ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

EREĞLİ MOGADİŞU’NUN MU İLÇESİ?

   
Hüseyin AKSAKAL - DÜNYA HALİ Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ

Karadeniz Ereğli ve Zonguldak Merkez arasında her zaman, tıpkı bir sisin içinde görünen nesnelerin farklı biçimlere bürünmesi gibi, işlerin her iki taraftan bakıldığında farklı görünmesine yol açan şüphe ve kuruntulardan oluşan bir atmosfer bulunur. 

Karadeniz Ereğli’de ne zaman ilçenin kabuğunu kırmasına, ilçenin geleceği için anahtar niteliği taşıyan girişimler için uygun altyapı oluşsa, bu atmosferin ete kemiğe büründüğüne yönelik işaretler peyda olur.  Ereğli’de hedefe odaklanan toplu unsurları dağıtmaya yönelen ithamlardan tutun da, yatırımlar için ihtiyaç duyulan imzaların yetkisini taşıyan kişilere gözdağı verircesine bir hava yaratılmasına kadar giden bir yelpaze şekillenir.

Mesela Karaelmas Üniversitesi’nin isminin Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirilmesi aşamasında, Ereğli’de üniversitenin isminin değişmemesi, Bülent Ecevit’in isminin Ereğli’de kurulacak bir üniversitede yaşatılması için girişimler başladığında, “Ereğli’nin ne yapmaya çalıştığına yönelik” şüpheci yorumlar almış yürümüştü. 

Mesela, Ereğli cenahında, ilçeyi Devrek’e bağlayacak olan karayolunun yapılmasının, Ova bölgesi diye bilinen bölge ile  Ereğli Alaplı bölgesi arasındaki zihinsel uçurumun aşılması için bir fırsat olduğu değerlendirilirken, Zonguldak kamuoyuna bu çalışmaya destekler bir tutum görülmemesi de bu kapsamda değerlendirilebilir.

Mesela, Karadeniz Ereğli’de üniversite kampüsü kurulması konusunda belli bir mesafe alındığında, bu mesafenin alınmasına emek veren konsensüsü dağıtma potansiyelini taşıyan haberlerin Zonguldak’ta birdenbire tavan yapması dikkat çekici değil midir?

Örnekler çoğaltılabilir.  Alt alta yazıldığında ürkütücü bir manzara ortaya çıkıyor. Sanırsın Ereğli Zonguldak’ın parçası değil de, ne bileyim Mogadişu’nun bir ilçesiymiş gibi bir atmosfer… Gülersin ağlanacak halimize…

***

Eğer bir şekilde il merkezi ve ilçeler veya ilçelerden bazıları ile ihtilafı esas alan bir mantaliteyi baz alarak değerlendirme yaparsanız, yaşadığınız bölgenin kendi içine hapis kalmasından başka bir sonuca ulaşamazsınız.

Bu işin doğrusu şudur: Ereğli Zonguldak’ın bir ilçesidir ve burada yaşanan her gelişme, Zonguldak’ın gelişmesi demektir.  İl merkezi olmanın birtakım avantajları varsa, sorumlulukları da olmalıdır.  Merkez için istenen her şeyi ilçeler için de istemek bunun bir parçasıdır. Bu sadece Ereğli ile ilgili değil, tüm diğer ilçeler için de temel olması gereken bir zemindir.

Fakat konumuz  Ereğli… Ereğli bugünlerde ne yapıyor. Bir üniversite kampüsü için kamulaştırma bedeli gerekmeksizin, üniversite kampüsü için uygun bir alan tahsis etmiş.  Bu proje, ilçenin her kesimi tarafından benimsenmiş, önemli bir atılım olarak kabul edilen, aynı zamanda devletin en üst kademesine kadar destek gören bir  proje.  Yapımı için Ereğli’de yaşayan veya Ereğli’ye gönül bağı olan hayırseverler ve kurumlar destek yarışında.  Ereğli cenahında bu işin hayata geçmesi için tüm şartlar  oluşmuş durumda.

