ANA SAYFA
GÜNDEM
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
EĞİTİM
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
SAĞLIK
KÜNYE
İLETİŞİM

ÇUFALI´YA ÇAĞRI: “YAZIYA DÖKELİM!”

   
ÇUFALI´YA ÇAĞRI: “YAZIYA DÖKELİM!”

AK Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, “Rektörümüzün açıklamaları bizi mutlu etmiştir ama bir tık daha ileri gidip bunu yazıya dökelim. Biz ne alacağımızı, ne yapacağımızı bilelim” dedi.

Çakır, gazeteci Engin Pınar tarafından hazırlanıp sunulan Hareket Zamanı programında Ereğli’de kampüs kurulma çabalarını ve Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı’nın konuya ilişkin açıklamalarını değerlendirdi.
STK Başkanları, İlçe Başkanları ve Kaymakamın katılımıyla rektörlüğe konuya ilişkin gerçekleştirdikleri ziyarette, fakülte veya kampüs alanı için üniversitenin ekonomik bakımdan bir destek sağlama şansı bulunup bulunmadığını sorduklarını ifade eden Çakır şunları söyledi:
“Bize böyle bir ödenek olmadığını söylediler. Biz de ödeneğin tamamını bulmayı üstlendik.  Peki, biz hayırseverlerimizi motive edeceğiz, diğer taraftaki fakülteleri buraya taşıyacağız deseniz, hayırseverlerin bu olaya bakışı nasıl olacak? Sayın rektöre bunu anlattık. Dedik ki, ‘size yüz milyon liralık bir yer verdik. Bunun üstüne yapılacak fakülte binaları 45-50 milyon lira tutuyor. Avam proje çizimi dahil, sizin cebinizden buraya bir tırtıklı kuruş çıkıyor mu?  Çıkmıyor. Çıkmıyorsa buraya üç fakülte sığdırıyoruz.  İki tane fakülteyi buraya taşıyalım ama siz de buraya yeni bir fakülte açıklayın’ dedik.  Sayın rektörümüz topu ortada yuvarladı. Bir somut, yazılı, sözlü bir açıklama alamadık.  Ondan sonra TSO Başkanı ve Kaymakamımızla YÖK’e gittik. Saadet Hanım’ın desteğiyle. YÖK bize ‘Rektörlük bize şunu söylüyor, siz yapacağız, edeceğiz, bitireceğiz diyorsunuz, bunun protokolleri nerede?  Söz uçar yazı kalır. Protokolü getirirseniz,  6. Aya üniversitelerin tercih formları çıktığında, güzel sanatlarla ilgili Ereğli’ye bir şey düşünebiliriz.”  Güzel Sanatlar ve Mimarlık yasal olarak Zonguldak’a verilmiş, yer yetersizliğinden Zonguldak’ta hayata geçememiş. Fakülte hakkı duruyor. Biz de hayırseverlerimizi gezdik. TAT Metal’dan Akın Tatoğlu, 13-14 milyon liralık bir fakültenin binasını taahhüt etti, kaşeledi, imzaladı, protokolü bize verdi. Bir hayırseverimiz 4 milyon bağışladı. Sanayi ve Ticaret odası TOBB ile birlikte bir protokol yaptık. Erdemir’e gittik. 5 milyon lira gibi bir bedel dedi, biz bu size az gelir dedik. ‘Daha fazlası için yönetim kuruluna götürmemiz gerekir’ dediler. Büyük ihtimalle bu yönetim kurulundan bir fakülte binası çıkacak.  Bu elli milyon liralık yardım yapıyoruz, etti size yüz elli milyon. BEÜ rektörlüğü olarak sizden bir tırtıklı kuruş çıkmıyorsa, biz bunların hepsini yapıyorsak, bu süreçte gelin hayırseverleri motive etmek için bize bir fakülte açıklayın.”

