ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

EREĞLİ’DE BULUNAN ATA TOHUMLARI, TÜRKİYE’DE ÇOĞALIYOR

   
EREĞLİ’DE BULUNAN ATA TOHUMLARI, TÜRKİYE’DE ÇOĞALIYOR

Zonguldak ili Ereğli ilçesinde, bir avuç ata tohumu ile başladığı siyez buğdayı üretimini yıllar içinde tüm yurda yayan Recep Somuncu, Türkiye genelinde 400 tona yakın tohuma ulaştıklarını söyledi.

Karadeniz Ereğli’de eşi Semiha Somuncu ile birlikte tarımsal üretim yapan Recep Somuncu, Çevlük köyünde 2010 senesinde 40 dönümlük arazi satın aldı. Arazi içindeki kullanılmayan eski yapının farklı yerlerinde korunmuş halde 15 çeşit çeşit tohum buldu. Bunları Türk Gen Bankası’na incelettiren Somuncu, tüm tohumların ‘saf’ olduğu yönünde belge aldı.
Bugüne gelindiğinde ise tohumların içinden en değerlisi olarak görülen siyez buğdayı tohumları, önce Karadeniz Ereğli’de daha sonra da Türkiye’nin farklı şehirlerindeki geniş topraklarla buluştu.

Ü
lke genelinde yayılan siyez buğdayı, tarım üretimi yapanların ilgi odağı oldu. Onlardan birisi de Samsun’un Havza ilçesinde esnaflık yapan Gıda Mühendisi Gülhan Güler Akın’dı.
Bir yıl önce Somuncu’dan aldığı tohumları Havza’ya yayan Akın, mahsulü topladıktan sonra Karadeniz Ereğli’yi ziyaret etti. Üniversitede öğretim görevlisi ve ziraat mühendisi iki arkadaşı ile ilçeye gelen Gülhan Güler Akın, Somuncu ailesi ile bir araya geldi.
Demokrat Gazetesi’ne konuşan Akın, ata tohumlarına özel ilgisi olduğunu söyledi. Ereğli’yi çok merak etiğini dile getiren Akın, “gıda mühendisiyim, aynı zamanda öğretmenim. Atalık buğday, atalık tohumlara özel merakım var. Bundan dolayı araştırdığımda Recep Somuncu kardeşimi internet yoluyla buldum. Görüştük; sağ olsun siyez buğdayını ve diğer ata tohumlarını kendisinden temin ettik. Bir yıl önce Havza ilçesinde ektirdim. Çok şükür ürünlerimizi aldık. Çok güzel mahsul elde ettik” dedi.

Ereğli’deki tohumla rekor kırdı!
Mühendis Akın, kendisine ait tarım arazisinin olmadığını ancak temin ettiği siyez tohumlarını Samsun’un Havza ilçesinde yaymayı hedeflediğini söyledi. Geçen yıl 12 kilogram tohumdan 400 kilogram mahsul aldıklarını anlatan Akın, şunları kaydetti:
“Benim bir karış toprağım dahi yok. Havza’daki köylü kardeşlerimize ektirdim. Ailesinde şeker hastası olan kardeşlerimiz vardı, onların tarlasına ektirdik. Genetiği ile oynanmamış siyez buğdayının şeker hastalığını iyileştirici özelliğini bildiğimiz için, o kardeşlerime şifa yönlerinden bahsettim. Yine Ereğli’den Recep kardeşimden temin ettiğim siyezden yapılmış emeklerden de onlara verdim.
Havza’da, o kardeşlerimize Ereğli’den aldığım 12 kilogram siyez buğdayı tohumu verdim, bir dönümden 400 kilogram mahsul elde ettiler. Bu, muhteşem bir rakamdır. Urfa’dan sonraki rekor 400 kilogramdır. Bu da Havza’nın Ilıca köyünde oldu. Muhteşem bir olay.”
Geldiği şehirde üretime devam edeceklerini belirten Akın, “Samsun’da üretimi artırarak devem ettireceğiz. Bayanların desteği çok fazla oldu. Havza’da Dere köyde bir Meral diye bir kardeşimiz, 6 dönüm siyez ekti. Güzel de ürün elde ettik. Seneye ise 6 dönümü 30 dönüme çıkartacağız. Diğer köylü kardeşlerimiz de aynı şekilde ekecekler” ifadelerini kullardı.

Ereğli’den ‘cennet’ diye bahsetti…
Ereğli’nin köylerini gezdiği ziyaretinde, gördüğü tabiat manzaralarından etkilendiğini ifade eden Akın, şöyle dedi:
“Ereğli’ye geliş sebebimiz; başta ziyaret içindir. Muhteşem siyes buğdayının mimarlarını görmek, onları ziyaret etmek istedik. Siyez kabuk soyma makinesine ihtiyacım vardı ve onu Ereğli’de yerinde görmek istedim. Ata tohumlarının bulunduğu tarihi evi görmek te istedik. Ereğli, maşallah cennet gibi bir yer. Köyleri gezdik, Çaylıoğlu köyünü gördük. Ereğlililer ne kadar nasipliler. Siz cennettesiniz, farkında mısınız? Ereğli’nin köyleri harika, oksijen deposu.”

