ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

Cumhuriyet 97. Yaşında… Daima genç…

   
Cumhuriyet 97. Yaşında… Daima genç…

Cumhuriyetin ilanının 97. Yıldönümü ve Cumhuriyet Bayramı büyük bir heyecan ve coşkuyla kutlanıyor. 29 Ekim 1923'te gerçekleştirilen  Türkiye Büyük Millet Meclisi oturumuyla Mustafa Kemal'in hazırladığı anayasa değişikliği teklifiyle yüzyıllar boyu Monarşi ile son on beş yıldır da meşrutiyetle yönetilen Türkiye Cumhuriyet idaresine geçti.

"29 Ekim 1339 (1923) tarih ve 364 sayılı Teşkilât-ı Esasîye Kanununun Bazı Mevaddının Tavzihan Tadiline Dair Kanun" ile 1921 Teşkilât-ı Esasîye Kanunu'nun altı maddesinde (1, 2, 4, 10, 11 ve 12. maddeler) değişiklik yapılmış; birinci maddesi şu şekilde değiştiriliyordu:

"Hâkimiyet, bilâkaydü şart Milletindir. İdare usûlü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir. Türkiye Devletinin şekl-i Hükûmeti, Cumhuriyettir".

29 Ekim 1923'te gerçekleştirilen  Türkiye Büyük Millet Meclisi oturumuyla Mustafa Kemal'in hazırladığı anayasa değişikliği teklifiyle yüzyıllar boyu Monarşi ile son on beş yıldır da meşrutiyetle yönetilen Türkiye Cumhuriyet idaresine geçti.

"29 Ekim 1339 (1923) tarih ve 364 sayılı Teşkilât-ı Esasîye Kanununun Bazı Mevaddının Tavzihan Tadiline Dair Kanun" ile 1921 Teşkilât-ı Esasîye Kanunu'nun altı maddesinde (1, 2, 4, 10, 11 ve 12. maddeler) değişiklik yapılmış; birinci maddesi şu şekilde değiştiriliyordu:

"Hâkimiyet, bilâkaydü şart Milletindir. İdare usûlü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir. Türkiye Devletinin şekl-i Hükûmeti, Cumhuriyettir".

Cumhuriyetin ilanı, aynı zamanda Türk toplumunu çağdaşlaştırmayı amaçlayan Türk Devrimi'nin bir parçasıdır; diğer yenileşme ve reformların da önünü açan bir siyasal inkılap hareketi olarak kabul edildi.

Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim 1923'ün yıldönümü, 95 yıldır Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanıyor.

Cumhuriyetimizin 97. yıldönümü dolayısıyla kutlama mesajları yayımlandı.

ÜNAL DEMİRTAŞ, “CUMHURİYET BİZE EMANET”

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 29 Ekim Cumhuriyet’in kuruluşunun 97’inci yıldönümü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

CHP’li Demirtaş, mesajında şu ifadelere yer verdi:     

“Cumhuriyet, Atatürk’ün önderliğinde milletimizin azim ve kararlılığıyla kurulmuş büyük bir eserdir. Üstün bir özveri ve yurt sevgisi ile kurulan Cumhuriyet, Türk ulusunun istiklali için mücadele eden şehit ve gazilerimizin bize armağanıdır. Cumhuriyetimizin temel değerlerine, kuruluş felsefesine, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkmak bugün daha da anlamlı hale gelmiştir. Atatürk'ün, "Cumhuriyet, kimsesizlerin kimsesidir" dediği Cumhuriyet bize emanettir. Bu emanete güçlü biçimde sahip çıkmak da en büyük sorumluluğumuzdur.”  

KAYMAKAM ÇORUMLUOĞLU, “GURUR VE COŞKUYU YAŞIYORUZ”

Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, yayımladığı mesajında şu görüşlere yer verdi;

“Milletimizin bağımsızlık konusundaki azim ve kararlılığı sayesinde kazanılan Kurtuluş Savaşımız, millet, vatan ve istiklâl sevgisini milli irade kavramına dönüştüren, onurlu bir mücadeledir. Bu mücadele sonucunda 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet ilan edilmiştir. Bizler de bugün Türk Milleti olarak, bu özel günün 97. yıldönümünü kutlamanın gurur ve coşkusunu yaşıyoruz. Cumhuriyet, bizim için sadece bir yönetim şekli değil, aynı zamanda tarihimizin en büyük çağdaşlaşma adımı, toplumsal ve siyasal değişimdir. Cumhuriyetin ilanı, milletimizin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu büyük zaferin sonucunda bizlere kahramanlarımız tarafından, geçmişimize gururla, geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak bir ülke ve hür bir irade bırakmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde gerçekleşen Cumhuriyet Rejimi, getirdiği yenilikler ile bilime, akılcılığa, özgür düşünceye dayalı modern Türkiye’nin temelini oluşturmuş, Türk milletinin ufkunu genişletmiş, ülkemizde; sosyal, eğitim, ekonomik, kültürel alanlarda büyük ilerlemelerin yaşandığı aydınlık bir yol açılmasını sağlamıştır. Bu anlamlı günde vatanın bağımsızlığı için gözlerini kırpmadan canlarını verenleri daima hatırlayacak, Cumhuriyet’in sağladığı barış ve huzur ortamı sayesinde ülkemizi eğitimden sağlığa, insan haklarından sanayileşmeye, demokratikleşmeden ekonomiye her alanda geliştirerek Dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olma yolunda emin adımlarla ileriye taşıyacağız.”

