ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

RECEP KÂHYA’YI ANDIK… ZAFERİ KUTLADIK…

   
RECEP KÂHYA’YI ANDIK… ZAFERİ KUTLADIK…

Şehit Serdümen Er Recep Kâhya’yı anma töreninde; CHP’li belediye başkanı Posbıyık ile CHP’li Milletvekili Demirtaş, birbirlerinin gözlerine bakarak yaptıkları konuşmalarında “Gazi Alemdar Müze Gemisi’nin İstiklal Madalyası verilmesi” konusunu sordu. Posbıyık, “AK Partilileri de CHP’lileri de Ereğli’ye sokmayacağız”  derken Demirtaş ise “Biz muhalefet partisi olarak tek başına bunu getirme şansımız yok” ifadesinde bulundu.   

Haber-Şafak Negüzel

    Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de, birbiri ardına, “İlk deniz şehidimizi ve gazilerimizi anma” ile “Alemdar Gemisi’nin kazandığı zaferi kutlama” programları gerçekleştirildi.
Karadeniz Ereğli’de ilk deniz şehidi Recep Kâhya’nın şehit düşmesinin 102. yıldönümü ile gazileri anma programı 27 Ocak 2023 Cuma günü 11.00’de Süleymanlar mahallesindeki Alemdar Anıtı’nda icra edildi. Anıta çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı söylendi. 
MİNNET VE ŞÜKRANLAR…
Karadeniz Garnizon Komutanlığı personeli Deniz İstikam Teğmen Hikmet Arif Özkan, güne ilişkin konuşmasında, “2004 yılı Kasım ayında kurulan Gazi Alemdar'ı Yaşatma Derneği çalışmaları sonucunda İstanbul Tersanesi imalat projelerini, Karadeniz Ereğli Belediyesi koyulacağı sahil şeridini, Erdemir Fabrikası ise imalat için gerekli olan sacları vererek Gazi Alemdar Gemisi bugünkü haline getirilmiştir” dedi.
Şehitleri de yad eder Teğmen Özkan, “tarihe mal olmuş destanlaşmış gemilerimizden Gazi Alemdar'ı, kahraman personelini, ona yardımcı olan onu bağrına basan Karadeniz Ereğli halkını bir kez daha minnet, şükran duygularıyla selamlıyoruz” ifadelerini kullandı.  
ALEMDAR’DA KUTLAMA TÖRENİ
Alemdar Gemisi’nin kazandığı zaferi kutlama programı ise Atatürk bulvarındaki Gazi Alemdar Müze Gemisi’nde 11.30’da gerçekleştirildi. Burada da saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı söylendi.
Tarih araştırmacısı Doktor Can Canver, Alemdar Gemisi’nin tarihe bıraktığı izleri anlattığı konuşmasında, Alemdar Gemisi’nin coşkun tezahüratlar arasında 24 Ocak sabahı Ereğli sularına girdiğini söyledi. Alemdar'ı İstanbul'dan kaçıran mürettebatın isimlerini de hatırlatan Canver şöyle konuştu:
“İkinci Çarkçı Üsküdarlı Osman Efendi, Üçüncü Çarkçı Makine Lostromo Trabzonlu Hikmet Efendi, Güverte Lostromo Üsküdarlı Ali Reis, Serdümen Trabzonlu Rifat Reis, Recep Kahya (İpek), Ateşçi Görelelli Yusuf, Kamarotlar Erzincanlı Salih ve İstanbullu Avram. 
Kaymakam Arnavut Necati Bey, Ereğli Liman Reisi eski Çanakkale Mayın Komutanı Nazmi Bey, Nimet hoca ve Ereğli MHC üyelerinin çabaları ile kömür ve lojistik ihtiyaçları giderilen Alemdar'a Ereğli'den 13 tayfa verildi. Büyükbabam Caferoğlu Hasan, Tofta Yakup, Fikri Topatlı, Çırakların Hilmi, Çekirgeoğlu İsmail, Karabit Tevfik, Tahsildar hasan Efendi, İstanbullu Ömer Efendi, İstanbullu Reşat Efendi, Hacı Yakup'un (Kosta'nın) Tahsin, Ketencilerli Tahir ve Orta köylü Şaban vatanseverlik duyguları ile gemiye katıldılar.