“SÖZLE DEĞİL, YAZIYLA KONUŞALIM”
Rektör Çufalı’nın bir gün önceki açıklamalarıyla gayet somut önerilere doğru noktaya geldiğini, birkaç ay önce bu sözlerin olmadığını ifade eden Çakır şöyle devam etti:
“Bizim Ankara’daki faaliyetlerimizde,  Ankara’aki büyüklerimizin, YÖK’e, Cumhurbaşkanımıza ilettikleri ile birlikte bir noktaya gelmişiz. Fakat rektörümüz şöyle söylüyor: ‘Fakülte de veririz, fakülteler de veririz Ereğli’ye, ama önce onlar binaları bitirsin’ diyor.  Binaları bitirmek iki üç yıl sürecek. Acaba bu zaman kazanmak mı, realite mi? Biz diyoruz ki, biz sözle değil yazıyla konuşalım. Bugüne kadar açıklamadınız. YÖK’le beraber bize şu standartlarda üç bina yaptığınız zaman size şu fakülteyi vereceğiz deyin. Ama bugün yine somuta ulaşmamış bir şey var. Ben hayırseverden 14 milyon isterken hayırseverin önüne ne koyacağım? Hayırseverin parasıyla yapıyoruz. BEÜ Rektörlüğü ben fakülteleri yaparım, bittiği zaman şu fakülte olur, bu fakülte olur eyvallah. Ama ben şu an hayırseverlerin parasıyla fakülte yapacağım. Şimdi Ereğli’ye fakülteler, ne demek diyor. Eyvallah ama para vermediğiniz zaman fakülteleri kendi kaynaklarımızla yapacağız. Biz bunu kendi imkanlarımızla yapacağımızı durduk yere söylemedik. BEÜ kaynak aktaramayacağını söylediği için yeni fakültelere kavuşalım, öğrenci sayımız artsın diye hayırseverlerimizin kaynağını ortaya koyduk. Merkezde açıklasınlar, hayırseverlerin kaç tane binası var?  Ereğli’de şu anda rahmetli Kadri Yılmaz’ın yaptığından tutun, öğrencilerin eğitim gördüğü yerlerin hepsi Ereğli imkanlarıyla yapılmış.  Burada BEÜ’nün hiç parası yok.”

“ORTAK BİR NOKTAYA DOĞRU GELİYORUZ”
Çakır, “Sayın rektörümüzün bugün geldiği nokta iyidir. Bundan üç beş ay önce böyle bir ifade yoktu” diyerek şu ifadeleri kullandı:
“Ortak bir noktaya doğru geliyoruz.  Ortak noktada amacımız şu. Somut bir şey. Biz şuna  da varız. Ereğli Lisesi binasını verecektik BEÜ Rektörlüğüne. Güzel sanatlar veya Mimarlığı burada başlatalım. 24 derslikli yeni binayı vereceğiz. Ereğli lisesi merkezin göbeğinde. Sıfır bina. Neymiş, buraya öğrenciler gelir de uygun olmayan bina görürse öğrencileri kaçırırmışız. Burası Ereğli, burası manzarası, deniziyle güzel bir yer. Bazıları hedef saptırmaya, yerel basında da görüyoruz, başka bir yere çekmeye çalışıyor. Sayın rektörümüz bizim rektörümüz, üniversite bizim üniversitemiz. Ama biz Ereğli adına, daha iyi bir şeyler yapmak adına alternatif arayışlar içindeyiz. Sadece rektörümüzden bize yardımcı olmasını istiyoruz. Somut olarak. Bizim sayın Rektörümüz Mahmut Özer’le yaptığımız anlaşmalar nerede? Sayın rektörümüz gitti, anlaşmalar bitti. Sizin kaç sene duracağınız, kalacağınız gideceğiniz belli değil. Sadece somut bir yazı istiyoruz. Deyin ki inşaatlar tamamlandığında size şu fakülteyi vereceğiz. Altına YÖK’le beraber rektörlüğün kaşesini vurun, biz buna razıyız. O zaman biz gidelim bir an önce inşaata başlayalım.  Şunu söyleyeyim. Avam projesini dahi kendi imkanlarımızla çiziyoruz. Yüz milyonluk yer verelim, elli milyonluk bina desteği verelim, size maliyet oluşturmadan birlikte BEÜ’yü büyütelim. İlçelerle beraber büyüsün diyoruz. Karabük gibi 60-70 bin öğrenci olsun istiyoruz, bunun hepsini merkeze sığdıramazsınız.  İlçelerle beraber büyümemiz lazım. Ereğli gibi 180 bin nüfusu olan bir ilçedeki öğrenci sayısından hangi rektörlük yeterlidir diyebiliyor? Bunu değiştirmek için siz ne yapıyorsunuz?  Parayı hayırseverler versin, yeri de Zonguldaklı siyasetçilerimizle beraber uğraşalım, bulalım, Ereğli’deki siyasetçilerle birlikte.  Getirelim verelim. Siz de üniversiteyi büyütmüş olun. Temelini atalım, siz de ‘Biz Ereğli’ye bunları verdik, hayırlı olsun’ deyin.