POSBIYIK, “ PUSULAMIZ ATATÜRK İLKELERİ VE DEVRİMLERİ”

Başkan Posbıyık, “Cumhuriyet Bayramımızı büyük bir coşkuyla, umutla ve heyecanla kutluyoruz. Bu tarihi günde, bağımsızlık, özgürlük ve demokrasi için hep beraber kenetleneceğiz.  Aşkım Ereğli... Cumhuriyetin ve bağımsızlığın kıymetini her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün açtığı yolda, çağdaş uygarlık hedefi doğrultusunda hep beraber yürümeye devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkacağız. Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini tekrar hatırlayalım: "Türk ulusuna en yaraşır yönetim biçimi kuşku yok ki cumhuriyettir." Evet, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet, yurttaş olmak, din ve vicdan özgürlüğü demektir; Eşitlik, adalet ve insan hakları demektir; Tam bağımsızlık ve çağdaşlık demektir; En önemlisi akıl ve bilim demektir. Cumhuriyet, bu topraklarda demokrasinin, insan haklarının, kadın haklarının güvencesi oldu ve olmaya devam edecek.” İfadelerini kullandı. 

BOZKURT: “GELECEK NESİLLERE AKTARMAK GÖREVİMİZ”

AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Saffet Bozkurt; Cumhuriyetin, Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değer olduğunu söyledi. Bozkurt, “Cumhuriyet, Türk milletinin binlerce yıllık tarihinde ulaştığı en muhteşem zirvesidir. Cumhuriyetimizin kuruluş süreci de milli tarihimizin kaydettiği en büyük mücadelelerden biri olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz milletimizin en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyeti, canları pahasına kazanılmış bir zaferin, yedi düvele Türk'ün gücünü gösteren bir silkinişin, sömürge altında yaşayamayan Türk milletinin birlik, beraberlik, dayanışma ve inanma gücünün en büyük mucizesidir. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da milletimiz, şanlı tarihimize, milli benliğimize sahip çıkacak, çağdaş uygarlık yolunda kararlı bir biçimde yürümeye devam edecektir. Bugün huzur, güven, birlik ve beraberlik içinde yaşıyorsak, bunu Cumhuriyete borçluyuz. Atalarımızın büyük bir kahramanlık destanı olan Kurtuluş Savaşı sonrası kurduğu Cumhuriyeti korumak ve daha da güçlendirerek gelecek nesillere aktarmak hepimizin öncelikli görevidir.”

ERTUĞRUL,“CUMHURİYETİMİZ EN GÜZEL ÖRNEK VE REHBERDİR...”

CHP Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul,29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Ertuğrul, Cumhuriyet’imizin bugün de, ezilen ve sömürülmek istenen ülke ve milletler için en güzel örnek ve rehber olduğunu dile getirdi.

Ertuğrul “1919’un 19 Mayıs’ında Samsun’da yakılan bağımsızlık ateşinin aydınlattığı ve misak-ı milli sınırları ile belirlenen bu vatan topraklarında, tarihini bilen; geçmişini ve bugününü, Ata’sını ve ülkesini seven her Türk insanı için 29 Ekim’ler gurur ile kutlanan bayramlardır. Bayramımız kutlu olsun!” dedi.

GMİS YÖNETİM KURULU; “CUMHURİYETİMİZİN 97. YILI KUTLU OLSUN”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, bir mesaj yayınlayarak Cumhuriyetimizin ilanının 97. Yılını ve Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Mesajda, “TBMM’nin 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyeti kabul etmesiyle ülkemizin ve milletimizin bağımsızlığı tüm dünyaya ilan edilmiştir. Türk milletinin karakterinin bağımsızlık gücüne inanan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Türkiye’nin çağdaş medeniyete ulaşma ve bir dünya devleti olma hedefini tüm dünyaya ilan etmişlerdir. Sadece bulunduğu coğrafyada değil tüm dünyada mazlum milletlerin örnek aldığı bir ülke olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, “Tam bağımsızlık için ekonomik bağımsızlığı” hedef gösteren Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolda hızla ilerlemiştir” ifadeleri yer aldı.