Ata tohumu siyez buğdayı, kuraklığa çözüm olabilir!
Saf siyez buğdayı tohumunun milli bir değer olduğunun altını çizen Mühendis Akın, su tutma özelliği olan tohumun kuraklığa da çare olabileceğini savundu. Akın, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Bu tohum, milli değerdir. Tohum zaten muhteşem. Ben, atalık tohumlara ‘mübarek tohumlar’ diyorum. Allah’ın yarattığı haliyle, hiçbir insan elinin değmediği haliyle muhafaza edilmiş. Sadece Ereğli’de, Samsun’da değil; Türkiye’mizin her karış toprağına yayılması gerekiyor.
Bu tohum, azot bağlayıcı özellikli. Yani ekildiği yerin toprağını azotla zenginleştiriyor. Azot demek protein demektir. Bunun yanı sıra su tutma özelliği de var. Biliyorsunuz ‘kuraklık’ deniyor. Bu siyez, buna çözüm olacak. Ve siyezin girdiği toprak temizleniyor. Toprak anadır. Toprak temizlendiği zaman insan temizleniyor. İnsanların ahlakı temizleniyor. Dolayısıyla dünya temizleniyor. Onun için bu çok özel bir durum. Herkesin ilgilenmesi gerekiyor. Herkesin bunu milli bir değer olarak ele alıp üzerinde durması gerekiyor.”

Somuncu: Türkiye’de bilinç oluştu
Recep Somuncu ise en çok batı illerden telefon aldığını ve siyez tohumunu Türkiye’ye yaymaya kararlı olduğunu söyledi. Hem amatörce hem de profesyonel üretim yapmak isteyenlere Ereğli’den tohum gönderdiğini belirten Somuncu “Batı illerinden çok talep geldi. Zadece İzmir’den üç binin üzerinde kişiye tohum gönderdik. Tahmini olarak İstanbul iki bin, Ankara iki bin, Hatay’a en az iki bin kişiye gönderdik. Dün, çok ilginç bir şey oldu: Batman’dan bir kardeşimiz aradı. Babası Amerika’da, kendisi Amerika’da doğmuş. Batman’daki köyüne yerleşmiş.
Daha önce tohumları göndermiştik, çok dua etti. ‘Sizi televizyonda izledikten sonra Batman’da ne kadar eski yapı, mahzen, mağara varsa gezdim, tohum aradım. İnanılmaz ata tohumları bulduk’ dedi. Yani Türkiye’de böyle bir bilinç oluştu.
Erzurum’da bir kişi 100 dönüm, Tekirdağ’da bir kişi 200 dönüm siyez ekti. Bir kişi Urfa’da 5 bin dönüm ekecek. Ereğli’den yaydığımız bu tohumlar, Türkiye’nin her tarafında profesyonelce yapılıyor. Çok duyarlı insanlarımız var.”

Tohumun ünü dünyaya yayıldı; görmek için Ereğli’ye geliyorlar…
Tohumların var olduğu toprakları görmek için yurtdışından farklı gurupların Ereğli’ye geldiğini anlatan Somuncu, “bu vesile ile Ereğli’ye gelen çok insan oldu. Sadece tohum almak için Hollanda, Fransa ve Belçika’dan gelenler oldu. Yine, haftaya bir kafile bizimle tanışmak ve tohum almak için Fransa’dan Ereğli’ye gelecek. İngiltere’den ve Almanya’dan gelenler oldu” dedi.

Bir avuç tohumla başladı, çığ gibi büyüdü!
10 yıl önce başladığı ata tohumlarını yayma mücadelesinde önemli yol aldıklarını da dile getiren Somuncu, bunun katlanarak devam edeceğini öne sürdü. Somuncu, “hesaplaması zor ama bir avuç tohumla başladığımız bu yolda, şimdi Türkiye genelinde 400 tona tohum oluştu. En son; 3 bin rakım olduğu için Erzurum’da biçim yapılıyor. Yani Ereğli’de bir avuç tohumla başladık, şimdi Türkiye’nin 400 tona yakın tohumu var” diye konuştu.

Haber/Şafak Negüzel  

EREĞLİ’DE BULUNAN ATA TOHUMLARI, TÜRKİYE’DE ÇOĞALIYOR - 1
EREĞLİ’DE BULUNAN ATA TOHUMLARI, TÜRKİYE’DE ÇOĞALIYOR - 2
EREĞLİ’DE BULUNAN ATA TOHUMLARI, TÜRKİYE’DE ÇOĞALIYOR - 3
EREĞLİ’DE BULUNAN ATA TOHUMLARI, TÜRKİYE’DE ÇOĞALIYOR - 4
EREĞLİ’DE BULUNAN ATA TOHUMLARI, TÜRKİYE’DE ÇOĞALIYOR - 5
EREĞLİ’DE BULUNAN ATA TOHUMLARI, TÜRKİYE’DE ÇOĞALIYOR - 6


