ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

ECZANEDEKİ O ESKİ GÖRÜNTÜ

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, köken olarak Balıkesir’in Kepsut ilçesindendir.  Soyadı Çorumluoğlu olan bir Balıkesir Kepsutlu oluşu, bilinen şeyleri alt alta yazdığınızda, kendisine dair ortaya çıkan birçok karşıtlık halinden sadece biridir.

Çorumluoğlu,  kaymakamların kahir ekserisi kamu idaresi ve mülkiye kökenli olduğu bir dönemde, İktisadi ve İdari Bilimler mezunu olarak kamu idareciliği göreve başlamasıyla da dikkat çeker mesela.  Aynı zamanda, özel ilişkilerinde son derece şakacı ve sevecen tavırlar sergilerken, üstlendiği görev sahasındaki işleri karakterinin bu yönüne neredeyse zıt bir ciddiyetle sürdürdüğü, aralarında bu satırların yazarının da bulunduğu çok kişi tarafından gözlemlenmiş, dile getirilmiştir. 

Kaymakamlık görevi kimileri için, belli bir dönem idare-i maslahata dayanarak süre doldurma süresi olabilir.  Bu meslek, görev alanı için rizikolu veya büyük miktarda emek sarfiyatı gerektiren girişimlere kendiliğinden başlamayı gerektirmez.  Ama herkesin bildiği üzere, her kariyer biçiminde olduğu gibi, Kamu idaresinde de sağduyulu bir öngörü, çalışkanlık ve girişimcilik birleştiğinde, daha makbul bir idareci tipi yaratır.

Karar vermek için erken midir bilemiyorum, fakat Çorumluoğlu, en azından şimdiye dek idare-i maslahatçı bir görüntüden ziyade, girişimci bir kaymakam portresi çizdi.

***

Hafıza-ı beşer, nisyan ile maluldür derler.  Vaktiyle heyecan duyduğumuz, alkışladığımız gelişmeler, bugün artık kimilerinin hatırlamadığı, kimilerinin hatırlanmasını istemediği masallara dönüşüyor.

Çorumluoğlu, yaklaşık iki buçuk sene önce Karadeniz Ereğli’ye geldiğinde, ilk basın toplantısında “Ereğli’de bir bilim sanat  merkezi bulunmamasının önemli bir eksiklik olduğunu “ söylemişti. Hatırlatmak için belirtelim, o günlerde ilçenin bir sürü eksiği vardı ama Bilim Sanat Merkezi diye bir şey hiç birimizin aklına gelmiyordu. Bugünlerin gözde eğitim birimi, birkaç ay içinde bulunan bir binada eğitime başladı. Bugün  hayırsever Hayrettin Yavuz tarafından yapılan modern bir binada eğitim veriyor.  Burada eğitim gören çocuklarımız Zonguldak merkeze giden, kar yağdığında neredeyse aşılmaz olan elli kilometrelik yolda çile çekmekten kurtuldu.

Tersaneler meselesinde kim ne derse desin, bugüne kadar atılan en anlamlı adım, bu tersanelerin teminat mektubu alabilmesinin önündeki engelin kaldırılması girişimidir.  İşletmeler daha önce kurulu bulundukları alanı teminat gösteremiyordu.  Bu sayede bazı tersanelerin önünün açılması mümkün olabildi. Bu konuda kamuoyuna yansıyanlardan anladığımız kadarıyla, engelin aşılmasında Kaymakam Çorumluoğlu’nun çabaları hatırı sayılır ölçüde…

Üniversite Kampüsü meselesinde, daha önce dağınık bir görüntü çizen çabaların toparlanması da büyük oranda Kaymakam Çorumluoğlu’nun eseridir. Kent meydanı yapımının önünü açabilecek olan eski hükümet  konağının taşınması, yeni hükümet konağı ve emniyet binası için girişimler, burada saymak çok kolay olmayan bir sürü başka şeyle birlikte düşünürseniz, Ereğli kaymakamının kentin rahatı için, kendi rahatından epey taviz verdiği sonucuna varabilirsiniz.

