ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

Demir, Zonguldak´ın sorunları için Bakan´a dosya verdi

   
Demir, Zonguldak´ın sorunları için Bakan´a dosya verdi

ZTSO´dan yapılan açıklamaya göre Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir ayrıca Bakan Dönmez ´den TTK´nın rödevans bedellerinde indirimde bulunulması, Zonguldak Liman İşletmeciliğinin özel sektöre devri ile ihraç malı taşıyan araçlara akaryakıt satışı için ZTSO´ ya Zonguldak Limanından arsa kiralanması konularında ilgi ve yardımlarını istedi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez´e verdiği dosyada şu hususlara değindi.

RÖDÖVANSLI SAHALARA İLİŞKİN

1.    Zonguldak Havzası Kömür Madenciliği Rödövanslı Saha Özel İşletmelerinde Ruhsat Bölünmesi ve Rödövans Birim Fiyatının Düşürülmesi

 

50 yıldan bu yana özel sektör üretimine kapalı olan Zonguldak Taşkömürü Havzasında 1989 yılından beri Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından üretime değer görülmeyen atıl sahalarda rödövans usulü ile özel firmalarca kömür üretimi yapılarak, ulusal ve yerel ekonomiye büyük katkı sağlanmaktadır.

 

Rödövanslı özel işletmelerde 2014 yılına kadar havzada yılda ortalama 4.600 personel istihdam edilerek yıllık ortalama 700.000 ton kömür üretimi yapılmış, 2011 yılında ise 5.500 istihdam ile 1 milyon tonun üzerinde üretim yapılarak TTK ile rekabet eder seviyeye gelmiştir

 

Havzada üretilen kömürler demir çelik sektörü, termik santraller, çimento fabrikaları ve diğer sanayi kollarının yanı sıra yakımlık olarak da piyasaya sunularak, enerjide yerli kaynak payı artırılmış ve önemli bir miktar kömür ithalatının önüne geçilmiştir.

13.05.2014 tarihinde meydana gelen Soma Maden Kazası sonrası, yeraltı maden çalışanlarının özlük haklarını düzenleyen İş Kanunu mevzuatında 11.09.2014 tarihli 6552 Sayılı Torba Yasa ile değişikliklere gidilmiş ve sonraki süreçte mevcut yeraltı kömür işletmelerinin bu mevzuat değişikliklerine uyum sağlama süreci başlamıştır.

 

Bu süreç içerisinde, oluşan ağır mali düzenlemelere ayak uydurmaya çalışan rödövanslı saha işletmelerinde zaman zaman istihdam ve kömür üretimi durma noktası gelmiş, 4600 olan istihdam sayısı hızla 1500 seviyesine gerilemiştir.

Yaşanan istihdam ve üretim kaybı sonrası, 18.02.2015 tarihli 6592 sayılı Torba Yasa yürürlüğe girmiş, yasa ile kömür üretimini ve işletmelerin mevcudiyetlerini devam ettirmeye yönelik yeni düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler ile rödövanslı işletmelere yüklendikleri maliyetlerin bir kısmını karşılayacak şekilde fiyat farkı iadesi desteği verilmesi ile ilgili çalışmalar yapılmış ve 2016 yılının sonlarına doğru tamamlanan çalışmalar kapsamında sektör yeniden toparlanmaya başlamıştır.

 

6552 sayılı Torba yasa öncesi 4600 seviyesinde olan ve torba yasadan sonra 1500 lere düşen istihdam adedi mevcut durumda 2500 dolaylarında olup, yıllık ortalama üretim miktarı yaklaşık 400.000 ton olarak gerçekleşmektedir.

Yakın zaman içerisinde Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlı ve büyük ölçekli madencilik yapılacak olan Bağlık İnağzı Sahası ile Alacaağzı Kandilli Sahası ruhsat bölünmesi sonrası 30 yıllığına ruhsat devri yapılarak ihale edilmiş olup, bu sahalardaki rödövans uygulaması sonlandırılmıştır.

Yapılan ihaleler sonrası, Bağlık İnağzı Sahasının ihalesini kazanan şirket ile Türkiye Taşkömürü Kurumu arasında ruhsat devri sözleşmesi imzalanmış olup,  Alacaağzı Kandilli Sahası ihalesini kazanan firma ile de sözleşme imzalanması beklenmektedir.

Büyük ölçekli madencilik yapılacak olan bu sahalarda kömür üretimi hazırlık faaliyetlerine başlanması ile havzada 5000 kişilik ek istihdam yaratılması ve 3 milyon ton ek kömür üretimi gerçekleştirilmesi beklenmektedir.

 

Mevcut durumda 14 adet küçük ölçekli sahada rödövans usulü işletmecilik yapılmakta olup, bu işletmelerin birçoğunun Türkiye Taşkömürü Kurumu ile imzalamış oldukları rödövans sözleşmeleri 31.12.2019 tarihi itibariyle sona ermektedir.

