ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

KAMPÜS DENİLİNCE KUMPAS ANLAMAK

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Bu satırların yazarı, Karadeniz Ereğli’de kampüs kurulmasının gündeme geldiğinden bu yana, kampüs ve önündeki engeller konusunda görüşlerini defaten beyan etmiştir.

Bu yazıların bir kısmı, bu satırları yazanın bugün meslek hayatını sürdürdüğü Demokrat Gazetesi’nin, daha önce mensubu bulunmaktan keyif aldığı Değişim Gazetesi’nin arşivlerinde halen bulunabiliyor.

Kampüs meselesi Ereğli için ekonomik bir anlam ifade etmekten çok daha fazlasıdır.  Bir kültür ve bilim projesi, ilçenin ufkunun genişlemesi hayalidir. Üniversite kampüsü aynı zamanda güçlü bir bilimsel altyapı, laboratuvarları, kütüphaneleri ve çeşitli sosyal donatılarıyla desteklendiğinde, geleceğin rotasını belirleyecek bir kutup yıldızıdır Ereğli için.

Son günlerde kampüs konusu yeniden gündeme geldi biliyorsunuz. Arka arkaya yapılan açıklamalar ile kampüs hayali konusundaki girişimler yeni bir boyut kazandı. Daha önce, kampüs yapımının önündeki engellere ilişkin yerel kanaat önderlerinin kusurları bulunduğu düşünülüyordu. Gelinen noktada yerel aksaklıkların neredeyse hepsinin aşıldığını teslim etmek gerekiyor.

Kampüs talebini yeniden gündeme getiren gelişmelerin ardından, çeşitli meslektaşlar konuya ilişkin bakış açılarını ortaya koyan ifadelerde bulundu…

***

Mesela, Zonguldak’ta hatırı sayılır bir ağırlığı bulunan gazetenin başyazarı, “Kampüs kelimesini kazara kumpas diye algıladım” minvalinde bir ifadede bulunuyor.

Merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, “Bir işin gerçekleşmemesini istiyorsanız, peşine başka bir mesele takarsınız” derdi.  Cemaziyelevvelinde, Ereğli’ye yapılacak tüm yatırımlar konusunda negatif tutuma sahip olduğu görülen bu arkadaş, doğrudan “Ereğli kampüsü olmasın” diyeceğine, meselenin peşine başka bir mesele takma derdine düşmüş. Onu da yazıyor.

Olsun, mutlaka herkes Ereğli’nin talebini destekleyecek diye  bir şey yok.  Zaten Dervişin fikri neyse zikri de odur ya…

Karadeniz Ereğli kampüs diyor, kampüs istiyor.

Kumpas ise kumpas diyenin, kumpas düşünenin olsun.

***

Mesela, Karadeniz Ereğli’de bir internet sitesinde, kampüs talebini “Laf salatası” olarak değerlendiren bir yazı yayınlandı. 

Kendisinin de içinde bulunduğu bir ilçe için bu kadar önemli bir talebi bu şekilde önemsizleştirmeye çalışmak ancak bir tür gafletle izah edilebilir.

Klavyenin arkasındaki kişi,  talebi içeren açıklamada çelişkiler bulunduğunu yazıyor ama çelişki diye ifade edilenlerin tam olarak ne olduğu net olarak anlaşılmıyor.

Bir şeyde çelişki bulunduğunu ifade etmek için, eğer maksadınız “üzüm yemek değil bağcıyı dövmek” değilse, bu çelişkinin ne olduğunu net olarak ifade edebilmeniz, bu kanaati oluşturan mekaniği izah edebilmeniz gerekir.

Bunu yapamadığınızda, yazdıklarınız “Laf salatası”ndan öteye gidemez.

***

Yine Ereğli’de bulunan bir meslek büyüğümüz,  kampüs talebine ilişkin açıklamaların “Etkileşim içinde veya yönlendirildikleri” teşhisinde bulunuyor ve “çözümde olmaları gerekenlerin malumun ilanından ve imalı mesajlardan öteye gitmediğini” savunuyor. 

Gerçekten de Ereğli’de kampüs talebinde bulunanlar etkileşim içindedir ama kamuoyuyla birlikte Ereğli’nin talebini dile getirilmesine destek vermek yerine, bu meslek büyüğümüzün konuyu niye itibarsızlaştırmaya çalıştığının veya bunu mu kastettiğinin, yoksa muradın başka bir şey mi olduğunun da izahı gerekiyor.

Bir şey yazıldığında, söylendiğinde, ifade edildiğinde, sözün nereye gittiğini bilmek gerekir.

 Eğer kampüs talebine ilişkin ardışık açıklamaları “Bir yönlendiren” varsa, kendi ilçesine bu büyüklükte bir yatırımı yazıp çizdikleri ile itibarsızlaştıranları “Kimin yönlendirdiğini” sormazlar mı adama?

Ereğli’ye kampüs istiyor musunuz istemiyor musunuz?

İşte asıl mesele bu.



YORUMLAR

BURHAN DEMIR | 22 Haziran 2020
Merhaba huseyın aksakal Bence bu kampusun yapılacagı en ıyı yer kandıllı dır burada TTK yapılı olan hazır bınalar mevcut aynı zamanda gereklı bınaların etrafındakı arazılerde orman ısletmesıne ayıt bunun ıcın yer sorunuda yok bununla beraber bolgenın gelecegıde kurtulmus olur kandıllıye ekonomık canlılık ve dedıgın gıbı bolgenın kultur beldesı olmasınada aday olur. Kandıllının bunu kaldıra bılecek alt yapısıda mevcutbunu yıllar once sende cok ıyı bılıyorsun cogu ılde sınama yok ıken bolgede uc sınama vardı ozaman ekonama dıdıgımız gunumuzun marketı ıdı sozun kısası bız kandıllı olarak hazırız bunU sızlerde yazılarınıza yansıtırsanız ınsallah olur kolay gelsın


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,3898
35,0762
2.326,54

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı az bulutlu
parçalı az bulutlu 16o

SON YORUMLAR