ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

CHP DELEGE SEÇİMLERİNİN AKLA GETİRDİKLERİ…

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Cumhuriyet Halk Partisi Karadeniz Ereğli’de delege seçimlerine başladı.  Aralık ayında yapılacak ilçe başkanlığı seçiminin ilk adımı olan delege seçimleri ilçenin en kalabalık mahallesi olan Bağlık Mahallesi’nden başladı.

Bağlık Mahallesi, nüfusu kadar –Alaplı ilçesinden fazla seçmen bulunan bir mahalleden söz ediyoruz- CHP’li seçmenin ağırlıkta oluşuyla da, yerel örgüt açısından önemli bir mahalle. İlçe Başkan adaylarının sayısı kaç olur bilemiyoruz ama burada iki liste yarıştı.  Neriman Posbıyık’ın listesi olan sarı liste 98, halen ilçe başkanlığı görevini sürdüren Eylem Ertuğrul’un beyaz listesi ise 128 oy aldı. 227 oy kullanılan seçimlerde sadece bir oy geçersiz çıkmış.

Yine de Ereğli Bağlık’tan ibaret değil, diğer mahallelerde sarı listenin atağa kalkması, Aralık ayında yapılması planlanan ilçe kongresinde manzarayı değiştirebilir. Kaldı ki listelerden çıkan delegelerin bulundukları listenin adayına oy vereceği kesin değil. Hele hele CHP gibi, herkesin nefer, herkesin genel başkan olduğu bir partide… Hele hele, süreç ilerledikçe yerel yönetimin baskısı artarsa…

***

Yine de Bağlık Mahallesi’nden gelen ilk sonuçlar, CHP tabanında “Kuvvetler ayrılığı” fikrinin derin kökleri olduğunu getiriyor akla.

Bağlık Mahallesi’nde yaşayan bir partiliye “hayırlı olsun, seçimi kazandınız” diye takıldım, renk vermedi. “Güzel, düzgün bir seçim oldu, hayırlı olsun” dedi.  Şu kadarını söyleyebilirim. Genel itibarıyla belediyeye yakın duran partililer bile, ilçe başkanlığı ve belediye başkanlığının birbirinden bağımsız politika üretebilecek bir noktadan uzaklaşma ihtimaline sıcak bakmıyor.  İş icraata geldi mi belediyeyi destekliyorlar ama ilçe başkanlığı ve belediye arasında parti hiyerarşisi ve kuralları haricinde bir bağlantı kurmasından rahatsızlıkları ayan beyan ortaya çıkıyor.

Kaldı ki CHP Genel Merkezi de parti örgütü işlerinin ahbap çavuş, hısım akraba gibi  örgüt bağlarından güçlü olmakla birlikte,  sınırları belli olmayan muğlak ilişkilerle belirlenmesinden yana değil gibi görünüyor. CHP Genel Başkanının son çalıştayda söylediklerinden, daha önceki çalıştayda söylediklerinden hep bu anlam çıkıyor.

Yerel yönetimin çeşitli imkanları kullanılarak ilçe başkanlığı sürecinde bu olgulara ters bir  sonuç çıkarsa Genel Merkezin ne yapacağı ilçe örgütü ve partililer arasında halen tartışılıyor.  Çoğunluk, genel merkezin böyle bir oluşuma geçit vermeyeceği görüşünde. Bu laf-ı güzaf değil. Böyle söyleyenler çoğunlukta olduğuna göre, bu oluşumun Ereğli’deki parti içi karşıtlarının da taraftarlarından güçlü olduğuna ilişkin bir gösterge var demektir.

***

Neriman Posbıyık’ın, sadece mevcut belediye başkanının eşi olmaktan daha büyük bir siyasi figür olduğuna kimsenin bir itirazı yok.  Zira genel seçimlerde Halil Posbıyık’ın bile elde edemediği bir sıralamayla milletvekili adayı oldu, neticeyi elde edemedi.

Bayan Posbıyık’ın gücü ve handikapı aynı.  Başkanın eşi olmak ona bir güç sağlıyor, fakat aynı zamanda politik olarak elini kolunu bağlayan, manevra alanını sınırlayan bir olgu bu.  Başkan Halil Posbıyık’a yakın, onu yerel yönetimde destekleyenlerin hepsinin desteği garanti değilken, parti içindeki Halil Posbıyık muhaliflerinin herhangi bir destek alma imkanından mahrum kalıyor bu nedenle.

Akıl ve mantık, sürecin liyakat dışında bir nitelikle yönetilmemesi gerektiğini söylüyor. Neriman Posbıyık’ın liyakatı partililerinin değerlendireceği bir konu, rakibi –görünüşe göre mevcut ilçe başkanı Eylem Ertuğrul- olan kişilerin liyakatı da öyle.  Fakat Neriman Posbıyık söz konusu olduğunda, ilçe başkanlığı için gereken liyakatın, Halil Posbıyık’ın başkan olmadığı dönemlerde  bir türlü hareket alanı bulmamış olması da ayrı bir handikap. Milletvekili adaylığı, ilçe başkan adaylığı, Kent Konseyi’nde kadın meclisi başkanlığı gibi politik ve yarı politik girişimlerde, hep yerel yönetimin desteği ve gölgesi altındaydı.  Bu ilçe başkanlığı seçiminde elde edeceği başarı veya başarısızlık da bu destek ve gölge altında yaşanacak. 

Netice konusunda konuşmak için erken. Fakat CHP içinde sorunlar olduğu gibi, belediye içinde  de dar alanda, tanımlanması mümkün, ufak iktidar mücadeleleri yaşanıyor. İlçe kongresi nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, bu mücadelelerin şekli ve gideceği yön de sonuçtan etkilenecek.

Bir şeyi, en genel çerçeveden ifade etmek gerek. Şimdilerde çalkantılı bir parti içi dönem olduğu ifade ediliyor. Fakat çalkantılar er geç durulur, sular sakinleşir.

Burada önemli olan, sular durulduğunda kimin su üstünde, kimin su altında kalacağıdır. Bu neticenin kendisinden bile önemli bir konudur.



YORUMLAR

adalı | 25 Kasım 2019
Neriman hanınım biraz siyasi öngörüsü olsa ilçe başkanlıgına aday olmaz.. ilçe başkanlıg ıı kendisine yada kocasına birşey katmaz.. birde şeçilemezse bütün karizmaları çizilir..kasaba politikacılıgı yapmayın.! Yola gereksiz yerden,yada erken çıkanların hali orta da,Sarıgül gibi..


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,3771
34,9822
2.325,64

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı bulutlu
parçalı bulutlu 16o

SON YORUMLAR