ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

POSBIYIK: DOKU UYUŞMAZLIĞININ TARİHÇESİ…

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Yıl 2009… Başka bir vilayette gazetecilik mesleğini icra ettiğim bir dönemin ardından, memleketim Karadeniz Ereğli’ye döndüm, Hakimiyet Gazetesi’nde çalışmaya başladım.

Kaymakam Osman Ekşi, Ereğli Belediye Başkanı Belediye Meclisi’nde seçimi kazanan Murat Sesli. AK Parti İlçe Başkanı Erol Şahin, CHP İlçe Başkanı Yaşar Balcı… Şimdiki Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Demokrat Parti’den milletvekili adaylığı için istifa etmiş, CHP’ye katılmış ve 2008 yılının sonu yaklaşırken parti tarafından 2009 seçimlerinde aday gösterilmiş. Çeşitli kurumların temsilcilerini ziyaret ediyor, halk toplantıları filan düzenliyor.

Çınaraltı’nda muhtarlarla düzenlenen bir toplantı, Posbıyık’ın seçim çalışmaları kapsamında gazeteci olarak katıldığım ilk etkinlik. Toplantıda bir muhtar, Sesli’nin her ay muhtarlarla bir araya geldiğini, bunun bir gelenek olarak devam etmesi gerektiğini söylüyor. Posbıyık “Ben başkanken beni en fazla destekleyen sendin, şimdi ne oldu da böyle konuşuyorsun?” diyerek tersleniyor. Araya ilçe Başkanı Yaşar Balcı giriyor, ortamı elden geldiğince yumuşatıyor ama muhtarların gerginliği devam ediyor.

Posbıyık’ın tavrı üzerine bir yazı yazmışım. Başlığı “Doku Uyuşmazlığı”…

Şöyle diyor:

“Seçim sathı mailinde bu üslubun ne kadar fayda sağlayacağını sorgulayan deneyimli partililerin gerginliği, üslubun sertleşmesine paralel olarak artarken, sol bir partiden aday olan Posbıyık, “epeydir eylem yapmıyorum artık paslanmaya başladım” söylemini ikide birde dile getirerek, partisi ile ne kadar bütünleştiğini kanıtlamaya çalışıyor.

   Uzun yıllar merkez sağ partilerin içinde kılıç - kalkan kullanan Posbıyık’ın çabaları, konjonktürün kendisini getirip bıraktığı noktada, kan grubu tutmayan birine nakledilmesi nedeniyle, doku uyuşmazlığı yaşayan organ gibi bir görüntü vermesinin önüne geçemiyor.

   Tıbbi operasyonlarda vücudun organı reddetme olasılığı vardır. Bu olasılık, siyasette de her zaman dikkate alınanlardandır.

   Bu örnekte ise seçimden sonra uyuşmazlık yaşayan organın vücudu reddetmesi söz konusu olabilir mi diye düşünmemek elde değil!”

Ereğli’de köşe yazarı olarak yazdığım dördüncü yazı bu…

***

O günlerden bu güne kadar köprünün altından çok sular geçti.

Posbıyık 2009 seçimlerini kazandı. Belediye Başkanlığı döneminde, adaylık sürecinde her yerde yanında olan CHP İlçe Başkanı Yaşar Balcı ile ipler koptu.

Balcı ve dönemin CHP İl Başkanı Osman Yayla, gerginliğin iyice arttığı bir ortamda Belediye Başkanı Posbıyık’ı makamında ziyaret ederler. Posbıyık, ikram faslına geçildiğinde, “Bunlara çayı şekersiz verin” der.

İl Başkanı Yayla, başkanın kinayeli sözünü fark eder ama bozuntuya vermez.  “Biz zaten şekersiz içiyoruz başkan” der.

2011 genel seçimlerinde Posbıyık Milletvekili adayı olmak ister. Adaylık için belediye başkanlığını bıraktığında açıkta kalma riski olduğundan  adaylık için istifa edeceğine, genel merkezden garanti almaya çalışır. Genel Merkezden garanti alamayınca aday adayı olmaktan vazgeçer ve basın açıklaması düzenler. “Bana ihanet ettiler” minvalinde açıklamada bulunur, faturayı dönemin CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in üstüne yıkar.