Küçük ölçekli rödövans işletmeleri ürettikleri her ton kömür için Kuruma 40 TL rödövans bedeli ödemektedirler.  Bu yüksek rödövans bedeli, Maden Kanunu ve ilgili yönetmelikler ile İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmelikleri kapsamındaki yaptırımlar ve kömür üretiminin sürekliliğinin sağlanabilmesi amacıyla ocaklara yatırım yapılması olanaklarını kısıtlamaktadır. Yeni yapılan büyük saha ihale sözleşmelerinde Türkiye Taşkömürü Kurumu´ na rödövans bedeli yerine ocak başı satış tutarının % 0,5 - % 3 arasında bir bedel ödenmesi koşulu bulunmaktadır. Bu durumda büyük sahaların ürettikleri her ton kömür için Kuruma 3 TL bedel ödeyecekleri öngörülmektedir. Bu durum küçük ölçekli rödövanslı saha işletmelerinin kömür üretim maliyetindeki rekabet ortamını ortadan kaldıracaktır.

Küçük ölçekli rödövanslı sahaların mevcudiyetlerinin korunması, havzadaki istihdam ve üretimin sürekliliği ve artarak devam etmesi amaçlarıyla, 2019 yılı sonunda rödövans sözleşmeleri sonlanacak olan küçük sahaların 2019 yılsonu beklenmeden ruhsatlarının ayrılarak, ruhsat devri yapılması yoluyla sahada halen işletmecilik yapan firmalara devredilmesi, mevcut ocaklarda ileriye dönük yatırım ortamı oluşturulması açısından gerekliliktir. İşletmelerde yatırım yapılması, firmaların sahip olduğu özkaynak varlığı ile sınırlıdır. Küçük işletmelere de ruhsat devri yapıldığı takdirde banka yoluyla yatırıma finansman sağlanması kolaylaşacaktır.

Ancak, küçük ölçekli sahalarda ruhsat bölünmesinin yapılamaması durumunda ise, 2019 yılı sonu itibariyle bitecek rödövans sözleşmelerinin süre uzatım protokollerinin sözleşmede yer alan 5 yıl yerine 15 yıl süreli olarak uzatılması ve şuan 40 TL olan ancak sözleşme hükümlerine göre süre uzatımı yapıldığı zaman 60 TL olması beklenen ton başı rödövans birim fiyatının, büyük ölçekli saha sözleşmelerinde olduğu gibi ton başı 3 TL civarına indirilmesi, rödövanslı sahalar için gelecekteki yatırım ortamı belirsizliğini ortadan kaldıracaktır.

ZONGULDAK LİMANININ ÖZEL SEKTÖRE DEVRİNE İLİŞKİN

2.    Türkiye Taş Kömürü Kurumu Tarafından İşletilen Zonguldak Limanının İşletmeciliğinin Özel Sektöre Devri

Zonguldak sosyal ve ekonomik gelişiminde önemli bir yer tutan limanın mevcut potansiyeli maalesef kullanılamamaktadır. Bu durumun ana sebebi, kamu işletme kültürünün hâkim olduğu alanda, liman faaliyetlerinin; mülk sahibi, işletmeci ve aynı zamanda hizmet alan tarafından yürütülüyor olmasıdır. Zonguldak limanı gerek liman imkânları gerekse gümrük giriş kapısı olarak benzer diğer limanların hizmet seviyesinde değildir.

Zonguldak limanı için liman işletmesinin özel teşebbüs tarafından yürütülmesini sağlayacak altyapının teşkil edilmesi en önemli öncelik olarak görünmektedir. Kamu özel sektör işbirliklerinin yaygınlaştığı günümüzde, liman özelleştirme kapsamına bile alınmadan, TTK tarafından kiralama modeliyle, hızlı bir geçiş sağlanarak limana işlerlik kazandırılabilir. Kiralık liman modeli dünyada yayın olarak kullanılan bir modeldir. Örnek olarak Rotterdam, Antwerp, New York ve Singapur limanları gösterilebilir. İşletme modelinde, mevcut altyapı işletmeciye kiralanmakta ve limanın işletilmesi için gerekli tüm bina, donanım, tevsi yatırımlar kiracı tarafından yapılmaktadır. Sabit yatırımlar tutarı karşılığında ek kira dönemi kiracıya sunulmakta, dönem sonunda tüm sabit altyapı kiralayana (Kamu ´ya) bırakılmaktadır.

