ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

AYAR SİYASETİ: DEMİRTAŞ VE POSBIYIK…

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Tam Bağlık Mahallesi’nde mevcut yönetim listesinin zaferi hakkında bir şeyler yazmayı bitirmiştim ki, Belediye Başkanlarına yönelik “Örgüt işine karışmayın” başlıklı haber önüme düştü. Habere dikkat çeken CHP Milletvekili  Ünal Demirtaş oldu.

Demirtaş’ın gönderisi Cumhuriyet gazetesinin bir haberine dayanıyor. Haberde, yerel yöneticilere Kılıçdaroğlu’nun “Örgüt işine karışmak kadar yanlış bir iş yoktur. Örgüt işine girmeyin” öğüdü verdiği ifade ediliyor.  Kılıçdaroğlu bu sözlerle, başkan seçildikten sonra, kendilerini seçtiren teşkilatları dizayn etmeye çalışan belediye başkanlarına ayar veriyor.  Haliyle Milletvekili Demirtaş da arasının limoni olduğu sağır sultan tarafından bile bilinen partisinin Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a ayar veriyor.

Elbette Halil Posbıyık’ın, ilçe örgütü seçimlerinde kendine yakın isimleri yönetime getirme çabası yeni değil. Bu kez kendisine en yakın olan Neriman Posbıyık üzerinden bunu yapıyor. Yine de girişimin bir “Ayar verme çabası” olduğu gerçeği değişmiyor.

CHP Genel Merkezinde de bir ayarlama enstitüsü faaliyet gösteriyor bugünlerde ama konumuz yerelle sınırlı kalsın.  Başka bir yerden devam edelim. Mesela İlçe Başkanlığı için Ünal Demirtaş’ın Eylem Ertuğrul’u genel merkeze önermesi de başka bir ayarlama çalışması.  Başka bir ayar denemesi de belediyenin işletmeci değişikliğine gittiği kafelerde çay fiyatlarına yönelik vekilden gelen eleştiriler… Çiçeği burnunda ilçe başkanının kendince yeni bir ayar denemesi içinde olduğuna yönelik işaretler de cabası. Kongreyi alırsa, ne vekilin, ne Posbıyık’ın ayarları değil, pusulanın yeni bir rotaya ayarlanması söz konusu olabilir.

Bu 24 Ayar siyaset değil de nedir?

***

Mevzuyu dağıtmayalım. Karadeniz Ereğli özelinde ayar çalışmalarının iki ana kutbu var. Bunlardan biri partinin dört dönemdir, hem de neredeyse her seferde daha üst sıradan aday gösterdiği Milletvekili Ünal Demirtaş,  öbür kutbunda da dört dönem belediye başkanlığından sonra, hamsi festivaline verdiği “Reklam arası”  döneminden sonra beşinci kez mangal başına geçen Halil Posbıyık.

2011 yılının başlarından bu yana, CHP’nin yerel örgütü içindeki siyasal süreçler, bu iki siyasinin hamleleri ve karşı hamleleri üzerinden gerçekleşti.  Ancak ikilinin ilişkisi daha önceyedayanıyor. 2009 yılında yapılan seçimlerden öncesinde aralarında kerhen de olsa Posbıyık’ın adaylığı ve CHP’ye katılım konusunda fikir birliği var.  İkilinin kelimenin tam anlamıyla parti içinde karşıt kutuplara savrulması, Demirtaş’ın 2014 yılında Milletvekili aday adayı –sonra da geleceğin potansiyel adayı olarak beşinci sıradan aday- olduğu günlere dayanıyor.  O dönemde Halil Posbıyık biliyorsunuz kendi aday olmak istiyordu ve Ankara’daki güçlü bağları dolayısıyla Demirtaş’ı ciddi bir rakip olarak algılamıştı. Kendisi genel merkezden garanti alıp aday olamamış, ancak bugünlerin İlçe Başkan Adayı olan eşi Neriman Posbıyık’ı üçüncü sıradan aday yapmayı başarmıştı. Ereğli için hem 3. Hem 5. Sıradan aday çıkarmak, o seçimde belki CHP ilçe teşkilatının en önemli başarıları arasında sayılmalıdır.