YORUMLAR

Ereğli | 13 Eylül 2021
Ata tohumu ülkenin her yerinde var zaten, neyin ünü kimin ünü dünyaya yayılıyor. Yılda birkaç kez aynı haber yapılıyor, ticari haber niteliğinde ..
Mehmet şahin | 15 Eylül 2021
Beni bu dogumla tanıştıran degerli ablam


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


Zonguldaklı raketler milli formayı terletecek

Zonguldaklı raketler milli formayı terletecek


Zonguldaklı masa tenisi sporcuları Özgür Yılmaz ve Şükrücan Yılmaz Gençler kategorisinde Kıbrıs´ta ay-yıldızlı forma altında Türkiye´yi temsil edecek. Zonguldaklı masa teni...
Posbıyık, Paravolley takımını kutladı

Posbıyık, Paravolley takımını kutladı


Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ‘Türkiye Kupası´ ve ‘Süper Lig´ şampiyonluğunu kazanan Paravolley takımını tebrik etti. Ereğli Belediyespor Oturarak Voleybo...
Milli Takım, Avrupa yolculuğuna Ereğli´den çıktı…

Milli Takım, Avrupa yolculuğuna Ereğli´den çıktı…


Paravolley Türkiye Milli Takımı Macaristan´da yapılacak Avrupa Şampiyonası´na katılmak üzere kamp yaptığı Kdz. Ereğli´den hareket etti. Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, Garnizon Kom...

Son Eklenen Haberler


YİĞİT YENİDEN DANIŞTAY BAŞKANI
Gündem

YİĞİT YENİDEN DANIŞTAY BAŞKANI


Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, görev süresinin dolmasının ardından yapılan seçimde, bir kez daha göreve seçildi. Zeki Yiğit'in 7 Mayıs 2020'de başl...
ERDEMİR, TUBE & WİRE FUARI’NA ÜÇÜNCÜ KEZ KATILDI
Ekonomi

ERDEMİR, TUBE & WİRE FUARI’NA ÜÇÜNCÜ KEZ KATILDI


Karadeniz Ereğli’de kurulu olan Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi ERDEMİR’in, demir-çelik endüstrisinin uluslar...
TOZ TAŞINIMI HADİSESİ BEKLENİYOR! 
Çevre

TOZ TAŞINIMI HADİSESİ BEKLENİYOR! 


Aralarında Zonguldak’ın da olduğu 5 şehirde etkili olacağı tahmin edilen “toz taşınımı” nedeni ile Zonguldak Valiliği’nden uyarı yapıldı. Meteoroloji ...
EŞİNE KIZDI ARACINI YAKTI!
Asayiş

EŞİNE KIZDI ARACINI YAKTI!


Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde bir şahıs, eşine ait olan aracı yakarak kullanılamaz hale getirdi . Edinilen bilgiye göre olay saat 11.30 sıralarında Alaplı il&c...
“ULUSAL EGEMENLİĞİMİZİN 104. YILI KUTLU OLSUN”
Gündem

“ULUSAL EGEMENLİĞİMİZİN 104. YILI KUTLU OLSUN”


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Yönetim Kurulu adına “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” mesajı yayınladı. ...
İKİSİ DE SERBET BIRAKILDI
Asayiş

İKİSİ DE SERBET BIRAKILDI


Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde; Akçakoca-Ereğli karayolunda durdurulan şüpheli araçta 94,34 gram bonzai, 0.95 gram metamfetamin maddesi ele geçir...
AK PARTİLİ VEKİL ‘HAYIRLI OLSUN’ DİYEREK DUYURDU
Siyaset

AK PARTİLİ VEKİL ‘HAYIRLI OLSUN’ DİYEREK DUYURDU


AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Zonguldak Merkez’de bulunan derede sürdürülen ıslah ve cam teras korkuluk çalışmalarının Eylül ayı...
23 NİSAN’IN ÇOCUKLARI, EREĞLİ’DE BAYRAMI YAŞADI
Kültür-Sanat

23 NİSAN’IN ÇOCUKLARI, EREĞLİ’DE BAYRAMI YAŞADI


Karadeniz Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda şenlik gerçekleştirdi. Sokak oyunları, oyun parkurları, bilimsel deneyler, şişme ...
ÇOCUKLARA BAYRAMDA ÜCRETSİZ LUNAPARK
Gündem

ÇOCUKLARA BAYRAMDA ÜCRETSİZ LUNAPARK


Devrek ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşku içerisinde kutlandı ve kutlamaların ardından çocuklara ücretsiz lunapark imkan...
ŞİDDET UYGULANAN KEDİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR
Çevre

ŞİDDET UYGULANAN KEDİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR


Zonguldak'ta şiddet uygulanması sonucu çenesi kırıldığı değerlendirilen sahipsiz kedinin veteriner kliniğindeki tedavisi sürüyor.

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5650
34,8974
2.428,94

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

kapalı
kapalı 16o

SON YORUMLAR