıl mesele, süreç ilerledikçe hangi bakış açısının kamuoyu nezdinde ön plana çıkacağı meselesidir.

Başkan Posbıyık, kendi çevresinde oluşturmak istediği pozitif algının gelişmesini istiyorsa,  festival, panayır, şenlik gibi işlere ayırdığı zamandan tasarruf ederek, kamusal problem olarak görülen bazı iş ve yatırımlara daha fazla vakit ayırarak, işten çıkarmalarla değil, istihdam yaratarak, her eline aldığı alandan gerilim üreterek değil, uzlaşma zemini hazırlayarak yapabilir bunu.

Belki yaptığı tercihlerin semeresi algı bakımından ister iyi, ister kötü olsun, kendi problemi olduğunu, iyi işlerin neticelerini hasat edeceğini, kötü işlerin sonucunda bedel ödeyeceğini, bunun kendi meselesi olduğunu düşünenler de olabilir. 

Ancak kamusal gücü kullananların kullandığı kaynak ve zamanın, kendisinin olduğu kadar, sorumlu olduğu topluma da ait olduğunu akıldan çıkarmamak gerek. 



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,6019
34,8086
2.502,13

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı bulutlu
parçalı bulutlu 14o

SON YORUMLAR