***

Bir yıldır Koronavirüs salgını ile boğuşuyoruz. Karadeniz Ereğli’de bu mücadelenin idaresi doğrudan kaymakamlık uhdesinde bulunuyor.   Denetimler sürüyor, birçok denetimde basın mensubu olarak hazır bulunduk. Burada kendisinin genel tavrının, salgının yayılmasının önlenmesi için büyük bir ciddiyetle  uyarılarda bulunurken, insanların hissiyatını ve yaşamsal ihtiyaçlarını dışlamayan hoşgörülü bir yaklaşım olduğu söylenebilir.

Bu denetimin ikincisinde, bir eczanede, genelgelere uygun olmayan bir konuda uyarılarda bulunuyor, işlem yapılması talimatı verdi. Bu olay bir haber olarak yapıldığında, haberlere yapılan yorumlar ve sosyal medyada aynı habere yapılan yorumlar,  kısaca kamuoyunun neredeyse tamamı kaymakamın haklı olduğu yönünde tepkiler verdi.  O görüntüler, bugün acısını çektiğimiz geçmiş aymazlıklarımızın bir göstergesiydi ve bu açıdan bugün bile anlamlıdır ve böyle değerlendirilmesi yararlıdır.

Fakat aradan aylar geçtikten sonra aynı görüntüler, sanki daha dün çekilmiş gibi, çok daha sonra yaşanan olaylarla aynı izafet çerçevesine sokularak, siyasi bir tartışmanın aracına dönüştürüldü.   Temel, maksat, anlam,  özellikle de zaman ve mekan bakımından bu kadar uzak olayların tek bir çerçevede bir araya getirilmesi, zaman ve mekanda bükülmeye ilişkin kuantum teorilerini; biraz da Orwell’in “büyük ağabey” distopisini  akla getiriyor. Ama meselenin üstünde düşünülmesi gereken boyutları  bunlar değil.

Asıl üstünde düşünülmesi gereken, saçmalık derecesinde ahlaksızca yapılan bu haksız, akıl dışı montaj operasyonunu düzenleyenlerin kimler olduğu ve kafalarının arkasındaki asıl niyetin ne olduğudur.

***

Kaymakam Çorumluoğlu’nun seveni ve sevmeyeni olabilir. Bu herkes için geçerli genel bir kuraldır.  Mutlaka hepimizin olduğu gibi onun da kusurları ve hataları vardır. Yeri geldiğinde kaymakamlar da usulü dairesinde eleştirilir, eleştirilmiştir ve eleştirilmelidir.  

 Ama takdir edilmesi gerekir ki, eleştiri bir neticeye matuf olarak yapılır.  Ayrıca eleştiri denilen şey ciddi iştir. Bir ahlakı, bir sorumluluğu vardır.  Bir eleştiri ancak kamu yararı temel alınarak yapıldığında bir anlam kazanabilir.  Birilerinin elde etmeyi umduğu bir yarardan mahrum kalması yüzünden veya bir yarar elde etmeye yönelik yıldırma manevraları,  desteksiz sallamaya dayanan yıpratma hamleleri  eleştiri değildir.  Bu bir hastalıktır.

Zonguldak, son dönemde bünyesini rahatsız eden bu hastalığı tez zamanda tedavi etmelidir.

 

 



YORUMLAR

İbrahim AKBULUT | 8 Mart 2021
Tespitler fevkalade yerindedir.İş yapanın ,başarmak isteyenin önüne takoz koymak isteyen art niyetli çevreler her zaman var olagelmiştir .Asıl olan yiğidin hakkını teslim edebilmektir. Tarih daima haklının yanında olacaktır.Yazınız ve duyarlılığınız için teşekkür ederim.
Sebahattin ozarslan | 9 Mart 2021
Devletimizin brokratini kurda kuşa getirmeyelim caliskan kaymakamimiza destekleyelim hayirli isler elmatepeden aza
Sezai Demirel | 29 Mart 2021
Çalışkandır Maliye okulu kökenli olup 14 yaşından beri devlet hizmetindedir İşini ciddi yapar İlçenin en üst amirliği ciddiyet gerektirir


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5469
35,0309
2.439,47

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 16o

SON YORUMLAR