“ELLİ MİLYON TOPARLAMAK KOLAY DEĞİL”
Çakır, Rektör Çufalı’nın basın açıklamasını basından takip ettiğini ve rektörün “, bende yok ama Zonguldak merkezde bazen böyle bir Ereğli Zonguldak ayrımı görüyorum” dediğini aktararak şunları söyledi:
“Ereğli Zonguldak’ın ilçesi, aynı valiliğe bağlı, aynı rektörlüğe bağlı. Siz fakültenizin bir tanesi Zonguldak merkezde olunca çift madalya almıyorsunuz. Tüm ilçelerde olsun, Ereğli’de de olsun.  Biz diyoruz ki birlikte büyüyelim. Siz diyorsunuz ki, Zonguldak’taki bir fakülteye bütçe ayırabilirim. Şimdi Hukuk Fakültesi var revaçta.  Zonguldak’ta olursa bütçeyi rektörlük sağlayacak. Ereğli’ye gelirse Ereğli’deki hayırseverlerimiz yapacak. Bunda bir sıkıntımız yok ama Rektörümüzün yaklaşımını olumlu gördük. Üç dört ay önceki yaklaşımına göre daha somuta yakın gördüm. Ama benim, Ereğli’nin talebi bunu yazılı hale dökmemiz. Tamam, siz bitince mi istiyorsunuz? Ereğli Lisesi sıfır bina, deniz manzaralı, en güzel yerdeki, Göztepe mevkisinde bina öğrenciyi kaçırabilir diyorsunuz, ben sizin akademik kimliğinize saygı duyuyorum. Ama siyaset de bizim işimiz. Bizde afişler astık, fakülteleri getiriyoruz dedik.  Vekillerimiz, belediye başkanlarımız, ilçe başkanlarımız olarak söz verdik. Yarın söz uçar yazı kalır. Sizden istirhamımız binalar bittiğinde, şu şartlar oluştuğunda size somut, şu fakülteleri veririz deyin.   Biz bir fakülte istiyoruz, fakülteler değil ilk aşamada. Biz de kaynak bulmak için gece gündüz koşturuyoruz. Elli milyon para toparlamak kolay değil. O yüzden rektörümüzden anlayış bekliyoruz. Bize katkı vereceğine eminiz,  lütfen bize bu süreçte destek versin. “