Neticede, Neriman Posbıyık’ın adaylığı için yeni bir girişim başlar.  Neriman Hanım üçüncü sıradan aday olur. Fakat üçüncü sıra garanti değildir ve Posbıyık ikinci sıra için bastırmaya başlar. Bu çerçevede, CHP’den birinci sıradan aday olan Mehmet Haberal’a yönelik olarak sürüyle laf eder. Bunları hatırlayanlar olacaktır.  Neticede Neriman Posbıyık seçilemez, Posbıyık daha sonra arayı düzeltmek için tutukluluğu sona eren Mehmet Haberal’a 2013 yılında Sevgi Barış Dostluk ödülü bile verir ama aradaki buzlar ne ölçüde erimiştir sorgulamaya açık.

Bu dönemde, beşinci sıradan aday olan Ünal Demirtaş ile de arası soğur.  Zira Demirtaş vekil adaylığı için önemli bir rakiptir. Aradaki sıkıntı, 2015 genel seçimlerinde Posbıyık’ın yakın çevresinde bulunan bazı kişilerin, MHP adayı Zeki Çakan’ın ekibinde yer almasına kadar gider. Demirtaş aynı yıl içinde yapılan iki seçimde milletvekili olur.  İlçede uzun  süredir ilk kez ikinci sırayı alan CHP’li siyasi olarak tarihe geçer. Sonraki seçimde de birinci sıradan aday gösterilir.

2019 yerel seçimlerinde, Milletvekili Demirtaş’a yönelik hamleler devam eder. CHP’yi Zonguldak’ta bitiren adam diye kaynağı şüpheli haberler yaptırılır.  Kanıt olmamakla birlikte, haberleri yapanların büyük oranda Posbıyık’a yakın isimler olması dikkat çekicidir.

Son olarak Posbıyık,  CHP’li vekiller Erdemir’de düzenlenen toplantıya katıldı diye belediye meclisinde gündem dışı konuşmasında “Yazıklar olsun” diyerek feveran eder.

***

Bunlar şöyle bir düşününce akla gelen örnekler. Başkan Posbıyık, yeri geldiğinde, “Ölene kadar CHP’li olacağını”, yeri geldiğinde de “Benim siyasi partim olmaz, beni Ereğli halkı seçti, ben Ereğlililerin belediye başkanıyım” diyecek kadar esnek bir manevra alanından yararlanıyor.

Gerçi bu esneklik, her söyleminde vardır belediye başkanının. “Erdemir bizim canımız, ciğerimiz” söylemi ile “Erdemir Ereğli’yi yiyip bitirmek isteyen bir canavar” söylemi arasındaki uçurumu başka bir şekilde nasıl izah edersiniz? Ya da ne bileyim, toplu taşıma zammını savunurken, “Mazotu var,lastiği var, kolay değil bu işler, biz halk otobüsçülerimizin yanındayız” söylemi ile kooperatifin tüm itirazlarına rağmen “Halk otobüslerine şu kadar plaka ilave ettik, ihtiyacı karşılamıyor” diye toplu taşımacılara saç baş yolduran açıklamaları nasıl değerlendirirsiniz?

Posbıyık CHP içinde Yaşar Balcı ile çalıştı, arası açıldı (Son seçimde Balcı’yı belediye meclis üyesi adayı göstererek seçtirmesine kadar sürdü bu soğukluk). Hayrettin Kartal ile çalıştı, arası açıldı. Aynı durum Şerif Sertan Ocakcı, Sevdekar Aras ile tekrarlandı. Son iki yerel seçimde, genel merkezin koyduğu fermuar sistemi nedeniyle büyük problemler yaşandığı herhalde unutulmamıştır. 

Şimdi aradan geçen bir asrın onda birlik kesrine bakıyorum da temelde değişen bir şey yok. Bir on yıl daha olsa büyük ihtimal, tarih aynı şekilde kendini tekrar etmeye devam edecek.



YORUMLAR

Belediyeci | 28 Aralık 2019
Kaleminize saglik mukemmel bir yazi olmus ozellikle kapi kulu olmuş belediye meclis uyeleri mutlaka okumali...
Ereğli sevdalısı | 30 Aralık 2019
Posbıyık olmasa yazacak haber bulamamaya başladın Çatlada patla Posbıyık ölümüne Posbıyık


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,3707
34,9704
2.325,34

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 15o

SON YORUMLAR