Haber: Ersay Gönüllü



YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


ÇAĞLAYAN: DAİMA HAKLININ YANINDA, DAİMA MAZLUMUN SESİ OLDUK

ÇAĞLAYAN: DAİMA HAKLININ YANINDA, DAİMA MAZLUMUN SESİ OLDUK


AK Parti Zonguldak İl Başkanı Mustafa Çağlayan, partisinin kuruluş yıl dönümünü kutladı. Çağlayan, “22 yıl önce bugün ‘hi...
Alaplılı futbolcu 1. lig takımıyla anlaştı

Alaplılı futbolcu 1. lig takımıyla anlaştı


Zonguldak Alaplılı genç futbolcu İbrahim Burak Doğan, 1. Lig ekibi Balıkesirspor´a profesyonel imza attı. 18 yaşındaki yetenek, kendisini 3 yıllığına 1. Lig ekibine bağlayan imz...
Kayalıklara çıkan liseli kızı polis kurtardı

Kayalıklara çıkan liseli kızı polis kurtardı


Zonguldak´ta lise öğrencisi genç kız kayalıklara çıkarak intihar girişiminde bulundu. Olay akşam saatlerinde Fener Mahallesi´nde bulunan deniz kenarındaki kayalıklarda meydana g...

Son Eklenen Haberler


ZONGULDAK’TA BAHAR SEMPOZYUMU BAŞLADI
Gündem

ZONGULDAK’TA BAHAR SEMPOZYUMU BAŞLADI


Zonguldak’ta, ZBEÜ Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda 4. Bahar Sempozyumu “Ortopedik Cerrahilerde Anestezi ve Hasta Güvenliği” konusuyla...
EREĞLİ´DE ATM´YE SALDIRI!
Asayiş

EREĞLİ´DE ATM´YE SALDIRI!


Karadeniz Ereğli’de, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından bir ATM yakılmaya çalışıldı. Edinilen bilgiye göre olay dün gece saatlerinde Kepez Ma...
GMİS’TEN EREĞLİ VE ALAPLI’DA ZİYARETLER
Gündem

GMİS’TEN EREĞLİ VE ALAPLI’DA ZİYARETLER


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Armutçuk Şube Başkanı Şanver Turan ve yöneticilerle birlikte Kdz. Ereğli Belediye Baş...
ASKER, KAYIP VATANDAŞI BULDU
Asayiş

ASKER, KAYIP VATANDAŞI BULDU


Zonguldak’ta kaybolan vatandaş uğraşlar sonrası bulundu. Alınan bilgiye göre; Kozlu ilçede ikamet eden kişi, 18.04.2024 günü saat 21.00 sıralarınd...
BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
Gündem

BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN


Yurtta olduğu gibi Zonguldak’ın ilçesi Ereğli’de de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla çelenk sunma ve kutlama programları...
EREĞLİ’NİN HAZİNESİ KALE TEPE
Kültür-Sanat

EREĞLİ’NİN HAZİNESİ KALE TEPE


Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin askeriyeden devralarak bu yıl halkın ziyaretine açtığı Kale Tepe yoğun ilgi görüyor. Belediye Başkanı Halil Posbıyık, b...
HALK OTOBÜSÜNDEN İNERKEN YARALANDI
Asayiş

HALK OTOBÜSÜNDEN İNERKEN YARALANDI


Karadeniz Ereğli’de, halk otobüsünden indiği sırada elbisesi kapıya sıkışan kadın düştü. Ayşe D., Kepez mevkisinden çarşı merkez istikametine y...
TERESSÜBATTAN TEMİZLENİP DERİNLEŞTİRİLİYOR
Gündem

TERESSÜBATTAN TEMİZLENİP DERİNLEŞTİRİLİYOR


Günlük bin metreküp temizleyen gemiler, limanı standart derinliğe kavuşturacak
GBT KONTROLÜ YAPARKEN POLİSE YAKALANDI
Asayiş

GBT KONTROLÜ YAPARKEN POLİSE YAKALANDI


Zonguldak'ta jandarma üniforması ile esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yapan bir kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerin...
ERMED’DEN EREĞLİ KAYMAKAMI’NI ZİYARET
Gündem

ERMED’DEN EREĞLİ KAYMAKAMI’NI ZİYARET


Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gönüllü ile ERMED Başkan Yardımcısı Fikri Kapan, Ereğli Kaymakamı M...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,5095
34,7826
2.496,86

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

hafif yağmur
hafif yağmur 14o

SON YORUMLAR