“BU EMEKLERİ ZAYİ ETMEYELİM”
BEÜ Rektörü Çufalı’nın Ereğli’ye fakülteler verebileceklerine ilişkin açıklamasını yorumlayan Çakır şu ifadeleri kullandı:
“Fakülteler vereceğiz, siyasetçinin açıklamasıdır. Akademik dünya yazıyla konuşulur. Mahmut Beyle konuşmamızda Ereğli’ye on bin öğrenci kazandıracaktık, merkez nüfusun yüzde onu olacaktı fakülte binalarında biz de katkı verecektik onlar da. Şimdi rektör değişti yeni bir sayfa açıldı. Yarın başka bir rektör gelirse sürekli sayfa açacak defterimiz kalmadı. Bizim bundan sonra sonuç odaklı, çözüm odaklı açıklama yapmamız lazım.
Basındaki açıklamaya baktığınız zaman sanki rektörlük her şeyi yapmış,  Ereğli’deki siyasetçiler binayı bitirememiş. Ereğli’deki siyasetçiler protokolleri önüne koymuş. Bugün 14 milyon veren bir hayırseverin, Akın Beyin eli öpülür eli. Bütün hayırseverlerin. Hayırseveri motive edebilmek için, diğer fakülteleri de alalım ama yeni bir fakülte de koyalım.  Eski fakülteler için başvursak bir düşünelim diyeceklerdi.  Biz ilçeyiz diye 180 bin nüfusuz,  size Boğaziçi üniversitesi gibi yer verdik. Bu yer devletin yeri ama bunu BEÜ’ye aktarana dek bunda çok kişinin emeği vardır. Bu emekleri zayi etmeyelim.
Bunu net söylüyorum. Rektörümüzün açıklamaları bizi mutlu etmiştir ama bir tık daha ileri gidip bunu yazıya dökelim. Biz ne alacağımızı, ne yapacağımızı bilelim. Biz hayırseverden elli milyon alıp, bir sonraki rektör gelip bir şey olmadığında o hayırseverin yüzüne nasıl bakarız? Bize sizler benden Ereğli’ye şu katkıyı sağlamak için benden bu parayı aldınız, aynısı olacaksa başka bir yere hayır yaparım dediğinde ona ne diyebilirsiniz? Bizi hiç düşünüyorlar mı?14 milyona imza atan bir hayırsever bulmak kolay mı sanıyorsunuz? Sayın rektörümüz 14 milyon liralık kaç tane protokol imzalamış Zonguldak’ta.  Gelin beraber büyüyelim diyoruz. Size lazım olanı biz almayalım, siz onu alın ama bizi de büyümenin içine katın.  Önce binaları yapın diyor, yaptık diyelim, sonra caydın o zaman biz ne yapacağız? Konjonktür değişirse biz ne olacağız? Üç milyon, beş milyon değil, elli milyon bu. Ereğli halkının artık daha fazla beklemeye sabrı yok.”

“CUMHURBAŞKANIMIZDAN DESTEK İÇİN GİRİŞİMDE BULUNACAĞIZ”
AK Parti İlçe Başkanı Çakır, “Sayın Cumhurbaşkanı nezdinde yeniden girişimde bulunacağız. Cumhurbaşkanımız Ereğli mitinginde bu müjdeyi Ereğli halkıyla paylaşmıştır. Biz bunu iletir, katkı ve destekleriniz için teşekkür ederiz, şurada da takılıyoruz, katkı ve desteklerinizi bekliyoruz deriz” şeklinde konuştu.  

ÇUFALI´YA ÇAĞRI: “YAZIYA DÖKELİM!” - 1


YORUMLAR


İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler


Hatipoğlu´ndan Rektör Çufalı´ya ziyaret

Hatipoğlu´ndan Rektör Çufalı´ya ziyaret


Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi ve Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu; ZBEÜ Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı´yı ziyaret etti. Zong...
Çufalı: ´Havaalanı üniversite için çok olumlu olacaktır´´

Çufalı: ´Havaalanı üniversite için çok olumlu olacaktır´´


Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Karaelmas Gazeteciler Derneğini ziyaret etti. Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, "Havaalanı yurt içi s...
Tüm acil çağrılar 112´ye yapılacak

Tüm acil çağrılar 112´ye yapılacak


Karadeniz Ereğli Belediyesi, acil çağrıların tek numarada birleştirileceğini ve yangın ihbar aramalarının artık 112 Çağrı merkezine yönlendirileceğini bildirdi. Karadeniz E...