Gemiye ayrıca Ereğli'de bulunan İsmail Hakkı Kaptan, Çarkçıbaşı Beykozlu Adil Bey ve Ereğli AP teşkilatından Tevetoğlu Ali Dursun Efendi görevlendirildiler. 27 Ocak sabahı Bababurnu'nu dönerek Trabzon'a doğru yola çıkan Alemdar, kendisini Ölüce Feneri hizasında pusuda bekleyen C-27 Fransız gambotu tarafından ele geçirilerek Zonguldak'a götürüldü. İşgal komutanlığının emri ile bu kez İstanbul'a götürülmek üzere yeniden yola çıkarıldı. Önde Alemdar, arkada Fransız gambotu olmak üzere Bababurnu hizasına gelen yurtsever denizcilerimiz önemli bir karar aldılar: ‘Ya istiklal, ya ölüm.’ Gemide önce çıkarılan kavga, sonra horon çekme olgusu çok kıvrak bir Karadeniz zeka ürünü olarak tarih sayfalarında yerini aldı. Gemideki Fransız Yüzbaşı Tilli ve 3 Fransız askerini etkisiz kılıp dümenini Ereğli limanına çeviren Alemdar'ı, onu takip etmekte olan Fransız gambotu ihtarla ateş açtı.
RECEP KÂHYA’NIN ŞEHİT DÜŞÜRÜLÜŞÜ…
Çıkan çatışma Ereğli'den duyulunca Bozhane denizcilerinden Liman Dairesi görevlisi İhsan Akman, Liman Dairesi sandalcısı Bahriyeli Çolak Ahmet, sandalcı Hüda ve Hüseyin kardeşler, sandalcı Hasan, Ölü Muharrem ve Mülazımzade Cevat denizden, Ereğli Kuvay: Milliye kumandanlarından Halil Ağa (Ekren), Rizeli Tatoğlu Ömer Ağa ve yeğeni Halim, Ereğli Kuvayı Milliye çetecilerinden Mazlumcuoğlu İsmail ve Galip kardeşler ve bu sırada Ereğli'de bulunan İpsiz Recep ve çetesi de Bababurnu'ndaki siperlerden karadan Alemdar'ın yardımına koştular. Alemdar çatışmasında Ketenciler köyünden Tahir göğsünden, İstanbullu Ömer üç yerinden, Orta köylü Şaban başından yaralanırken Rize'nin Pekmezci köyünden 1874 doğumlu Hacı Mahmut oğlu Recep Kâhya şehit düştü.”
POSBIYIK: AK PARTİLİLERİ DE CHP’LİLERİ DE EREĞLİ’YE SOKMAYACAĞIZ
Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, konuşmasında, Alemdar Gemisi’ne verilmeyen İstiklal Madalyası üzerinden Zonguldak milletvekillerini eleştirdi. Yeni gelişme olarak Alemdar’ın Türk Tarih Kurumu kayıtlarına kabul edildiğini de açıklayan Posbıyık şöyle dedi: “5 tane milletvekilimize minnette bulunuyoruz, TBMM Başkanı Sayın Şentop’a ‘sen bizim eniştemizsin’ diyerek yağ çekiyoruz ama hiç netice yok. Alemdar Gemisi şimdi, şuan Türk Tarih Kurumu’nun kayıtlarına girmiş vaziyette. Bu çok önemli bir gelişme. Bizi tanımayan bir tek Türkiye Büyük Millet Meclisi var. 5 tane milletvekilinin kabahati, anlatamıyorlar demek ki. Eğer bu madalya buraya gelmezse; seçime az kaldı, AK Partilileri de CHP’lileri de Ereğli’ye sokmayacağız.”  
DEMİRTAŞ ‘MUHALEFETTEYİZ’ DEDİ TOPU MECLİS ARİTMATİĞİNE ATTI!
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise Zonguldak milletvekillerinin tamamı ile ortak metne imza atarak Alemdar’a İstiklal Madalyası verilmesi hususunu Meclis’e taşıdıklarını hatırlattı. Muhalefet partisi olarak yapabileceklerinin sınırlı olduğunu savunan Demirtaş, konunun genel seçim sonrasına kalabileceğini söyledi. Demirtaş’ın konuşması şöyle:
“16 Aralık 2020 tarihinde Kanun Teklifini verdik. Zonguldak’ın 5 vekili hep beraber bunu sunduk. Gazi Alemdar Müze Gemisi’nin İstiklal Madalyası verilmesi teklifimiz Meclis’in İçişleri Komisyonu’na sevk edildi. Bunun sonrası bazı girişimlerde de bulunduk. Biz muhalefet partisi olarak tek başına bunu getirme şansımız yok. Sayısal aritmetik gerekiyor. İktidar partisi ve ortağı MHP’nin, bu kanunu komisyon gündemine aldırması gerekiyor. Eminim, AK Partili arkadaşlarımız da komisyona gelmesi için çaba sarf ettiler ama bugüne kadar bunu başaramadık. Önümüzde seçim var. Meclis aritmetiği değiştiğinde ki değişecek; bunu tekrar güncellenerek Meclis gündemine getirilebilir.”
Tören, konuşma sonrası Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen kahramanlık ve Ereğli türküleri dinletisi ile son buldu.   Her iki törene de Ereğli A protokolü yanı sıra Recep Kahya’nın aile üyeleri katıldı.