***

Öyle arka odalarda kulak kulağa kulislerle, ahbap çavuş manevralarıyla,  başka bir yere yapılabilecek bir şeyin “Araklanması” değil bu.  Her şey olması gerektiği gibi yürütülmeye çalışılıyor ve bugüne gelinene kadar bir sürü engel – alanın Sağlık Bakanlığı’ndan tahsisinin alınması, anıtlar kurulu şerhi, Nato Boru hattı, askeriyenin güvenlik alanı rezervi filan gibi- büyük emeklerle aşıldı.

Bu işin neticeye ulaşması, sadece Ereğli kamuoyunun talebiyle ilgili bir konu da değil. Ereğli büyürse Zonguldak da büyüyecek, Ereğli’de kampüs yapılırsa Bülent Ecevit Üniversitesi de büyüyecek. Tıpkı Ereğli ve Devrek arasındaki mesafenin azalmasının, Zonguldak geneline yeni bir ufuk açacağı gibi, bu gelişme de Gökçebey’den Alaplı’ya kadar bütün Zonguldak’ın kazanımı olacak.  Mogadişu’nun değil. 

Ereğli’nin Kampüs girişiminin desteklenmesi, aynı zamanda  son dönemde göç olgusu yüzünden demografik yapısı da bozulmaya başlayan Zonguldak’ın da desteklenmesi demektir. Bundan dolayı, bu işte ayak sürümenin, oyalamanın, çelme takma çabalarının hesabının verileceği yer, sadece Karadeniz Ereğli değil, bütün Zonguldak’tır.  Sorumluluk mevkisinde bulunanların sorumluluğunun gereği de bu işin bir an önce tamamlanması için ilk paragrafta tasviri yapılan atmosferi,  güneşin doğuşuyla kendiliğinden ortadan kalkan sabah sisi kadar kısa ömürlü kılmak, kimin ne dediğine bakmadan neticenin bir an önce elde edilmesini sağlamaya çalışmaktır.

Ancak böyle yapılırsa, Kampüsün açılışında yaşanacak zafer duygusunu paylaşmaları mümkün olabilir. Tersi yapıldığında ne hissedilir?  Ereğli, Zonguldak, hatta bütün vatana bir hizmetin önünde unutulmuş bir takoz gibi mi?  Sabah olduğunda, tüm ailenin fertlerini yeni bir dünyaya yollayan ama hepsini aynı anda geciktiren geri kalmış, köhnemiş bir saat gibi mi?

Anlayacağınız, kazanımlara vesile olmak kadar,  kayıplara vesile olmanın da kamuoyu hafızasında bırakacağı  bir iz mutlaka olacaktır.

 



YORUMLAR


Hüseyin AKSAKAL DÜNYA HALİ Tarafından Yazılan Son Yazılar

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?


Her sene 24 Temmuz’da basın mensupları için kutlama mesajları yayınlanır. Adı üstünde Basın Bayramı ya… Gelec... Devamını oku >>

KENDİ AYAKLARI ÜSTÜNDE BİR EREĞLİ…


Gazetelerde, internet sitelerinde, sosyal medyada, realitenin ne olduğundan ziyade, kimin haklı olduğu veya kimin neye sahip olduğu, neye s... Devamını oku >>

GEÇEN HAFTA, BU HAFTA


İçimden hiç yazı yazmak gelmiyor…  Daha doğrusu ne yazsam yetersiz olacağını bildiğimden, klavyemden utanıyor, be... Devamını oku >>

BEKLEYEREK DEĞİL, ÇALIŞARAK…


Karadeniz Ereğli yeni yıla okulda akran zorbalığının bir örneğini konuşarak girdi. Bir meslek lisesinde dört öğrenci, eng... Devamını oku >>

İL OLMA TALEBİ YA DA EREĞLİ’YE SAĞIR OLMAK…


2020 Aralık ayında, neredeyse tam iki yıl önce bu konuyu yine yazmışım. “Karadeniz Ereğli, taleplerini merkezi idareye aktarm... Devamını oku >>

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,4062
35,2201
2.324,28

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 13o

SON YORUMLAR