Son Eklenen Haberler


ERMED’DEN EREĞLİ KAYMAKAMI’NI ZİYARET
Gündem

ERMED’DEN EREĞLİ KAYMAKAMI’NI ZİYARET


Karadeniz Ereğli Dijital Medya ve Gazeteciler Derneği (ERMED) yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gönüllü ile ERMED Başkan Yardımcısı Fikri Kapan, Ereğli Kaymakamı M...
KIZ ÇOCUĞUNA CİNSEL İSTİSMAR İDDİASI!
Asayiş

KIZ ÇOCUĞUNA CİNSEL İSTİSMAR İDDİASI!


Zonguldak'ta 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan kadın kuaförü H.E. hakkında 47 yıl 15 aya kadar hapis cezası talep edil...
POSBIYIK TEBRİKLERİ KABUL EDİYOR
Gündem

POSBIYIK TEBRİKLERİ KABUL EDİYOR


Yeniden Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı seçilen Halil Posbıyık’a hayırlı olsun ziyaretleri devam etti. TSO, Şoförler ve Otomobilciler Odası, bazı STK ve kuru...
BELEDİYE, BAYRAMDA ŞENLİK YAPACAK!
Kültür-Sanat

BELEDİYE, BAYRAMDA ŞENLİK YAPACAK!


Karadeniz Ereğli Belediyesi, 23 Nisan Salı günü Çocuk Şenliği düzenledi. Sokak oyunları, oyun parkurları, bilimsel deneyler, şişme oyun parkları, hayvanat ...
EREĞLİ ‘ZONGULDAK’I ÇÖZDÜ’!
Eğitim

EREĞLİ ‘ZONGULDAK’I ÇÖZDÜ’!


Karadeniz Ereğli, matematik becerisi ile Zonguldak’ı geride bıraktı. 50 okulun öğrencileri yarıştı; “çözen” Ereğli Cumhuriyet Ortaokulu oldu. ...
ZONGULDAK’IN İKİ VEKİLİ KOMİSYONA GİRDİ
Gündem

ZONGULDAK’IN İKİ VEKİLİ KOMİSYONA GİRDİ


TBMM, Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin beli...
TAKLA ATTI, BURNU BİLE KANAMADI!
Asayiş

TAKLA ATTI, BURNU BİLE KANAMADI!


Düzce’de yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda 2 kiralık araç çarpıştı. Araçlardan takla atanın sürücüsü, kazayı ucuz atlattı ...
UÇURUMA YUVARLANMAKTAN KURTULDU!
Asayiş

UÇURUMA YUVARLANMAKTAN KURTULDU!


Zonguldak’ta meydana gelen kazada, metrelerce yüksekten düşmekten son anda kurulan otomobilin sürücüsü yaralandı. Zonguldak-Ankara karayol...
ZONGULDAK’TA KONUT SATIŞI RAKAMLARI!
Ekonomi

ZONGULDAK’TA KONUT SATIŞI RAKAMLARI!


Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre geçen Mart ayında Zonguldak’ta 485 konutun satışı gerçekleştirildi. TÜİK, 2024 yılı Mart ...
ZONGULDAK’TA YASADIŞI SİLAH TİCARETİ!
Asayiş

ZONGULDAK’TA YASADIŞI SİLAH TİCARETİ!


Zonguldak’ta yasadışı silah ve mühimmat ticareti operasyonunda 6 şüpheli yakalandı. Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ...

KÖŞE YAZARLARI

NE BAYRAMINDAN BAHSEDİYORSUNUZ?
EREĞLİ ‘’DİNAMİKLERİ’’ ZAYIF
Nöbetçi Eczaneler

PİYASALAR

32,6020
34,8035
2.495,32

KDZ.EREĞLİ'DE HAVA DURUMU

parçalı bulutlu
parçalı bulutlu 14o

SON YORUMLAR