Halil Posbıyık, 2015 yılında yapılan Milletvekili Seçimlerinde de aday adayı oldu. O dönemde belediye başkanı değildi, CHP Genel Merkezi Ünal Demirtaş’ı ikinci sıradan aday yaptı.  Bunun üzerine yeni bir ayar çalışması yürütüldü. İçinde bizzat Halil Posbıyık’ın var olduğunu iddia etmek yorumda aşırıya kaçmak olur ama Posbıyık’ın 2019 seçimlerinde yanında olan siyasi müttefiklerinin çoğu, o dönemde MHP adayı Zeki Çakan’ı destekledi ve Çakan 2015 Haziran seçimlerinde meclise girdi. İkinci seçimde bu destek kısmen ortadan kalktı ama öyle anlaşılıyor ki tamamı CHP’ye geri dönmedi. Burada bir ayarlama girişimi yoktur demek saflıktan öte körlük olacaktır.

***

Siyasetin cilvesi sonucu, bir sonraki genel seçimlerde Ünal Demirtaş, hayli uzun süreden beri Ereğli’den ilk sırayı alan Milletvekili olarak ilçenin siyasi tarihinde yer aldı.  Bu dönemde Halil Posbıyık nispeten pasif kalmayı tercih etti. Bunun nedeni büyük ihtimalle, belediye başkanlığı adaylığı söz konusu olduğunda, vekilin şiddetli muhalefetine maruz kalmama düşüncesi olmalı.

Fakat geçen senenin başlarından itibaren Demirtaş’ın Halil Posbıyık’ın adaylığını engelleme girişimleri ve öbür ıvır zıvır kabahatleri hakkında, CHP’yi Zonguldak’ta bitiren siyasi olarak lanse edildiği filan gibi bir sürü haber peyda oldu.  Bu haberlerin ardında kimin olduğu konusunda yapılan yorumlar –yine kesin olmamakla birlikte- başkan aday adayı Halil Posbıyık üzerine yöneliyordu. Sonra bir Ankara Ziyareti, Kılıçdaroğlu ile bir görüşme ve ardından –daha önce başka partinin adayını destekleyen yandaşları eliyle- genel başkana, Vekil Demirtaş’ın bütün kabahatlerini anlattığına ilişkin bir haber silsilesi peyda oldu ki bunların neredeyse tamamı Halil Posbıyık’ın kendi ağzındandı. Siyasiler zaman zaman birbirleri hakkında konuşurlar ama  öyle laflar edildi ki bu noktadan sonra ikilinin siyasi olarak müttefik olamayacağı anlaşılmış oldu.

Bundan sonra Demirtaş ile Posbıyık, tesadüfi ve mecburi haller haricinde bir arada bulunmadı. Yerel seçimlerde CHP Genel Başkanının ilçeye gelmesi, o dönemde kendisinin her partiden oy alacağı iddiasındaki Halil Posbıyık’ın gönülsüz olmasından ötürü gerçekleşmedi.  Meclis listesinin Posbıyık’ın blok listesi mi, CHP Genel Merkezinin öğütlediği fermuar sistemi mi olacağı konusunda bir yığın ayar denemesi oldu. Parti yetkilileri baskı altına alınmaya çalışıldı, olmadı. Sürekli ayarlamaların sonunda bir fermuar modeli oldu ama biraz gevşek bir fermuar oldu galiba.

***

Sonra da en başta anlatılan ayar denemeleri geldi. Demirtaş, hizmet fiyatları konusunda görüşlerini beyan etti, Posbıyık Ankara’da poz verdi. Ardından “Örgüt işine karışmayın” başlıklı haberle  “Ayarlama Enstitüsü” çalışmalarına devam edildi.

Beni dedi dersiniz, bu film burada bitmez.  İlçe kongresine  kadar karşılıklı ayarlama çalışmaları devam eder. Ondan sonra yeni ayar denemeleri yapılır. Kimi şeyler, ayarlayacağım diye fazla kurcalandığında, bir süre sonra ayar tutmaz olurlar. Netice bu noktaya varır mı? 

Belli mi olur? Bu sorunun cevabını sadece bir sonraki milletvekili ve belediye seçimlerinde görme imkanı bulabiliriz.



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5495
34,7959
2.496,34

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 12o

SON YORUMLAR