TTK´NIN ZTSO´YA YER KİRALAMASINA İLİŞKİN

3.    Zonguldak Limanında İhraç Malı Taşıyan Araçlara Akaryakıt Satışı İçin TTK Tarafından Zonguldak Ticaret Ve Sanayi Odasına Yer Kiralanması    

Zonguldak´ın sosyal ve ekonomik gelişiminde önemli bir yer tutan limanın mevcut potansiyelini daha verimli kullanabilmek amacıyla ZTSO tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında halen TTK işletmeciliğinde olan Limanda, ihraç Malı Taşıyan araçlara Akaryakıt satışı için yer kiralama talebinde bulunulmuştur. Gelinen süreçte durum liman işletmecisi TTK tarafından da incelenmiş olup, kurum kiralama modeline olumlu Yönetim Kurulu Kararı Başbakanlık onayı alınmak üzere 55496770-756.02-E.70034 sayılı yazı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına bildirmiştir. Konu ile ilgili işlemlerin hızlandırılması ihtiyaç vardır. ´´



YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


 Baro Başkanı Kapkaç, Adalet Bakan Yardımcısını ziyaret etti

Baro Başkanı Kapkaç, Adalet Bakan Yardımcısını ziyaret etti


Zonguldak Baro Başkanı Türker Kapkaç, Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz’la biraya geldi. Zonguldak Baro Başkanı Türker Kapkaç, Adalet Bakan...
ÇALIŞMA BAKANI İLE ÖNEMLİ GÖRÜŞME

ÇALIŞMA BAKANI İLE ÖNEMLİ GÖRÜŞME


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Merkez Yönetim Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ı ziyaret etti. Ank...
GMİS, Enerji Bakanı ile görüştü

GMİS, Enerji Bakanı ile görüştü


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez´i ziyaret ederek TTK ve MTA Toplu İş Sözleşmeleri hakkında bilgilendirdi, t...

Son Eklenen Haberler


ERMED’LİLERDEN HEM İFTAR HEM İŞ...
Gündem

ERMED’LİLERDEN HEM İFTAR HEM İŞ...


Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) üyesi gazeteciler, ERMED yönetiminin her yıl geleneksel hale ...
AK PARTİ GÜLÜÇ’TE SEÇİMİ KAZANMIŞ!
Siyaset

AK PARTİ GÜLÜÇ’TE SEÇİMİ KAZANMIŞ!


Gülüç Belediye Başkan Adayı Kerim Sönmez, “1987’den 1989 a kadar bizim olan ve bir oldu bitti ile Ereğli’ye bağlanan Göktepe, Dağlar...
ZEYNEP DÜNYA 3’ÜNCÜSÜ…
Spor

ZEYNEP DÜNYA 3’ÜNCÜSÜ…


Karadeniz Ereğli’de Zeynep Tuncay, Dünya Down Sendromu Olimpiyatları’nda Masa Tenisi Branşı’nda dünya üçüncüsü oldu. Ereğl...
SEZER: “KAYBEDECEK 5 YIL DAHA YOK”
Siyaset

SEZER: “KAYBEDECEK 5 YIL DAHA YOK”


Karadeniz Ereğli’nin beş yıldır çoğu hizmetten mahrum bırakıldığını öne sürdü AK Parti Belediye Başkan Adayı İbrahim Sezer, şehrine hizmet vermediğin...
MURAT SESLİ: “MURAT SESLİ KAZANACAK”
Siyaset

MURAT SESLİ: “MURAT SESLİ KAZANACAK”


Bir dönem Karadeniz Ereğli belediye başkanlığı yapan Murat Sesli, “birbirlerine saldırmaları lazımken her iki aday da bana saldırıyor. Neden? Çünkü ...
İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDEN DUYURU!
Gündem

İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNDEN DUYURU!


31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkın...
“İKTİDAR GÜCÜ BAŞKA ONU KULLANMAK LAZIM”
Siyaset

“İKTİDAR GÜCÜ BAŞKA ONU KULLANMAK LAZIM”


Özhaseki: “Ömer Selim Bey kardeşime sizler izin verirseniz önünü açarsanız, onu desteklerseniz Allah'ın izniyle ben de buranın bir evladı ...
BİR KİŞİ VERESİYE DEFTERİNİ ÖDEDİ
Yaşam

BİR KİŞİ VERESİYE DEFTERİNİ ÖDEDİ


Karadeniz Ereğli’de bir hayırsever, bakkal veresiye defterindeki borçların tamamını ödedi. Potbaşı Mahallesi’nde bakkal işleten Muammer Arslan, iş yerin...
TIRLA ÇARPIŞAN OTOBÜS REFÜJE ÇIKTI: 1’İ AĞIR 15 YARALI
Asayiş

TIRLA ÇARPIŞAN OTOBÜS REFÜJE ÇIKTI: 1’İ AĞIR 15 YARALI


Düzce’de şehirlerarası yolcu otobüsü, önünde seyir halinde olan tıra arkadan çarpıp refüje girdi. Refüjün çamurlu olm...
EREĞLİ´DE TRAFİK DENETİMLERİ ARTIRILDI
Gündem

EREĞLİ´DE TRAFİK DENETİMLERİ ARTIRILDI


Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Trafik Şube Ekipleri Çetin Apatay Bulvarında otomobil ve ticari ara...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,3834
34,9963
2.325,64

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı bulutlu
parçalı bulutlu 16o

SON YORUMLAR