-UNUTMAMAK İÇİN HATIRLAMAK GEREKİR-

Gemide görev alan Kuvayı Milliye mensupları şöyledir:

Birinci Kaptan: İsmail Hakkı Bey

İkinci Kaptanlar Rizeli Ali Bey, Beykozlu Adil Bey

İkinci Çarkçı ve Makine Lostromosu: Hikmet Efendi (Üsküdarlı Osman Bey’in Oğlu)

Serdümenler: Recep Kâhya ve Rıfat Reis

Ateşçi: Göreli Yusuf

Güverte Lostromosu: Ali Reis

Kamarot: Erzincanlı Salih ve Yahudi Avram (Daha sonra hidayet adını almıştır)

-RECEP KAHYA-
9 Şubat 1921 tarihinde meydana gelen bu deniz muharebesinde Fransızlar tarafından açılan ateş sonucunda kalbinden vurularak şehit olan Serdümen Er Recep Kâhya, Ereğli halkının katılımlarıyla defnedilmiştir. Mezarının nerede olduğuna ilişkin belirsizlik sürüyor. Şehit Serdümen Er Recep Kâhya 1 Temmuz 1873 tarihinde Rize Çayırlı Pekmezci köyünde doğmuştur.

RECEP KÂHYA’YI ANDIK… ZAFERİ KUTLADIK… - 1
RECEP KÂHYA’YI ANDIK… ZAFERİ KUTLADIK… - 2
RECEP KÂHYA’YI ANDIK… ZAFERİ KUTLADIK… - 3
RECEP KÂHYA’YI ANDIK… ZAFERİ KUTLADIK… - 4
RECEP KÂHYA’YI ANDIK… ZAFERİ KUTLADIK… - 5
RECEP KÂHYA’YI ANDIK… ZAFERİ KUTLADIK… - 6
RECEP KÂHYA’YI ANDIK… ZAFERİ KUTLADIK… - 7
RECEP KÂHYA’YI ANDIK… ZAFERİ KUTLADIK… - 8
RECEP KÂHYA’YI ANDIK… ZAFERİ KUTLADIK… - 9
RECEP KÂHYA’YI ANDIK… ZAFERİ KUTLADIK… - 10
RECEP KÂHYA’YI ANDIK… ZAFERİ KUTLADIK… - 11
RECEP KÂHYA’YI ANDIK… ZAFERİ KUTLADIK… - 12


YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


Recep Kahya anılacak

Recep Kahya anılacak


İstiklal Savaşı´nın ilk deniz şehidi Recep Kahya, Kdz.Ereğli´de düzenlenecek etkinliklerle anılacak. Karadeniz Ereğli Kaymakamlı ve Karadeniz Ereğli Belediyesi tarafınd...
PROGRAMDA DEĞİŞİKLİK VAR!

PROGRAMDA DEĞİŞİKLİK VAR!


