ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

DEMLENME AŞAMASINDAKİ SİYASET…

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Beklenmedik bir durum olmazsa, hem yerel seçimler, hem de genel seçimlere halen uzun sayılabilecek bir süre var.  Yine de üç ila dört yıl arasında bir zaman dilimi sonrası için siyaset içten içe hazırlanıyor.  Tabiri caizse demleniyor.

AK Parti’de Fatih Çakır’ın kongrede aday olmamasının ardından, bu makamın yeni sahibi olmak isteyen kişiler ve gruplar kulis faaliyetlerine girdi. Hani bu sağlıksız bir süreç olduğundan değil, bir durum tespiti olarak böyle kabul edilmeli. Mutlaka genel kabulü aşan birtakım eylem ve söylemler de olacaktır ama toplumun sağduyusu, bunları minimize etmenin bir yolunu bulacaktır.  Önümüzdeki süreçte, ilçe kongresinin tamamlanmasıyla AK Parti Ereğli teşkilatının yeni rotasını belirleyecek olan faktörlerin bazıları yer değiştirmiş olacak.

Şu andaki hazırlıkları da buna yönelik değerlendirmek gerek.

***

CHP’de de durum farklı değil.  Geçtiğimiz günlerde Başkan Posbıyık’ın mevcut ilçe başkanına yönelik ifadeleri, yeni bir sürecin ön hazırlıkları olarak da okunabilir. Büyük kurultayda, genel başkan adaylarına yakın olabilmenin bir enstrümanı kurultay delegeliği.  Şu an itibarıyla Halil Posbıyık bu imkandan mahrum kalmış gibi görünüyor ama görünüş kimi zaman yanıltıcı olabilir. Zira tecrübeli siyasetçinin, kendi PR’ını, bizzat kendisinin olmadığı ortamlarda, kendisini destekleyen isimler üzerinden de yapabildiği biliniyor.

Asıl çıkmaz, CHP içinde Posbıyık karşıtı olarak bilinen seçilmiş parti yetkililerinin etki gücüyle mücadele etmek. Şu ana kadar Posbıyık’ın bunda hayli başarılı olması, bu başarının sürekliliğini garanti altına almıyor. 

İlçe kongrelerinde olduğu gibi büyük kurultaylarda da taşlar yerinden oynar. Bütün mesele, çalkantı sona erdiğinde, kimin üstte kimin altta kalacağıdır. Bu da şu sıralarda demlenen yeni siyasi düzenin nasıl biçimleneceğiyle ilgili bir durum.

***

Bugünlerde İyi Parti’de de bir hareketlenme var. İlçe kongresi için Evrim Balbaloğlu yeniden aday olacağını açıkladı.  Parti içi muhalefet görünümü sunan, partinin önceki dönemde Milletvekili adayı olan Batu Müftüoğlu da adaylığını açıklayacak. Hatta siz bu yazıyı okurken açıklamış olacak.

İyi Parti genel merkezi de bugünlerde karışık biliyorsunuz.  Meclis grubundan istifalar yaşandı. Zonguldak’ta önce Batu Müftüoğlu’nun partiden ihracı, ardından mahkeme kararı ile dönüşü gerçekleşti. Bu olaylar, yaklaşan ilçe kongresinde, parti için iki yolu ortaya koyuyor. Birincisi, parti içi muhalefetin pasifize edildiği güçlü bir ilçe yönetimi, ikincisi de bugüne dek parti üyelerinin bir kısmını tatmin etmeyecek aktivite seviyesinde kaldığı iddia edilen yönetimin yerine, partide  bir alt ses olarak sürekli mırıltısını işittiğimiz grupların bayrağı devralması.

Her halükarda İyi Parti de yeni bir dönemin eşiğinde ve bu dönemin ne şekilde oluşacağı, gelecek genel ve yerel seçimlerde temel aktörlerin belirlenmesinde etkili olacak.

***

Tüm siyasi partilerde  alttan alta ilerleyen yeni bir dip dalgasından söz etmek mümkün. Kimi zaman genel başkanların ziyaretleriyle, kimi zaman karşılıklı atışmalarıyla devam eden, kimi zaman da yerelde taşların yer değiştirmesiyle devam eden süreçler. Bunların hepsi anlamsız bile olsa, seçime kadar çok süre olduğundan, partilerin neredeyse tamamı, yeni oluşumlar içinde bir sonraki demokrasi bayramına hazırlanacak.

Siyasi değişimler, kendiliğinden gerçekleşmezler.  Koşullar değişimi gerektirdiğinde, kimi aktörler vesile olur ve değişim gerçekleşir.  Bu konunun bir diğer boyutu da, değişmez sandığınız şeyler bile bir değişimin sonucu olduğundan, bugüne kadar değişmeleri için bir vesile bulunmadığından değişmez gözükürler.  Artık siyasi yolculuğunu geçerli kılan faktörler geçersiz kılındığında yenilmez belediye başkanları köşesine çekilmeye zorlanır,  düzinelerle mecliste görev yapan vekiller emekli edilir, partilerde ağırlığı olan isimler, etkisiz elemanlara dönüşür.

İşte o dönüşümün izlerini dikkatle bakan kişiler bugünden bile görebilirler.



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,4331
34,4620
2.488,98

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı az bulutlu
parçalı az bulutlu 17o

SON YORUMLAR