ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

VİRÜSLÜ TARAFGİRLİK…

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Her sene bir virüs çıkıyor… Domuz gribi, sığır gribi, kuş gribi… Sırada Korona Virüsü diye bir şey var. Gerçekten sıkıntılı bir virüs.

Bu virüslerin özellikle ekonomik anlamda savaşa yönelik göstergeler içermesi tesadüf müdür diye geliyor akla. Sığır gribi çıktığında beyaz et üreticilerinin işleri düzeliyor. Kuş gribi çıktığında ise büyükbaş hayvan üreticilerinin…

Korona Virüsü’nün dünyanın jandarmalığını üstlendiği iddiasındaki ABD’nin en büyük rakibi, nispi olarak dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Çin’de çıkması kendi başına yeterince ilginç ama bunun üzerinden öyle bir kampanya yürütülüyor ki, Çin’in göstergelerinin bu sene gerilemesi kaçınılmaz.

Bu sıralarda yine ABD’nin arasının limoni olduğu ülkelerden İran’da virüs görülmeye başlandı. Herhalde bu işte krizi fırsata çevirme hali var.  Sadece bunda değil, tüm kış virüsleri böyle görünüyor.  

Öyle değilse, devasa bir komplo senaryosu ortaya çıkıyor.  Buna ihtimal vermeyelim.

***

Sadece Korona virüsü değil.

Bizim bölgede, atanmış ve seçilmiş kamu yöneticilerine yönelik galiz kampanyalara bir bakın. Bu nereden kaynaklanıyor?  Genele yansıyan kampanyaların, ekonomik ve sosyal bakımdan “Lobi” rahatsızlığı bulunan Ereğli’de görev yapan atanmış ve seçilmişlere yönelmesi çarpıcı.

Elbette işin arkasında bir kasıt – en azından ilçenin geneline yönelik bir  kasıt - da olmayabilir ama arka arkaya Ereğli’nin çıkarları için mücadele eden kişilere yönelik ithamlar birdenbire, biri düğmeye basmış gibi artmaya başlayınca, insanın aklına tuhaf tuhaf şeyler geliyor.

Bu negatif kampanyaların, yukarıda tarif edilen virüsler ve neticesi itibarıyla sosyal alana yansımalarının  benzerliğini görmezden gelmemek gerek.

***

 Sonracığıma diyelim… Karadeniz Ereğli’de çeşitli amaçlarla birbirine giren, karalama haricinde bir anlam ifade etmeyen ithamlarla ortalığı yangın yerine çeviren grupları teker teker gözden geçirdiğinizde de asıl yazılanlardan başka amaçlar var mı diye akla geliyor.

Eğri oturup doğru konuşalım. Şu anda Karadeniz Ereğli’nin yatırıma  ihtiyacı var. Tersanelerde yaşanan gelişmeler, Üniversite kampüsü konusundaki gelişmeler anlamlı.  Alacaağzı ocağının açılmasına ilişkin çalışmalar güzel. 

Gelgelelim gündem böyle konulara yoğunlaşacağına, kim kimin kuyusunu kazıyor onu tartışıyoruz. Hem de ilçenin en fazla amaç birliğine ihtiyacı olduğu dönemde.   Doğrudan ilçenin çıtasını yükseltecek işlerin yerine, kayıkçı kavgalarıyla vakit geçiriyoruz. Faydası nedir bunun?  Oturup seyrediyoruz, pek bir işe yaramasa da ibret alıyoruz.

Nasrettin Hoca, omzuna aldığı yorganla, gece vakti kavgayı ayırmaya gidince yorganı kaptırır ya.  Ereğli açısından yorganı daha kavi kılmaya çalışmak gerekirken,  kavgaya dalıp gidiyoruz. Bu gidişle  yorganı kaptırdığımızda işin farkına varacağız ama iş işten geçmiş olacak.

***

Şöyle bir bakınca, siyasi partilerin durumunun  da farklı olmadığı anlaşılıyor. Ayrıntılara girmeye gerek yok, herkesin kafasını karıştıracak ölçüde bu tartışmalar bir haber-yorum-sosyal medya bombardımanı altında kaldığımızdan bunlar çok iyi biliniyor.

Sivil toplum kuruluşları falan farklı durumda mı? İç kavgalara öyle bir dalıp gitmişiz ki, asgari müşterek kabul edilmesi gereken konuları konuşmaktan ziyade bunlar gündemi işgal ediyor.   

Maalesef durum bu… Birlik Beraberlik lafları ediliyor ama muğlak, sınırları belirsiz bir ifadenin ötesine geçemiyoruz. Olması gerekenin net ifadesi şöyle:

Kişilerin pozisyonlarının nasıl değiştirileceği kavgalarının yerine, yapılması gerekenler hakkında istişareyi koyamadığımız sürece, bizi birbirimize düşüren çok olacaktır.



YORUMLAR

İsminiz | 24 Şubat 2020
Meyve veren ağacı taşlarlar deyip önümüze bakmak lazım. O yazılanların gerçeği yansıtmadığını herkes anlamıştır. Ha yıpratmıyormu kesinlikle yıpranan yerleri yamamakta bizim ve haberi haber gibi yapanların görevi.


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,6221
34,9241
2.512,07

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 13o

SON YORUMLAR