Karadeniz Ereğli’de; ilk deniz şehidi Recep Kahya’yı anma programı ve Alemdar Gemisi zaferi kutlama programında değişikliğe gidildiği bildirildi. Karadeniz Ereğ...
ŞEHİDİMİZ ANILACAK; ZAFER KUTLANACAK…

ŞEHİDİMİZ ANILACAK; ZAFER KUTLANACAK…


Karadeniz Ereğli’de; ilk deniz şehidi Recep Kahya’yı anma programı ve Alemdar Gemisi zaferi kutlama programı düzenlendiği bildirildi. İstiklal Savaşı kahra...

Son Eklenen Haberler


SEZER: “KAYBEDECEK 5 YIL DAHA YOK”
Siyaset

SEZER: “KAYBEDECEK 5 YIL DAHA YOK”


Karadeniz Ereğli’nin beş yıldır çoğu hizmetten mahrum bırakıldığını öne sürdü AK Parti Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, şehrine hizmet vermediğin...
MURAT SESLİ: “MURAT SESLİ KAZANACAK”
Siyaset

MURAT SESLİ: “MURAT SESLİ KAZANACAK”


Bir dönem Karadeniz Ereğli belediye başkanlığı yapan Murat Sesli, “birbirlerine saldırmaları lazımken her iki aday da bana saldırıyor. Neden? Çünkü ...
İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDEN DUYURU!
Gündem

İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDEN DUYURU!


31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkın...
“İKTİDAR GÜCÜ BAŞKA ONU KULLANMAK LAZIM”
Siyaset

“İKTİDAR GÜCÜ BAŞKA ONU KULLANMAK LAZIM”


Özhaseki: “Ömer Selim Bey kardeşime sizler izin verirseniz önünü açarsanız, onu desteklerseniz Allah'ın izniyle ben de buranın bir evladı ...
BİR KİŞİ VERESİYE DEFTERİNİ ÖDEDİ
Yaşam

BİR KİŞİ VERESİYE DEFTERİNİ ÖDEDİ


Karadeniz Ereğli’de bir hayırsever, bakkal veresiye defterindeki borçların tamamını ödedi. Potbaşı Mahallesi’nde bakkal işleten Muammer Arslan, iş yerin...
TIRLA ÇARPIŞAN OTOBÜS REFÜJE ÇIKTI: 1’İ AĞIR 15 YARALI
Asayiş

TIRLA ÇARPIŞAN OTOBÜS REFÜJE ÇIKTI: 1’İ AĞIR 15 YARALI


Düzce’de şehirlerarası yolcu otobüsü, önünde seyir halinde olan tıra arkadan çarpıp refüje girdi. Refüjün çamurlu olm...
EREĞLİ´DE TRAFİK DENETİMLERİ ARTIRILDI
Gündem

EREĞLİ´DE TRAFİK DENETİMLERİ ARTIRILDI


Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Trafik Şube Ekipleri Çetin Apatay Bulvarında otomobil ve ticari ara...
DENİZDE BULUNAN CESEDİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU
Asayiş

DENİZDE BULUNAN CESEDİN KİMLİĞİ BELLİ OLDU


Zonguldak’ın Ereğli’de denizde ölü bulunan 25 yaşındaki gencin kimliği belli oldu. Gencin isminin Armağan Salman olduğu öğrenildi . Ereğli il&ccedi...
YANGINDA MAHSUR KALAN YATALAK ADAMI EKİPLER KURTARDI
Asayiş

YANGINDA MAHSUR KALAN YATALAK ADAMI EKİPLER KURTARDI


Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde çıkan yangın, itfaiyenin müdahalesi ile söndürülürken, mahsur kalan yatalak hasta ekiplerce evden çık...
GELECEK PARTİSİ YRP’YE DESTEK VERECEK!
Siyaset

GELECEK PARTİSİ YRP’YE DESTEK VERECEK!


Gelen son dakika haberine göre Karadeniz Ereğli’de, Gelecek Partisi Yeniden Refah Partisine destek vereceğini açıkladı. Seçimlere 4 gün kala yap...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,3322
35,0920
2.299,28

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 22o

SON YORUMLAR