ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

BALIK LOKANTALARININ CEMAZİYELAHİRİ VE BELEDİYE MECLİSİ

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

İkibinli yılların başından beri, ruhsat sorunları nedeniyle gündeme gelen bir yer… Bozhane Balıkçı Barınağında bulunan balık lokantaları…

Yaklaşık yirmi sene içinde birçok kez kapatıldı, açıldı, yıkıldı, yeniden yapıldı. Hep bir kapatılma korkusu Demokles’in kılıcı gibi bu işletmelerin, sahipleri ve çalışanlarının başının üstünde asılı kaldı.

Balık lokantalarının cemaziyelevvelini dostum ve mesai arkadaşım İzzet Aslanbay, son derece akıcı bir anlatım ve dönüm noktalarıyla anlattı. Neredeyse her yerel seçim döneminde bu mekanlar üzerinde tartışmalar çıktı, bu dönem de istisna değil.

Yine de aynı yerin cemaziyelahirinin ne olacağını henüz kestirmek mümkün görünmüyor.

***

Konu her zaman olduğu gibi döndü dolaştı belediye meclisine geldi. Ekim ayı toplantılarının iki birleşimine damga vuran en önemli konu yine balık lokantaları oldu.

Kaymakamlık ve Milli Emlak İlçe Müdürlüğü, sorunun çözümüne ilişkin bir yazıyla, sadece balık lokantalarının bulunduğu alanla sınırlı kalmak kaydıyla, buranın günübirlik turizm alanı olarak imar düzenlemesi yapılması talebini belediye meclisine iletti. Belediye meclisi talebin gelmesinden sonraki ilk toplantı olan Ekim ayı toplantılarının ilk birleşiminde konuyu İmar Komisyonu’na havale etti.CHP’li üyelerden Yaşar Balcı, balıkçı barınaklarının üç bakanlığın ortak görev sahasında bulunduğunu, ek izin yazısı alınmadan konunun meclise getirilmesinin hatalı olduğunu savunarak, konunun gündeme alınmasına karşı çıktı.

 İkinci birleşimde de komisyon raporu meclisin onayına sunuldu.

AK Partili iki üyenin red oyuna karşılık, CHP’li üç üyenin oylarıyla meclise gelen komisyon raporunda özetle, “Tarım ve orman bakanlığının oluru alınmak suretiyle, söz konusu alanın Günübirlik Turizm Alanı ilan edilmesinde  bir sakınca bulunmadığı” ifade ediliyordu.

AK Partili meclis grup sözcüsü ile kimi meclis üyeleri, Balcı’nın da savunduğu önce olur alınması gerektiği görüşünü savundu. Fakat Başkan Posbıyık’ın hayli sert, yer yer kırıcı sayılabilecek ifadelerine muhatap oldular.

Neticede mecliste oylama yapıldı, yedi üyenin çeşitli mazeretlerle katılmadığı toplantıda, CHP’li Balcı ve AK Partili üyelerin red oylarına karşılık, CHP’li üyelerin kabul oylarıyla komisyon raporu Belediye meclisi tarafından, komisyondan geldiği haliyle kabul edildi.

***

Şimdi bir durum değerlendirmesi yapalım.

Başkan Posbıyık ve kabul oyu veren CHP’liler, imar düzenlemesini meclisten geçirelim, genel müdürlükten sonra izin alırız görüşünde.

Red oyu veren AK partililer ve CHP’li Yaşar Balcı, önce izinleri alalım, sonra kararı meclisten geçirelim diyor.

Aradaki fark önemsiz gözüküyor. Bunun sadece görünüş mü olduğunu, iş izin aşamasına geldiğinde anlayacağız. 

Fakat izin alınamazsa meclis kararı kadük olacak. Alınırsa yürürlüğe girecek ve sorun tamamen ortadan kalkmış olacak.

Önce izin almak için girişimde bulunulmuş olsaydı, izin verilmemesi halinde meclise gelmeyecekti. İzin alınması durumunda yine meclise gelecek ve sorun ortadan kalkacaktı.

İşin Cemaziyelahirini geçen hafta nasıl bilmiyorsak, meclis toplantısı geçtikten sonraki bu günlerde de o kadar bilmiyoruz anlayacağınız.

***

Peki bir bardak suda niye bu kadar fırtına koparıldı? 

Çünkü red cephesi de, kabul cephesi de genel müdürlükten izin çıkmaması durumunda faturayı öbür tarafa yıkmak istiyor.  Red cephesi, izin çıkmaması halinde biz demiştik diyecek. Kabul edilirse de Posbıyık ve kabul cephesini oluşturan CHP’li üyeler, diğerlerini ürkeklikle itham edecek.

Posbıyık’ın mecliste muhalefet grubunu oluşturan AK Partililere,  daha önce inşaat ruhsatı verilen ama iskanı bekletilen inşaatlara gönderme yapması çok şaşırtıcı değil.  Başkan konuyu muhalefetin üstünde bir baskı kozu olarak kullanmak istiyor gibi görünüyor.  Bu konunun tartışmalarının ayrı bir platformda devam edeceğine şüphe yok.

Öte yandan, Parti grubundaki çatlak ses olarak gördüğü Yaşar Balcı’nın tutumuna ilişkin, İlçe Başkanlığının gereğini yapması çağrısının sonucu ne olur? Başkan, daha önce bir açıklamayla köprüleri attığı CHP İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul ve partinin ilçe yönetimi tarafından bir şey yapılmazsa, ortalığı ayağa kaldıracağını ifade etti.

Eylem Ertuğrul ne yapar bilinmez… Fakat bu filmin burada bitmesini beklemek herhalde aşırı iyimserlik olacaktır.



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5539
34,9120
2.433,87

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı bulutlu
parçalı bulutlu 17o

SON YORUMLAR